Jdi na obsah Jdi na menu

Česká a slovenská beletrie - romány pro ženy 1/2024

17. 1. 2024

 

Romány pro ženy:

 

Pawlowská, Halina: Užívej života! Kniha známé autorky je opět plná návodů, přikázání, povzdechů a historek, které mohou nejen pobavit, ale taky pomoci najít východisko z chmurné reality. H. Pawlowská si umí udělat legraci nejen z každé situace a také ze sebe a díky jejím praktickým radám je svět často mnohem veselejší.

 

Bernášková, Jana: Koloušek. Další z románů známé filmové i divadelní herečky nabízí akční až bláznivý příběh s velmi osobními tématy, o kterých se příliš nemluví, ale která jsou všem blízká.

 

Harasimová, Markéta: Slovo proti slovu. Příběh mladé ženy, která prochází radostným životním obdobím - má slibnou kariéru, plánuje svatbu a navíc zjistí, že je těhotná a tak se těší na miminko. Stačí však účast na firemním večírku, kdy se stane obětí znásilnění a trauma z otřesného zážitku jí přivodí potrat. Laxní přístup policejních orgánů a následně i překvapivý odchod partnera ji donutí k tomu, aby vzala spravedlnost do svých rukou.

 

Mlynářová, Marcela: I v blázinci se dá žít. Dokud máme zdarma vstup do přírody, nezpoplatněný kyslík a neomezenou lásku se vším, co k ní patří, tak podle autorky není důvod k zoufalství. Ve své knize opět otevřeně komentuje dění kolem sebe, vypráví o svých cestách po krásách naší země, a také o radostech a strastech prožívaných na své chalupě.

 

Hlavatá, Dana: Žila jsem s bláznem. Humorně laděný příběh rozvedené ženy, která po rozvodu zcela ztratila iluze o partnerském životě a nedokáže si představit navazovat nějaký další vztah. Osud tomu však chtěl, aby se seznámila za trapné situace s mužem, který vůbec nesplňoval její představu potencionálního partnera. Společně však zažijí tolik úsměvných i vážnějších chvil, co mnozí nestihnou za celý život. 

 

Třeštíková, Radka: Kde jsi, když nejsi. Příběh o svobodě, závislosti, zbabělosti i statečnosti. O složitosti partnerských vztahů ví své i spisovatelka Radka Třeštíková, která čtenářkám předkládá svůj další román, v němž popisuje bolestné ukončení nefunkčního manželství. Velmi realisticky vystihuje psychiku jednotlivých postav a toto palčivé téma místy doplní i tzv.  "černým humorem".

 

Janečková, Klára: V pasti. Známá autorka pracuje jako psycholog a své bohaté zkušenosti z praxe předkládá svým čtenářům v další knize, kde její příběhy odkrývají lidské slabosti, trápení, ale také odvahu jim čelit. Upozorňuje na mnohá nebezpečí na sociálních sítích, které často poodhalují i svět dnešní mládeže, jenž je mnohdy temnější a komplikovanější, než se může na první pohled zdát.

 

Horňáková-Civade, Lenka - Mehdevi, A. D.: Praha - Paříž: do vlastních rukou. Velmi zajímavá a vtipná korespondenční procházka dvou žen, Češky Lenky žijící ve Francii a Francouzky Anne pobývající v Čechách. Ačkoliv se může zdát, že tyto dvě evropské kultury si mohou být blízké a život v těchto zemích je dost podobný, tak opak je pravdou.

 

Devátá, Ivanka: Gerbešíni a hezouni. Stačí otevřít skříň a na každém ramínku visí vzpomínky, o čemž může známá herečka a úspěšná spisovatelka dlouho vyprávět. Její knížka je pozvánkou do minulosti, kdy si dobře situované ženy nechávali šít na míru u Podolské nebo v salonu Styl a naopak v chudších rodinách se oblečení dědilo a podle potřeby přešívalo. Zajímavé povídání není jen o šatech, ale i o ženách a různých životních zkušenostech.

 

Antalíková, Silvia: Racioláska s extra hořkou příchutí. V dalším románu slovenské autorky se setkáváme se studentkami Carmen a Barborou, které spolu bydlí na internátě a každá má jinou představu o své budoucnosti. Nestabilní rodinné zázemí Carmen a existenční problémy její matky a sestry ji přinutí přijmout dobře placené místo společnice a po nějaké době přemluví i Barboru, aby ji následovala. Jenže nakonec vše dopadne jinak, než si obě naplánovaly.

 

Dolejšová, Eva: Radosti a strasti single ženy. Úsměvný pohled na stav, kdy žena zůstane tzv. single. Podle názoru autorky není třeba panikařit, vypít z žalu všechny zásoby vína, co najdete doma nebo přemýšlet nad tím, jakým způsobem odejít z tohoto světa. Dříve či později totiž můžete přijít k poznání, že být single má i kladné stránky, díky nimž můžete začít zcela nový život.

 

Peterová, Zuzana: (Ne)věrné naše milování. Spisovatelka a zároveň psychoterapeutka dává nahlédnout čtenářům a čtenářkám prostřednictvím několika příběhů do své klinické praxe. Ve své zajímavé, ale zároveň i náročné profesi se setkává s klienty, kteří si nevědí rady se svým trápením ohledně rodinných a partnerských vztahů a společně se pokoušejí najít nejvhodnější řešení.

 

Hřebejková, Hana: Ať žijí padesátnice. Každá žena, která překlenula páté kulatiny ví, že spoustu věcí se v jejím životě postupně mění a je nutné se s tím co nejdříve vyrovnat. V několika povídkách, autorka s humorem sobě vlastním, předkládá zdánlivě všední problémy, ve kterých se mnohá z žen může poznat.

 

Hřebejková, Hana: Padesátka v nouzovém stavu. Pokračování příběhů ze života, které se tentokrát odehrály v izolovaném období covidové karantény. Přestože v době, kdy se musely omezit kontakty nejen ve veřejném prostoru, ale i v rodině, a komunikace probíhala prostřednictvím telefonu nebo sociálních sítí, nebyla nouze o úsměvné momenty.

 

Devátá, Ivanka: Džungle v kuchyni. Jestli čekáte od autorky a známé české herečky omračující recepty z ingrediencí neslýchaných a cizokrajných, tak jste na omylu. Spíše se dozvíte, že ve dvaceti letech ještě neuměla připravit ani kafe. A tak začala vstřebávat znalosti v oboru gastronomie, přičemž byla ochotná si osvojit recept i od osob, se kterými by se mnozí nechlubili. Nakonec byla třikrát vdaná a žádný partner se s ní nechtěl rozvést. A proč? Protože úžasně vařila...

 

Bernášková, Jana: Coura. Příběh o lásce v různých podobách, o mateřství, které nemusí každou ženu naplňovat a o hledání štěstí, které můžeme mít na dosah ruky a přece ho můžeme obejít. Mladá herečka Lucie, matka malého dítěte a její rozverná přítelkyně s humorem a nadhledem rozvádějí ožehavá témata partnerských vztahů, o nichž se často jen šeptá nebo pokrytecky mlčí.