Jdi na obsah Jdi na menu

České detektivky 8/2023

26. 9. 2023

 

České detektivky:

 

Březina, J.: Vzplanutí. Hromada popela byla ještě včera lidským tělem. Je to nadpřirozený jev, zvláštní shoda náhod nebo rafinovaná snaha zničit důkazy? S tímto případem si neví rady ani znalci přes požáry a tak není divu, že vyšetřování končí na mrtvém bodě. Poručík Tomáš Volf je v koncích - Praha je jeho nové působiště a jako "nováček" dosud nezapadl mezi kolegy. Proto je na toto komplikované vyšetřování víceméně sám. Objeví nějakou indicii, která ho posune správným směrem?

 

Beran, L.: Vrah, který se bál sám sebe. Děj knihy oblíbeného autora zavede čtenáře do 30. let minulého století, kdy legendární písecká pátračka v čele se štábním kapitánem Votrubou řešila soudobou trestnou činnost nepostrádající i potřebnou dávku napětí.

 

Ludvíková, J.: Venuše. Miloš Weber je bohatý pražský podnikatel, kterému v životě všechno vychází. Má úspěch, peníze a nenasytnou touhu po krásných ženách. Štěstí ho však opustí ve chvíli, kdy je nalezeno tělo jeho mrtvé manželky. Vše nasvědčuje tomu, že mohlo jít o nešťastnou náhodu, ale komisaři pražské kriminálky se to nějak nezdá. Weber má mnoho vlivných známých, kteří naléhají na rychlé uzavření případu, ale komisař odmítne podlehnout jejich tlaku a nepřestává pokračovat ve svém vyšetřování. Jeho snaha je o to silnější, když dojde k dalším podezřelým úmrtím.

 

Češka, S.: Zapomenutá smrt. Stanislav Berka je po úspěšném vyřešení posledního případu definitivně rozhodnutý odejít od policie. Jenže když známí manželé šéfa mordparty plukovníka Motla začali stavět na místě zbořeného domu novou stavbu, naleznou v částečně zasypaném sklepě lidské ostatky, tak je Berka požádán, aby se ujal vyšetřování tohoto případu.

 

Mužíková, M.: Vraždy s odstupem. Mladý lékař Marek Dostál přijíždí do malebného města na Vysočině, aby zde zahájil svou lékařskou praxi. Ale již první den jeho začínající kariéry je poznamenán tragédií, neboť zdravotní sestra, která pracovala u lékařova předchůdce, nepřišla do práce a nakonec je nalezena mrtvá. Vyšetřováním případu se ujímá tým Majora Krčila z jihlavského oddělení vražd a nikdo z nich netuší, že další vražda bude následovat.

 

Klíma, J.: Smrt s odkladem. Extravagantní profesor je zavražděn bizardním způsobem, který byl důsledkem jeko netypické záliby. Byl znám tím, že rád provokoval své okolí a převlékal se za Hitlera, Stalina a další kontroverzní osobnosti, přičemž tuto svou aktivitu vydával za určitý druh umění. Kriminalistka Klára Radová začíná vyšetřovat tento zapeklitý případ se svým kolegou Petrem Hamplem, přičemž má spoustu osobních problémů, které jí komplikují život i práci.

 

Černucká, V.: Dům na konci cesty. Přítelkyně z dětství pozvala Taru do domu svého podivínského otce a svěří se jí, že má obavy o životy svých blízkých. Když za ní Tara přijede, začnou umírat lidé a podezřelí z jejich smrti jsou téměř všichni. Jak si soukromá vyšetřovatelka poradí s několika vraždami a podivnými záhadami?

 

Klíma, J.: Hřebec a kráska. Další kriminální příběhy atraktivní vyšetřovatelky Kláry Radové a šéfa z oddělení vražd, kdy společně  řeší smrt bohatého, ale kontroverzního muže s minulostí v StB, který je nalezen mrtvý ve stáji. Další obětí je krásná modelka, jejíž úmrtí se na první pohled jeví jako nehoda, ale zkušení kriminalisté mají brzy jasno.

 

Fojtová, V.: Padlí andělé. V noci u přehrady, při cestě domů, novinář Ben Satler málem přejel dívku. Vyděšenou maturantku Moniku, uplakanou, ve špinavých a roztrhaných šatech, odveze ke své přítelkyni psycholožce a tím se oba stávají součástí dívčina smutného příběhu. Situace není jednoduchá a navíc Monika zjistí, že její kamarádka Renata beze stopy zmizela.

 

Březina, J.: Nalezení. V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované dívky. Ta způsobila tragédii, utekla a je možné, že si chce nějakým způsobem ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání, které však otvírá i staré rány  místních obyvatel. Do vyšetřování se zapojuje i poručík Tomáš Volf, který je nucen se vrátit ke vzpomínkám z doby, jenž chtěl trvale vytěsnit ze své paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou pomoci k nalezení dívky.

 

Černucká, V.: Valčík pro mrtvé. Na Lounsku žije významná a zámožná rodina Hofbachů, kterým však jednoho dne do jejich blahobytného života zasáhne násilná smrt a nezůstane jen u jedné oběti. Před soukromou vyšetřovatelkou Tarou vyvstává otázka - kdo má na svědomí tolik mrtvých, vrah z masa a kostí nebo tisíc let stará kletba?

 

Češka, S.: Podezřelá smrt. Stanislav Berka je povýšen na plukovníka a stává se šéfem brněnské mordparty. Hned první den v nové funkci se mu postará o případ "starý známý" - bývalý kasař Josef Chudárek, t.č. čilý pětaosmdesátník a obyvatel penzionu pro důchodce v Brně na Lesné. Upozornil Berku na záhadnou smrt své přítelkyně, bývalé prostitutky a stále vitální ženy, přestože již překročila devadesátku. A jeho předtucha násilné smrti se ukázala jako opodstatněná.

 

Hardenová, H.: Příliš mnoho pokladů. Rodinným sídlem Ronovem nad Bělou bloudí po nocích podivné stíny, ozývají se strašidelné zvuky, otevírají se zamčené dveře a dějí se nevysvětlitelné věci. Toulá se snad po zámku zakletá duše Eusebie Frebonie? A může být ohrožen i rodinný poklad , který rodina ochraňuje celá staletí? Když je následně ve své kanceláři nalezena mrtvá správkyně zámku, zanedlouho po ní zemře i rodinná přítelkyně a v ohrožení se ocitá i Polyxena Berková, není na co dále čekat.

 

Ludvíková, J.: Dotek vraha. Spisovatelka Monika Hrubešová pociťuje, že jí problémy přerůstají přes hlavu a ona si od nich nutně potřebuje odpočinout. Proto odjede do malého penzionu kousek za Prahou, kde věhlasný léčitel pořádá vyhlášené ozdravné kurzy. Samotná osoba léčitele, stejně tak i některých účastníků kurzu, se jí jeví trochu zvláštní, ale moc tomu zase nechce věnovat pozornost. Vypadá to na celkem vydařený týden, ale jen do doby, než je v sauně nalezené tělo jednoho z účastníků. Zpočátku to vypadá na přirozenou smrt, ale následně se zjistí, že někdo dobře zamaskoval stopy. A pak je nalezena další oběť.  

 

Sýkora, M.: Pět mrtvých psů. Vrchní komisařka Marie Výrová společně s kolegy vyšetřuje noční loupežné přepadení, během něhož skupina maskovaných mužů ukradla ze zoologické zahrady tři severoamerické medvědy a při této akci zavraždila vrátného. Zpočátku je vyšetřování neúspěšné a základní otázka, k čemu někdo potřeboval tři medvědy, zůstávala dlouho nezodpovězená. Jediný podezřelý je později nalezen mrtev a je patrné, že se ho chtěl některý z jeho kompliců zbavit. Na obvodním oddělení ve Šternberku vyšetřují nález pěti mrtvých psů ledabyle zahrabaných v lese. Mohou mít tyto případy nějakou souvislost?

 

Ptáčková, J.: Pod jabloní. V městečku nedaleko Prahy došlo k bizardní vraždě - opilému muži spícímu pod jabloní ve své vlastní zahradě někdo zatloukl uchem do hlavy hřebík. I když obětí byl zlomyslný člověk, přece jen vražda se zdá být nepřiměřenou odplatou. Kromě místní policie se o tento případ zajímá i kriminalistická legenda Viktor Eret, který navíc zachytil informaci, že týden před vraždou se o takové formě zabití zmínila i mladá autorka detektivek.