Jdi na obsah Jdi na menu

Knižní novinky českých autorů 13/2022

 

Knižní novinky českých a slovenských autorů:

 

Tučková, K.: Bílá Voda. Do nenápadné a poloprázdné vesnice ukryté ve stínu pohraničních hor kdysi přicházely zástupy poutníků  k zázračné sošce Panny Marie. Dnes sem přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim odvlekl v rámci "Akce R"  všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista byla jako všechny řeholnice nasazena na nucené práce a tím i k ponižování v komunistickém kriminálu. Při probírání písemnostmi bělovodského kláštera Lena zjišťuje, že démoni minulosti místních řeholnic jsou součástí i jejího vlastního osudu. Román se strhujícím dějem je inspirován skutečnými událostmi, po nichž autorka řadu let pátrala v archivech a mezi pamětníky. Kniha zpřítomňuje nejen opomíjenou kapitolu totalitního bezpráví, ale otevírá i otázku nerovného postavení žen v církvi a vlastně i v celé společnosti. 

 

Javůrek, Š.: Nebe nad Perninkem. Příběh zachycuje život Petra, mladého a nadaného muže, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému čím dál víc podléhá. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Když padne až na samé dno, nezbude mu nic jiného, než se tomu postavit a svůj život razantně změnit. Po dlouhém hledání přijímá místo obvodního lékaře v Perninku, v malém městečku v Krušných horách. Tady, uprostřed přírody, kde musí lidé žít v zájemné pospolitosti, Petr dostává svou druhou životní šanci...

 

Vrchovský, L.: Statek. Neobyčejný příběh o nezlomné lásce k rodné hroudě a také hrdinném boji proti lidské závisti i zaslepené touze po cizím majetku. Zcela unikátní svědectví o statku rodiny Zíků se zachycuje dlouhé časové období - rozpad Rakousko-uherského císařství, zrod Československé republiky, první i druhou světovou válku a v neposlední řadě také totalitní komunistický režim. Přes všechnu nepřízeň osudu se nakonec potomkům Františka Zíky podařilo znovu začít úspěšně hospodařit na svém statku, a to hlavně díky nezdolné víře, přesvědčení a neskutečně tvrdé práci.

 

Kadeřábek, K. J.: Sedmdesátky. Hotel ve víru doby. Přeje tvrdá normalizace na přelomu 60. - 70. let minulého století lásce a snům? S touto skutečností se musí vyrovnat číšnický učeň Pína, který právě prožívá náročné období dospívání, první lásky, radosti a prohry. Postupně si čím dál více uvědomuje zoufalost doby, ve které žije. Příběh s výraznými autobiografickými prvky věrohodně popisuje tehdejší život  a fungování mezinárodního hotelu, ukazuje náročnou práci zaměstnanců, ale také zákulisní praktiky, které byly "elitě" té doby vlastní.

 

Frištenská-Štarková, Hana: Každému jeho Izrael. Pozoruhodné příběhy tří lidí židovského původu, kteří se narodili a kus svého života prožili v bývalém Československu, ale nakonec museli odejít, protože do jejich životů fatálně zasáhla druhá světová válka. Jejich cesta pak směřovala do různých zemí, přičemž dříve či později došli tam, kde měli své kořeny, do Izraele. I když se jedná o životní příběhy konkrétních lidí, jejich osudy mohou být modelem pro mnoho dalších příslušníků tehdejší židovské komunity.

 

Gardner, Jan.: Debutantka. Slavnostní otevření Barrandovských teras v r. 1929 se stalo významnou společenskou událostí sezóny, které se účastní spoustu prominentních osobností a jejich přátel. K tanci a poslechu hraje orchestr R. A. Dvorského a všichni si uvolněnou atmosféru náležitě užívají. Když je večírek v nejlepším, třeskne na parketu výstřel, který se částečně ztratil v tónech hudby i následném ohňostroji nad Prahou. Obětí se stal Gatsby, jehož dobrodružná povaha ho zavedla až do Ameriky, kde dokázal vydělat peníze, uspět v konkurenci a poměřit se i s místní mafií. Noviny nazvaly tento tragický incident jako "krvavý valčík". Do vyšetřování případu se kromě policie pustí i nevšední dvojice - Emily Vavřincová, dcera bohatého pražského podnikatele a Edgar Hollander, nový komorník rodiny, kterého Emily vydává za slavného detektiva ze Scotland Yardu.

 

Třeštík, M.: Chceš-li rozesmát pánaboha. Slavný režisér Woody Allen kdysi prohlásil : "Chceš-li rozesmát pánaboha, řekni mu své plány." Kniha M. Třeštíka zachycuje životy jeho rodičů a události, které je poznamenaly, a zároveň přináší autentickou mozaiku života české společnosti v minulém století. Je až s podivem, kolik dějinných událostí, kolik setkání s významnými a zajímavými lidmi i pohnutých zvratů se vejde do jednoho lidského života.

 

Strnadová, A.: Maxl žhář. Tragický případ tesaře, smolaře a poté i psance a vězně Maxmiliána Novotného ze Žďáru nad Sázavou se odehrává ve druhé polovině devatenáctého století, v nelehkých dobách, kdy v českých vesnicích nebyla práce, všude vládnul hlad a zoufalství. Maxmilián byl obviněn založením tří požárů a ve svém rejstříku měl již evidováno několik krádeží, z nichž některé lze kvalifikovat jako zločiny. Tentokrát mu c. k. Zemský soud v Brně zamítnul odvolání a potvrdil mu původní trest. Maxmilián tak zmizel světu na nekonečných osmnáct let...

 

Beran, S.: Kocovina. Sudety jsou zde vykresleny jako místo plné marasmu, kde lidé zůstávají jen proto, že nemají kam jít. Většina obyvatel ztratila zájem o zbytek světa a začínají se tak podobat zvířatům. V jedné vesnici blízko rakouských hranic se stále připomíná postava místního blázna Honzíka, syna Češky a odsunutého Němce Hanse. Na něj pak navazují i příběhy dalších lidí, zejména těch místních, ale někdy i Rakušanů, kteří sem přijeli za levným nákupem nebo levným sexem, a také turistů, kteří chtěli na chvíli vyměnit kancelář za relax v přírodě.

 

Lustig,A.: Bílé břízy. Příběh vojáků beze zbraní, tzv. PTP, pomocného technického praporu, lidí vyřazených z občanského života, postižených třídní nedůvěrou, mužů majících svou vlastní morálku. Autor popisuje nelehké dilema rozhodnutí hlavních protagonistů, která protiřečí nastaveným pravidlům společnosti. Kniha dříve nesměla vyjít bez cenzurních zásahů a nyní se dostává k českému čtenáři v doplněném vydání.

 

Blšáková, M.: Pedofil. Filip Jaško, učitel s dlouholetou praxí, je oblíbený u žáků i v pedagogickém kolektivu. Všechno se však změní poté, co na školu přijde anonym, ve kterém je obviněn z pedofilie. Ze začátku to považuje za krutý žert, ale pomluvy se nabalují jako sněhová koule a postupně ho obírají o dobrou pověst, následně i o práci a zdraví. Kdo ho nenávidí tolik, že usiluje o jeho zničení? Kniha přináší zajímavý pohled na mužskou psychiku, na destruktivní dopad společenského odsouzení a dokazuje, že i muži jsou zranitelní a potřebují podporu a pochopení.

 

Khol, D.: Čajové povídky. V jednom malém podhorském městečku se v místní čajovně začne scházet skupinka lidí, která si vypráví své životní příběhy a zážitky, které se jich bytostně dotkly. Mnohdy jsou pro ně nepochopitelné a společné rozebírání myšlenkových pochodů jednotlivých aktérů s ostatními tak často vede k vášnivým diskuzím. Okamžiky strávené v čajovně jsou pro mnohé  účastníky únikem ze všednosti dnů.