Jdi na obsah Jdi na menu

Knižní novinky

8. 2. 2018

NOVINKY

Romány detektivní

Nesbo, J.: Žízeň. V norském městě Oslu dojde v krátkém časovém rozmezí k několika vraždám žen, které spojoval fakt, že si domluvily schůzky prostřednictvím seznamky Tinder. Vyšetřující tým pod vedením Katrine Brattové je překvapen brutálním způsobem, jakým byly ženy zabity a protože je nutné případ co nejdříve vyšetřit, je vrchním policejním náčelníkem opět povolán Harry Hole. I pro něj se však tento případ stává "velkou neznámou", což se zkomplikuje ještě tím, když je postaven před zásadní rozhodnutí, zda-li má dát přednost náročnému vyšetřování nebo rodině.

 

Hawkins, P.: Do vody.  V říční tůni, kde byla v létě nalezena mrtvá dívka, se opět najde tělo - tentokrát svobodné matky. Nejsou to sice první ženy, které na tomto místě skonaly, ale právě tato poslední úmrtí  velmi naruší poklidné životy obyvatel zdejšího malého městečka. Vyšetřováním případu začne temná voda vydávat dlouho zamlčovaná tajemství.
Další napínavý psychothriller autorky zfilmovaného románu "Dívka ve vlaku".

 

Francis, F.: Ohrožení. Jeff Hinkley pracuje jako tajný vyšetřovatel bezpečnostní služby dostihového vedení BHA a zažívá krušné chvíle - na dostihovém závodišti zabije odvolaný trenér bookmakera a brzy nato začne někdo sabotovat nejdůležitější dostihy a nepřestane, pokud mu nebude vyplacena nemalá finanční částka. Jeffovo soukromí je také neradostné, neboť jeho sestra podstupuje v nemocnici drastickou léčbu smrtelné nemoci a také se na něj obrací o pomoc švagr, který potřebuje vysekat z problémů svého syna zatčeného za držení drog.
Nový napínavý román z dostihového prostředí autora Felixe Francise, syna známého spisovatele Dicka Francise.

 

Cook, R.: Vražedná aplikace. Systém zdravotní péče díky raketovému rozvoji informačních technologií pokročil natolik, že některé chytré aplikace mohou zastoupit diagnostiku a léčbu pacientů místo klasického lékaře. Jednou z nich se stala mobilní aplikace iDoc, která je nainstalována v chytrých telefonech. První setkání, které s touto fenomenální technologií absolvuje radiolog Georg Wilson, jenž kdysi nevědomky stál u jejího zrodu, je pro něj drastické. Když se jednoho rána probudí, jeho snoubenka leží vedle něj mrtvá. Později zjistí, že se také účastnila testování iDocu a zanedlouho umírají i další pacienti. Georg se pouští do nebezpečného pátrání, které může mít fatální důsledky nejen pro něj, ale i pro nespočet dalších lidí.

Cook, R.: Hostitel. Lynn Peircová je přesvědčena, že ji čeká skvělý život - je nadějnou studentkou medicíny a má báječného přítele, úspěšného právníka. Tento pocit bezmezného štěstí však skončí ve chvíli, kdy se její přítel po rutinním operačním zákroku neprobere z narkózy a magnetická rezonance potvrdí mozkovou smrt. Otřesená Lynn se snaží usilovně zjistit, co se vlastně stalo a je přesvědčena, že to nebyla něšťastná náhoda. S pomocí svého spolužáka Michaela se snaží všemi dostupnými prostředky zjistit, zda-li se jednalo o nesprávný lékařský postup nebo byla zanedbána péče o pacienta. Pak se objeví znepokojující fakta týkající se utajených statistik ohledně nevysvětlitelných anestetických komplikací u pacientů a poté jim začne někdo vyhrožovat, že další pátrání by je mohlo stát i život.
Lékař a spisovatel Robin Cook patří k velmi oblíbeným autorům napínavých románů odehrávajících se v lékařském prostředí.

 

King, S.: Černý dům. Ve Wisconsinu dojde k sérii nelítostných vražd, které připomínají nelidské řádění šíleného Alberta Fishe před několika desítkami let, a proto se neznámému vrahovi začne říkat "Rybář". Velitel místní policie nemá s takovým druhem zločinu zkušenosti a požádá o pomoc detektiva Jacka Sawyera. Jenže opravdu jsou tyto vraždy dílem nějakého psychopata nebo v městečku vládnou tajemné zlé síly? Čím to je, že se Jackovi při plném vědomí zdají podivné sny, snaží se snad někdo jejich prostřednictvím Jacka varovat nebo mu něco sdělit?
Kniha "Černý dům" populárního spisovatele Stephena Kinga navazuje na kultovní fantasy "Talisman".

 

Läckberg, C.: Kameník. Při lovu humrů objeví místní rybář v moři u Fjällbacka tělo malé Sáry, která se teprve nedávno přistěhovala do malého městečka se svojí matkou. Nejprve se všichni domnívají, že šlo o tragickou nehodu, ale při pitvě je zjištěno, že v plicích dívenky byly zbytky mýdlové vody, což znamenalo, že Sára byla utopená ve vaně. Kdo měl potřebu tak strašně ublížit sedmileté dívce a proč?
Severské detektivky se sympatickou dvojicí vyšetřovatelů Erikou Falckovou a Patrikem Hedströmem autorky Camilly Läckbergové si našly nespočet příznivců na celém světě.

 

Cubeca, K.: Tajemství skrytého kláštera. Eva Irvingová odjíždí se synem a přáteli na dovolenou, avšak původně příjemná cesta se nečekaně změní v nebezpečné dobrodružství. Všichni jsou uneseni do starého a opuštěného kláštera, který skrývá podivné tajemství a jen rozluštění jeho záhady může být cestou na svobodu.
Karel Cubeca (vl. jménem Karel Kostka) je svými napínavými a dobrodružnými romány přirovnáván ke známému spisovateli Wilburu Smithovi Řeka bohů).

 

Berry, S.: Jantarová komnata - je jedním z nejvzácnějších výtvorů lidských rukou a zároveň jedna z nejtemnějších historických záhad. Někdejšího klenotu ruských carů se v r. 1941 zmocnili nacisté a po zahájení spojeneckých náletů jej ukryli na neznámé místo. Nyní se však objevili lidé, kteří tuší, kde jantarovou komnatu hledat. Brzy však pochopí, že jim jde o život a že nejsou to jen profesionální zabijáci, ale i temné síly, které se vynořily z minulosti.
Právník a spisovatel Steve Berry ve svých románech nezapře svou lásku k historii a tajemství, které ji často provází.

 

Smith, W.: Predátor. Bývalý příslušník speciálních vojenských jednotek a nyní majitel bezpečnostní firlmy Hector Cross přísahal vrahům své milované ženy nelítostnou pomstu. Ovšem stejné nenávistné plány vůči němu spřádá sadistický vrah a terorista Johnny Congo, jeden z vrahů Hectorovy ženy, který v současné době čeká ve vězení na svou popravu. Již jednou se mu podařilo z vězení utéci a věří, že se mu to podaří i teď a potom hodlá nenáviděného Crosse mučit a pak i zabít.
Populární autor řady dobrodružných knih (např. Řeka bohů) Wilbur Smith se narodil v Rhodezii (Zambie) a Afrika se stala jeho stálou literární inspirací.

 

Riggs, R.: Knihovna duší je 3. dílem fantazy trilogie "Sirotčinec slečny Peregrinové". Děj se odehrává v chudinském slumu viktoriánské Anglie, kde se rozhodne o osudu všech podivných dětí. Jeden z nich, Jacob, v sobě objeví novou schopnost proplouvat dějinami a snaží se zachránit své stejně podivné přátele z přísně střežené pevnosti.
Ransom Riggs byl odchován duchařskými historkami a britskými komediemi, což je patrné i v námětech jeho knih, které jsou navíc doplněny i zvláštními fotografiemi.

 

Young, W.P.: Eva. Když na břeh ostrova vyplaví voda přepravní kontejner, Jan Sběratel v něm najde mladou ženu ve velmi zuboženém stavu. S pomocí léčitelů a učenců dohlíží na její uzdravování a brzy zjistí, že ji její genetický kód spojuje s každou známou rasou a nikdo ani netuší, jaké může mít její přežití význam. Jediná Eva, matka všech živých, ji oslovuje jako "dceru" a pozve ji, aby se stala součástí příběhu jejího stvoření, ale vlastně i našeho.
Tento titul stejně jako kniha "Chatrč" spisovatele WM. P. Younga je předurčena k hlubokému zamyšlení lidí nad smyslem života a vnímáním Boha.

 

Christie, A.: Poslední případy slečny Marplové. Charakter detektivních povídek v této knize je různorodý, střídá se v něm zločin, drama i nadpřirozené záhady, které však vyřeší svým bystrým postřehem, trefným úsudkem a dokonalou znalostí hlubin a zákoutí lidské duše všetečná stará dáma, slečna Marplová.

 

Christie, A.: Deset malých černoušků. Do luxusního sídla na osamělém ostrově se sjíždí několik hostů a teprve u večeře se dozví děsivou pravdu o skutečném důvodu své návštěvy. Dostihla je tam "spravedlnost" a za známého dětského popěvku jeden po druhém umírají.

Anglickou spisovatelku detektivních románů a povídek Agathu Christie není třeba představovat, s nejznámějšími  a originálními představiteli jejích příběhů - slečnou Marplovou a Herculem Poirotem se můžeme setkat i v mnohých filmových zpracováních.

 

Lapena, S.: Manželé odvedle. Anne  a její manžel Marco jsou pozváni svými sousedy Cynthií a Grahamem na večírek, ale ti nechtějí, aby s sebou vzali svoje šestiměsíční dítě, neboť by mohlo rušit společnou zábavu svým pláčem. Vzhledem k tomu, že oba domy jsou blízko sebe, rozhodli se manželé nechat dítě doma a být s ním v kontaktu prostřednictvím zapojení elektronické "dětské chůvičky" a půlhodinových kontrolních návštěv. Vše probíhá bez problémů až do okamžiku, kdy dítě z postýlky zmizí a nikdo neví, co se stalo.

 

Bryndza, R.: Temné hlubiny. Vyšetřovatelka Erika Fosterová pracuje na velkém drogovém případu a dostává tip, že by mohla získat důležitou indicii v zatopeném lomu na okraji Londýna. Nařídí tedy jeho prohledání a hlubiny vydají kromě potřebných důkazů i kostru malého dítěte, které patřilo sedmileté dívce pohřešované před více než dvaceti lety. Erika se snaží spojovat současná fakta s minulostí a zjišťuje, že toto vyšetřování bude patřit k těm nejnáročnějším v její praxi.
Poutavě napsané romány Roberta Bryndzy patří v současné době mezi jedny z nejčtenějších a svými zápletkami udržují čtenáře v napětí až do poslední stránky knihy.

 

Jackson, L.: Prokletí. Sarah se rozhodne začít nový život: přestěhuje se do Oregonu, kde začne s rekonstrukcí rodného domu poblíž protékající řeky. Její dcery nejsou matčiným nápadem nijak nadšeny a ke starému domu ve viktoriánském stylu vzhlížejí s nelibostí. Brzy začne i Sarah uvažovat, jestli to bylo správné rozhodnutí, neboť si začne vzpomínat na nepříjemné události, které se tam staly včetně tajemného zmizení její nevlastní sestry. Postupně k ní začnou pronikat i zvěsti o zmizelých dívkách a Sarah tuší, že klíč k rozluštění těchto záhad se nalézá právě v tomto domě. 

 

Jackson, L.: Hrobař. Bobbi se probudila  v temném, uzavřeném prostoru a shora k ní doléhal krutý smích přerušovaný zvukem sypané hlíny. Ke svému velkému zděšení si uvědomila, že je pohřbívána zaživa a její zoufalý výkřik uslyšel jen sadistický vrah...

Autorka opět ukazuje, že její romány patří k vyhledávaným pro své napětí a mistrné vykreslení psychiky všech zúčasněných postav.

 

Silva, D.: Padlý anděl. Restaurátor Gabriel Allon sice dobře znal základní pravidlo Vatikánu, které zní "na nic se neptej", ale nemohl si pomoci a musel ho porušit. Jeho zkušenosti a instinkt mu napovídaly, že mrtvá žena nalezená v bazilice sv. Petra nespáchala sebevraždu, jak tvrdila vatikánská policie. Oběť odhalila letité tajemství, jehož vyzrazení mohlo otřást celým Vatikánem a uvrhnout tak svět do velkého konfliktu s nedozírnými následky.
Silvova původní profese novináře je patrná v každém jeho díle, kdy dokáže rozpoznat podstatné věci od nepodstatných a vhodně zvolit napínavou zápletku příběhu doplněnou o skutečná fakta.

 

Patterson, J.: Dvanácté zlo. Výstřední profesor angličtiny má živé sny, v nichž vidí vraždu, která se má stát, ale nikdo mu nevěří. Avšak jednoho dne dojde k přestřelce, kterou zaplatí životem mladá žena a celá tato situace se shoduje do posledního detailu se snem profesora. Při vyšetřování směřují všechny indicie na přítele oběti, ale když zmizí tělo ženy z márnice je patrné, že skutečný vrah se pohybuje někde blízko.