Jdi na obsah Jdi na menu

Novinky 2013 - detektivní romány

19. 4. 2013

Napětí, detektivky

Spřízněni krví (Francis, F.) – Mark Shillingford komentuje dostih, kterého se účastní i jeho dvojče sestra Clare. Ačkoliv je očekáváno její absolutní vítězství, skončí na druhém místě, což je více než překvapující. Později se Mark svěří své sestře s podezřením na zmanipulovaný dostih a po nepříjemné hádce Clare odchází. A to je také naposled, co ji Mark viděl naživu, neboť o pár hodin později je nalezená mrtvá.

Kritický bod (Cook, R.) – významná společnost provozující síť luxusních klinik se chystá vstoupit na burzu. Avšak najednou se na jejích pracovištích začíná šířit nákaza zlatým stafylokokem, což způsobí všeobecnou paniku a naruší i celkovou ekonomickou stabilitu společnosti. Navíc se situace začíná komplikovat nárůstem úmrtí pacientů na pooperační infekci.

Anatomie lži (Brown, D.) – hluboko v arktickém ledu je nalezen neskutečně vzácný objekt, který se stává předmětem státního zájmu. Jeho vyzvednutí a odtajnění je doprovázeno mimořádnou vědeckou, ale zejména politickou  aktivitou. A tak se rozjíždí velký boj o mocenský vliv a peníze, který nehledí na možné oběti.

Zemři! (Roseová, K.) – amatérský hledač pokladů objeví na louce pomocí detektoru kovů zvláštní místo, kde při kopání objeví lidskou ruku. Rozběhne se vyšetřování, při kterém je na tomto prostranství nalezeno 16 hrobů. V devíti z nich jsou nalezeny lidské ostatky se stopami po mučení a sedm hrobů je prázdných. Policejní tým pátrá po totožnosti obětí, ale zároveň i po vrahovi, který se zřejmě chystá zaplnit i zbývajících sedm prázdných míst.

Tajuplná oběť ( Sandford, J.) – ve velkém domě v exkluzivní čtvrti žije vdova s dcerou. Jednoho dne při příchodu domů objeví na stěnách krev a zjistí, že dcera zmizela. Uvědomuje si, že jí často vytýkala její zvláštní přátele, se kterými se stýkala. Byli to stoupenci tzv. „gotiků“, kteří vyznávali kult smrti a poslouchali zvláštní styl hudby, což navíc zdůrazňovali svou vizáží – tmavým líčením a oblečením. Policie pohřešovanou dívku nenachází a naopak v nedalekém městě umírá další členka tohoto hnutí.

U … jako Utrpení (Graftonová, S.) – soukromé „očko“ Kinsley navštíví v její kanceláři nesmělý mladý muž se zvláštní prosbou. V novinách si přečetl zmínku o únosu malého děvčátka, který se stal před mnoha lety a tato zpráva v něm vyvolala konkrétní vzpomínku z doby, kdy mu bylo šest let a kdy se zřejmě se stal svědkem pohřbu této dívenky. Požádal Kinsley, aby mu pomohla tento hrob spolu s vrahem najít.

Dlouhý pochod (King. S.) – TV stanice a média neustále vymýšlejí pro mladé lidi nové soutěže k měření jejich fyzických a psychických sil. Jednou z nich se stává i tzv. „Dlouhý pochod“. Stovka mladých mužů se rozhodne postavit na startovací čáru a společně absolvovat dlouhou pouť. Pravidla jsou jednoduchá, za prohřešky následují trestné body a poté „diskvalifikace“. Na jejich dodržování dohlíží ozbrojený vojenský doprovod, který si opravdu nebere „servítky“.

Zemřela jako Sadie (Mc Bain, E.) – detektiv Steve Carella měl nezvyklý telefonát – advokát ve věcech trestních mu nahlásil smrt své ženy se slovy „ jsem strašně rád, že ji někdo zabil, neboť byla zkažená“.  
Tímto sdělením se celé následující vyšetřování velmi komplikuje.

Netopýr (Nesbo, J.) – v Sydney je nalezena mrtvá dívka norské národnosti. Vyšetřováním případu je společně s místní policií pověřen kriminalista Harry Hole z oddělení vražd v norském Oslu, který se v té době potýká s psychickými potížemi a alkoholem. Nemůže se vyrovnat se smrtí svého kolegy, který jeho vinou zemřel při autonehodě. Uvítá tedy možnost změny prostředí, odlétá do Sydney, aby objasnil tuto vraždu. Při svém pátrání se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, ale také se seznamuje místním prostředím, lidmi, zvyky a legendami.

Pojistka smrti (Cook, R.) – nadaná studentka Pia spolupracuje na Columbijské univerzitě s podivínským vědcem doktorem Rothmanem na jednom významném výzkumném úkolu, při kterém však dojde k tragédii. Doktor a jeho kolega jsou v laboratoři nakažení nebezpečným virem a nákaze podlehnou. Nejprve to vypadá na nešťastnou náhodu, ale Pia zjistí některé skutečnosti, přičemž se sama stává nepohodlným svědkem.

Corleone (Puzo, M.) – 30. léta v New Yorku jsou poznamenána hospodářskou krizí, v níž se však nebývale daří zločineckým organizacím. S koncem prohibice nadchází rozhodující bitva o to, který rodinný klan zbohatne a který bude čelit neodvratné záhubě. Nekompromisní mafián Vito Corleone ví, že nejdůležitější je rodina a tak se snaží všemožnými prostředky posílit její stabilitu a budoucnost. Pevnou rukou k tomuto cíli vede i své potomky, ale velkou starost mu dělá nepřizpůsobivý syn Sonny.

Sněhulák (Nesbo, J.) – jednoho zimního dne přichází Birte Beckerová domů a po cestě si všimne na zahradě postaveného sněhuláka. Nejprve si myslí, že je to práce jejího syna a manžela, ale ti ji ujistí, že nemají tušení, jak se tam dostal. Sněhulák se jim zdá nějakým způsobem zvláštní a jeho černé oči se dívají přímo do domu. Následující den Birte není k nalezení, jen sněhulák má kolem krku omotanou její šálu. Při následném pátrání vycházejí najevo další podobná zmizení  a na vyšetřovatele čeká zapeklitý případ.

Posmrtný přístav (Cornwellová, P.) – doktorka Kay Scarpettová se potýká s objasněním záhadné a kruté vraždy malého chlapce a stejně tak zvláštním přiznáním samotného vraha. A aby toho nebylo málo, v márniční lednici začalo krvácet tělo muže, který zemřel během procházky se psem na údajný infarkt.

Tramín s příchutí krve (Fojtová, V.) - ani kouzelný vinařský kraj pod Pálavou není ušetřen zločinu. Kriminalista Otakar Kuba se pomalu chystá na zasloužený odchod na odpočinek a užívá si poslední dovolenou u svého kamaráda vinaře Vojty. Při posezení ve vinném sklípku se tam objeví krásná mladá dívka, flirtuje s oběma muži, vypije pár skleniček tramínu a zmizí do noci. Zanedlouho je nalezena nedaleko sklípku mrtvá. Dovolená kapitána Kuby se mění v pracovní rutinu se spoustou nezodpovězených otázek.

Leda (O´Connor, E.) - v Londýně jsou na veřejných místech postupně nalezena mrtvá těla žen a všechny vraždy vykazují společné znaky. Navíc každá oběť byla pohřešována přesně 36 dní a podle všech dostupných indicií se vyšetřující policistka Lucy Maquiere domnívá, že se staly obětmi nějakého okultního náboženského obřadu. Když zmizí další žena, začíná boj s časem, neboť zbývá 36 dní k její záchraně.

Blízký konec (Cook, R.) – student biologie Sean přijíždí na stáž do vyhlášeného onkologického centra na Miami. Chtěl by se zapojit do výzkumu, neboť právě zde dosahují neuvěřitelných výsledků v léčení určitého typu rakoviny. Avšak od prvního okamžiku jeho příjezdu na místo se potýká s rozporuplnými pocity. Celé zařízení působí téměř opuštěným dojmem, někteří lidé z výzkumu údajně zmizeli a mnozí pacienti za zvláštních okolností umírají. Pro Seana je to výzva a bez ohledu na možné nebezpečí se pouští do pátrání.

Zlo na ostrově (Mc Bain, E.) – Zach Blake, rozhlasový komentátor a otec devítileté Penny nedávno ovdověl. Jeho žena Mary, skvělá plavkyně, se utopila v moři během romantické dovolené. Zdrcený manžel však po čase dostává dopis, který obsahuje sdělení, že smrt jeho manželky nebyla nešťastná náhoda. Vydává se tedy s dcerkou do míst rodinné tragédie a hledá autorku dopisu. Když se mu nakonec podaří vypátrat její adresu, zjistí, že byla zavražděna. Krátce nato mu telefonuje neznámý muž a vyhrožuje, že pokud neodjede, čeká ho stejný osud. Terčem neznámého pachatele se stane i malá Penny, která záhadně zmizí. Blake musí nejen objasnit smrt své ženy, ale především zachránit svou dcerku.

Bikini (Patterson, J.) - přímo z písečné havajské pláže zmizela půvabná modelka. Po jejích stopách se vydává také reportér Hawkins, kterému jeho profesionální instinkt neomylně napovídá, že půjde o velkou kauzu. Zapojí se do pátrání a je velmi překvapen, když ho kontaktuje únosce modelky, ze kterého se později vyklube sériový vrah.

Ztracené duše (Connolly, J.) - skupina všehoschopných bývalých vojáků rozjíždí vlastní akci. Kromě pašování drog, lidí a zbraní však existuje zboží daleko hrozivější než si kdokoliv umí představit. A to se samozřejmě neobejde bez obětí, což dokazuje i řada úmrtí příslušníků bojových jednotek.

Noční jestřáb (Parker, R. B.) - policejní šéf městečka Paradise musí řešit stížnosti studentek na podivné až obscénní chování ředitelky místní školy a vzápětí i další stížnosti místních žen na obtěžování voyeurem zv. Noční jestřáb. Ten se za soumraku plíží ulicemi a nahlíží do oken, později se odvažuje přímo do domu a pod pohrůžkou násilí nutí ženy, aby se svlékly a on je mohl vyfotit. Vždy nechá nějaký vzkaz a je patrné, že jeho násilí se bude stupňovat.