Jdi na obsah Jdi na menu

Novinky

 

TOP knihy

Flynnová, Gillian: Zmizelá
Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat…
Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, ale Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?

Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem. Nemilosrdně sžíravý kriminální román doslova uchvátil čtenáře nejen v USA, kde se stal druhou nejprodávanější knihou roku 2012.
Filmovou verzi příběhu se chystá natočit režisér David Fincher (Klub rváčů, Sedm, Muži, kteří nenávidí ženy).

Harden, Blaine: Útěk z tábora č. 14
Pracovní tábory pro politické vězně existují v Severní Koreji dvakrát déle než ruské gulagy a podle odhadů v nich žije v otřesných podmínkách více než 200 000 lidí. Mezi nimi byl i Sin Tong-hjok se narodil v roce 1982 v Kaechonu, v táboře pro politické vězně, který leží asi 75 kilometrů od Pchjongjangu. Bratři Sinova otce kolaborovali za války s Jihokorejci a za to v severokorejském režimu pykají tři generace této rodiny.

Sin trpěl po celou dobu svého věznění podvýživou, paže má zkřivené namáhavou prací a záda zjizvená popáleninami z doby, kdy ho mučili ohněm. Holeně má od kotníků po kolena znetvořené a spálené od elektrického plotu z ostnatých drátů, které však přesto nedokázaly zabránit chlapcovu útěku z Tábora 14. Po uprchnutí se Sinovi podařilo najít v opuštěné chatrči starou vojenskou uniformu, díky níž splynul s ostatními stejně nuzně oděnými Severokorejci. Trvalo mu dva roky, než se dostal do Jižní Koreje. V současnosti žije v Kalifornii, kde pracuje jako vyslanec pro organizaci, která bojuje za svobodu v KLDR.

Follett, Ken: Století - Pád titánů 1
První část monumentální historické ságy Století, v níž bestsellerista Ken Follett (Pilíře země, Na věky věků) poutavým, jímavým a zároveň napínavým způsobem mapuje fiktivní osudy několika rodin v různých částech světa, jež byly dramaticky poznamenány moderními dějinami. Pád titánů přivádí na scénu příslušníky britské a německé aristokracie, velšské horníky, ruské dělníky i americké demokraty či zbohatlíky, aby několikrát propojil jejich životní cesty a vložil jim do nich zásadní překážku – první světovou válku. Sto let staré historické události – a v jejich skrytu příběhy lásky, přátelství, hrdinství, ale i beznaděje, ponížení či falše znovu ožívají… Tento román Kena Folletta se stal mezinárodní senzací nadšeně přijímanou jako strhující a fascinující kniha, která dokáže čtenáře pohltit na celé dny či týdny.

Follett, Ken: Století – Zima světa 2
Zima světa začíná tam, kde Pád titánů končí. Pětice našich známých, navzájem spřízněných rodin – americká, německá, ruská, anglická a velšská – vstupuje do doby obrovského sociálního, politického a hospodářského chaosu počínajícího vzestupem třetí říše, přes krvavé události ve Španělsku a velká dramata druhé světové války až po výbuchy sovětských a amerických jaderných bomb.

Brown, Dan: Inferno
Dan Brown se vrací novým thrillerem, který je pokračováním světových bestsellerů Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Ztracený symbol. Ve svých románech autor mistrně spojuje nejzajímavější záhady historie umění s po věky fascinujícími symboly a šiframi.

Protagonista Robert Langdon se tentokráte ocitá v srdci Itálie, kde studuje záhadami a tajemstvími opředený rukopis – Dante: „Peklo“ (Inferno). Musí se postavit tváří v tvář soupeři, který ho zavede do světa klasického umění, tajných chodeb a futuristických zbraní. Klíč k nezodpovězeným otázkám je skryt mezi řádky rukopisu a Langdon se opět vrhá do boje s časem, aby odvrátil zkázu, která světu hrozí.

Harrod-Eagles, Cynthia: Dynastie Morlandů 34 - Klikatá cesta
Románově zpracovat tak dlouhý historický úsek rodinné ságy nebylo pro autorku vůbec jednoduché, ale její dílo bylo čtenáři přijato s velkým nadšením. Literární Morlandové, ať už legitimní nebo levobočci, pomáhali vytvářet dějiny a jejich prostřednictvím Cynthia Harrod-Eagles předkládá jedinečnou možnost nahlédnout do jejich života. V tomto díle jsou jejich osudy zachyceny v nepříliš šťastném období. Válka skončila teprve nedávno a oni čelí hospodářské krizi, citovým zmatkům i zklamáním. Dnešní Morlandové jsou již jiní než ti z prvních dílů proslulé ságy, ale příběh o jejich osudech je stále strhující.

De la Motte, Anders: Game – Vítejte ve hře
Třicetiletý Henrik Pettersson, zvaný HP, se vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů. Na sedadle proti němu leží mobilní telefon, který po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry.
Naivní Henrik neodolá, přestože zpráva ho varuje, aby si vše pořádně rozmyslel. Za první splněný úkol (krádež deštníku) obdrží na účet finanční odměnu. Díky další dobře odvedené práci získá přístup na svůj herní profil – a zjistí, že už ho podporuje menší fanklub…
Zadání jsou stále nebezpečnější, ohlasy stále větší a částky v dolarech stále vyšší. Pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. HP netuší, že půjde i o jeho blízké.
Ze hry však není cesty zpátky…

Nejlepší švédský kriminální debut roku 2010, úvodní díl trilogie překládané do sedmadvaceti jazyků, thriller o moderních IT technologiích, nabitý akcí, překvapivými zvraty a nečekanými rozuzleními.

Nesbo, Jo: Švábi
V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Vyšetřovatel Harry Hole nasedá do letadla, aby společně s thajskou kolegyní tento případ co nejdříve vyřešil. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu a rozuzlení je více než překvapující.

Flynnová, Gillian: Ostré předměty
Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky a proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene.

Kontroverzní, znepokojivý psychothriller Gillian Flynnové stojí na počátku autorčiny úspěšné spisovatelské kariéry: její knihy od té doby neopouštějí žebříčky bestsellerů – ani hlavy čtenářů.

Své o tom ví i spisovatel Stephen King:
„Přistihl jsem se, že se děsím přečíst posledních třicet stran, ale nedokážu je přestat obracet. Pak, když světla zhasla, vězel ten příběh stále v mé hlavě, svinutý a syčící jako had ve své skrýši.“


Vondruška, Vlastimil: Přemyslovská epopej - Král rytíř Přemysl Otakar II.
Třetí část čtyřdílné románové fresky o životě posledních přemyslovských králů začíná v době, kdy král Václav I. realizuje svůj politický sen - prostřednictvím sňatku svého prvorozeného syna Vladislava ovládnout rakouské země. Jenže Vladislav umírá a následníkem trůnu se stane mladší bratr Přemysl. Aby Přemyslovci udrželi rakouské země, musí se oženit s Markétou Babenberskou. Stává se nekorunovaným vládcem zemí na sever od Alp. Je však více rytířem než diplomatem a podcení volbu nového římského krále, jímž se stane zdánlivě neškodný Rudolf Habsburský. V bitvě na Moravském poli s ním Přemysl II. Otakar prohraje a padne.

Vondruška, Vlastimil: Přemyslovská epopej - Král básník Václav II.
Závěrečný díl ságy o jedné z nejslavnějších epoch českých dějin, o době velkých přemyslovských králů. Začíná koncem vlády Přemysla II. Otakara, vypráví o vládě Václava II. a vraždě jeho syna Václava III. Král Václav II. byl zajímavou osobností, v dějinách možná trochu nedoceněnou. Právě za jeho vlády se vytvořil model stavovského státu s přesnou dělbou odpovědnosti mezi panovníkem a šlechtou. On sám byl v duši umělcem, sám vynikající minesengr, ale také muž známý svou erotickou náruživostí. Jeho doba je dobou dvorských intrik, zápasu mezi šlechtou, dobou nástupu měst. Právě na přelomu 13. a 14. století se dotvořila tvář středověkých Čech, na níž už Lucemburkové mnoho nezměnili.

Vondruška, Vlastimil: Krev na kapradí
Kniha navazuje na úspěšnou sbírku povídek „Krev na lopuchu“ a skládá se ze dvou částí. V té první je osm příběhů, v nichž jako hlavní vyšetřovatel vystupuje Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci panoš Ota a velitel Diviš včetně jeho manželky Ludmily z Vartemberka. Všechny příběhy nesou pečeť originálního myšlení Oldřicha z Chlumu, který se snaží nejen potrestat zločince, ale současně hledá opravdovou a nefalšovanou spravedlnost. To samozřejmě vede často k nečekanému rozuzlení příběhů. Druhá část knihy obsahuju deset středověkých soudniček, inspirovaných skutečnými zločiny.


James, E. L.: Padesát odstínů svobody 3
Ve chvíli, kdy se Anastasia Steeleová poprvé setkala s mladým úspěšným podnikatelem Christianem Greyem, netušila, jak moc se jí změní život…
Anastasia od počátku věděla, že vztah s Christianem nebude procházka růžovou zahradou. Musí se naučit sdílet s ním jeho životní styl, který jí nikdy nebyl vlastní. Christian musí na oplátku překonat svou posedlost kontrolou a vypořádat se se svými vnitřními démony.
Nyní, když jsou konečně spolu, prožívají nekonečnou lásku, vášeň, vzájemnou blízkost a otvírá se před nimi svět nekonečných možností. Zdá se, že mají všechno. Pak ale zasáhne osud a před Anastasií vyvstávají její nejhorší noční můry…

Probstová, Jennifer: Manželská smlouva
Alexandria McKenzieová, majitelka malého knihkupectví v New Yorku, je velmi nešťastná, neboť její rodiče budou muset prodat rodný dům. Jediným řešením by bylo provdat se za bohatého muže, který by byl ochoten vyplatit věřitele a tím dům zachránit. Ale kde ho najít? Alexe by už pomohlo jedině nějaké kouzlo. Pak si vzpomněla na jednu zákaznici, která si u ní koupila malou knížku o kouzelných lektvarech za účelem seznámení se s vhodným mužem.
Později se Alexa dozvěděla, že dotyčné se její přání splnilo. V zoufalé naději v prodejně vyhledá onu „zázračnou“ knížku a podle pokynů si připraví kouzelný nápoj. V životě by jí však nenapadlo, že jí do cesty „přičaruje“ staršího bratra její nejlepší kamarádky – a zároveň mocného muže, který zcela ovládne její  srdce. Miliardář Nicholas Ryan sice v institut manželství nevěří, ale aby se mohl stát dědicem rodinné společnosti, potřebuje sehnat co nejdříve manželku. Když se dozví, že sestřina dávná kamarádka má finanční trable, dá Alexe odvážnou nabídku. Má to být manželství s jednoduchými pravidly: nezaplést se, nezamilovat se a jeden rok předstírat pár. Je to jen obchod, to přece nemůže být tak těžké zvládnout, ne…?

Taylor, Kathryn: Barvy lásky 1. Nespoutaná
Studentka Grace je mladá a nenápadná dívka, která sice vyniká v oboru ekonomie, ale o muže se zatím nijak nezajímala. Během své stáže v Londýně se však setká s charismatickým Jonathanem Huntingtonem, který v ní probudí dosud neznámé pocity. Grace s ním stále hlouběji propadá do světa temných tužeb a zatímco Jonathan prahne po naplnění své milostné touhy, Grace by si měla uvědomit nebezpečí své citové závislosti.

Day, Sylvia: Nezkrotná 3. - Crossfire série
Jedna z nejromantičtějších a nejerotičtějších knih nového tisíciletí má další, již třetí, pokračování. Vášnivé milostné scény a fascinující příběh nevšední lásky Evy a Gideona udržují čtenáře v napětí a probouzejí v nich touhu dozvědět se o hlavních hrdinech víc a víc.

Steelová, Danielle: Přátelé navždy
Poprvé se potkali jednoho jasného zářijového dne ve školce. Gabby, Billy, Izzie, Andy a Sean, tři chlapci a dvě děvčata. Během následujícího roku se z nich stali víc než přátelé, stali se z nich „přátelé navždy“. Společně čelí životním výzvám a dobrodružstvím, společně snášejí ztráty a rány osudu. A i když se jejich cesty postupně rozcházejí, jejich přátelství zůstává jediným pevným bodem ve vesmíru... Ve svém doposud možná nejkomplikovanějším a zároveň nejemotivnějším románu vypráví populární spisovatelka příběh pěti jedinečných a navzájem velmi odlišných postav, které si kdysi říkali „Velká Pětka“.

Fieldingová, Joy: Potok stínů
Nový román jedné z nejúspěšnějších spisovatelek současnosti svádí dohromady nesourodou pětici lidí, kteří spolu nedobrovolně prožijí konec týdne v Adirondackských horách. Valerie Roweová se těší na oslavu svých čtyřicátin s přáteli. Rozvádí se se záletným manželem Evanem, který se chystá strávit výjimečný víkend se svou mladou atraktivní snoubenkou Jennifer a šestnáctiletou dcerou Brianne v luxusním horském hotelu. Plány všech se ale zbortí v okamžiku, kdy Evana ve městě zdrží pracovní záležitosti. Požádá Valerii, aby dceru i snoubenku odvezla do hor s tím, že za nimi později přijede. Valeriini podivínští přátelé – starožitnice Melissa a gay James – se nabídnou, že ji doprovodí. Nikdo však netuší, že v horách na ně číhá nebezpečí v podobě sériových vrahů, kteří zabíjejí jen pro své potěšení. Napětí mezi dcerou a matkou se stupňuje stejně jako řádění zabijáků, kteří hledají nové oběti. A pak Brianne v noci zmizí…

Pötzsch, Oliver: Katova dcera a čaroděj 4.
Medik Simon Fronwieser a jeho žena Magdalena, katova dcera, putují v zimě r. 1666 ke klášteru Andechs. Tam však dochází k vraždě mladého novice a krátce nato zmizí i mysteriózní fráter Vigilius. A tak jim nezbývá nic jiného než se společně s Jakobem Kuislem, pustit do hledání šíleného vraha...

Předchozí díly:
Katova dcera a král žebráků 3.
Katova dcera a černý mnich 2.
Katova dcera 1.

Vandenberg, Philipp: Kejklířova žena
Příběh se odehrává v r. 1525, kdy jen pár dní před složením věčné přísahy prchá novicka Magdalena z kláštera. V nouzi se připojí ke skupině kejklířů, v jejímž čele stojí Velký Rudolfo, nejslavnější provazochodec na světě. Podmanivý muž obklopený obdivem ctitelek Magdalenu od prvního okamžiku okouzlí a zamiluje se do něj. Záhadný Rudolfo je členem tajemného spolku, který střeží největší mystéria lidstva. Poté, co se Rudolfo při výstupu na mohučský dóm zřítí a zemře, je Magdalena přesvědčená, že se stal obětí komplotu, a vydá se po nebezpečné stopě…

Follett, Ken: Pilíře země
Rozsáhlý historický román z pera mistra akčních thrillerů Kena Folletta líčí příběh odehrávající se v Anglii 12. století. Na pozadí mocenských politicko-náboženských sporů sleduje po půl století osudy několika lidí, kteří zasvětili život výstavbě katedrály. Strhující dobová freska v sobě spájí tradiční vypravěčský um, originální myšlenku přiblížit čtenářům formou napínavého příběhu vznik jedinečných a charakteristických staveb své doby a především neobyčejně barvitou představu o středověké Anglii, jež obnáší mozaiku lidských vztahů nabitých napětím, svár dobra a zla, statečnost a lásku, nenávist, násilí, intriky i zradu...

Follett, Ken: Na věky věků
Také ve druhém rozsáhlém příběhu s historickým námětem nás Ken Follett zavádí do středověkého anglického městečka Kingsbridge, avšak o zrhuba sto padesát let později než v románu Pilíře země. Do spletitých osudů obyvatel Kingsbrigde 14. století, jejichž život je nerozlučně spjat s chodem dvou místních klášterů a obchodními úspěchy vlnařského cechu, tentokrát podstatným způsobem zasáhne největší pohroma seslaná na lidský rod: epidemie nemoci známé jako velká či černá smrt, moru, který vyhladí skoro polovinu tehdejší evropské populace.

Ebertová, Sabine: Sen porodní báby 5.
Syn Marty, Thomas, se na podzim roku 1191 vrací z křížové výpravy zbaven všech iluzí. Ale ani doma nenachází klid, protože v Míšeňské marce vládne krutý Albrecht. Když markrabě zaútočí na svého bratra Dietricha, po jehož boku Thomas ve Svaté zemi bojoval, nezbývá oběma jiná možnost než opět sáhnout po zbrani. Situace se jeví jako bezvýchodná, proto musí Dietrich uzavřít účelové spojenectví s durynským lantkrabětem. Ten od něj na oplátku za vojenskou pomoc požaduje, aby se zasnoubil s jeho dcerou. Je to vysoká cena, protože Dietrich už dávno tajně miluje Martinu dceru Kláru…

Předchozí díly:
Kletba porodní báby 4.
Rozhodnutí porodní báby 3.
Osudy porodní báby 2.
Tajemství porodní báby 1.


Žák, David Jan: Návrat krále Šumavy
Životopisný román o nepolapitelném převaděči, který se stal předobrazem Krále Šumavy, vychází z jeho vlastních vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší literární rekonstrukci příběhu muže, který po válce nejprve pomáhal chránit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, ale po únoru 1948 se stal jeho nejobávanějším soupeřem. Kniha zachycuje nejen výjimečný lidský osud, ale rovněž dramatické události spojené se vznikem nechvalně známé železné opony. Josef Hasil, který dnes žije na předměstí amerického Chicaga, v roce 2001 obdržel z rukou prezidenta Václava Havla vysoké vyznamenání.

Irving, John: V jedné osobě
Nový román jednoho z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti mnohé překvapí. Poprvé od „Modlitby za Owena Meanyho“ je vyprávěn v první osobě – a jeho tématem je homosexualita a sadomasochistické praktiky. Pojednává o šedesátiletém bisexuálovi jménem William, který vzpomíná na svůj nezřízený život v padesátých a šedesátých letech. John Irving otevřeně přiznal, že tento napsal pro svého jednadvacetiletého syna, který je gay. Dílo ukazuje, že i v sedmdesáti letech dokáže Irving přijít s naprosto nečekaným tématem.

Watersová, Sarah: Náklonnost
Román populární autorky je z prostředí viktoriánského Londýna a jeho ženských věznic.
Margaret Priorová, mladá dáma z lepší společnosti, má před sebou ušlechtilý úkol. Coby dobročinná návštěvnice bude docházet do Millbanku, nejponuřejší ženské věznice v Londýně, a stýkat se s tamními trestankyněmi. Skeptická a nešťastná Margaret, zotavující se z pokusu o sebevraždu, vidí v ženách z Millbanku jen prosté ubožačky, dokud se neseznámí se Selinou Dawesovou. Mladá spiritistka, odsouzená za podvod při seanci, přitahuje Margaret od prvního okamžiku a díky ní se nechá stále hlouběji zatahovat do světa duchů a zjevení, otisků nehmotných dlaní a nevysvětlitelných úkazů.


Greene, Cheryl T. Cohen: Intimní život
Zpověď sexuální terapeutky a náhradní partnerky, která pomáhá lidem překonávat sexuální problémy tím, že je učí příslušným dovednostem v praxi.
Román je n
apsán podle skutečného příběhu Cheryl Cohen Greeneové a když spatřil světlo světa, všem čtenářům vyrazil dech. Mimo jiné se Cheryl v knize svěřuje i s příhodami svého dětství a dospívání, které ji formovaly, stejně jako se zkušenostmi s vlastní těžkou nemocí. Upřímným a přímočarým stylem bez falešného studu vzpomíná na klienty, kterým za svoji dlouhou kariéru pomohla nejen k větší sebedůvěře, ale i ke šťastnějšímu a plnějšímu milostnému životu.

Ve filmu nazvaném podle schůzek s klienty prostě „Sezení“, uvidíme v hlavní roli charismatickou Helen Huntovou, která byla za roli terapeutky nominována na Oscara za rok 2012.


Fitzgerald, Francis Scott: Velký Gatsby
Vrcholné dílo z období, které autor označil jako „jazzový věk“, přináší milostný příběh z lepší společnosti. Píše se rok 1922 a v New Yorku, v dekadentním semeništi lehkých mravů, nablýskaného jazzu, podloudných obchodníků a strmě rostoucích akcií, začíná jaro. Sem v honbě za svým „americkým snem“ přijede rádoby spisovatel Nick Carraway a usadí se v sousedství záhadného milionáře Jaye Gatsbyho, v jehož vile se konají nekonečné večírky. Kolem Gatsbyho krouží také Nickova krásná sestřenice Daisy a její urozený manžel Tom Buchanan. A tak se Nick stává svědkem tragédie nenaplněné lásky.

Ve stejnojmenném filmu byl do hlavní role obsazen Leonardo DiCaprio.

Körnerová, Hana Marie: Kočár do neznáma
Příběh z konce 18. a začátku 19. století, kdy revoluční změny obrátily život naruby v celé Evropě. Vojska pochodují napříč zeměmi a stará šlechta je na útěku. Na nejistou cestu se vydávají i dvě sestry, které s nepatrným doprovodem musely narychlo opustit domov a teď hledají útočiště u příbuzných po celé Evropě. Nejprve zamíří do Itálie, ale rozbouřená doba je vyžene i z tohoto azylu. Musejí dál, staré rodinné spory a nové politické intriky jim však znemožňují najít dočasný domov na místech, která dobře znají. Jejich poslední nadějí se proto stávají vzdálení, zcela neznámí příbuzní na zámku kdesi v Čechách…

Quick, Matthew: Terapie láskou
Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne?

Gideonová, Melanie: Manželka 22
Manželství je někdy jako bludiště, ve kterém ztratíme jeden druhého a možná i sami sebe. Možná to způsobilo těch pár kil, které jsem přibrala. Možná to bylo tím, že jsme si po téměř dvaceti letech manželství přestali mít co říct. Měla jsem zkrátka pocit, že ztrácím sama sebe, přestože mě čeká ještě celá druhá půlka života… Co si s ní počnu? A pak se v mojí mailové schránce objevila výzva k účasti na anonymním internetovém průzkumu Manželství v 21. století…
Ani ve snu by mě nenapadlo, jak zásadně to změní můj život. Předtím jsem byla Alice Buckleová, manželka a matka, učitelka dramatu a nadšená uživatelka Facebooku, který byl pro mě víceméně jediným spojením se světem mimo rodinu a práci.
Teď je ale ze mě účastnice průzkumu s přezdívkou Manželka 22. A nějak se stalo, že moje korespondence s Tazatelem 101 nabrala nečekaně osobní tón. Brzy se budu muset rozhodnout – a to rozhodnutí zásadně ovlivní moji rodinu i manželství, celý můj život. Ale teď ještě ne, teď musím odpovídat na další otázky. Zjistila jsem totiž, že když se někomu opravdu upřímně svěříte, může to být nečekaně účinné afrodiziakum…

King, Stephen: Zhubni
Úspěšný advokát Billy Holleck je spokojen se svým životem a jediné, co ho trápí, je výrazná nadváha a riziko infarktu. Jednoho dne, kvůli vlastní nepozornosti, srazí autem cikánku a její otec nad ním vznese kletbu prostřednictvím jediného slova „Zhubni!“. A tak se i stane. Během krátkého období Billy ztratí téměř třetinu své váhy a hubnutí neúprosně pokračuje…

Zinková, Michelle: Proroctví sester 3. Kruh ohně
Ztráta rodičů a k tomu podivné znamení na zápěstí jedné z nich, děsivé sny a utajená rodinná tajemství způsobí mezi sestrami Liou a Alicí nepřátelství na život a na smrt. Tyto indicie spolu s pohledným mladíkem tvoří dílky skládačky, kterou předpověděla dávná temná věštba. Je na nich, aby společně zničily děsivé proroctví, které se v rodině dědí z generace na generaci.

Gotická“ fantasy trilogie z Ameriky 19. století


Deveraux: Jude: Pod maskou měsíce
Další z příběhů obyvatel městečka Edilean. Sophii Kincaidovou opustí její přítel a tak přijme pozvání své kamarádky z univerzity Kim Aldredgeové do Edileanu. Kousek od cíle se jí však porouchalo auto a tak byla nucená dojít do městečka pěšky. Po cestě ji málem srazil řidič
sportovního automobilu a Sophie si ohledně jeho chování nebere servítky. Tehdy ještě netuší, že to byl doktor Reede Aldredge, kterému svou neohrožeností a krásou obrátila jeho zahořklý a stereotypní život naruby.

Reilly, Matthew: Pátý bojovník
Na obloze se jednoho dne objeví druhé slunce. Neúprosně se blíží k Zemi a hrozí zničení veškerého pozemského života. Rozhodný Australan Jack vytvoří tým, který má za úkol střetu jakkoliv zabránit. Zápas o přežití se brzy změní v boj o nadvládu nad Zemí.

Van Gulik, Robert: Fantom chrámu (Příběhy soudce Ti)
Detektivní příběh se odehrává v odlehlém okrese mocné říše Ťiang. Na zalesněném konci stojí po staletí budhistický chrám, ve kterém je spácháno několik brutálních a záhadných vražd. Vypráví se, že oběti má na svědomí „fantom chrámu“. Na soudce Ti čeká složitý případ, ve kterém mu významně pomáhá seržant Ma Žung, dcera Krále žebráků a krví napsaná zpráva jedné mladé dívky. Celé vyprávění je dokresleno životem v chudinských i bohatých čtvrtích Číny 7. století.

Grossman, Vasilij: Život a osud
Historická epopej líčí na pozadí „velkých dějin“ životy několika desítek postav, které jsou více či méně spjati s rodinou Šapošnikovových a svými osudy nás zavádí do různých míst např. ruských měst, ke stíhacímu leteckému pluku, tankovému praporu na Urale, do židovského ghetta, německého koncentračního tábora či nechvalně proslulé věznice Lubjanka. Autor zachycuje klíčové osudy druhé světové války v sovětském Rusku a nemilosrdně kritizuje Stalinův vládnoucí režim. Tuto románovou kroniku stihnul stejný osud jako ostatní „nepohodlné“ knihy, byla zabavena KGB a poprvé vyšla až o 20 let později v Lausanne. Od tohoto okamžiku se stala celosvětovým bestsellerem a po právu si zasloužila označení „Vojna a mír 20. století“

Kubátová, Táňa: Léta s Hubertem
Vysokoškolačka Míša otevírá poprvé svůj deník v r. 1979 o prázdninách a protože se jí zapisování událostí a svých pocitů a prožitků zalíbí, pokračuje v tom i následující roky.
A vzhledem k tomu, že je rozená optimistka a ze všeho nejraději si dělá legraci sama ze sebe, tak je v jejím vyprávění dostatek humoru i sebeironie.

Whitton, Hana: Karel IV. Jménem koruny, jménem lásky
Karel IV. dovedl země Koruny české k nebývalému rozkvětu, jen v soukromí se mu štěstí vyhýbalo. Nebylo mu přáno, aby ho královským životem provázela jeho milovaná Blanka. I když měl manželky z politických sňatků upřímně rád, netušil, že jediná Isabella z Valois ho celý život hluboce milovala a tajně doufala, že ji ovdovělý král požádá o ruku.

Tučková, Kateřina: Vyhnání Gerty Schnirch
V noci 30. 5. 1945 je Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, jen s osobními věcmi „odsunuta“ s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod končí v Pohořelicích , kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé německé ženy se zachrání při vykonávání nucených prací na jižní Moravě, kde setrvají i po skončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se vrací do Brna, ve kterém vychovává svou dceru a zároveň prožívá další bouřlivé události té doby. Kromě bolestných otázek viny, odplaty a odpuštění mezi Čechy a Němci se zde odehrává i složitý vztah matky a dcery, jenž je deformován společenským omezením, obtížnou komunikací a generačním nepochopením. 

Erskinová, Barbara: Řeka osudu
Bezdětní manželé, Ken a Zoe, se odstěhují z rušného Londýna do poklidného Suffolku, kde jsou ideální podmínky pro Kenovu vášeň k jachtaření. Zoe odchodem na venkov nadšená není, obzvláště když nabývá nepříjemný pocit, že v novém domově nejsou sami. Když se postupně seznámí se starousedlíky, tak z jejich vyprávění zjistí, že blízké budovy byly v minulosti součástí hospodářského zázemí nedalekého zámku. Místo má však mnohem starší historii, která sahá až k r. 865, kdy zde stála dřevěná anglosaská pevnost a pradávné pohřebiště, které společně s řekou skrývá temné a krvavé tajemství.

Miller, Raine: Aféra Blackstone 1. – Nahá
Studentka výtvarného umění Brynne si občas přivydělává na univerzitě jako modelka a veškerý čas věnuje mezi školu a práci. Jednou si úspěšný britský podnikatel zakoupí její nahý portrét a zatouží i po jeho modelu. Při společném setkání je Brynne okouzlena jeho osobností
a nechá se ovlivnit i jeho dominantní povahou. Jediné, co ji brání, jsou traumata, která jí poznamenala život. Ale není sama, kdo má svoje tajemství…

King, Stephen: „Ř“bitov zvířátek
Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Do té doby spokojený život úspěšného lékaře, jeho krásné ženy a milých dětí však nabírá nečekaný vývoj a štěstí se k nim obrací zády. Objevuje se „Cosi“, co zmrazí krev v žilách a co je strašnější než sama smrt…

Keleová-Vasilková, Táňa: Ranč u dědečka
Julka, hlavní hrdinka příběhu, se po rozvodu přestěhuje s dcerou Tamarou na samotu, do domu na úpatí hor, který zdědila po svém milovaném dědečkovi. Rozhodne se začít nový život a zároveň si splnit svůj dětský sen – žít na ranči.
Starý dům proto nechá přestavět na malý penzion, v němž nabízí hostům odpočinek v oáze ticha, domácí stravu a možnost projížděk na koni. Jenomže ani Julčinu životu na vzdálené samotě se nevyhýbají citová vzplanutí, trápení a problémy…

Calabro, Rossella: Padesát stínů Adama
Mr. Grey je hlavním hrdinou knižní události desetiletí – trilogie „Padesáti odstínů šedi, temnoty a svobody“. Je krásný, bohatý, citlivý, tajemný a vzrušující, ale o jeho existenci můžeme pochybovat. A co Adam? Ten existuje jako náš manžel – přítel – milenec, kterého máme běžně před očima. Často má k dokonalosti Mr. Greye daleko, ale přesto je schopen nás pobavit, potěšit a probudit v nás lásku.

Tato autorčina kniha se v Itálii stala bestsellerem a nyní vychází téměř ve všech evropských zemích.


Calabro, Rossella – Padesát stínů Evy
Autorka nezapomněla ani na ženy a přináší jim přírodní lék ve formě „zdravé sebeironie“ pozitivně působící na většinu nedokonalostí, které je trápí. Na druhé straně však všechny „odstíny“  činí každou ženu jedinečnou a pokud u ní nejde o nějaký výrazný extrém, tak dříve či později potká toho svého Adama.

Bauer, Jan: Císařova poslední vůle
Pražský arcibiskup Jan z Jenštejna tvrdí, že král Václav IV. sedí na trůnu neprávem. Jeho otec, císař Karel IV., prý před smrtí zanechal poslední vůli, podle níž měl být nástupcem jeho levoboček Jindřich. Václav se pokusí arcibiskupa zajmout, ale ten uprchne a v rukou králových pochopů se ocitne vikář Johánek z Pomuku. Třebaže je umučen k smrti, o tajemném levobočkovi nic neprozradí. Po Jindřichovi pátrá i podkomoří Zikmund Huler a ze zcela jiných důvodů i rychtář Jakub Protiva s mnichem Blasiem. Kdo z nich bude rychlejší a odkryje identitu Jindřicha?

Viewegh, Michal: Můj život po životě
Osmého prosince 2012 praskla Michalu Vieweghovi aorta. V nemocnici ho půl hodiny marně oživovali, a jak říká doktor Skalský, kdyby se rozhodli Michala neoperovat, nebylo by to nic proti standardním medicínským postupům. Jenže to zkusili... A Michal proti všem předpokladům nejen přežil, ale o necelý rok později vydává novou, svou pětadvacátou knihu.
Pokouší se v ní zachytit, jak vypadá život člověka s těžce poškozeným mozkem, člověka, který by měl být šťastný, že zůstal naživu... ale jde mu to jen ztěží. Přežil, ale celý jeho dosavadní život se ocitl v troskách, je zcela odkázán na péči nejbližších – a až příliš často ho napadá, jestli by nebylo lepší... Ale je tu psaní, které ho drží při životě. A nyní i kniha, která je přes všechnu bolest, kterou s sebou nese, knihou očistnou.

Svěrák, Zdeněk: Po strništi bos
"Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura.
Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč.
V knížce vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já.
Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. Ale vy byste neměli poznat, který je který".(
Zdeněk Svěrák).

Janouchová, Kateřina: Sesterstvo
Dům rodiny Lundových je na prodej. Poté, co Cecilie odhalila Johnovu nevěru, žijí manželé odloučeně a mají děti ve střídavé péči. Aby Cecilie zahnala stesk po ztraceném rodinném životě a po dětech, vrhá se s o to větší vervou do práce na porodním oddělení a nechává se pohltit dramatickými událostmi, které se tam odehrávají. Její okolí očekává, že dotáhne rozvod do konce a začne znovu, ona sama si to však ještě nestačila pořádně rozmyslet. Život bez partnera a každý druhý týden i bez dětí jí připadá nezvyklý a těžký, s Johnem však oba chodí na partnerskou terapii, díky níž by snad Cecilie mohla být schopná vnést do svého života nový řád.
Zároveň s rozpadem Ceciliiny rodiny se na obzoru objevuje i další problém. Je přepadeno několik mladých žen a na internetu se rychle začnou šířit pomluvy a fámy. A slovo „sesterstvo“ najednou dostává nový význam.

Lustig, Arnošt: Colette
Esence ženy – někdy skryté, jindy vyřčené, ale vždy více či méně přítomné téma knih Arnošta Lustiga. Ve svém pozdním díle nechává autor tento námět zaznít plnou silou. Jak jsme však již u tohoto spisovatele zvyklí, nejedná se o útěšnou oslavu ženské krásy. Lustigovy hrdinky jsou o své ženství krutě připravovány, musejí o ně bojovat v extrémním prostředí fašistických koncentračních táborů, kdy tváří v tvář smrti nabývají ženská krása, láska a něha zcela nečekaných rozměrů.

Colette Cohenová, devatenáctiletá belgická židovka je zmítána mezi hlubokým milostným citem a brutálním sexuálním násilím. Dvě podoby lásky tak odlišné a tak podobné jako pravda a lež. Milostný příběh z prostředí osvětimského lágru je tak i příběhem o zmatení všech lidských hodnot, kdy je jen tenká hranice mezi dobrem a zlem, pravdou a lží, láskou a nenávistí.

Film režiséra Milana Cieslara v hlavní roli s Jiřím Mádlem a Ondřejem Vetchým přichází do českých kin 12. 9. 2013