Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní čtení - detektivní žánr

DETEKTIVNÍ  ROMÁNY

 

PATTERSON, James

 

Oko za oko. Newyorská policistka Lauren žije spokojeným životem do okamžiku, než uvidí svého muže Paula vcházet do hotelu s půvabnou blondýnkou. Jeho nevěru mu nedokáže odpustit a na oplátku se nechá svést jeho pohledným kolegou, který jí už dříve nadbíhal. Lauren tuto lehkovážnou aférku  brala jako vykalkulovanou odvetu bez jakýchkoliv citů, ale pokud si myslela, že zůstane bez následků, tak se velmi mýlila.

 

Provinilé manželky. Abbie a její tři kamarádky vystupují ze soukromého vrtulníku, aby se ubytovaly v nejluxusnějším hotelu Monte Carla  a po čtyři dny si mohly daleko od svých manželů užívat veškerých nabízených nadstandartních služeb. Ale jednoho rána Abbie probudí policie s obviněním, že jsou všechny obviněny z vraždy...

 

Pohlednice smrti. Detektiv Jacob Kannon pátrá po vrazích své dcery a jejího přítele. Zabijáci si vybírají milenecké páry po celé Evropě a pak pohlednice se snímkem obětí pošlou do médií. A právě novinářka Dessie Larssonová takovou pohlednici dostala a společně s Jacobem začnou pátrat po pachatelích, neboť policie je neschopná a odmítá se řídit Jacobovým instinktem.

 

Jedenáctá rozhodne. Milionář Chaz Smith byl nemilosrdně zastřelen při hudebním recitálu své dcery. Jeho pravá tvář však byla tváří nechvalně proslulého darebáka, vydávajícího se za podnikatele na odpočinku a na svůj luxusní životní styl si vydělával prodejem kvalitního kokainu, který prodávali dealeři na ulicích. Policii se ho nikdy nepodařilo dopadnout a usvědčit při činu, protože byl nesmírně vychytralý a velmi opatrný. Ale spravedlnost si ho nakonec našla prostřednictvím pohledného muže v elegantním obleku, nazvaného novináři "Mstitel".

 

COBEN, Harlan

 

Chybíš mi. Kat Donovanová, osamělá policistka newyorského sboru, dostala od své kamarádky předplatné na web internetové seznamky a při náhodném prohlížení jednotlivých profilových stránek jí padne do oka fotografie bývalého snoubence Jeffa, kterého osmnáct let neviděla. Byl to pro ni doslova šok stejně jako další informace, které si vzápětí přečetla. Nejprve Kat začne doufat, že se konečně její život začne ubírat tím správným směrem, ale vzápětí ji osloví mladičký Brandon, který tvrdí, že jeho matka zmizela a že v tom má prsty právě Jeff. A z minulosti se začnou vynořovat nejen Jeffova tajemství, ale i znepokojivé otázky týkající se všech lidí, které Kat kdy milovala.

 

Šest let. Tolik let uplynulo od chvíle, kdy zoufalý Jake Fisher sledoval, jak si Natalie, jeho osudová láska, bere jiného muže. Šest let dodržel slib, že ji nechá na pokoji a trápil se mučivými představami o manželském životě Natalie a Todda. Když po šesti letech náhodou narazí na oznámení o Toddově úmrtí, vydá se na jeho pohřeb s nadějí, že uvidí svou bývalou lásku. Čeká ho však rozčarování, když zjistí, že vdova není Natalie a navíc se zesnulým prožila dvacetileté manželství. Jake se rozhodne najít Natalii za každou cenu, což však pro něj bude znamenat nejen odhalení krutého tajemství a bolestivé lži, ale bude ohrožen i jeho život.

 

NESSER, Håkan

 

Síť. Když se Janek Mitter jednoho rána probudí s příšernou kocovinou, najde svou ženu Evu zavražděnou v koupelně ve vaně. Sám je téměř jistý, že by ji nezabil, ale nemůže to dokázat. V osudný večer s manželkou dost popili, ale nyní si nedokáže na nic vzpomenout. A fakt, že po nálezu mrtvé ženy pečlivě uklidil byt, příliš nevinně nevypadá. Mitter je hned zatčen, obviněn z vraždy a také odsouzen. Tento případ však zaujme elitního komisaře Van Veeterena, který začne pečlivě zkoumat pozadí vraždy a postupně zjišťuje, že řešení je úzce spojeno s jednou opravdu odpudivou rodinnou historií.

 

Čtvrtá oběť. Někde uprostřed města Kaalbringenu je schován vrah a připravuje se na další krvavou akci. Doposud má na svědomí tři brutální vraždy, které otřásly poklidným letoviskem. Komisař Van Veeteren  musí co nejdříve najít souvislosti, aby zabránil dalším obětem.

 

HAYDER, Mo

 

Panenka. Psychiatrickou léčebnu v Beechway paralyzuje strach: mezi pacienty se šíří hysterie a zaměstnanci raději předstírají nemoc, než aby chodili na noční služby. Prastarými chodbami léčebny totiž za nocí obchází Maud, letitý přízrak zakrslé ženy, která si vybírá nahodilé oběti a silou své pokřivené vůle je donutí k drastickému sebepoškození vedoucímu často až k sebevraždě. Koordinátor léčebny Joe Le Grande proti své vůli také začíná podléhat vlivu tohoto přízraku a na pokraji zoufalství požádá o pomoc detektiva Jacka Cafferyho. Ten se  v té době věnuje vyšetřování jiného případu a navíc nehodlá věřit báchorkám o jakémsi přízraku. Jeho přístup se však změní ve chvíli, kdy společně s Joem narazí na minulost jednoho propuštěného pacienta.

 

Unesená. Jednoho listopadového večera detektiv Jack Caffery přijíždí vyslechnout svědky krádeže auta, což by nebylo nic neobvyklého, ale v tom autě neseděla i jedenáctiletá dívka, která se stále pohřešovala. Vzápětí se ozve únosce se vzkazem, že toto byl teprve začátek a Caffery pochopí, že je jen otázkou času, kdy si pachatel vyhlédne další auto s dítětem na zadním sedadle. Přestože Jack získal ve své praxi spoustu zkušeností, většinou spoléhá hlavně  na svůj instinkt a ten mu napovídá, že jeho protivník je nevyzpytatelný psychopat.

 

DEAVER, Jeffery

 

Prázdné křeslo. Známý tělesně postižený kriminalista Lincoln Rhyme přijíždí se svou spolupracovnicí a zároveň partnerkou do Severní Karolíny na kliniku, kde se měl podrobit velmi riskantní operaci, která by mu mohla vrátit hybnost. Krátce po příjezdu se na Rhyma obrátí šerif z nedalekého městečka se žádostí o pomoc při pátrání po pachateli, který zavraždil malého chlapce a unesl dvě dívky.Celý případ doprovázejí velmi podivné okolnosti a tak se Rhyme nechá zlákat ke spolupráci.

 

Krvavá řeka. Natáčení filmu přivede Johna Pellama do malého zapadlého městečka Maddox, kde se náhodou stane nepřímým svědkem přestřelky, při níž dva lidé zahynou a třetí je vážně zraněný. Pro policii je vítaným svědkem, ale gangsteři jej chtějí co nejdříve zlikvidovat. Pellam se tak ocitá v místě plném chmurných tajemství a nebezpečných nástrah.

 

Hodinář. Jedné mrazivé prosincové noci, kdy nad New Yorkem září úplněk, byly brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovázela cynická pachatelova vizitka - starobylé hodiny, které odtikávaly poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem a je mu jasné, že další vražedný útok je jen otázkou přesně vyměřeného času, neboť vrah je přímo posedlý přesností chodu jemného hodinového strojku. Při souboji dvou geniálních mozků vyšetřovatele a vraha, dochází k mnoha nečekaným zvratům a zápletkám a do poslední chvíle, není jistý vítěz.

 

Kříže u cesty. Montereyský poloostrov zaplavil strach, neboť se podél cest začaly objevovat kříže, ovšem ne jako pomníčky obětí nehod, ale zlověstná znamení vraha. Co kříž, to jeden člověk, který zemře jen proto, že vrahovi poskytl přístup k osobním údajům na internetovém blogu nebo sociální síti. Složitý případ dostává agentka Kathryn Danceová, která je odbornicí na kinezickou analýzu a společně s kolegy se dostává k nedávnému případu problematického teenagera Travise Brighama, který při nehodě zabil dvě spolužačky. Jeho čin si vysloužil velmi ostré odsouzení a kritiku na populárním blogu a vše nasvědčuje tomu, že se Travis hodlá pomstít všem těm, kteří ho na internetu zostudili.  

 

LUTZ, John

 

Noční pavouk. Thomas Horn detektiv ve výslužbě je povolán k vyšetřování krutých a  nevysvětlitelných vražd, které se odehrávají v zamčených bytech manhattanského mrakodrapu. Všechny oběti jsou před smrtí svázány prostěradly a následně ubodány k smrti. Jediné, co je prokazatelné, že vrah nevnikl do bytu dveřmi, ale zřejmě oknem. Kdo je ten pavoučí muž, který leze po stěnách domu s neskutečnou lehkostí a vybírá si další oběť?

 

Pulz. Před deseti lety během převozu jednoho sériového vraha do věznice s nejpřísnější ostrahou udeřil hurikán a ostře sledovaný vězeň z obrněného vozu beze stopy zmizel. Vládlo sice všeobecné přesvědčení, že řádění živlů nemohl přežít, ale jistě se to potvrdit nedalo. A tak se na transsexuálního zabijáka, který si říkal Daniel Daniella, téměř zapomnělo. Nyní se však děsivé vzpomínky znovu vrací, neboť bylo nalezeno několik obětí, jejichž násilná smrt silně připomíná krvavou práci dříve zmizelého vraha. A tak se nabízela otázka - mohl Daniel Daniella skutečně hurikán přežít a teď se vrátil ke svému krvavému řemeslu nebo se stal bizarním vzorem pro nějakého svého obdivovatele? Detektiv Frank Quinn má plné ruce práce, neboť ví, že vrah udeří s největší pravděpodobností znovu.

 

JACKSON, Lisa

 

Nechtěj nic vědět. Život Avy Garrisonové skončil toho dne, kdy se ztratil její syn Noah. Uplynuly již dva roky, ale Avin žal se marně snaží rozehnat personál psychiatrické léčebny. Noahovo tělo nebylo nikdy nalezeno a všichni se domnívají, že mohl spadnout z mola a utonout v jezeře. Ava tomu zpočátku uvěřila, ale pak ji začaly trýznit znepokojivé vjemy, slyší křik z Noahova pokoje, pak ho vidí bloumat po břehu a její nejbližší se začnou strachovat o její rozum. Ona sama ani netuší, co je vlastně pravda, ale později pochopí, že zmizení syna není tou nejhorší událostí jejího života.

 

Osamělá smrt. V hlubokých lesích Montany se skrývá vrah, který si vybírá své oběti podivným způsobem. Nejprve je záměrně dostane do nesnází a pak sehraje roli ochránce, čímž získá jejich důvěru a nakonec je nechá zemřít přivázané ke stromu. Po čtyřech ženách, které by si jistě rády vychutnaly romantickou jízdu zasněženou krajinou, místo toho je však čekala smrt, přichází na řadu další oběť. Jillian Riversová se probere v nabouraném autě, kde je dokonale uvězněná. Vysvobodí ji muž, který se představí jako horský vůdce, ale přes veškerou vděčnost z něj má Jillian zvláštní nepříjemný pocit, který se brzy projeví jako opodstatněný.

 

Vyvolená k smrti. Regan Pescoliová již několik měsíců vyšetřuje vraždy žen v Montaně a ani ve snu by ji nenapadlo, že pachatel, kterého hledá, si jako další oběť vyhlédne právě ji. Po zmizení Regan se její kolegyně Selena Alvarezová společně s Natem Santanou pokouší co nejrychleji najít indicie vedoucí k záchraně Regan a zabránění tomu nejhoršímu. K tomu je však nutné pochopit vrahovo zvrácené myšlení a rozluštění vzkazu, který jim vždy zanechává na místě činu.

 

Ztracené duše. Novinářka Kristi Bentzová se již dvakrát stala obětí útoku sériového vraha, ale měla štěstí, že pokaždé vyvázla. Na přání otce se odstěhovala do bezpečí jiného města, ale spokojená tam není. Ráda by se věnovala novinařině a psala o zločinech, které ji pobuřují a zároveň fascinují. Dostane šanci, když se dozví, že během dvou let z jedné střední školy zmizely tři studentky. Protože to byly problematické dívky, tak si policie myslí, že utekly, ale Kristi má podivné tušení, že pravda je jiná a pokusí se ji zjistit. Zapíše se ke studiu a snaží se zapadnout do studentského kolektivu. Postupně zjišťuje, že kdysi bigotní katolická škola skrývá mnohá znepokojivá tajemství, mezi nimiž dominují zvěsti o temném kultovním spolku. Mezitím zmizí další dvě dívky a Kristi pochopí, že se proti své vůli stala členkou spolku smrti.

 

Všechno mi řekni. Ve městě Savannah má být propuštěna z vězení všemi nenáviděná Blondell O'Henryová, která byla před lety odsouzena za vraždu své nejstarší dcery a za těžké ublížení na zdraví svých dalších dvou dětí. Ovšem teď její syn změnil výpověď a celý případ převrátil naruby. Novinářka Nikki Gilletteová je odhodlána zjistit pravdu a to nejen z profesních důvodů, ale i proto, že zavražděná dívka byla její kamarádka. Z hlubin dvacet let starého případu se vynořují stále nové okolnosti a vzápětí se rozpoutá další série vražd.

 

Noc předtím. V ponurých stínech ospalého jižanského městečka se skrývá vrah, který zabíjí své oběti s takovou precizností, že každá vražda je krvavou kopií té předchozí. Mezi zavražděnými je i manžel Caitlyn, která si nemůže vzpomenout na žádné podrobnosti, kdy se to stalo a tak je mezi hlavními podezřelými. Dalším nepříjemným zjištěním jsou pro ni děsivé střípky vzpomínek, které ji neustále pronásledují. Z naprostého zoufalství se proto obrátí o pomoc na psychologa Adama Hunta, ale vzápětí se jí zmocní pochybnost, zda-li mu může plně důvěřovat. Caitlyn totiž začíná zjišťovat, že někteří lidé vypadající jako ztělesněná nevinnost, mohou mít ďábelsky krutou mysl. 

 

Cole, Martina

 

Dobrý život. Cain Moran je legendou londýnského podsvětí. Má všechno, co si jen může přát, nebo si to alespoň dlouho myslel. Pak potkal mladičkou dívku Jenny, kterou na rozdíl od druhých nezajímá jeho postavení ani peníze. Ona chce pouze jeho, bez ohledu na to, že je ženatý. Protože se Cain do Jenny také zamiloval, rozhodl se oznámit své ženě, že se s ní chce rozvést. Jeho manželka Caroline však o tom nechce ani slyšet a rozhodne se svému nevěrnému manželovi a jeho milence mstít. Svoje úsilí dovede až k tomu, že je Cain odsouzen na doživotí, ale Jenny se nevzdává a věří, že se z vězení dřív nebo později dostane a pak spolu budou žít "dobrý život". A to ještě netuší, že ji čekají ještě další těžké zkoušky. 

 

KELLERMAN, Jonathan

 

Vina. V honosné čtvrti Los Angeles dojde k sérii brutálních vražd. Detektiv Milo Sturgis a jeho přítel psycholog Alex Delaware se společně snaží získat profil pachatele, aby ho mohli  v co nejkratší době vypátrat. Nitky zdánlivě nesouvisejících vražd však sahají do dávné minulosti a vrací se do světa současných celebrit, jejichž výsadní postavení ve společnosti jim umožňuje skrýt před veřejností i zločin, který se vymyká lidskému chápání.

 

SLAUGHTER, Karin

 

Triptych. Nikdo nechápal, podle jakých kritérií si vrah vybíral své oběti, ale jisté bylo, že se všechny ženy udusily vlastní krví. Sérii těchto brutálních vražd začal vyšetřovat policejní veterán Michael Ormewood, který nebyl ani tak proslulý svými policejními metodami jako svou arogancí a záchvaty vzteku. O tom věděla své nejen jeho manželka, ale i mladý agent Will Trent, který byl také k případu nasazen. Ormewood nezkušeným kolegou pohrdá, ale spolupracovat s ním musí. Pak se na scéně objeví i John Shelly, který byl před lety neprávem odsouzen za vraždu a nyní je odhodlán najít pravého viníka na vlastní pěst.

 

Zběsilost. Poklidné městečko Heartsdale ochromil strach, neboť v místním bistru byla nalezena zavražděná mladá žena. Smrt nastala vykrvácením z rány na břiše, která měla tvar kříže. Případu se ujímá šerif Tolliver a společně se svou bývalou manželkou, soudní lékařkou Sárou Lintonovou se pouští do vyšetřování. Když je o několik dnů objeveno na kapotě Sářina vozu další tělo zavražděné ženy narovnané do tvaru kříže, oba pochopí, že vrah je bestiální psychopat a ve svém zrůdném konání hodlá pokračovat.  

 

RENDELLOVÁ, Ruth

 

Démon v krabičce. Když šéfinspektor Wexford náhodou na ulici zahlédne Erika Targa, který mu v minulosti znepříjemňoval život, nemůže uvěřit svým očím. Myslel si, že ho už nikdy neuvidí, ale Targo je zpět a Wexford se znovu vydává po stopách dávných případů, aby konečně odhalil pravdu a usvědčil viníka, který dlouhá léta unikal spravedlnosti.

 

STALLWOOD, Veronica  

 

Stíny nad univerzitou. Hrabství Oxfordshire představovalo během druhé světové války  bezpečné útočiště pro děti, které prchaly z bombardovaného Londýna, ale desetiletému Chrisi Barnesovi toto místo štěstí nepřineslo. Kate Ivoryová, jež sbírá materiál pro svoji nejnovější knihu, najde čirou náhodou mezi hromadou papírů dětský deník s fotografií chlapce. Tvář chlapce ji natolik zaujme, že se rozhodne zjistit více o jeho osudu a netuší, že odkryje tajemství, které nemělo být nikdy odhaleno.

 

Zvědavost zabité kočky. Ekonom Christopher Townsend byl údajně opilý, když se zřítil z vrcholku jedné z oxfordských věží. Spisovatelka Kate Ivoryová však na základě jistých indicií začne pochybovat o tom, že Christopherova smrt byla nehoda a když dostane několik výhružných vzkazů, její tušení se jen potvrdí a tak se rozhodne přijít celé záhadě na kloub.