Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní čtení - populárně naučná literatura

Životopisy známých osobností

 

Schwarzenbergová, Therese: Má cesta zpátky do života. Lékařce Therese Schwarzenbergové byla po velmi těžkém úrazu na lyžích předpovídána trvalá invalidita s celoživotním celkovým ochrnutím nebo i dokonce smrt. Její "křížová cesta" poznamenaná hlubokým zoufalstvím, bolestí a četnými nezdary byla díky její nezdolné víře a nesmírnému úsilí nakonec korunována úspěchem. Autorka ve své knize popisuje pocity beznaděje a zklamání, deprese či agresivní nálady, které musela v tomto těžkém období neustále překonávat. Její životní příběh vypovídá o nezdolné lidské vůli a vytrvalosti, která dokázala zvrátit nepřízeň osudu.

 

Zindelová, Michaela: Štefan Margita. Bez omezení. Druhá monografie známého operního zpěváka, který je stálým hostem významných zahraničních scén, včetně Metropolitní opery nebo La Scaly. Kniha je upřímným vyznáním umělce - tenoristy ke své operní profesi a nevyhýbá se ani nahlédnutí do svého soukromého života.



Robertsová, Jane: Královna Alžběta II. Tato dárková publikace mapuje osm desetiletí královnina veřejného i soukromého života. Důležitá fakta jsou chronologicky sestavena od roku 1926 a informace o významných událostech daného roku jsou doplněny o zobrazení krásných šatů, nádherných šperků, oficiálních darů nebo dokumentů z královského archívu, které sehrály důležitou roli během královniny vlády.

 

Remešová, Michaela: Jiřina Jirásková: Jen to klidně napište!  Poslední rozhovor s hereckou legendou, kdy zavzpomínala na své mládí, herecké začátky, kolegy a přátele, divadelní a televizní role a také na své dva osudové muže, Jiřího Pleskota a Zdeňka Podskalského. Kniha je doplněna spoustou barevných fotografií.



Kříženecký, Jaroslav: Jiří Adamíra. Noblesní král českého jeviště. Jeden z nejlepších českých herců 2. poloviny 20. století. Jeho herecké výkony byly postaveny na nesporném talentu, pronikavém intelektu a byly doplněné o přesnou odzbrojující dávku suchého humoru a ironie. Vedle obdivuhodné umělecké kariéry, lemované stovkami dokonale ztvárněných rolí, prožil také zajímavý osobní příběh po boku svých životních partnerek Ljuby Benešové a Hany Maciuchové.



Vinklář, Jakub: Jana Dítětová. Vzpomínky z lásky. V této knize vzpomíná syn známých a oblíbených herců Jany Dítětové a Josefa Vinkláře na své dětství a zejména na maminku. Snaží se zachytit úlomky z jejího dětství a hereckých začátků, mapuje její úspěšný profesní život a pozastavuje se i nad jejím soukromím. Jana Dítětová ztvárnila spoustu nezapomenutelných divadelních i filmových rolí a společně s Josefem Vinklářem patřila k elitě českého herectví.



Němečková, Lucie: Nahoru, dolů. Martin Stropnický otevřeně, s nadhledem, vtipem i šarmem hovoří o svém dětství prožitém v Itálii a Turecku, o tom, jak chtěl být fotbalistou, ale nakonec se stal bigbíťákem a hercem. Tehdy ještě netušil, že jednou bude prosazovat české zájmy v Portugalsku a v Itálii a že bude půl roku sedět v křesle ministra kultury. Klikatá životní cesta herce, písničkáře, režiséra, prozaika, novináře, bývalého diplomata a současného politika, je plná překvapivých zvratů, náhod a paradoxů.



Rohál, Robert: Muzikálová hvězda Laďka Kozderková. Vynikající zpěvačka, skvělá komediální herečka a muzikálová hvězda - tak lze charakterizovat Laďku Kozderkovou, která zářila zejména na scéně Hudebního divadla v Karlíně. I když jí osud nedopřál dlouhý život, dodnes si ji publikum pamatuje nejen z divadla, ale i z filmových rolí, televizních scének a hudebních pořadů.  Kniha o jejím uměleckém i soukromém životě je doplněna spoustou černobílých fotografií.



Boková, Marie: Václav Voska. Intelekt a srdce. První biografie velkého českého herce 2. poloviny 20. století, sleduje krok za krokem jeho dětství, studentská léta i neobvyklý vstup na divadelní prkna vedoucí k jeho hvězdné kariéře. Bohužel, také na něm se podepsala sedmdesátá léta spojená se srpnovou okupací, což pro něj znamenalo spoustu různých zákazů a omezení, zhoršení repertoáru a úbytek kvalitních rolí. Mnozí posluchači si pamatují jeho nezapomenutelný hlas z rozhlasového vysílání a po delší pauze se opět mohl vrátit ke svým divadelním rolím.  

 

Slávik, Jaro: Nejde o talent. Jaro Slávik se pohybuje v showbyznysu již od svých jedenadvaceti let, kdy se stal výkonným ředitelem slovenské pobočky gramofonové firmy EMI a má za sebou roky producentské a manažerské práce. Objevil zpěvačku Ruslanu, která v r. 2004 vyhrála Eurovizi, spolupodílel se na organizaci historicky prvního koncertu Madonny v Moskvě, produkoval nejdražší hudební video ve východní Evropě a nastartoval činnost hudební agentury TATA, která poskytuje servis významným umělcům. U nás se proslavil jako porotce pořadu Česko Slovensko má talent. V knize vypráví nejen o své kariéře, o spolupráci s českými i zahraničními umělci, ale netají se ani svými vyhraněnými názory na dnešní svět zábavného průmyslu.

 

Jan Skopeček... O sobě. Známý český herec ve své životopisné knize předkládá průřez českým hereckým světem 2. poloviny 20. stol. Během 2. světové války byl jako poloviční Žid vězněn v koncentračním táboře Klein Stein a po válce působil v několika oblastních divadlech. Stal se zakládajícím členem libeňského Divadla pod Palmovkou, je také autorem šesti divadelních her a pracoval i v českém rozhlasu. Jeho žena, herečka Věra Tichánková, byla jeho dlouholetou životní partnerkou a mají spolu dceru Marii.

 

Sandra: Já, čarodějka. Sandra, dcera populárního předválečného herce a elegána Raoula Schránila byla členkou pražského divadla Semafor až do roku 1968, kdy emigrovala do Německa. Ve své době patřila k velmi moderním, pokrokovým a emancipovaným ženám a navíc se zajímala o magii - výklad karet, astrologii, numerologii, runy, horoskopy a zázračné rituály. Ve své knize poutavě líčí svůj nevšední život a vzpomíná na pobyt v Africe, kde se seznámila s kultem a učením woodoo, mocnou silou spojenou s přírodou a energií. 
 

 

Psychologie a životní styl

 

Ehrhardt, Ute: Hodné holky se dostanou do nebe, zlobivé kam chtějí. Kniha určená ženám, které se nedokážou prosadit, které jsou hodné a snaží se každému vyhovět, místo aby se naplno radovaly ze života, cítí se provinile a bojí se otevřeně říct či udělat, co chtějí. Autorka ukazuje mechanismy, které brzdí rozvoj žen, odhaluje pasti skryté ve vlastním myšlení a nabízí způsob, jak jim čelit a překonat je.

 

Fröhlich, Susanne, Kleis, Constanze: Návod na použití mužů. Vtipný rádce , který potěší zejména normální a obyčejné ženy, jenž se musí každý den potýkat se spoustou starostí a především péčí o své muže. Soubor rad na bezkonfliktní soužití s muži je doplněn o velkou míru humoru, tolerance, shovívavosti a důslednosti.

 

Kolektiv  autorů: Jak se stát Pařížankou... ať žijete kdekoli. Tato zajímavá a vtipně napsaná kniha dává nahlédnout do životního stylu rodilých Pařížanek. Čtveřice přítelkyň, které se uplatnily ve světě hudby, filmu, módy či publicistiky se neotřelým, velmi otevřeným a zábavným způsobem podělí o skvělé rady a triky, díky nimž může každá žena získat pověstný francouzský šarm.    

 

Khidayer, Emíre: Život po arabsku. Autorka knihy pochází ze smíšeného manželství, matka má kořeny na Slovensku a otec v Iráku. Své dětství prožila v Trnavě a později studovala na Univerzitě Komenského v Bratislavě obor arabistika. Dlouhodobě působila jako diplomatka v Egyptě, Kuvajdu a Iráku a po ukončení diplomatické kariéry pracovala jako jednatelka firmy v oblasti informačních technologií v Dubaji. Ve své knize seznamuje čtenáře se životem v arabských zemích, o jejich kultuře a tradicích. Podrobněji rozebírá jednotlivé životní etapy člověka od narození dítěte, po svatbu a další obřady. Dále popisuje životní styl místních obyvatel, módu, stravování, hygienu, cestování i zábavu. Nevynechává ani postavení žen ve společnosti a jejich vztahy s muži a pomáhá tak pochopit zvyklosti tamní kultury a společnosti.

 

Literatura faktu

Bellemare, Pierre: Lovci lidí. Al Capone, Eichmann, Baader či Carlos patří mezi světově známá jména zločinců, teroristů a vrahů. Stali se tak z nich nepřátelé společnosti a mobilizuje se proti nim policie i veřejnost. Jsou to jejich osobní příběhy plné napětí, zvratů a zlomových situací, které gradují ve chvíli, kdy je zločinec dopaden mrtvý nebo živý. 

Costelle, Daniel - Clarkeová, Isabelle:

APOKALYPSA - Druhá světová válka. Knižní zpracování prvního francouzského dokumentárního seriálu týkajícího se 2. světové války, který má být vysílán do více jak 150 zemí světa. Ukazuje pravdivý a lidský obraz války a jejích bitev doplněný spoustou archivních fotografií a dokumentů válečných zpravodajů i jednotlivých aktérů. Autorka dostala za filmové zpracování velmi významná ocenění a kniha je považována za vzácný dokument s mimořádnou historickou i citovou hodnotou.  

APOKALYPSA - Hitler. Kniha představuje Hitlera ze zcela neznámého úhlu pohledu. Autoři věnovali tisíce hodin své pozornosti, aby důkladně prošli filmové archívy celého světa a ze všech dostupných vytvořili tento neskutečný portrét diktátora, který sehrál klíčovou a tragickou roli v dějinách Evropy.