Jdi na obsah Jdi na menu

Populárně-naučná literatura 2/2024

1. 2. 2024

 

Populárně-naučná literatura:

 

Příroda:

 

Paličková, Kamila: Putování za zvířaty. Jak jsem našla duši zvířat i tu svou. Česká autorka je podnikatelka, cestovatelka, lektorka, zakladatelka projektu Redline expedition a od dětství miluje zvířata a přírodu. Mizející divočina ji nenechává klidnou, a proto píše články, pořádá přednášky, natáčí podcast Redline a cestuje do míst, kde se negativní důsledky lidské činnosti podepisují na stavu přírody. Zaměřuje se na obnovení vztahu člověka k přírodě a svými aktivitami se snaží změnit postoj lidí k planetě a všem živým tvorům, kteří jsou její nedílnou součástí.

 

Eisenreichovi, W. a D.: Rodinný průvodce přírodou. Při rodinných výletech a toulkách přírodou se rodiče často potýkají se zvídavými otázkami svých dětí ohledně názvu některých méně známých živočichů, ptáků, plazů, hmyzu, stromů a rostlin. Tato knížka je malým průvodcem se základními informacemi a fotografiemi, kterými si mohou doplnit své znalosti.

 

Schäfferová, A.: Krmíme ptáky v zahradě po celý rok a přírodně. Praktická příručka nabízí rady zkušených ornitologů týkající se krmení ptactva v různých ročních obdobích. Praktické návody se zabývají i vhodným umístěním krmítek v zahradách, výběru vhodného krmiva a zajištěním přírodního a příjemného prostředí pro život ptactva sdílejícího společný prostor s lidmi. Kniha je doplněna fotografiemi nejznámějších ptáků našich zahrad.

 

Kuchařky:
 

Břicháč Tom a Lucie: Máme to rádi zdravě: hodně dobré recepty pro celou rodinu. Knihy Břicháče Toma patří k nejoblíbenějším kuchařským knihám u nás. Autor se zabývá zdravým životním stylem a snadným vařením pro všechny členy rodiny,  A není tomu jinak ani u další knihy, která opět přináší spoustu originálních receptů. Na jednoduchých, zdravých a přesto výborných jídlech si pochutná celá rodina.

 

Břicháč Tom: Nejjednodušší plán na 29 dní: promyšlený systém hubnutí, který zvládne každý. Autor předkládá čtenářům komplexní systém, díky němuž může každý nastartovat proces hubnutí, zlepšit si tak své zdraví, spánek a cítit se líp v nejkratší možné době. Nejedná se o žádnou drastickou dietu, která by byla pouze krátkodobým řešením, ani není o hladovění. Jejím cílem je dlouhodobá změna celého životního stylu s udržitelnými výsledky.

 

Břicháč Tom: Nejjednodušší recepty. Pár běžných surovin a výborné a zdravé jídlo je na stole. Tato kniha je pokračováním "Nejjednoduššího plánu  na 29 dní" a zároveň samostatnou kuchařkou, která usnadní každodenní vaření. Ze základních surovin lze vytvořit hlavní jídlo doslova za pár minut, ať jsou to obědy, večeře, polévky, slané a sladké koláče nebo různé dezerty.

 

Jíme zdravě ze spíže: Vařte z toho, co máte doma. Recepty v kuchařce jsou návodem, jak se naučit zdravě vařit i v době, kdy se musíme spolehnout na domácí zásoby ve spíži nebo v lednici a na nákup nezbývá prostor ani čas. Zjednodušené postupy a snadná příprava jídel potěší všechny, kteří nechtějí trávit zbytečně moc času v kuchyni. V knize nechybí ani užitečné rady, jak a kde skladovat nakoupené potraviny, aby vydržely co nejdéle a neztrácely na kvalitě.

 

Praktické rady:

 

Rozsypalová-Vykoupilová, Jarka: Babské rady. Knížka přináší praktické a ověřené postupy, recepty a neotřelé nápady, jak si poradit v situacích, které přináší každodenní život. Rady se často předávají z generace na generaci a mnohdy jsou i překvapující a úsměvné.

 

Komunikace a mezilidské vztahy:

 

Voříšek, Karel: Štěstí se dá naučit aneb Můj život bez strachů a bez rohlíků. Známý moderátor Karel Voříšek popisuje s velkou upřímností všechny strasti, se kterými se v životě potýkal. Otevřeně mluví o svém partnerském vztahu i chvílích, kdy přišel o práci, o svém zdraví i potřebě změnit své stravovací návyky. Čtenářům předkládá svoje návody, jak se postavit svým psychickým obavám, jak se naučit žít sám se sebou i s lidmi kolem sebe, jak reagovat na lásku i hádky a na problematické osoby ve své blízkosti. Své vyprávění podává s humorem, lehkou ironií a patřičným nadhledem.

 

Weberovi, Šárka a Zdeněk: Láska bez pout. Autoři ve své knize sestavili praktický manuál pro situace, kdy se ve vztahu necítíme zrovna pohodově a vycházeli z období 40 let, kdy si prošli svým vlastním životem a všemi předchozími vztahy. Do své knihy vložili svoji laskavost, upřímnost a poukázali na to nejlepší, co ve vztazích objevili a myšlenku, že i všední život může být zábavný, když je člověk bdělý, všímá si svého partnerského vztahu a pečuje o něj. Lásku bez pout považují za vysoký ideál, který dává naději, že dlouhodobé partnerské vztahy nemusí vždy končit rozchodem nebo nevěrami, ale naopak v nich může stále zůstávat dostatek energie a radosti pro společné soužití. 

 

Šiklová, Jiřina: Matky po e-mailu. Známá socioložka a publicistka se ve své další knížce zaměřuje na mezigenerační vztahy, respektive na vztah matek a dcer. V době, kdy odcházejí silné poválečné ročníky do penze, tak jsou jejich děti - dospělí potomci stále v produktivním věku, mají své zaměstnání a také děti, které si již zakládají rodiny. Ačkoliv ve společnosti přetrvává představa, že se o své rodiče v důchodovém věku musejí zákonitě postarat jejich potomci, zejména dcery, není to tak jednoduché. Na jedné straně mají stárnoucí rodiče, kteří potřebují péči, na straně druhé mají své zaměstnání, své potřeby a také chtějí pomáhat i svým dospělým potomkům a jejich rodinám. Proto často dochází ke komunikačním bariérám a mezigeneračním konfliktům.

 

Co znamená, když se řekne... V literatuře nebo i při běžné komunikaci se můžeme setkat s tzv. rčením, které je produktem lidské fantazie a popisuje nějakou životní zkušenost. Mnohá z nich pocházejí z latiny a jejich moudrost je prověřená desítkami i stovkami let a vychází ze zkušeností našich předků. Příručka nabízí vysvětlení jejich vzniku a jejich významu.