Jdi na obsah Jdi na menu

Romány detektivní 6/2024

15. 2. 2024

 

Detektivky

 

Tudor, C. J.: Závěj. Mrazivý román známé autorky začíná dramatickým okamžikem, kdy havaruje autobus plný pasažérů, zřítí se ze strmého srázu a uvízne v hluboké závěji. Mezi mrtvými a raněnými se pomalu probírá mladá žena Hannah a snaží se v nastálém chaosu trochu zorientovat. Tou dobou, v nevlídném zimním počasí, uvízne na lanovce vysoko nad lesy Meg, která si vůbec nepamatuje, jak se tam dostala. Na jiném místě sleduje z okna horské chaty Carter počasí, a to oprávněně, neboť začínající bouře způsobuje poruchy generátoru a hrozí jeho vyřazení z provozu. Pokud by se tak stalo, tak by došlo k nesmírné tragédii.

 

Bryndza, R.: Tíživé ticho. Známý autor  představuje svůj první samostatný psychologický thriller doplněný temnou atmosférou plíživě tichého strachu. Hlavní postavou je úspěšná lékařka Maggie, která žije se svým manželem spokojený život. Jednoho dne však k ní do nemocnice přivezou postřeleného muže v povědomém oblečení. Maggie je nejprve v šoku, neboť se jedná o jejího muže Willa a následně je zdrcena skutečností, že přes všechnu snahu lékařů se jej nepodařilo zachránit. Je přesvědčena, že se Will stal obětí vloupání, ale při vyšetřování vyšlo najevo, že spoušť si její manžel stiskl sám. Maggie tomu tvrzení nevěří, ale po jeho pohřbu otevře dopis, který Will napsal pro případ své smrti a tam nachází indicii odhalující děsivé tajemství.

 

Pennyová, L.: Ďáblové jsou tu. Další z případů vrchního inspektora Gamache se odehrává v Paříži, kde se sejde se svou rodinou a rodinným přítelem miliardářem Stephenem Horowitzem ve městě na večeři. Při cestě domů srazí Stephena vůz, který vůbec nezastavil a inspektor Gamache má jasno, že šlo o úmyslný pokus o vraždu. Mezi osobními věcmi zraněného byl nalezen zvláštní klíč, který zavede vyšetřovatele až do pařížského archívu. Před Gamachem se postupně odkrývající děsivá tajemství pečlivě skrývaná celá desetiletí a celá rodina je tak zapletená do sítě lží a podvodů.

 

Nesser, H.: Kdosi buší na dveře. V Maardamu koncem ledna, kdy je venku velmi nevlídné počasí, někdo zabuší na dveře Judith Millerové. Ačkoliv netuší, kdo se k ní v takovém nečase dobývá, tak jde otevřít. Nemůže vědět, že na tento okamžik i to, co bude následovat, nikdy nezapomene. Podobně na tom budou i další dva lidé, Anna Kowalská a jeden osamělý muž, jejichž rozhodnutí bude mít fatální následky.

 

Ahmdoril, A. (Kepler, L.): Až najdu klíč. Soukromá vyšetřovatelka Julie Starková přijímá u sebe v kanceláři neohlášenou návštěvu. Per Günter Mott, jeden z majitelů úspěšné rodinné firmy, který se předchozího dne zúčastnil firemní schůze na svém panství ve Švédsku, ráno našel ve svém telefonu fotografii zakrváceného a svázaného muže s pytlem na hlavě. Vzhledem k velkému množství vypitého alkoholu a výpadkům paměti vůbec netuší, jak k té fotografii přišel a kdo může být onen muž. Ze strachu o svoji pověst požádá Julii Starkovou o očištění svého jména dřív, než se do toho vloží policie.

 

Reganová, L.: Vražedná temnota. Neústupná a statečná vyšetřovatelka Josie Quinnová má na stole další nelehký případ. Strážce parku objeví v lese u dohořívajícího ohniště ležící pár držící se za ruce, ale jejich těla jsou již nějakou dobu chladná. Jedná se o Valerii a Tylera Yatesovi a nejprve to vypadalo, že se jedná o nějakou otravu. Josie Quinnová však má jiný názor, což následně potvrdí i pitva. Valerii zastrčil někdo před smrtí do krku přívěsek a o několik dní později se objeví stejná ozdoba i u dalšího těla.  Vyšetřovatelka musí co nejdříve zjistit význam této zřejmě rituální vraždy a snažit se dopadnout vraha dřív, než si vyhlédne další oběť.

 

Läckberg, C.: Ženy bez slitování. Ingrid se vzdala slibně rozjeté kariéry, aby podpořila svého manžela, ale po čase zjistí, že ji podvádí. Birgitta se vyhýbá lékařským prohlídkám, aby nikdo neviděl na jejím těle modřiny, které na něm zanechaly manželovy rány. Viktoria se přestěhovala z Ruska, aby si vzala muže, se kterým se seznámila prostřednictvím internetu, ale není takový, jakého si představovala. Tři různé ženy a tři manželství plná chladu a násilí. Vyřeší to tři dokonalé vraždy?

 

Granger, A.: Kořeny zla. Nález mrtvého těla s prostřelenou hlavou v lese zpočátku vypadá jako jasná sebevražda. Ale zdání občas klame a policisté zjistí, že tento případ bude mnohem zapeklitější. Výpovědi svědků se rozcházejí a vychází najevo, že na mrtvého muže mělo spadeno více lidí z místní komunity. Jeho nevlastní sestra, navzdory nesouhlasu manžela, mu pomáhala z finančních problémů, ale dluhy narůstaly a oběť začala být stále víc zoufalejší.

 

Cambridge, C.: Vražda v Mallowan Hall. Na slavné panství, které je sídlem světoznámé autorky detektivek Agathy Christie, se sjíždějí její přátelé a známí, aby si společně užili několik volných dnů. Honosné obydlí v sobě spojuje to nejlepší z anglických tradic společně s nejmodernějšími vymoženostmi r. 1930. Hospodyní je Phyllida Brightová, bývalá vojenská zdravotní sestra, která se stejnou výkonností řídí i rozsáhlou domácnost. Je velkou fanynkou detektivek, ale za celý život nepotkala gentlemana, který by byl alespoň z poloviny tak fascinující jako Hercule Poirot. Ačkoli je Phyllida zvyklá debatovat o vraždách a jejich metodách, tak na skutečné mrtvé tělo v knihovně panského sídla připravená nebyla.

 

Bjork, S.: Ostrov. Další případ Holgera Muncha a Mii Krügerové. Mia se vrátila na ostrov Hitra s úmyslem udělat za svojí policejní kariérou tlustou čáru. Jedenáctiletá Sofie ji však přemluví, aby se pokusila vyřešit záhadné zmizení jejího kamaráda. Místnímu policistovi zase dělá starost znesvěcený oltářní obraz v kostele. Pátrání ho zavede až do vyřazeného člunu, v jehož podpalubí na něj čeká hrůzná podívaná. K ohledání místa je následně přivolán vyšetřovatel Munch, aby co nejdříve dopadl bestiálního vraha a ochránil tak obyvatelstvo nejkrásnějšího norského ostrova před dalšími vraždami.

 

Granger, A.: Nezvyklý zájem o mrtvoly. Je rok 1864 a dcera venkovského lékaře Lizzie Martinová přijímá místo společnice bohaté vdovy a majitelky několika domů v Londýně. Po příjezdu ji zaujme zjištění, že její předchůdkyně zřejmě utekla s nějakým neznámým mužem. Když se však najde dívčino tělo v chudinské čtvrti v troskách stržených starých domů, Lizzie začne pátrat, co se opravdu s dívkou stalo.

 

Costello, M.: Tělo v jezeře. Cyklus "Vraždy v Cherringhamu" pokračují dalším případem, kdy městská rada pozvala na návštěvu starostu francouzského městečka, aby společně podepsali smlouvu o partnerství. Během honosné recepce se ale starosta vytratí a už ho nikdo neviděl. Následujícího rána jeho tělo plave na hladině nedalekého jezera. Vyšetřování vraždy nebude jednoduché, neboť podezřelými může být celá místní honorace.

 

Caine, R.: Pod hladinou. Gwen Proctorovou pronásleduje nejen temná minulost, ale i nevyřešený případ zmizení mladého muže v Tennessee, který je již tři roky nezvěstný. Jeho matka žije celou tu dobu v nejistotě a strachu, což Gwen dobře chápe. Ví totiž sama nejlépe, jaké to je, když se matka bojí o své dítě. Gwen se rozhodne pokračovat ve vyšetřování odloženého případu a odhaluje nejen další podezřelé, ale i nové oběti.

 

Coates, D.: Fantom z Blackwoodu. Mara je dcerou spiritualistů a její dětství bylo plné seancí, podvodných zaříkávačů duchů a řečí o jejich přítomnosti. Když se rozhodla odejít z domu rodičů a začít žít svůj život, tak si slíbila, že skončí s pověrčivostí. Společně se svým přítelem si vyhlédli dům v Blackwoodu a když překvapivě zjistili, že je poměrně levný, tak už jim v koupi nic nebránilo. Přestože se jim dostalo varování, že se v tomto domě dějí nevysvětlitelné věci, tak Mara tomu nepřikládala zvláštní pozornost. Brzy se však přesvědčí, že s přítelem udělali velkou chybu.

 

Pennyová, L.: Vláda teroru. Uznávaná spisovatelka se jednou ptala Hillary Clintonové na její působení a práci ve funkci ministryně zahraničí a také na její nejhorší noční můru. Tato kniha se stala odpovědí na její otázku a patří mezi nejautentičnější a nejnapínavější politické thrillery, jaké kdy byl vydány.

 

Witten, M.: Poprava. Román je strhujícím příběhem matky na dlouhé cestě za pravdou. Dcera Susan Lentigové byla před dvaceti lety zavražděna a nyní, po dlouhé době čekání, se Susan vydává napříč Spojenými státy na pachatelovu popravu. Jenže během své cesty narazí na nové a šokující důkazy vedoucí ke zjištění, že odsouzený muž její dceru nezabil a skutečný vrah je stále na svobodě. V časové tísni a bez peněz se Susan obrací o pomoc na FBI, ale setkává se s naprostým nezájmem. Osud jí do cesty přivede dva spojence - cynickou dospívající dívku a vysloužilého policistu a společně s nimi se pokouší dostat skutečného vraha včas za mříže, zachránit další životy a zamezit popravě nevinného člověka. 

 

Granger, A.: Nebezpečná zvědavost. Lizzie Martinová odjíždí r. 1864 z Londýna, aby dělala společnici Lucy Cravenové v městečku na jižním pobřeží Anglie. Lucy je dospívající dívka žijící v ústraní se svými tetami na rodinném venkovském sídle a potýká se s psychickými problémy, neboť nedávno přišla o svoji malou dcerku. Po cestě se Lizzie setká s doktorem Lefebrem, který má také namířeno za Lucy, aby zjistil, jak  na tom skutečně je, neboť stále tvrdí, že jí byla dcerka ukradená. Už tak napjatá situace se komplikuje, když Lizzie zjistí, že se Lucy tajně stýká se statkářem, který se k ní chová nezvykle důvěrně. Napětí nakonec vyvrcholí nalezením mrtvého muže na zahradě a Lizzie musí požádat o pomoc inspektora Benjamina Rosse.

 

De la Motte, A.: Smrt přichází na prohlídku. Na klidném venkově jižního Švédska je v novém domě nalezena mrtvá realitní agentka Jessie Andersonová. Byla to úspěšná žena a nekompromisní obchodnice a tak důvod k její vraždě mohl mít téměř každý klient. Vyšetřováním případu byl pověřen stockholmský inspektor Peter Vinston, pověstný svou pečlivostí, ale také mrzutou povahou. K ruce dostane mladou, ambiciózní, ale nezkušenou policistku, takže jejich spolupráce vázne. Mezitím se v idylických zákoutích a malebné zátoce skrývá vrah a vyhlíží svou další oběť.

 

Läckberg, C.: Zlatá klec. Faye a Jack jsou dokonalý pár, společně vybudovali úspěšný byznys ve Stockholmu, bydlí v luxusním bytě a jsou obklopeni "bohatými a krásnými" lidmi. Jejich štěstí ještě více podtrhlo narození dcery Julienne. Postupem času však Jack tráví stále více času v práci, s manželkou přestává sdílet obchodní záležitosti kolem firmy a celkově se stává vůči ní odtažitý. Jednoho dne ho Faye přistihne v posteli s jeho krásnou a úpěšnou kolegyní a společnému manželskému soužití je konec. Jack připraví Faye o veškerý podíl na majetku a ona nedostane vůbec nic. Je naprosto zničená, ale nakonec se rozhodne Jackovi jeho zradu krutě oplatit. Vlastně to není první muž, se kterým si musela vyřídit účty...

 

Bolton, S. J.: Malé temné lži. V uzavřené malé komunitě na Falklandách je zmizení malého dítěte něčím naprosto neslýchaným. Nikdo z obyvatel nepochybuje, že je to nešťastná shoda náhod nebo nenadálá tragédie. Ale když se začnou ztrácet další  děti, není pochyb, že to má na svědomí někdo z místních. Teď už se nikdo necítí v bezpečí a netrpělivě čekají na výsledek vyšetřování.

 

Coates, D.: Hlasy v bouři. Děsivé dobrodružství Clare a Dorrana ve světě, který se velmi změnil. Nastalo v něm ticho a většina lidí zmutovala do nestvůrných a neustále hladových bytostí, které ohrožují malou skupinku jedinců, jež se nezměnili. Musejí se ukrývat ve svých domech, ale ani tam nejsou v bezpečí. Také počasí je velmi extrémní, sněhové bouře střídá krupobití a průtrže mračen, takže se vyjít ven nevyplácí. Ale i v hororovém příběhu plném napětí je místo pro lásku a přátelství.