Jdi na obsah Jdi na menu

Romány pro ženy

6. 5. 2013

Romány pro ženy

Nikdy (Keleová-Vasilková, T.) - po dvaceti letech společného života Petr jednoho dne oznámí Katce, že miluje jinou, sbalí si věci, odejde a spolu s ní i láska a společná budoucnost, ve kterou Katka věřila. A jak to má říci sedmnáctileté dceři, která tátu miluje... Zpočátku se to zdá nemožné, ale jak čas plyne, dostává Katčin život nový smysl.

Sedmé znamení (Robertsová, N.) - obyvatele jednoho malého města postihne každých sedm let týden plný katastrof. Je možné, aby je měly na svědomí tajemné síly, které svou přísahou uvolnili tři chlapci? Tuto legendu by chtěla využít spisovatelka Quinn jako téma pro svou knihu. Dorazí do městečka právě včas, jenže netuší, že se sama stane součástí jedné nepochopitelné záhady.

Padesát odstínů šedi (James, E. L.) - když se studentka Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který podstatně změní její život. Christian je velmi pohledný, inteligentní, zámožný a hlavně tajemný mladý muž. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že i přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Christian také není vůči její kráse a charakteru imunní a připouští, že po ní touží - ovšem za vlastních specifických podmínek... 

Padesát odstínů temnoty /James, E.L.)  -  jakmile Anastasia na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, tak ho s těžkým srdcem opouští. Ale život bez něj je pro ni neúnosný a když ji Christian nabídne nové podmínky jejich vztahu, neodolá a vrací se k muži, kterého stále nesmírně miluje. Postupně odhaluje další temné stránky jeho duše a nakonec je postavena před nejdůležitější rozhodnutí v životě. 

Všechno zlé je k něčemu dobré (Centerová, K.) - románový debut autorky zkoumá humorné, laskavé i hořké zasvěcování do rodičovských povinností. Připomíná matkám probdělé noci, pochybnosti o sobě samých i vzrůstající lásku, která mateřství provází. Kniha zahřeje u srdce, dojme a oplývá moudrostí.

Ztracená oáza (Peters, E.) - Emersonovi se vydávají na další archeologickou výpravu do Egypta. Již v Káhiře je Radcliffe Emerson přepaden a únosci se z něho snaží všemožnými způsoby vymámit polohu tzv. Ztracené oázy - místa, kde by měl být uložen vzácný královský poklad. Amálie musí nasadit všechny síly, aby zabránila zničení posledních zbytků tamní civilizace, ze které pochází jejich adoptovaná dcera Nefret.

Tajná kniha (Obermannová, I.) - některá setkání s člověkem zacloumají a jedno takové zažívá i hrdinka tohoto románu. Potká muže, do kterého se okamžitě zamiluje a síla citu ji samotnou překvapí. Ocitá se mezi dvěma muži - s tím prvním má poklidný a vyrovnaný vztah, ale ten druhý je pravý opak a tak ji čeká nelehké rozhodnutí.

Panoptikum české (Obermannová, I.) - jde o rekapitulaci skandálu, který kolem předchozí "Tajné knihy" rozpoutala média a nazvala Obermannovou "skandalistkou". Je to příběh ženy spisovatelky, která kvůli skandálu kolem své knihy začne mluvit pozpátku. Navštěvuje psychoterapeutku, která soudí, že není nutné léčit autorku, ale styl jejího psaní. 

Značka: Šílená se závazky (Downeyová, A.) - hrdinka tohoto zábavného románu nemá žádné iluze. Manžel se léčí ze závislosti na sexu, což je nevyléčitelné a tak se s ním rozvede. Sotva se vzpamatuje z rozchodu, potkává pana Dokonalého, ale ten má stejně dokonalou přítelkyni. Zaplete se s panem Nepravým, což není čemu se divit, ale má to jeden háček - žije na Aljašce. Rodina také žádná sláva, dvě pubertální děti, matku, které ještě nedošlo, že 60. léta již dávno skončila a otce homosexuála a agorafobika. Do toho spoustu povinností a čas pro sebe - žádný! Naštěstí hrdince nechybí smysl pro humor a ten ji drží nad vodou.

Smrtí život začíná (Chrastilová, G.) - Katrina je neúspěšná pojišťovací agentka, která to přehání s kofeinem a nikotinem, má pár kilo navíc a velmi komplikované vztahy s muži. Všechno je o to složitější, neboť dotyčná se neřadí k běžným lidským bytostem, ale přesto jí nechybí smysl pro humor, kterým čtenářkám připomene populární Bridget Jonesovou.

Narozeniny (Steel, D.) - Valerie je královnou moderního životního stylu a uznávanou odbornicí na elegantní bydlení. Ve své profesi nemohla dosáhnout více, ale přesto není šťastná. Kdysi obětovala kariéře své manželství a zjišťuje, zda-li to nebyla chyba. U příležitosti svých šedesátin zjišťuje, že je zoufale sama. Má sice dceru April, která má vysněnou a navštěvovanou restauraci, ale ani ona nemá důvod k radosti. Stejně jako matka jí práce a kariéra nahrazovala rodinu. A tak obě pochopily, jak velkou daň zaplatily za svůj úspěch. 

Zahráváš si s ohněm (Robertsová, N.) - ačkoliv Rowan působí dojmem křehké blondýnky, je to opravdu jen zdání, neboť si vybrala ryze mužské povolání - pracuje v elitní požární jednotce. Při jedné náročné akci zahynul její kolega a Rowan od té doby týrají výčitky. Jedinou vzpruhou je její práce a spolehlivý parťák Gulliver, který zažehl v jejím srdci pořádný oheň. Tehdy ještě netuší, že ji právě toto poblouznění může stát život. 

Nervy na pochodu aneb správné ženy se zdokonalují na pochodu (Martinová, L.) - autorka knihy je známou novinářkou a její články o psychoterapii, kterou podstoupila na vlastní kůži, jsou mezi ženami velmi oblíbené. Na psychoterapii je pohlíženo občas se skepsí, bývá často terčem posměšků a různých vtípků, ale přesto se pro mnohé může stát léčba duše pravým receptem pro dokonalé štěstí.

Nebezpečné útočiště (Robertsová, N.) - Lil se podařilo uskutečnit svůj dlouholetý sen - zřídit záchrannou stanici pro divoká zvířata. Jednoho dne najde brutálně ubitou pumu a v ten moment by byla schopná útočníkovi vlastnoručně vyškrábat oči. Rozhodne se najít pachatele, ale později zjistí, že ve hře je mnohem víc než život zabitého zvířete.

Ať myši nepláčou ( Váňová, M.) - aby myši neplakaly, je třeba mít stále plnou spíž. Karla podněcovaná svou přítelkyní Juditou usiluje o vysoký životní standart do doby, než ji postihne vážná choroba "Parkinsonova nemoc". Sama, rozvedená a opuštěná vlastním synem, pochopí, jak to všechno bylo zbytečné a nepodstatné. Má potíže si najít odpovídající zaměstnání, ale její hrdost jí brání, aby se svěřila někomu z rodiny a požádala o pomoc. Nakonec však dosáhne pochopení u svého syna a za jeho podpory si začne budovat novou kariéru.

Záhada sarkofágu (Peters, E.) - pokračování zajímavých životních osudů manželů Emersonových, kteří celý svůj život zasvětili archeologickému bádání a záchraně starých památek. V tomto příběhu zrovna provádějí průzkum v Mazgúně, když tu Amélie obdrží od jednoho známého záhadný papyrus. Dárce je však zavražděn a po něm následují i další podivná úmrtí. Amálie musí vyřešit další záhadu a to co nejrychleji, aby nebylo pozdě.

Dokud se budeš smát (Körnerová, H. M.) - v r. 2002 do povodněmi zničeného Polabí přijíždějí příbuzní, přátelé i docela cizí lidé, aby pomohli postiženým. Ve vesničce Stamice se tak Kamila setkává s kamarádkou Ilonou, se kterou se neviděly skoro patnáct let. Vzpomínají na uplynulá léta a události, které poznamenaly nebo zcela změnily jejich život, práci, manželství, rodinu... Příběh o tom, že nejbližší pomocná ruka je vždy ta na konci vlastní paže, ale dobré zázemí je k nezaplacení.

A bůh mlčel (Cubeca, K.) - když boje první světové války dorazí až do východní Afriky, křehká a vzdělaná Ema nechápe nadšení svého manžela Oskara, důstojníka německé armády a postupně s jeho rostoucím bojovým zápalem se mu odcizí natolik, že hledá východisko v milostném románku s válečným odpůrcem Hansem. Časem s ním otěhotní a rozhodne se Oskara nadobro opustit. Hans je však nečekaně odvelen k Viktoriiným vodopádům do diamantových dolů, čímž se Emě její další život velmi zkomplikuje.

Ostře rudá (Westonová, G.) - osobní zpověď lékařky o světě, kde život a smrt balancují na špičce skalpelu a zároveň i pravdivé líčení postavení ženy - chirurga, která se ocitá v ryze mužském světě současných metropolitních nemocnic.

Miláček (Lustig, A.) - milostný příběh odehrávající se v obleženém Jeruzalémě z doby první izraelsko-arabské války.
 
Jozova Hanule (Legátová, K.) - příběh je situován do období druhé světové války a čtenáři se v něm opět setkají s vesnickými obyvateli z povídkové sbírky "Želary". Hlavní hrdinkou je tentokrát mladá lékařka, která se v ukrývá v malé zapadlé vesnici před nacistickým pronásledováním. Zde, v prostředí zcela odlišném od intelektuálního klimatu velkoměsta, naváže hluboký milostný vztah k prostému vesnickému muži.

Planoucí eukalypty (Haran, E.) - E. Mason chorobně touží po krásné Abby, avšak dívka jím pohrdá a tak se uchýlí k úskoku, omámí ji drogami a nechá se s ní oddat. Ráno po svatební noci je nalezen mrtvý a Abby je samozřejmě obviněna z vraždy. Je šokovaná, zpanikaří a uteče. Po čase zjistí, že je těhotná a že zdědila veškerý manželův majetek. Jenže
Masonův syn se jen tak nenechá odbýt. 

Podváděná (Janouchová, K.) - porodní asistentka Cecilie miluje svou práci v nemocnici a díky ní může být přítomna u jednoho z nejdramatičtějších a nejkrásnějších okamžiků v lidském životě - u zrození dítěte. V soukromém životě se má jako matka čtyř dětí co ohánět. Manžel pracuje jako fotograf a jejich manželství je vcelku šťastné, jen každodenní povinnosti kolem dětí odsouvají romantiku na druhou kolej. Rodinný život však náhle naruší nečekaná situace, která způsobí trhliny ve vzájemném vztahu.  V důsledku dalších nevysvětlitelných událostí se manželská krize prohlubuje, až není patrné, kdo je vlastně ten podváděný.

Modré z nebe (McNaught, J.) - půvabná plavovláska Meredith Bancroftová a přitažlivý magnát Matthew spolu v mládí prožili hluboký vztah, který však skončil bolestným rozchodem. Když se však Bancroftovi dostali do finančních potíží, je Meredith nucena obrátit se na Matta a požádat ho o pomoc. 

Zimní slunovrat (Pilcherová, R.) - nekonvenční Elfrida si vždycky žila po svém a vrhala se do všech možných dobrodružství. Když si však zničehonic pořídí psa a odstěhuje se do domku na venkov, všechny její přátele velmi překvapí. Elfrida však cítí, že roky se neúprosně hlásí a tak by chtěla prožít podzim svého života v poklidu na venkově. V novém místě se seznámí s místním varhaníkem a jeho rodinou a netuší, že na ni ještě čeká cesta  na skotské pobřeží a návštěva půvabného a tajemného viktoriánského sídla.

Elvíra (Kludská, D.) - mladá talentovaná malířka nemá jednoduchý ani šťastný život. Jako čtrnáctiletá přišla o maminku, otce nikdy nepoznala, a nerozuměla si ani s tetou, která se o ni starala. Proto žila ve svém vlastním uzavřeném světě a své pocity vyjadřovala ve svých obrazech. Osudová láska ji zasáhla nečekaně a silně poznamenala její citlivou duši. 

Neodcházej (Gillerová, K.) - Veronika neměla příliš šťastné dětství, vyrůstala v rodině s matkou, která se viděla v její starší sestře Monice a prací zaneprázdněným otcem. Zoufale toužila po lásce a proto se vdala a na svého muže Andreje se velmi upnula. Když se jí narodil syn ani si nevšimla, že se jí Andrej začíná vzdalovat. Jednoho dne na ni čekal šok, manžel se jí přiznal k nevěře a následoval rozvod. Veronice se zhroutil celý svět, zůstala sama se synkem a také o velkou část přátel. Nevzdala se a rozhodla se o své štěstí bojovat.  

Slečna Pettigrewová začíná žít (Watsonová, W.) - slečna Pettigrewová je vychovatelka středního věku, která si šlape po štěstí. Jednou ji zprostředkovatelská agentura pošle místo do domácnosti s nevycválanými dětmi do bytu zpěvačky nočního klubu. V průběhu 24 hodin se celý její život radikálně změní.