Jdi na obsah Jdi na menu

TOP knihy 7/2023

 

Nejočekávanější knižní novinky:

 

Mornštajnová, Alena: Les v domě. Životní příběh dítěte - dívenky, které říkali "cácora" a vypadalo to, že je na světě omylem a nějak navíc. Její otec zmizel při povodních neznámo kam, matka utíká před rodičovskou odpovědností k milencům a alkoholu a o děvčátko se musela postarat nevraživá babička. Ta obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená, že všechno špatné lze v životě vyhubit jako plevel nebo se o tom prostě nemá mluvit. Jenže nic není v životě takové, jak se na první pohled zdá a žádné tajemství není pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat.,



Brownová, Sandra: Tajnůstkáři. Před dvaceti lety přišla Arden o svého otce, který beze slova zmizel a nechal ji a její sestru Lisu bez jakýchkoliv finančních prostředků, s nezaplacenými účty a podivnými zvěstmi o loupeži, za niž měl být odpovědný. Arden se po letech vrací do rodného domu u jezera Caddo v Texasu, aby se postavila démonům minulosti a získala odpovědi na otázky, které ji celé ty roky trápily.

Ledge Burnet měl odjakživa problémy se zákonem a vězení unikl tím, že se nechal naverbovat do armády. Po nějaké době se vrátil domů a stará se o svého nemocného strýce. Jednoho dne jej kontaktuje Arden, která by potřebovala využít jeho profesionální služby a Ledge si je jistý, že, že to není náhoda a neznámá žena ví určitě víc, než dává najevo.

 

Poncarová Jana: Herečka. Múza první republiky. První světová válka skončila a duch divokých 20. let posedl srdce všech svobodomyslných umělců, mezi které patřila i herečka Jarmila Horáková. Za oponou jejího talentu se však skrývala vážná nemoc, která její oslnivou kariéru přerušila hned na počátku. O dvě desetiletí později objevuje Jarmilin příběh herečka a spisovatelka Olga, pro niž je výjimečný životní osud Jarmily nejen inspirací, ale i mostem ke svobodě, který vede daleho za hranice reality a ponurého protektorátu.

 

Bryndza, Robert: Osudné svědectví. Erika Fosterová se během večerní procházky u svého nového domu v Blackheath ocitá na místě činu. Brutálně zavražděná žena je Vicky Clarkeová, která měla svůj vlastní podcast o skutečných zločinech. Erika se připojí k vyšetřování případu a postupně zjišťuje, že Vicky pracovala na nové epizodě podcastu o sexuálním predátorovi,který loví mladé studentky v jižní části Londýna. Když po vraždě Vicky zmizí všechny její poznámky a zvukové nahrávky z jejího bytu, tak je jasné, že byla na stopě vrahovi, který ji z tohoto důvodu odstranil, aby nebyl dopaden. Vyšetřovatelé jsou si vědomi, že útočník bude vraždit znovu a snaží se ho co nejdříve vypátrat, aby zabránili dalším obětem.

 

Keleová-Vasilková, Táňa: Tichá bolest. Milena, učitelka z mateřské školy, toho času na mateřské dovolené, se vždy považovala za zcela "obyčejnou" ženu a stejné byly i její dívčí sny. Toužila potkat v životě muže, se kterým by se mohla dělit o radosti i starosti všedních dnů, měla svou domácnost i děti, jejichž smích by zaplnil celý byt. To všechno se jí splnilo, ale v době, kdy manžel přišel o práci a rodina musela obracet každou korunu, se všechno změnilo. Neshody s manželem a časté hádky však neměly být tím nejhorším, co Milenu čekalo.

 

Javůrek, Štěpán: Sudetský dům I. V r. 1945, krátce po válce, míří mnohé rodiny do Sudet, aby tam zabraly domy po odcházejících Němcích. Mezi nimi jsou i manželé Smolíkovi, kteří společně se synem Františkem a svým skromným majetkem dorazí do podhorské vsi Glasendorf, kde úřaduje krutý a cynický národní správce a člen Rudé gardy Vojtěch Tomeček. Podlézavým způsobem nabídne rodině krásný a udržovaný dům, který Smolíkovi ihned nadchne, jenže to má jeden háček. Dosud v něm žije původní německá rodina čekající na odsun, a tak se všichni musí naučit společně žít pod jednou střechou.

 

Steelová, Danielle: Dětská hra. Kate Morganová je seniorní partnerkou prestižní newyorské advokátní kanceláře a na své tři dospělé děti, které vynikají ve svém oboru, je náležitě hrdá. Po smrti svého manžela se snaží držet svůj život, rodinu i emoce pevně v rukou a nikdy si nepoložila otázku, zda skutečně zná své děti, jejich životní sny a zda-li jsou šťastné. Postupem krátké doby však každé z nich učiní náhlé rozhodnutí, které jejich matce obrátí svět vzhůru nohama. Události začnou nabírat na intenzitě a Kate už s nimi nedokáže udržet krok. Z jejího usilovně organizovaného života se stává jeden velký zmatek a je na Kate, jestli se dokáže smířit s tím, jakou cestou se její děti rozhodly vydat..

 

Holland, S.: Kopírák. Nejdřív přišla série vražd, každá byla spáchána jinou metodou a všechny vyděsily svou brutalitou celou Anglii. A později se ukázalo, že se zabiják teprve "rozehříval" a podle různých indicií bylo patrné, že se snažil napodobovat proslulé sériové vrahy - Charlese Mansona, Jeffreyho Dahmera, Edmunda Kempera a další. Proto si vysloužil přezdívku "Kopírák". Zřejmě ho jeho brutalita dostatečně neuspokojovala a proto se rozhodl šokovat svět svým vlastním mistrovským kouskem děsivějším než bylo cokoliv předtím. Jeho krutost totiž nezná mezí...

 

Mlynářová, Marcela.: I v blázinci se dá žít. Také v další své knize oblíbená autorka komentuje dění nejen kolem sebe, ale i ve světě a svým specifickým stylem vypráví o svých cestách po naší zemi, o radostech a strastech prožívaných na chalupě i o svých životních vítězstvích a pádech. Potvrzuje, že není podstatný věk, ale přístup k životu a navzdory mnohým osudovým ranám, je třeba najít vždy to dobré a nevzdávat se.

 

Nesbo, Jo.: Zatmění. Třináctý příběh Harryho Holea. Stárnoucí a pesimisticky naladěný Harry se vrací z Los Angeles, kde se marně snažil upít k smrti. V patách má za sebou vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen, z nichž je obviněn známý realitní magnát. Pokud se Harrymu podaří do deseti dnů najít skutečného vraha, tak zachrání hned několik lidí najednou. Proto jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým několika odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře, který nyní prodává kokain. Čas neúprosně letí, vrah stále uniká a krvavé zatmění se neúprosně blíží.

 

Trpková, Kristýna: Vetřelec. V domě na kraji Holic jsou nalezena tři těla mladých manželů a jejich tříleté dcerky. Třebaže se na první pohled zdálo, že chladnokrevnou vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukáže, že to není pravda. Vyšlo najevo, že někdo rodinu, která mohla být reklamou na štěstí, dlouhou dobu sledoval a jejich vraždu si do sebemenšího detailu naplánoval. Při vyšetřování komisařka Laura Linhartová postupně odhaluje, že tato rodinná idylka byla jen zdánlivá a na povrch vyplouvají přísně střežená tajemství, o kterých se nikdy nikdo neměl dozvědět.

 

Poncarová, Jana. - Sankot, J.: Deník Věrky Kohnové. Ve válečném období r. 1942 nastupují Kohnovi na plzeňském nádraží do transportu, aby se již nikdy nevrátili. Do jejich bytu se nastěhovali noví nájemníci a věci předchozích bydlících se pomalu poztrácely nebo vyhodily. Nakonec zmizelo všechno kromě deníku, který si dvanáctiletá Věrka Kohnová schovala u kamarádky své matky. Jaké rodinné tajemství k němu po letech přivedlo spisovatelku Janu Poncarovou? Kniha vznikla ve spolupráci s historikem J. Sankotem a odhaluje pohnutý životní příběh židovské dívky a její rodiny, který byl násilně ukončen v koncentračním táboře na území Polska.

 

Havlík, Rudolf.: Ostrov. Manželé Alice a Richard jsou na exotické dovolené. Po dvaceti letech jejich manželství trochu skřípe, což nakonec potvrdí Richard oznámením své manželce, že podal žádost o rozvod, protože si našel mladší ženu. Aliceje v šoku a z dovolené chce okamžitě odjet. Richardovi se tedy podaří zajistit dvě místa v nákladním letadle zajišťujícím zásobování, ale při letu dojde k havárii a oba procitnou na opuštěném ostrově v Jižním Pacifiku. Alice je rozlobená a rozdělí prostor pláže na dvě poloviny, kde se každý z nich snaží nějak přežívat. Postupem času si ale oba uvědomí, že se musí začít spolupracovat, protože by jinak neměli šanci přežít. Nalézt k sobě znovu cestu nebylo pro nikoho z nich jednoduché a to ještě netuší, že se blíží velká katastrofa.