Jdi na obsah Jdi na menu

Životopisné romány pro ženy 5/2024

14. 2. 2024

 

Romány pro ženy - životní osudy

 

Marly, M.: Maria Callasová. Největší pěvkyně své doby a drama její lásky. Poutavý román o umělkyni s božským hlasem, která vysoce převyšovala všechny ostatní a byla ztělesněním nejen nesmírného nadání a půvabu, ale byla také vášnivou a zamilovanou ženou. Avšak od r. 1957 si její umělecká dokonalost, kterou na jevišti prezentuje, začne vybírat svou daň. Hrozí, že jí selže hlas, a proto Maria potřebuje odpočinek a na nějaký čas zcela omezit svá vystoupení. To jí však ani svět opery, ani její manažer a manžel Meneghini nedopřejí. V té době se Maria seznamuje s jedním z nejbohatších mužů světa, charismatickým rejdařem Aristotelem Onassisem a navzdory všem překážkám se do sebe bezhlavě zamilují. Jejich láska však trvé jen do doby, než Onassis potká Jackii Kennedyovou...
 

Bastová, E. M.: Mata Hari. Vycházející slunce Paříže. Bouřlivý osobní příběh přibližuje tajemstvím opředený život známé tanečnice a špionky Mata Hari vl. jménem Margarethy Zelleové, která se v osmnácti letech provdala za kapitána nizozemské armády a odcestovala s ním na Jávu a Sumatru. Po rozpadu manželství se vrátila do Evropy, kde žila přibližně od r. 1904 v Paříži a živila se orientálním tancem. Na veřejnosti vystupovala jako dcera vznešeného bráhmana a svůj život vyšperkovala mnoha neuvěřitelnými historkami. Život svůdné hvězdy pařížských salónů, proslulé tanečnice a milenky mocných mužů nakonec předčasně skončil jejím odsouzením za špionáž a následnou popravou.

 

Steinlechnerová, T.: Tanečnice z Moulin Rouge. Příběh Louise Weberové, múzy francouzského malíře Toulouse Lautreca. Louise Weberová vyrůstala jako dcera pradleny v naprosté chudobě a její vášní byl tanec. Jakmile to bylo možné, tak začala navštěvovat bary a kavárny na Montmartru a za podpory umělců jako byl malíř Renoir a Toulouse-Lautrec se nakonec stává hvězdou Moulin Rouge. Poté, co zatančí před perským šáhem, je z ní rázem mezinárodně uznávaná královna kankánu. Trápí ji však obava, aby znovu neupadla do chudoby a tak dává v sázku vše - bohatství, štěstí i lásku svého života...

 

Leonardová, S.: Marie Curie-Sklodowská. Odvaha snít. Životní osudy jedné z největších osobností světové vědy. Marie Sklodowská toužila už od dětství studovat na univerzitě, ale vzhledem ke skutečnosti, že byla dívka a navíc pocházela ze skromných poměrů rodiny polského učitele, tak musela za svůj sen tvrdě bojovat. Přes všechny překážky se jí nakonec podařilo získat stipendium na francouzské Sorbonně. V Paříži potkala známého a uznávaného fyzika Pierra Curieho a jejich vzájemné sympatie i zájem o práci spojily jejich životy a založili si rodinu. I nadále se Marie Curie-Sklodowská věnovala naplno své práci, přičemž se snažila nezanedbávat i svoji rodinu. Ačkoliv se jí dostalo uznání za její velmi náročnou práci - podílela se na objevu polonia a radia a dvakrát obdržela Nobelovu cenu za fyziku a chemii, tak se její úspěch velmi vážně podepsal na zdraví.

 

Weinbergová, J.: Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda. Příběh prosté dívky, která se stala ikonou Hollywoodu začíná v Holandsku v r. 1944, kdy Evropou otřásá druhá světová válka. Mezi válečnými hrůzami  a všudypřítomnou bídou Audrey nachází lásku k tanci a přeje se stát primabalerínou. Když se jí tento sen nesplní, tak obrátí svou pozornost na filmovou kariéru a její mimořádný herecký talent, její půvab a elegance ji nakonec přivedou do Hollywoodu. Ve filmových rolích se setkává s hvězdami jako byl Gregory Peck, Cary Grant, Humphrey Bogart a s dalšími známými herci té doby. Ale každá sláva si dříve nebo později vybere svou daň.

 

Perkins, E.: Anglické chůvy. Norlandské chůvy nejsou smyšlenými literárními postavami a i jejich Norlandský ústav existuje dodnes. Toto výjimečné vzdělávací výchovné zařízení založila r. 1892 Emily Wardová, průkopnice moderní péče o děti. Až do té doby svěřovaly zámožné rodiny své potomky nezkušeným služkám. A když děti povyrostly, přecházely do rukou guvernantek a domácích učitelů. Neslýchané moderní pojetí výchovy zprvu naráželo na vlnu kritiky, ale brzy se úspěšně prosadilo. Norlandské chůvy se o děti z bohatých nebo šlechtických rodin starají dodnes a jejich péčí prošla i pravnoučata britské královny Alžběty.

 

Bernard, Caroline: Múza z Vídně. Fascinující příběh půvabné a talentované ženy, která okouzlila mnohé slavné muže. Její první láskou byl malíř Gustav Klimt a pro Gustava Mahlera se stala celoživotní múzou. Krásná Alma Schindlerová vyrůstala mezi vídeňskou bohémou a v salonech rušné metropole se cítila jako doma. Byla umělkyně a její vášní se stala hra na klavír a především komponování. Když se však setká s Gustavem Mahlerem, hudebním géniem své doby, bláznivě se do něj zamilovala. On její city opětoval a Alma společně s ním vedla život, po jakém toužilo mnoho žen. Ale mělo to i své stinné stránky, Alma se musela vzdát své největší vášně - komponování...

 

Bastová E. M.: Pekařství 1. Vanilkové dny. Strhující sága o pekařské rodinné dynastii, která je založená na úspěšné historii jedné slavné podnikatelské rodiny. Její počátek sahá do r. 1892, kdy Josefína s manželem Carlem mají velkolepé plány. Chtějí nalézt přípravek, který by znamenal revoluci pro hospodyňky a jejich domácí pečení. Jediné, co jim schází, je právě ta správná směs. Zatímco Josefína už ve společné pekárně pracuje na reklamě, Carl dál experimentuje - nakonec slaví úspěch. Podařilo se mu  vyrobit skvělý kypřící prášek do pečiva, který jde výborně na odbyt. Nabídka pekařství se následně rozšiřuje i o další významné produkty, kterými jsou vanilkový cukr a pudinkový prášek. S jejich strmě stoupajícím úspěchem však stoupá i lidská závist, a tak musejí bojovat nejen o budoucnost svého vzkvétajícího podniku, ale i o svou lásku.

 

Bernardová, C.: Frida Kahlo a barvy života. Životním snem dívky Fridy je stát se lékařkou a pomáhat lidem, jenže těžká nehoda její přání zhatí. Po čase potká Diega Riveru, proslulého malíře a lamače ženských srdcí, zamiluje se do něj a společně s ním objevuje kouzelný svět výtvarného umění. Když ji Diego požádá o ruku, okamžitě souhlasí, ale brzy pochopí, že jí nedokáže být věrný a její touha po dítěti zřejmě také zůstane nenaplněná, což velmi bolestně nese. Diego ji povzbuzuje k vlastní tvorbě, až Frida začne také malovat obrazy, ve kterých vypráví o svých snech a svou originální tvorbou se stane jednou z nejslavnějších malířek naší doby. 

 

Clarke, R.: Děvčata z Harpers. V Londýně r. 1912 se na rušné Oxford Street otevírá nový velkolepý obchodní dům Harpers, který hledá zaměstnance. Mezi velkým množstvím nejrůznějších uchazečů jsou i čtyři mladé ženy - Sally, Beth, Maggie a Rachel, a všechny mají to štěstí, že byly vybrány jako nové prodavačky pro oddělení s dámskými doplňky. Mezi krásnými klobouky, jemnými rukavičkami a zářivými šperky vznikají nová přátelství, která nabídnou pomocnou ruku vždy, když je třeba, ale ani vrtochy některých náročných zákazníků nejsou to jediné, čemu musí čelit..