Jdi na obsah Jdi na menu

Nabídka knižních novinek různého žánru

31. 8. 2016

Literatura faktu:
 

Vorel, G.: Podivná vojna - Zapomenutí černí baroni 60. let aneb jak se válčilo u silničního vojska. Kniha zachycuje autorovy vzpomínky na činnost malé jednotky PTP, která pracovala dle potřeby na různých stavbách v těžkých podmínkách, bez odpovídající mechanizace a za každého počasí. Jejich mzdu jim armáda krátila o 60 procent a v následujícím občanském životě byli vedeni jako podezřelé živly.

 

Dangherty, L.J.: Metody boje americké námořní pěchoty r. 1941 - 1945. Vojáci těchto jednotek měli velký podíl na úspěšných vojenských invazích v Pacifiku a tito vycvičení "mariňáci" s kvalitní výzbrojí byli pověstní zdokonalenou taktikou provádění obojživelných operací. Text je doplněn o více než 100 fotografií a kreseb.

 

Rothman, H.: Hitlerova zpověď. Autor knihy zažil už jako malé dítě omezování práv Židů i jejich pronásledování včetně tzv. "Křišťálové noci" a v dětském věku měl možnost uniknout před nacismem v "Kindertransportu" do Velké Británie. Jeho dospívání v Anglii bylo provázeno těžkou prací za nepatrný plat a proto se v dospělém věku přihlásil do britské armády. Jako voják se dostal zpět do Německa, kde potom po válce i zůstal a působil jako člen kontrarozvědné sekce. Jeho úkolem se stalo vyslýchání vyšších důstojníků německé armády a potencionálních válečných zločinců. Zlatým hřebem činnosti této skupiny bylo nalezení Hitlerovy závěti. 

 

Brož, I. - Cílek, R.: Osudové hry tajných služeb. V této knize jsou čtenáři seznámeni se skutečnými fakty o skupině lidí, která svůj život zasvětila zpravodajským službám nelibě nazývanými "špionáž". Jejich osudem je v absolutním inkognitu vytrvale a pečlivě spřádat nitky informací o tom, co druhá strana udržuje v absolutně možné míře utajení. Toto své životní poslání si většinou vybírají dobrovolně, avšak musí mít na paměti, že budou stále osamoceni a pokud se nějaká jejich akce nevydaří, sami si také ponesou následky.

 

Cestopisy:

Mauris, E. D.: Sbohem, Havano! Autor kubánského původu, který v roce 1994 emigroval do Evropy, konkrétně do České republiky, se snaží podat pravdivý obraz života této země, než-li ten, který stále propaguje Castrova vláda. Prostřednictvím hlavní postavy svého vyprávění, zachycuje své pocity emigranta v cizí zemi, postupné začleňování do života jiné kultury a společnosti.

 

Staňková, J.: V zemi, kde vychází slunce. Příběh umělecky založené české rodiny, které se podařilo legálně překročit hranice a vyjet do Japonska nejen za prací, ale hlavně za krásami země, jejími tradicemi a kulturou. Při příjezdu do vysněné země však jejich nadšení postupně upadá a setkávají se s drsnou realitou.

 

Bradáč, A.: Mexiko a Mayové. Poutavě psaný průvodce zachycuje zajímavosti a bohatou historii této země včetně informací o zaniklých civilizacích, které byly mnohem vzdělanější než si představujeme.

 

Fochler, P.: Malé Antily. Ostrovy Malých Antil jsou známé díky svým plážím, velkým turistickým výletním lodím, pěstováním banánů a cukrové třtiny. Tento vzdálený turistický ráj je známý i pravidelně se vracejícími uragány, a možná i proto je sporadicky zastoupen v nabídkách světových cestovních kanceláří.

 

Fučík, I.: Francie s ozvěnou domova. Kniha je míněna jako svébytný doplněk klasického průvodce po této zemi, ale na rozdíl od něj si všímá lokalit, kterých se dotkla i naše historie a zanechala v nich stopy významných českých osobností. 

Psychologie, zdraví:

 

Shoshannaová, B.: Proč muži opouštějí ženy. Úvodní slova renomované americké psycholožky vyslovují přání, aby ženy i muži dokázali díky vzájemnému hlubšímu porozumění konečně složit zbraně a začali naplno prožívat radost, partnerské soužití a vzájemnou podporu, pro něž jsou bytostně určeni. Ve své knize tak nabízí čtenářům odpovědi na mnohé otázky partnerského života a nefungujících vzájemných vztahů, které jsou doplněny praktickými radami.  

 

Ehrhard, U.: Hodné holky se dostanou do nebe, zlobivé kam chtějí. Populární příručka o tom, že ženská nezávislost má  svou tradici už v historii, proto by měla sloužit všem ženám jako manuál k plnohodnotnému prožití svého života.

Krumlovská, O.: Jóga podle ročních období. Tato praktická příručka je ideálním návodem pro každého, kdo si chce vypěstovat a udržet dobrou fyzickou kondici, duševní svěžest a psychickou odolnost vůči každodenním nástrahám života. Kniha je vhodná pro začátečníky i pro pokročilé cvičence, pro zdravé stejně jako pro ty, kteří se chtějí zbavit problémů nebo alespoň zmírnit jejich projevy.

 

Walló, O.: Neutíkejte před rakovinou prsu. Známá dabingová režisérka a překladatelka napsala tuto knihu na základě vlastní zkušenosti a poukazuje na důležitost odhodlání a vnitřní síly s touto nemocí bojovat. Patronem této publikace je firma AVON ČR.

 

Schmidt, M.: Nordic fitness. Nordic walking neboli severská chůze si mezi vytrvalostními sporty získává stále větší oblibu. Není se čemu divit, neboť tato chůze s hůlkami je vhodná opravdu pro každého. Není omezená věkem, fyzickou kondicí, ročním počasím nebo terénem. Je vhodný nejen ke zvýšení kondice, ale nastoluje i pocit pohody a v případě potřeby ubere i pár kil.