Jdi na obsah Jdi na menu

Vítejte na stránkách Městské knihovny v Tovačově
 

Tovačov je půvabné městečko na Hané, ležící nedaleko soutoku řeky Moravy s Bečvou a je obklopeno vodní plochou rybníků a jezer. Dominantou města je zámek s elegantní štíhlou věží sv. Formosa "Spanilá", která nabízí návštěvníkům nezapomenutelný zážitek z výhledu do širokého okolí. Vchod věže je zdoben vzácným portálem patřícím mezi první projevy renesance na našem území. Neméně zajímavá je zrekonstruovaná raně-barokní zámecká kaple s krásnou štukovou a obrazovou výzdobou doplněnou o unikátní a funkční varhany. Interiér zámku doplňuje schodiště ve stylu vídeňské opery a přilehlé reprezentativní prostory se využívají zejména k významným kulturním a společenským událostem.

S areálem zámku je neodmyslitelně spojená procházka po "zámecké hrázi", kterou lemují staleté duby. Tyto stromy byly vysazovány již v 16. století, kdy zpevňovaly břehy rybníka "Kolečko". Právě toto místo je vyhlášenou lokalitou pro přírodovědce, neboť příznivé podmínky v návaznosti na staré dubové porosty umožňují existenci vzácných a ohrožených druhů motýlů, brouků a obojživelníků. Díky substrátu, vytvářejícímu se pod těmito prastarými stromy, bylo evidováno na 260 druhů hub, z nichž se mnohé vyskytují nepravidelně nebo velmi vzácně. Vodní hladiny a břehové porosty rybníků nabízejí lákavou přehlídku nejrůznějšího ptactva, které zde sídlí nebo přilétá za potravou. V tomto směru je Tovačovsko rájem ornitologů (viz. část. citace z publikace "Rybník Kolečko u Tovačova" kolektivu autorů J.Šírka, V.Štolfy a J.Polčáka).

Skašovská jezera zabírají největší plochu a jsou využívána hlavně k těžbě štěrku, písku a také k dodávce pitné vody. Klidná zákoutí jsou vyhledávaná zejména rybáři.

Tovačov se stále častěji stává cílem mnohých návštěvníků a turistů, kteří mohou kromě zmíněných míst ještě navštívit např. židovský hřbitov s nejstaršími náhrobky z let 1614-1615, kostel sv. Václava nebo pomník věnovaný památce prusko-rakouské bitvy v r. 1866.

 

Kromě autobusového spojení z Přerova, Kroměříže, Kojetína, Prostějova či Olomouce lze využít i Moravskou cyklostezku s trasou z Kroměříže na Chropyni - Záříčí - Lobodice - Tovačov -Věrovany - Dub nad Moravou a dále směrem na Olomouc.