Jdi na obsah Jdi na menu

Česká a slovenská beletrie pro ženy 5/2023

 

 

Romány pro ženy (česká a slovenská beletrie)

 

Staňková, A.: Kukačky. "Moje dítě není moje", toto zjištění doslova šokovalo dva manželské páry a zároveň rodiče šestiletých chlapců Jakuba a Tomáše, když se po letech dozvěděli, že v porodnici došlo k záměně novorozenců a rodiny si odvezly domů jiné dítě. Na takovou zprávu nebyl nikdo připravený, neboť šest let dávali svým dětem jen to nejlepší, aby se nakonec dozvěděli, že nejsou jeho biologickými rodiči...

 

Pawlowská, H.: Zeptej se mámy aneb 100 receptů, jak se dožít 100 let. Autorka s humorem sobě vlastním vypráví o členech své rozvětvené rodiny a v knize předává čtenářům spoustu vyzkoušených receptů a praktických rad.

 

Benková, J.: Haló, tady tvoje láska! Rozhlasové moderátorce Mileně Maxové vstoupí do poklidného partnerského života Ben,  její kolega z práce. Ačkoliv se od prvního okamžiku nesnášejí a celkově se od sebe značně liší, tak jejich spolupráce, k níž jsou donuceni, přináší dynamické a jiskřivé dialogy, celou řadu překvapení i zajímavých situací. Zjistí Milena, čím ji Ben tak přitahuje? Ačkoliv je z něj zmatená a nejistá, tak pravá láska na sebe nenechá dlouho čekat.

 

Dominová, V.: S úctou, přítel. Andrea od života nečeká mnoho. Za nejdůležitější považuje láhev s alkoholem, díky které nemusí čelit démonům minulosti. Po zmizení dcery jí zkrachovalo manželství a zůstala úplně sama. Policie pátrání ukončila, protože neměla žádné bližší indicie. To se však rázem změní, když Andrea jednoho dne najde na svém nočním stolku jednoduchý vzkaz. Slova sama o sobě nic neznamenají, ale ve větách mají obrovský smysl. Neznámý člověk, který se dostal nějakým způsobem do jejího pokoje, jí napsal, že ví, co se stalo s její jedinou dcerou. Andrea nemá co ztratit a vydává se na nebezpečnou cestu za poznáním pravdy.

 

Hlavatá, D.: Pijavice v sukni. Humorné příběhy o partnerských vztazích, vlezlé tchýni, různých rodinných trampotách a o tom, jak se dá bezbolestně vybřednout z neřešitelné situace a přitom zachovat nejen dekorum, ale i úsměv na tváři.

 

Názlerová, R.: Osudová žena. Anna je žena zralého věku, je nebezpečně přitažlivá, ale i nebezpečně úspěšná. Kam přijde, nezůstane kámen na kameni. Muže využívá, ženy podceňuje a úspěch povyšuje na nejvyšší životní metu. Za každý úspěch se však platí v životě daň a tak se jednou ocitne u psychoterapeuta a vyslechne si společně s diagnózou i doporučení k terapii zaměřené k návratu do minulých životů. Tím začne její největší dobrodružství, protože každá z regresí ji přinese poznání o lidech, kterým ublížila nebo kteří ublížili jí, o lásce, ze které si udělala byznys, a také poznání o rodině, kterou zapřela.

 

Lachnittová, M.: Deník holky z lékárny. Mladá a empatická lékárnice Martina je holka jako každá jiná. Baví ji práce s lidmi a umí se zasmát nejen se svými pacienty, ale i sama sobě. Ve svém deníku dává čtenářům nahlédnout do povolání lékárnice doplněného o mnoho veselých, zarážejících i naučných postřehů z prostředí lékáren a jejich návštěvníků.

 

Matějka, V.: Nahota. Příběh z 60. let minulého století zachycuje zoufalé rozhodnutí mladého vězně, který se pokusí o sebevraždu. Jeho úmysl se mu naštěstí nezdaří a když dostane několik dnů volna na zotavení, tak se vydá do míst spjatých s jeho mládím. Během krátké dovolené se seznámí s osamělou vesnickou učitelkou Jarmilou a navážou spolu intimní vztah, ve kterém oba nalézají dosud nepoznané souznění. To však končí okamžikem, kdy Jarmila náhodou zahlédne v jeho dokladech, že je t.č. ve výkonu trestu.
Kniha vychází ze scénáře stejnojmenného filmu, který byl do r. 1990 v trezoru, neboť představitelka hlavní role a Československá Miss r. 1969 Kristýna Hanzalová emigrovala do zahraničí.

 

Blšáková, M.: Hledá se chlap s velkým... Justýnu, Valentýnu a Beátu nespojuje jen společně prožité dětství, ale i podobný osud. Všechny touží po opravdovém partnerském vztahu, který stále nepřichází. A tak si rok před svými 30. narozeninami všechny umíní, že si do třicítky každá najde svého vysněného muže. Žádná z nich však netuší, kolik překážek a komplikací budou muset překonat.

 

Benková, J.: Až po uši. Dokáže žena odpustit muži odmítnutí? V životě krásné Amélie, která celý život jen využívá pozornosti mužů a přijímá se samozřejmostí jejich luxusní dary, nastane změna. Když se poprvé doopravdy zamiluje, tak její vysněný muž dá přednost jiné. Amélie se s touto prohrou těžce vyrovnává, ale nic nenadělá. Když se však po určité době opět s ním setká, Amélie se chopí šance s pocitem, že může konečně prožít tu pravou lásku. Nebo si to jen myslí? 

 

Pawlowská, H.: Zážitky z karantény. Co dělala Halina Pawlowská, když ji koronavirová karanténa na tři měsíce uvěznila v jedné domácnosti s dcerou, zeťem, vnukem, přítelem, tchyní, synem, sestřenicí a dvěma psy? Začala si vést deník o tom, jak bez úhony přežít i situace, které jsou tzv. na zabití.

 

Kratochvílová, H.: Jedna musí z kola ven. Eliška je rozvedená a žije sama s dcerou, kvůli které dlouho nenavazuje žádný nový vztah. Když se však dcera stane dospělou, objevuje se v životě Elišky šance na společný život s Adamem, mužem, do kterého se zamiluje. Vzdává se své práce, opouští rodné město a stěhuje se k němu. Vše nasvědčuje, že jejich partnerský vztah spěje ke svatbě, avšak tehdy se nečekaně vrací Adamova dcera s dítětem. Eliška je pro ni nevítaným vetřelcem a dělá vše pro to, aby ji dostala z otcova života. Pro obě není v domě místo a jedna z nich bude muset odejít. A která to bude?

 

Mandausová, K.: Puberťák : Jak se nezbláznit a přežít. Humorné vyprávění zachycuje často komplikovaný vztah mezi rodiči a dospívajícími dětmi. Matky musí přihlížet k tomu, jak se z jejich roztomilého miminka, batolátka a dítěte stává bytost mající sice některé rysy a gesta po svých rodičích, ale jinak prezentující svoji individualitu. A mnohé způsoby jsou pro rodiče opravdu "těžce  stravitelné".

 

Benková, J.: Volavka. Každý v sobě ukrývá nějaké tajemství stejně jako Greta, která má také svou 13. komnatu. Když však jednoho dne dostane šokující pracovní nabídku, ani na chvíli nezaváhá a přijme ji. Svým rozhodnutím se dostává mezi nejvlivnější osoby v zemi a její život dostává nový rozměr a je naplněn vášní a osobními ambicemi. Ocitne se ve světě bez morálky, plného intrik, přetvářky a nekonečných bojů o moc. Greta poznává lesk a bídu životního stylu mocných, a i když se tváří jako naivní blondýnka, přesně ví, co chce a co je schopna obětovat svému cíli.

 

Šefara, M.: Tanečnice. Tara je talentovaná ukrajinská tanečnice, která má před sebou slibnou kariéru. Avšak poté, co se stane z Doněcka válečná zóna, musí uprchnout do České republiky, kde těžce pracuje jako dělnice v bezútěšném prostředí a ve špatných podmínkách. Vysvobozením se pro ni stává leták nabízející místo barmanky a tanečnice v nedalekém baru, kde se seznámí s bývalou skvělou tanečnicí Marií, vítězkou mnoha světových soutěží a současnou majitelkou taneční školy. Marie rozpozná nesporný Tařin talent a zároveň se v ní probudí i dávno zapomenuté ambice vstoupit opět na taneční scénu, i když tentokrát v roli trenérky. Ke slávě však vede dlouhá cesta plná překážek...

 

Labudová, E.: Lada u ledu. Sedmnáctiletá Lada trpí anorexií a rodičům poměrně dlouho trvalo, než si uvědomili, že jejich dcera velmi výrazně zhubla. Rozhodnou se její stav řešit domácí léčbou, ale pro Ladu je již pozdě a končí v nemocnici, kde bojuje nejen se stravováním, ale i s pocitem odporu k sobě samé. Její stav ovlivní běžný chod celé rodiny a touha rodičů ji za každou cenu vyléčit, v ní probouzí hlubokou nenávist, neboť se vůbec za nemocnou nepovažuje. Když se Lada postupně vzpamatuje a pochopí svůj problém, postihnou ji psychické potíže, které ji provází i v dalších obdobích života - v partnerském i rodinném, kdy i nadále zůstává nešťastná ve svém těle.

 

Zamari, M.: Rozhodnutí. Raven si již nepamatuje, kdy si naposledy dopřála vydatný odpočinek. Od chvíle, kdy mladšímu bratrovi supluje rodiče, se její život omezil jen na svatební salon - zdroj jejího příjmu, domácí práce a občasné zpestření v místním baru. Je tedy načase si dopřát zaslouženou volno spojené s dárkem k bratrovým 18. narozeninám. Raven netuší, že exotická dovolená v Malajsii bude znamenat zásadní obrat v jejím životě.

 

Benková, J.: Druhá šance, lásko! Saša si zkouší šaty v butiku své kamarádky a všimne si, jak ji sleduje z ulice přes výlohu neznámý muž. Jeho nepřehlédnutelná pozornost ji značně vyvede z míry, ale když ji dotyčný následně osloví a pak se představí jako Alex, je tak okouzlena jeho šarmem, že se začne chovat jako majitelka obchodu a dokonce si vymyslí i falešné jméno, aby se nedozvěděl její skutečnou identitu. Zatajila mu, že žije jen v malém domku se sestrou a jejím synkem Míšou. Když ji Alex pozve na rande, tak Saša ještě neví, že i on má své tajemství.

 

Pekárková, I.: Kulatý svět. Jitka, citlivá a vnímavá mladá dívka, má kvůli bezvýznamné příhodě, kdy ji policie přistihne na ilegálním koncertu v Praze, zavřenou cestu k dalšímu studiu. Od té doby nevěří režimu v Československé republice ani to, že je Země kulatá. Proto se rozhodne zkusit štěstí na Západě, a podaří se jí emigrovat. Tehdy teprve zjistí, co znamená slovo "azyl", "pracovní povolení" nebo "uprchlický tábor". Stráví téměř rok v proslulém Traiskirchenu, kde se setká se spoustou nejrůznějších postaviček, vesměs české a slovenské národnosti, o jejichž existenci se jí doma ani nesnilo. Přestože se náhodou stane jednou z obětí násilného činu, který se nikdy nevyšetřoval, najde v sobě sílu k překonání všech dalších překážek, které ji osud připravil.