Jdi na obsah Jdi na menu

Česká beletrie pro ženy 1/2023

 

Romány pro ženy - česká beletrie

 

Pawlowská, H.: Zájezd snů. Příběhy z různých končin světa, ve kterých autorka seznamuje čtenářky s gastronomickými zážitky, místy, kde se setkala s galantními muži nebo známými celebritami, obdivovala krásnou přírodu apod. V povídkách plných  optimismu lze načerpat i spoustu praktických rad, moudrých postřehů a nečekaných point.

 

Skočílková, M.: Opuštěný dům. Mladá žena Anna se rozhodne změnit svůj život a vymanit se z neutěšených rodinných vztahů. Jejím potěšením je fotografování, které ji jednoho dne zavede k zajímavé staré vilce. Anna je z domu nadšená a začne se o něj více zajímat. Zjistí, že budova je opředena záhadnými historkami a jejím majitelem je charismatický muž, kterému se Anna zalíbí. Aniž by to tušila, tak mu svou přítomností pomáhá v boji s jeho psychickými problémy. 

 

Chalupová, L.: Vosí hnízda. Dva tajemné příběhy se protínají v okamžiku, kdy je odhalena činnost sekty sdružující lidi, kterým se zhroutil život a hledají východisko v mystickém náboženství. V prvním příběhu je unesena členy této sekty novinářka, která byla na základě řady bizardních znamení vybrána jako matka umožňující nový příchod na svět stárnoucím členům této komunity. V druhém příběhu je unesena holčička, kterou chce sekta vychovat a připravit na mystické rituály. Komunita podivně smýšlejících lidí je dobře organizovaná a ovládá ji jeden člověk, který má moc nejen nad všemi členy i nad jejich majetkem.

 

Davouze, M.: Vypadni z mýho života! Autorka, bývala manželka Vladimíra Železného, se rozhodla na základě zásadního rozhodnutí ukončit po mnoha desetiletích nefunkční manželství. V příběhu se vrací do doby svého dětství a následně vzpomíná i na dívčí romantické sny, které se jí překvapivě splnily až ve druhém partnerském svazku. Mistrně líčí každodenní život v době normalizace, sarkastický přístup k listopadovému vítězství i vlastní příběh lásky, přátelství a zrady.

 

Lukášková, M.: Majonéza k snídani. Ema měla s emocemi vždycky problém - místo, aby je prožívala, tak je raději rozebírá a sama si drží odstup i nadhled. A nejvíc ze všeho chce analyzovat lásku a otázky s ní spojené..."Co je to láska a proč jejím rodičům zmizela? Proč zůstává tichá babička s despotickým dědou? Proč si její nejlepší kamarád nepřizná, kam ho táhne jeho srdce?" Ve snaze najít odpovědi na tyto otázky, tak se Ema rozhodne podstoupit  vztahový experiment a prožít si svou první lásku.

 

Rejfová, M.: Když se vosy vyrojí. Svérázná učitelka Josefína Divíšková se rozhodne uspořádat letní výtvarný kurz, který se bude konat na statku pod zříceninou hradu Krákorec. Jediné, na co se netěšila, tak to na hašteření důchodců bez sebemenšího výtvarného talentu. Klidný průběh kurzu je však narušen nalezením mrtvoly jednoho z frekventantů a  Josefína má o další zábavu postaráno. Kdo je vrahem? Někdo z obyvatel statku, zejména alkoholu holdující majitelův syn nebo snad některý účastník kurzu? A co podivínský tramp, který se po letech vrací do brodských lesů?

 

Devátá, I.: Šťastná za všech okolností. Úspěšná herečka a spisovatelka Ivanka Devátá se po mnoha letech konečně odhodlala k sepsání své autobiografie, které se tak dlouho bránila. I když její život nebyl vždycky "procházka růžovou zahradou", neboť jako každého člověka ji provázely různé problémy, zrady a zklamání a často jí bylo spíš do pláče než do smíchu, tak její talent na štěstí nakonec vždy zvítězil.

 

Benková, J.: Pralinky s chilli. Tina Bergerová, majitelka úspěšné PR agentury, která zastupuje celebrity, usiluje získat mezi své klienty i jednoho z nejznámějších manažerů. Nejprve spolu bojují jak kočka s myší, až nakonec Tina podlehne jeho šarmu a bláznivě se do něho zamiluje. Avšak jejich vztah následně poznamená její nedávná aférka, kdy po smrti svého partnera skončila v náručí cizího muže.

 

Kocábová, N.: Nepatrně smutná žena. Přes dva roky přispívala spisovatelka, dramatička a zpěvačka Natálie Kocábová svými sloupky do časopisu Elle, ve kterých její postava zažívala ztrátu svých jistot, plánů a snů. Musela se smířit s tím, že už má zodpovědnost za druhé a ti ji potřebují. Láska, život, rozvod a co přichází pak? Noví lidé, nové životní příběhy, nová předsevzetí a nové deprese společně se všudypřítomným zmatkem a smutkem, ale také novou nadějí...

 

Pawlowská, H.: Milý Bene... tak začínají všechny příběhy, pocity a vzpomínky, které si autorka vyměňuje s bratrem své první lásky. Z očí do očí by si toho tolik nikdy neřekli, ale dopisy unesou intimní tajemství, trapasy, kritiku a také v nich lze vyjádřit touhy a naděje, že i když člověk stárne, tak se nic neděje! Existuje totiž i láska na tisící pohled, protože láska se nedá omezovat ničím. Rozhodně ne kontinenty, vlastními nebo cizími dětmi, a už vůbec ne věkem!

 

Poledňáková, M.: Ten, kdo tě miloval. Smrt čtyřicetiletého schopného kriminalisty Josefa Kaliny tvrdě zasáhne do života celé jeho rodiny. Ovdovělá manželka Vanda musí najít sílu, aby byla oporou i Josefově sestře, matce a především dvěma synům, kteří ztratili svého milovaného tátu. Ve vypjaté situaci Vanda náhodou objeví v manželových věcech podivné dokumenty a postupně se vynořují další stopy vzbuzující podezření, že manžel vedl dvojí život.

 

Dočekalová, M.: Rychle a bezbolestně. Žijeme v době, kdy všichni chtějí všechno rychle a bez námahy. Zhubnout pět kilo za týden, naučit se cizí jazyk za víkend nebo vystudovat práva za pár měsíců. Co byste však dělali vy, kdyby vám někdo nabídl, že cokoliv, co by jinak trvalo dlouho a stálo vás to spoustu úsilí, můžete získat rychle, bezbolestně a prakticky okamžitě? Odolali byste takové nabídce? Tento román vypráví příběh několika lidí, kteří neodolali a přestože je poněkud záhadný, ale je i hluboce lidský a zrcadlí se v něm mnoho problémů současné doby.

 

Dostál, A.: Trofeje a ztráty. Rodiče učitelky Ivany získali v restituci oboru plnou zvěře a přestože to jsou veskrze typičtí lidé z města, tak opustí byt a přestěhují se do domu, který dříve patřil státnímu podniku hospodařícímu s okolními lesy. Ivana s dcerou se rozhodnou strávit prázdniny s nimi, aby jim pomohly překonat počáteční těžkosti. Jak zvládne městská učitelka přestěhování se do domu v lese, když trpí panickou hrůzou z klíšťat? A jak se vyrovná s nečekanými změnami, které jí do života přinese rozchod s přítelem, péče o stárnoucí rodiče a noví lidé v jejím okolí? 

 

Braunová, L.: Všechno, na čem záleží. Julie a Adrián - ona přežila trauma, na které si nevzpomíná, ale přesto ji pronásleduje jako stín. On přišel o bezstarostné dospívání vinou osudu. Oba velmi rádi tančí a když se do sebe zamilují, tak se zdá, že jejich láska je pro oba záchranným kruhem v tomto chaotickém světě. Bohužel nic není v životě ideální. Adrián je Róm, a přestože pochází ze slušné rodiny, někdy to nestačí, zvlášť v případě, když si někdo myslí, že může ovládat životy ostatních. Ani jeden se nechce vzdát toho druhého, protože jsou si vším, na čem jim záleží, avšak nevyzpytatelný osud znovu zasáhne a vyzkouší sílu jejich vzájemné lásky.

 

Benková, J.: Malinový sen. Eliška přistoupí na sázku se svým přítelem Borisem, se kterým společně vlastní personální agenturu a nechá se zaměstnat jako asistentka ve firmě "Ovocný ráj", kde každý den zažívá vtipné a často přímo neuvěřitelné situace. Ačkoliv jsou její zkušenosti z personální agentury pestré, nová firma je i pro ni "silné kafe". Vydrží to a podaří se jí nakonec vyhrát sázku nad Borisem?

 

Rejfová, M.: Jako veš v kožichu (aneb slečna Marplová po česku). Co může být krásnějšího než vánoce na malém městě, které se choulí pod sněhovou nadílkou a místní ochotnický spolek nacvičuje novou divadelní hru. Avšak jeden hanlivý nápis na zdi radnice a nehoda na jevišti spustí sled událostí, které vyvrcholí v úmrtí dvou herců. A to by nebyla učitelka Josefína Divíšková, aby se nerozhodla přijít celé věci na kloub. A jak jinak než s důvtipem, šarmem a humorem jí vlastním.

 

Klimešová, J.: Startky bez filtru a pivo do džbánku. Tato retrokniha vypráví příběhy, které zachycují život obyčejných lidí v tehdejším Československu. První z nich je z r. 1951, poslední končí rokem 1989 a kromě určité nostalgie dává čtenáři nahlédnout nejen do soukromí jednotlivých osob, ale zobrazuje i postoje občanů k určitým politickým událostem.

 

Javořická V.: Kytka bílého bezu. Soubor sedmi povídek, z nichž jsou některé optimistické, jiné však smutné jako osudy lidí žijících v této době. Autorka čerpala náměty pro své knihy z venkovského života na své milované Vysočině a tato kniha je v pořadí jejím 156. knižním dílem.