Jdi na obsah Jdi na menu

České romány pro ženy - romantika, napětí, humor, životní příběhy

18. 10. 2021

Romány pro ženy (české autorky) - romantika, napětí, humor, životní příběhy

 

Váňová, M.: Sestra a sestřička - poutavý příběh dvou sester, kterým vstoupí na prahu dospělosti do jejich života stejný muž. Starší a citlivou Hanu jeho cynické chování zasáhne tak hluboce, že se pokusí o sebevraždu. Její mladší a energickou sestru Ester naopak jeho nestoudnost a bezohlednost utvrdí v potřebě jít si za svým cílem. Vztah mezi sestrami zkomplikuje Esteřino nechtěné těhotenství, ale i v následujících dramatických chvílích k sobě opět nacházejí cestu.  

 

Reifová, M.: Komu straší ve věži - Josefína Divíšková, alias novodobá slečna Marplová, se zaplétá do vyšetřování kriminálních případů. Jedním z nich je i mnoho let nevyřešená vražda matky nového učitele Jakuba Stehlíka, který přijíždí do středočeského městečka Brod, kde v té době vrcholí přípravy k obecním volbám. Může mít s touto dávnou tragédií něco společného starosta Jiroušek? Jak do vyšetřování zapadá rodina majitelky místního pekařství? Josefína se snaží přijít na kloub událostem, které se staly před více jak 30 lety a pomoci tím napravit staré křivdy.

 

Urbaníková, E.: Nakresli mi vítr. Skutečný příběh Slovenky, která kvůli lásce překročila hranice zákona, doplatila na vztah k nesprávnému muži a ocitla se za mřížemi v ženské věznici.

 

Brabcová, E.: Papoušek v aspiku. Nový muž Vilmina života, veterinář Vladimír, vyměnil město za venkov bez ohledu na to, že nový domov je spíše objektem k demolici než útulnou chaloupkou. Vilmě tak převrátil život naruby, neboť se rozhodla, že s ním bude sdílet dobré i zlé. Aby to nebylo tak jednoduché, odjíždí Vladimír na roční stáž do zahraničí a polorozpadlé stavení zůstává na krku Vilmě. Další problémy na sebe nenechají dlouho čekat a na pomoc své dceři přijíždí Vilmin tatínek, který také nepatří k lidem, kteří si umí se vším poradit.

 

Horáková, N.: Korálky z klokočí - Eliška Fibichová přijíždí do obce, kde prožila své dětství, aby v rámci své doktorandské praxe uspořádala místní archiv. Ale zdá se, že její příjezd probouzí k životu dávná a téměř zapomenutá tajemství. Eliščina prababička Klotylda byla porodní bába a před mnoha lety beze stopy zmizela. Může to mít souvislost s tajnými chodbami v podzemí? A proč byly v knize porodů vytrženy poslední dva listy?

 

Jakoubková, A.: Zdání a manžel vždycky klamou - Stella Sterlingová byla předurčena k hvězdnému životu. Se svými rodiči žila v v blahobytu a v krásném velkém domě.  Matka jí zajistila hodiny baletu a snila o tom, že se krásná dcera protančí životem kariérou baletky. Jenže Stella dorostla do nepřiměřené výšky, což u baletek není žádoucí, a tak ji cílevědomá matka přihlásila na konkurz modelingové agentury. Aniž o to Stella stála, konkurz vyhrála a budoucnost změnila nejen její profesní život, ale zejména ten osobní.  

 

Mlynářová, M.: Kdo neharaší, není chlap - autorka opět s patřičnou nadsázkou a energií sobě vlastní se pokouší čtenářky přesvědčit, že náplní vyššího věku nemusí být jen péče o vnoučata, sypání zrní holubům a hovory o nemocech. Naopak občas je zábavné si trochu "zaharašit" a to zejména přispěje-li  k tomu náhoda a dialog, který dá vše do pohybu.

 

Brabcová, E.: Peklověk. Jasmína je osmačtyřicetiletá krásná žena, módní redaktorka s mírnou nadváhou. Neustále musí čelit narážkám své matky, která touží po vnoučeti a dceři tak často připraví nejednu horkou chvilku. Jednou se všechno obrátí proti Jasmíně, přijde o práci, byt i přítele a čeká ji život, na který vůbec nebyla zvyklá. Její další život velmi ovlivní seznámení s koňskou zubařkou Hedou a plastikami k dokonalosti upravenou Soňou. Stanou se z nich přítelkyně, a i když jsou každá zcela jiného ražení, spojuje je pozitivní přístup k životu a přesvědčení, že na házení flinty do žita je vždycky dost času..

 

Harasimová, M.: Hedvábná past - bestiální zabiják mladých žen je jako démon - znenadání se objeví, udeří a zmizí. Úkolem energické kapitánky Niny a jejího kolegy Štěpána je vraha co nejdříve dopadnout. Bohužel však nemají štěstí, protože zločinec je mistrem v zametání stop a napříč horečné aktivitě nemají žádného podezřelého. Nina, která žije po rozvodu s dcerkou u svých rodičů, se snaží maximálně věnovat vyřešení tohoto případu, ale současně čelí i bouři ve svém osobním životě. Striktně odmítá další vážný vztah a spokojí se s občasným erotickým úletem. Když však vstoupí na scénu její kolega Štěpán, dostává její rozhodnutí povážlivé trhliny.

 

Hrašková, E.: Nebe voní tebou - Mirka si prošla nelehkým dětstvím, po tragické nehodě přišla o matku a tak ji vychovával otec alkoholik. Tato skutečnost se podepsala i na jejím dalším životě a jediná její naděje se upínala k nebi, odkud vždy očekávala pomoc. Její nebe mělo podobu levandulové louky, na které ji  vždy provázela maminka a byla s ní v dobrém i zlém. Jednou však přišel okamžik, kdy se s dcerou přišla rozloučit. Opravdu již Mirka nepotřebuje setkávání na levandulové louce a našla konečně svého životního partnera?

 

Lukášková, M.:  Losos v kaluži - cynická Bára není typ holky, která se ráno probudí se sexy rozcuchem, protáhne se a na první pokus si vyfotí selfie bez make-upu, za což obdrží během chvilky přes 200 lajků. Naopak je to holka, která se ráno bojí podívat nejen do zrcadla, ale i na zůstatek svého účtu. Její život se otočí vzhůru nohama, když jí zemře babička. Tehdy Bára zjistí, že smrtí nic nekončí - naopak, všechno začíná.

 

Poncarová, J.: Alžběta a Nina. V pochmurných a zároveň krásných Sudetech se skrývají stíny minulosti, které Alžbětinu rodinu rozdělily na desítky let. Když ji její vnučka Nina navštíví v léčebně a přemýšlí, jak babičce udělat radost a rozhodne se, že s ní vyrazí do míst, kde strávila své dětství a mládí. Během cesty po zapomenutých místech a zasunutých vzpomínkách by Nina chtěla odhalit rodinné tajemství, aby mohla vykročit za splněním svých snů. 

 

Bernášková, J.: Jak přežít svého muže - mladá herečka Lucie se po mateřské dovolené snaží vrátit ke své herecké kariéře, ale komplikují jí to nejen běžné starosti svobodných matek, ale navíc se zamotává do bláznivých situací při hledání nového partnera. Lucie svérázně, vtipně a bez servítků řeší a komentuje různé životní situace týkající se mateřství, filmu a sexuality, které by někteří považovali za tabu. Vyvstává otázka - kolik mužů nebo žen musíme v životě přežít, abychom potkali toho pravého (pravou)? 

 

Hrašková, E.: Rande s tchyní - Alena navzdory svým skvělým jazykovým schopnostem dala přednost profesi učitelky před překladatelskou činností a nelitovala, neboť práce s dětmi ji bavila. Ale soukromý život zdaleka nesplňoval její představy, i když na první pohled vypadal vztah s jejím partnerem Dušanem jako ideální. A nepřidala tomu ani dlouho očekávaná návštěva u jeho rodičů, která spustila lavinu útoků, obvinění a intrik. Alenin osud pak drží pevně v rukou její potencionální tchyně, která dává najevo svou nespokojenost se synovým výběrem partnerky.

 

Tůmová, K.: Druhý život. Eva žila před druhou světovou válkou bezstarostný a pohodlný život. Za okupace se zamilovala do Němce, který se po osvobození uchýlil do Argentiny, a Eva přijela za ním. Kristian jí dokáže v Buenos Aires zajistit život v luxusu, ale do jejich života se postupně vkrádá odcizení, a tak oba nacházejí útočiště v jiném vztahu, což však nezůstane bez následků.

 

Harasimová, M.: Černá vdova - módní návrhářka Edita žije od smrti svého manžela sama se svým psem, ale zároveň postupně začíná pociťovat "tikání biologických hodin". Její osud od základu změní setkání s charismatickým Ondřejem, do kterého se bezhlavě zamiluje. Mladá žena s radostí přijímá nabídku k sňatku a tím i naději vysněného dítěte, avšak realita je jiná. Z Ondřeje se vyklube agresivní násilník a Editě stud a ponížení nedovolí se s touto skutečností někomu svěřit. Jako podnikatelka je soběstačná a úspěšná, ale v soukromí se z ní stává submisivní a ustrašená bytost. V jednu chvíli najde sílu k odporu, ale pokus vyklouznout z Ondřejovy nadvlády se nevydaří a při tragické konfrontaci ho zabije.

 

Tejkalová, J.: Já a štrúdl. Hrdinka románu má svůj život pevně v rukou a ono jí vlastně ani nic jiného nezbývá. Musí nejen pečovat o nemocného manžela, vychovávat dospívající dceru, pomáhat dvěma dospělým synům a naslouchat slovům pošetilé maminky, ale hlavně péct štrúdl, který je hlavním a jediným zdrojem obživy rodiny. Jednoho dne se však dosud dobře fungující "strategie" zasekne a lidé a věci přestanou dělat to, co mají a začnou dělat to, co by naopak vůbec neměli - manžel přestane mluvit, maminka se chce vdávat, syn se nechce, ale zřejmě bude muset rozvádět...

 

Gillerová, K.: Život plný iluzí - Aneta má neblahé tušení, že v jejím manželství něco nehraje. Ráda by zjistila příčinu, ale zároveň musí řešit problémy v zaměstnání a těžko zvladatelnou dospívající dceru. Jednou obdrží po mnoha letech od bývalé kamarádky pozvánku na sraz. Při setkání čtveřice žen to vypadá, že jsou všechny šťastné, ale realita není až tak růžová. Aneta postupně zjišťuje, že žije obklopená iluzemi, a stačí jediný otřes a rozsypou se na tisíc kousků.

 

Lukášková, M.: Vlaštovka v bublině - píše se rok 2045 a Barbora leží v nemocnici s diagnózou, která ji připravuje o poslední vzpomínky na její minulost, rodinu a lásku. Důkazem, že svůj život skutečně žila, jsou její dvě děti - nejistý Michal a suverénní Magda, která již mezitím stihla rozprodat matčin majetek. Díky novému léku se však Barbora pomalu vrací do života a přes dvacet let vzdálené zážitky získávají jasnější kontury. A před Bárou stojí také odhalení tajemství rozpadu její životní lásky.

 

Reifová, M.: Kočka myši nenechá - do městečka Brod přichází jaro a svérázná učitelka Josefína se chystá věnovat své oblíbené činnosti - malování. Její plány jí však překazí neočekávaný příjezd syna Vincenta a jeho podivínského přítele Kamila. Aby toho nebylo málo, tak se v místním pivovaru stane zločin. Vyvstává tak řada otázek - např. kdo se pokouší sabotovat výrobu piva a jak s tím souvisí postava krásné paní sládkové nebo jakou souvislost mohou mít se zločinem krádeže v hotelu "U Křepelků"? 

 

Harasimová, M.: Purpurové doteky - nadějná malířka Karin se stane náhodnou svědkyní brutální vraždy a důsledkem otřesného zážitku ztratí paměť. Stejně tak si nevzpomíná na svůj předešlý život a snaží se znovu objevit svoji ztracenou identitu. Setkává se s bývalým snoubencem, nenapravitelným gamblerem Hynkem a do cesty se jí připlete i neodolatelný Max, který ji silně eroticky přitahuje. Ovšem partnerské vztahy jsou komplikované a navíc se kolem ní pohybuje vrah, který ví, že viděla víc než měla...

 

Skočílková, M.: Kdo věří na zázraky - Gábina je docela obyčejná holka z malého města studující vysokou školu. Má skvělého kluka a velké plány do budoucna. Jenže jednoho dne zjistí, že láska jejího života není tak dokonalá, jak si celou dobu myslela. Naštěstí je tu kamarád Jakub, kterého sice zpočátku odmítala, ale postupně svůj postoj přehodnotila a svatba na sebe nenechala dlouho čekat. Pak přišly na svět dvě děti a Gábina s Jakubem se ocitají ve víru rodičovských povinností. Do jejich vztahu se však postupně vkrádá všednost a vzápětí i velmi komplikované problémy.  

 

Tejkalová, J.: 55+. Čtyři ženy se víceméně nedobrovolně ocitají na "ostrově věčného jara" na Madeiře, aby tak splnily poslední přání své kamarádky a vzájemně si odpustily staré křivdy. Zpočátku se zdá, že místo, aby se usmířily, tak se jejich cesty definitivně rozejdou, ale během deštivého týdne se něco změní.

 

Krausová, K.: Babinec - nevydaří se vám vztah a vy se stáhnete do sebe. Váháte a nedůvěřujete, fungujete bez muže ve společnosti samých žen - prostě babinec. Většinou jsou schopny vám okamžitě poradit, pomoci, vyslechnout a hlavně řešit váš nový život, váš nový vztah. Ale jak to ve skutečnosti chodí mezi ženami, když jde o muže?

 

Reifová, M.: Kdo maže, ten jede - mladá a svérázná učitelka Josefína Divíšková, coby česká slečna Marplová, řeší záhadného střelce a jeho oběť. Této zcela jistě plánované vraždě předcházel večírek pořádaný bohatým podnikatelem Kryštofem Opltem a nalezené tělo v mlýnském náhonu, které patří jednomu z účastníků této společenské akce, spustí řetězec dalších událostí. Pachatel je s největší pravděpodobností ještě ve mlýně a je možné, že si vyhlíží další oběť.

 

Harasimová, M.: Potemnělý ráj - Lauře se splní její profesní sen - založila si vlastní restauraci s poetickým názvem "V Ráji" a v podnikání se jí konečně začíná dařit. Ne každému je však její úspěch po chuti a ona musí čelit nejrůznějším útokům, které vyvrcholí tragickou nehodou jejího důvěrného kamaráda. Laura si není jistá, jestli to byla opravdu nehoda nebo spíš zlý úmysl. Následují další pohromy, z nichž je nejhorší podivná vražda muže přímo v její restauraci, a Laura pochopí, že má proti sobě osobu, která jí chce co nejvíce ublížit...

 

Lukášková, M.: Panda v nesnázích - životní příběh dvou mladých žen, z nichž každá žila v jiné době a řešila jiné problémy, ale přesto mají mnoho společného. Tereza, přezdívaná Panda, prožívá v současnosti rozchod s partnerem a vrací se domů. Kromě komplikovaných vztahů se svou matkou má těžkou hlavu i ze svých mindráků a také z diplomové práce. Píše o neznámé hrdince Marii, člence třetího odboje, která si na počátku 50. let minulého století vedla podrobné osobní deníky a schovávala u sebe Terezina pradědečka Jaroslava. Tereza tak zjišťuje, že jeho útěk přes hranice byl mnohem dramatičtější, než si kdy mohla představit.

 

Harasimová, M.: Klinická smrt - Mariin bezstarostný a trochu bezohledný život vyústí v tragédii, jíž předcházelo odhalení jejích četných nevěr. Manžel tuto skutečnost neunesl a během partnerské roztržky Marie utrpí vážný úraz a upadne do stavu klinické smrti. Zpětně se jí promítá její minulý život a potkává se s duší své bývalé lásky, o kterou před lety tragicky přišla. Tento svět ji fascinuje a již se nechce vrátit do svého života, ale nemá na vybranou, musí ještě splnit důležitý úkol související s její minulostí. 

 

Reifová, M.: Kdo jinému jámu kopá - poklidný život městečka Brod rozvíří smrt výstřední učitelky Aleny Výborné. Komu a z jakého důvodu mohla vadit tato trochu potřeštěná osoba, která by však nikdy nikomu neublížila? Jak s případem souvisí drsní majitelé místního autobazaru nebo manžel oběti, zaostalý mladík Pavel nebo učitelka brodského gymnázia Běta Benčáková? Podaří se Josefíně odhalit pozadí zločinu dříve než kriminalistům?

 

Nykodýmová, V.: Až na (kostní) dřeň. Autorka, profesí zdravotní sestra pracující na hemato-onkologickém oddělení, popisuje skutečný příběh Kláry, jedné z mladých pacientek, která byla ze dne na den postavena před krutou diagnózu - karcinom prsu. Klára se rozhodne bojovat s osudem a ocitá se tak ve víru událostí, které nemůže zcela ovlivnit. Naléhavě totiž musí podstoupit komplikovanou léčbu a dostává se tak do situace, kdy se musí se vším vyrovnat zcela sama. Bude dost statečná a silná, aby to zvládla? Bude schopna boje se všemi pochybnostmi a strachem? Dá se i v tak těžké situaci radovat ze života?