Jdi na obsah Jdi na menu

Detektivky českých a slovenských autorů 3/2023

 

 

Detektivní romány českých autorů

 

Moravec, M.: Josef Mareš - moje případy z 1. oddělení. Zajímavý rozhovor s Josefem Marešem, nejznámějším českým kriminalistou a bývalým šéfem pražské "mordparty", který za svůj profesní život vyřešil stovky vražd a násilných činů.  Čtenáři detektivek dostávají do rukou autentickou výpověď muže, který strávil u policie téměř 30 let a v oblasti zločinu má bohaté zkušenosti.  Zároveň je i autorem TV seriálů "Devadesátky" a "Případy 1. oddělení", které si získaly u diváků značnou oblibu.

 

Krnáčová, A.: Zpupnost. V pražské Kolbence byla nalezena dvě ohořelá lidská těla a všichni si myslí, že šlo o bezdomovce. Mrtvé není možné identifikovat a navíc nikomu nechybí. Souběžně s tímto případem se na základě anonymního udání spustí vyšetřování dlouholetých korupčních praktik v největší městské firmě a dalším nepříjemným případem je těžká autonehoda tvrdohlavého a nesmlouvavého primátora, který byl trnem v oku všem - svému klubu, své politické straně a samozřejmě i různým kriminálním živlům. V průběhu vyšetřování jsou odhalovány praktiky z prostředí komunální politiky, kde jsou úplatní mnozí volení zástupci lidu, kteří jsou ve spojení s podnikateli a kde je možné si za patřičný finanční obnos naklonit i státní zástupce.

 

Klíma, J.: Jak zabít dvakrát. Klára Radová má náročné povolání, pracuje na oddělení násilné trestné činnosti a její soukromý život také není jednoduchý. Na podvody jejího bývalého manžela naletělo i pár kolegů z jejího oddělení a tak jí svou nelibost dávají neustále najevo. Také ji už unavují časté pubertální úlety její dospívající dcery a aby toho nebylo málo, tak dostává jako parťáka mladého kolegu Petra Hampla, jehož k nim přeřadili kvůli nějakému průšvihu. Ke všemu se snaží pomáhat i kolegyni Marcele, kterou při jedné z akcí těžce zranil zločinec a zůstalo ji trvalé zdravotní postižení.

 

Trpková, K.: Rozsudek smrti. Soukromý detektiv Robert Herman je úspěšný ve své práci, ale nemá štěstí v osobním životě. Jednoho dne ho požádá o pomoc manželka pražského soudce Artura Jonáše, který je obviněn z korupčního jednání. Robert vidí v novém případu možnost změny a vybočení z běžné rutiny. Brzy však zjistí, že jeho klientka mu neřekla úplnou pravdu, což má za následek skutečnost, že se vyšetřování začíná komplikovat. Čím hlouběji Robert Herman proniká do života zúčastněných osob, tím se vynořují temnější věci.

 

Niedl, F.: Inspektor s velkým mozkem. Inspektor Prévit zastává názor, že co je dobré, nemá se měnit. A pokud se chce změnit někdo jiný, ať tak učiní a jeho laskavě ať nechá na pokoji. Také proto je inspektor v práci neoblíbený a žije zcela odloučen od své rodiny a společnost mu dělá jeho milovaný dobrman Brit a papoušek Esmeralda. Jenže z klidného žití ho vyruší vyšetřování dvojnásobné vraždy, k čemuž se následně přidá i únos, který inspektora zasáhne i osobně.

 

Karolová, K.: Zítřek ti nikdo neslíbil. Jsou tři, i když je každý sám. Probudí se na neznámém místě, netuší kde, neví proč a na nic si nepamatují. Jen mají pocit, že je něco špatně... Julie procitá na podlaze v cizí koupelně, trápí ji nevolnost a velká bolest hlavy. Není schopná si vybavit jedinou smysluplnou vzpomínku z posledních chvil. Na jiném místě se probere Viktor a nechápe, proč není doma ve své posteli, v bytě vedle své oblíbené restaurace a ve městě, z něhož se nikdy dobrovolně nevzdálil. Patrika vytrhne ze spánku bolest a stejně jako ostatní tápe s naprostou marností ve svým vzpomínkách. Nedokáže mluvit a nic nevidí, jen tuší, že je někdo poblíž...

 

Cílek, R.: Smrtící dávka nenávisti. Čtyři dramatické příběhy, jejichž ústřední postavou je kriminální reportér Jakub Kramář. Spojovacím motivem je Kramářova posedlá snaha za každou cenu zjistit objektivní a někdy i nepříjemnou pravdu.

 

Nocourová, M.: Hříšný polibek smrti. Helenino soukromí nestojí za nic, manžel má mladou milenku, dcera si už žije svůj život a navíc Helena musí čelit nepříjemným zprávám o svých rodičích, kteří již nežijí. Po určité době dojde k názoru, že přišel čas na druhý pokus, neboť odchodem partnera přece život nekončí. Náhoda Heleně přivede do cesty její studentskou lásku, charismatického architekta Pavla. Vypadá to, že konečně začne žít klidný a šťastný život, ale dcera Týna jí připraví nečekané překvapení...

 

Kubát, L.: Osudový zkrat. Poklidnou atmosféru probíhajícího jarmarku naruší smrt mladé ženy, kterou náhodou objevil výtvarník Ctirad Karafiát. Nikdo ze stovek návštěvníků slavnosti si ničeho nevšiml, což hraje do noty chladnokrevnému vrahovi. Při vyšetřování se objeví několik osob, které by na smrti ženy mohly mít zájem a je na kriminalistech, aby z nich vybrali a usvědčili skutečného pachatele. Času není nazbyt a není vyloučené, že vrah už má vyhlédnutou další oběť.

 

Bešťáková, E.: Bavorský případ. V Praze ve 30. letech minulého století se mladý a nezkušený muž snaží provozovat seriózní kancelář soukromého detektiva, ale jeho práce nepřináší vždy očekávané výsledky. Velké naděje tak vkládá do nového případu vyšetřování osoby bavorského barona, od kterého očekává své zviditelnění. Netuší však, že celý případ je propleten s nebezpečnými osobami nástupující nové nacistické síly NSDAP v Německu. Vyšetřování bude náročné a nezkušený detektiv tím vstupuje do velmi nebezpečného prostředí, ve kterém nemá lidský život žádnou cenu.

 

Palán, A.: Miss Exitus. Ema, pracovnice domácího hospicu, který poskytuje péči umírajícím klientům, zažívá během jediného dne hned několik zásadních životních zvratů. Po rozchodu se svým přítelem míří neplánovaně k umírající klientce a jejímu psychicky labilnímu synu Borisovi. Stará paní však není jen klientka, ale zná tajemství spojující obě rodiny, které Emě zůstávalo doposud skryté. Navíc očekávaná smrt staré ženy se jeví jako přirozená, avšak je tomu skutečně tak?

 

Jarkovská, E.: Mrtví milovat nemohou. Heda Záborská žije s manželem a dvěma dospělými dcerami běžný život plný obyčejných starostí. To se však změní ve chvíli, kdy se Heda rozhodne dostat od svého bývalého milence zpět peníze, které mu půjčila. Místo toho se však stane svědkem jeho vraždy a tehdy se spustí řetězecudálostí, které během jednoho roku změní Hedin život a vyústí v překvapivé rozuzlení.

 

Jansa, P.: Malér pana Mahlera. Čerstvý absolvent filozofické fakulty a novopečený profesor gymnázia Jan Mahler na tom nebyl finančně nejlépe, ale jednoho dne mu náhoda přivede do cesty Dominiku Šebestovou, potenciální dědičku bohaté a vlivné rodiny, čímž se pro něj všechno změnilo. Během krátké doby došlo k zasnoubení, přijetí nového místa v reklamní agentuře a tím i relativně k zajištění jeho budoucnosti. Kdyby však byl prozíravější, mohl si žít v klidu a pohodlí, jenže komu není rady, ten si říká o malér a k tomu také došlo. Jan Mahler se nechtěně ocitnul tváří v tvář zločinu.

 

Walterová Benešová, B.: V náručí kanibala. Adriana si svůj život pamatuje až od chvíle, kdy ji našli zuboženou ležet na ulici před britskou ambasádou v Sierra Leone. Co bylo předtím si nepamatuje a naprosto ji šokuje, když se dozví, že kdysi porodila dítě. Zoufale začne pátrat po své minulosti, ovšem vzpomínky odsunuté do nevědomí mohou být až příliš děsivé a kruté.

 

Mazáč, A.: Aristokrat. Uprostřed Karlových Varů je nalezeno torzo těla zabaleného v igelitu a označené podivným symbolem - písmenem "A" v trojcípé hvězdě a kruhu. Případu se ujímá ambiciózní policistka Andrea Šimečková se svým týmem. V pátrání se objevuje spoustu nejasností, které vyšetřovatele zavedou až k dávno zaniklé ázerbájdžánské organizaci s tajemným názvem Aristokratiya. A tady se nabízí otázka, zda-li již členové této společnosti opravdu neexistují nebo mrtvá žena se znakem má být varováním nebo výzvou k obnovení činnosti této tajné komunity?

 

Karolová, K.: Odbočka v lesích. Parta přátel se rozhodne prožít dovolenou v zapadlé horské oblasti. Vydají se na cestu krajinou a když se začne stmívat, tak se rozhodnou použít lesní zkratku, kterou najdou na staré mapě. I když si všimnou drobné poznámky na okraji plánku, která varuje před touto cestou, přesto se vydají  do hlubin lesa a netuší, jak děsivé tajemství se skrývá mezi stromy. Beskydský les se totiž nerad vzdává toho, co již jednou pohltil...

 

Niedl, F.: Štvanice. Záhadný muž, Michal Dabert, dostává další zakázku - ochranu Solange Blanchartové, atraktivní a mladé manželky pohřešovaného podnikatele z Cannes. Nabídku sice přijme, ale obavy paní Blanchartové se mu zdají neopodstatněné. Svůj názor však změní v momentě, když je dotyčná osoba za podezřelých okolností napadena. Následně je svým šéfem požádán o ochranu VIP rodiny mladého vědce, kterou však napřed odmítne, ale když je unesen desetiletý chlapec, začnou události nabírat rychlý spád a začíná hon na život a smrt.

 

Hrašková, E.: Mrazivá odplata. V devadesátých letech zmizí v malé obci pod Tatrami osmadvacetiletá Petra. O několik měsíců později se Magdalena Mrázová nevrátí do domu svých rodičů navzdory tomu, že ji tam očekává maličká dcerka. A další oběti jsou spolu se sériovým vrahem Vendelínem Mistríkem pochované v minulosti. Když si po více než dvaceti letech skupina mladých lidí náhodou vybere k silvestrovským oslavám opuštěný dům, aniž by věděli o jeho hrůzostrašné historii, tak proč v mrazivém ránu zmizí další mladá žena?

 

Kubát, L.: Přísaha. Náhodný houbař najde v lese mrtvého mladého muže a všechno nasvědčuje tomu, že mladík zemřel shodou nešťastných okolností. O tom je zpočátku přesvědčen i vyšetřovatelský tým v čele s kapitánem Petrem Beránkem. Zlom v případu však nastává, když jsou vyšetřovatelé povoláni k dalšímu mrtvému mladíkovi, jehož vazby vedou k první oběti. Složité pátrání  zavede kriminalisty do nedávné minulosti a náhle nic nevypadá tak, jak se dříve zdálo.

 

Veselá, E.: Chuchorův den. Klára se nechala proradnou babičkou nalákat k potupné krádeži vlastního kola a netušila, že tím dá do pohybu lavinu nečekaných událostí a sama se stane hlavní podezřelou ze série záhadných vražd. Za vydatného přičinění oddaného souseda Mirečka, místního klubu důchodců a psa Cipíska se pouští do pátrání na vlastní pěst. Snaha detektivů amatérů dopadnout pachatele vede k celé řadě komických situací, ale policii do smíchu není. Je patrné, že vrah může znovu zaútočit.