Jdi na obsah Jdi na menu

Detektivky světových autorů 4/2023

 

 

Detektivní romány světových autorů

 

Belshamová, A.: Balzamovač. V brightonském Přírodovědném muzeu je nalezeno čerstvě mumifikované tělo. Když se spolu s kryptickými zprávami začnou objevovat egyptské pohřební nádoby a v nich lidské vnitřní orgány, tak detektiv Francis Sullivan pochopil, že je to práce sériového vraha. V ohrožení se ocitá i Francisova exmilenka, tatérka Marni, která čelí obvinění z vraždy. Vyšetřovatel tak musí vést boj nejen sám se sebou, ale i s časem, aby odhalil šíleného balzamovače dřív, než bude pozdě.

 

Bolton, S. J.: Už teď jsi mrtvá. Krátce před rozbřeskem se pasažéři vyhlídkového letu balonem stanou svědky brutální vraždy. Necelou hodinu poté se balon zřítí a katastrofu přežije jen jedna žena. Předtím však stihla spatřit tvář vraha, on ji uviděl také a je odhodlán udělat všechno, aby ji jako jedinou očitou svědkyni zlikvidoval. Po pádu balonu prchá vyděšená žena neosídlenou krajinou a snaží se co nejrychleji dostat na místo, kde se bude cítit v bezpečí. Jenže právě tam bude čelit největší hrozbě.

 

Gerritsenová, T.: Smrtící skalpel. Měl to být běžný zákrok, ale pacientka na operačním sále nečekaně zemřela. Pro advokáta Davida Ransoma je to jednoduchý případ, kterých před soudem vyhrál už několik. Jako právní zástupce truchlící rodiny je odhodlaný zničit nedbalou anestezioložku, která chybovala. Jenže pak do jeho kanceláře vtrhne doktorka Kate Chesneová s tvrzením, že za úmrtím pacientky se skrývá něco mnohem horšího...

 

Pennyová, L.: Království slepých. Další detektivní příběh s vrchním inspektorem Armandem Gamachem snažícím se tentokrát vystopovat zásilku nebezpečných opioidů, kterou při posledním policejním zásahu nedokázal zadržet. Všechno se ale zkomplikuje, když obdrží podivný dopis s pozváním do starého opuštěného statku a zjistí, že ho úplně cizí žena jmenovala společně s dalšími dvěmi osobami likvidátorem své závěti. Nikdo z nich zesnulou neznal a její závěť odkazuje dědicům bohatství, které nikdy neměla... nebo měla?

 

Nesser, H.: Případ "G". Komisař Van Veeteren má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru u maardamské kriminálky, jen jediný případ se mu nepodařilo rozluštit - Případ "G". Před patnácti lety byla na dně vypuštěného bazénu nalezena mrtvá žena a Van Veeteren je přesvědčen, že její smrt má na svědomí Jaan G., jeho nenáviděný spolužák ze základní školy, jenže mu to nemůže dokázat. Nyní již bývalý komisař pracuje v poklidném antikvariátu, ale nevyřešený případ ho neustále pronásleduje. Když se pak ztratí zkrachovalý soukromý detektiv Verlangen, který měl před lety za úkol sledovat podezřelý "objekt G", tak se Van Veeteren rozhodne, že se pokusí získat nové důkazy a tento případ konečně vyřeší.

 

Gennäs, L. B.: Tanec smrti (3. díl). Je to již rok, co žije Sara v neustálém strachu a  nejistotě. Několik lidí v jejím nejbližším okolí za zvláštních okolností zemřelo, přestože policie i lékaři tvrdí, že vždy šlo o nešťastnou náhodu. Sara ale ví své, neboť i ona byla napadena a postupně v ní vzrůstá odpor a potřeba se bránit. Je i nadále přesvědčena, že i obyčejný člověk se za žádných okolností nesmí podvolovat samolibosti mocných a jejich zvráceným praktikám. I když se dostane do ohrožení života, zoufale se snaží zjistit, kdo nebo co je BSV - mocný a všudypřítomný nepřítel, pro něhož neexistují žádná omezení a který se neštítí použít jakékoliv prostředky k dosažení svého cíle.

 

Tremayne, S. K.: Než jsem zemřela. Kath žije skromný život s manželem a plachou dcerkou na samotě hluboko krásných, ale bezútěšných vřesovišť v Dartmooru. Pak se něco stane a ona se po určité době náhle probouzí z kómatu - s neurčitou vzpomínkou na autonehodu a s dočasnou ztrátou paměti. Cítí, že je něco špatně... Její blízcí se vyhýbají jejímu pohledu. Jak se Kath postupně vracejí útržky paměti, uvědomuje si, že to, co se jí přihodilo, rozhodně nebyla nehoda a její svět začne pohlcovat temnota, hrůza a panika.

 

Paris, B. A.: Terapie. Když se Alice a Leo nastěhují do exkluzivního obytného komplexu, splní se jim celoživotní sen. Existuje však ještě jeden temný důvod, proč luxusní rodinnou vilu v uzavřené komunitě mohli koupit tak výhodně - a tím je bývalá majitelka, psychoterapeutka Nina. Co se s ní před dvěmi lety stalo a proč o tom nikdo ze sousedů nechce mluvit? Alicina zvědavost se mění v posedlost a ve zdánlivě dokonalém domě se začnou odehrávat nevysvětlitelné věci.

 

Jackson, L.: Lži, samé lži. Teprve po smrti si bývalá královna krásy jménem Didi užívá velkolepou pozornost médií, po které celý život tak toužila. Před mnoha lety pracovala v lasvegaském klubu jako dvojnice Marilyn Monroe a noční život jí nechával jen velmi málo času na výchovu dcery Remmi. Nyní někdo vydal její neautorizovaný životopis a ona vzápětí vyskočila z okna. Policie to považuje za jasnou sebevraždu nebo o zoufalý pokus o upoutání pozornosti, který tragicky nevyšel. Remmi však ví, že pravda není tak jednoduchá, mrtvá žena na chodníku sice vypadala jako její matka, měla stejné šaty i paruku, ale nebyla to ona. Kdo je tedy ta žena a jaká je mezi jejich podobou spojitost? Remmi je odhodlaná přijít této záhadě na kloub.

 

Jamesová, S. S.: Zlomené duše. Píše se rok 1950 a v internátní škole plné odložených děvčat se zrodí přátelství čtyř dívek. Náhle jedna z nich zmizí a není k nalezení. O více jak šedesát let později se snaží novinářka Fiona napsat reportáž o rekonstrukci školy a zároveň by si přála odhalit tajemné okolnosti dávné vraždy své sestry. Poté, co je na pozemku bývalého internátu nalezena mrtvola, začíná Fiona s pomocí svého přítele - policisty rozkrývat temný příběh z minulosti zasahující i do současné doby.

 

Läckberg, C.: Čarodějnice. Jednou se nedaleko Fjöllbacky ztratí malá holčička Linnea a v souvislosti s jejím zmizením vyplují na povrch tragické vzpomínky. Před třiceti lety zde totiž zmizela také holčička a později ji našli zavražděnou. Za její smrt mohly dvě třináctileté dívky, které pro svůj nízký věk unikly vězení. Jedna z nich teď vede v místě tichý život a ta druhá se na nějakou dobu odstěhovala, ale po letech se vrací zpět. Vypadá to, že se historie opakuje a vyšetřováním začne hon na čarodějnice, který přinese strašlivé následky.

 

Chbosky, S.: Imaginární přítel. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, který přísahá, že se polepší, není radno věřit. A když to konečně pochopí, tak jednou, uprostřed noci, sebere svého sedmiletého syna Christophera a společně utečou z domu, aby někde jinde a daleko začali nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká... Jednoho dne Christopher zmizí a objeví se až po šesti dnech, kdy vyjde z lesa. Není zraněný, ale je na něm něco divného. V hlavě mu zní hlas, který mu napovídá, co má dělat. Dostal jasný úkol a pokud ho včas nesplní, tak se obyvatelům městečka i jeho milované mamince stane něco strašlivého.

 

Connelly, M.: Betonová blondýna. Když detektiv Harry Bosch zastřelil sadistického vraha zvaného Panenkář, všichni v Los Angeles si oddechli a byli přesvědčeni, že děsivá noční můra skončila. Vdova po zemřelém však Bosche obvinila ze zabití nepravého muže, což nepřímo potvrdí i nález další mrtvoly s Panenkářským rukopisem. Dá se tedy očekávat, že se vrah chystá znovu udeřit. Harry Bosch začíná ztrácet půdu pod nohama, přes den vede bitvu u soudu, po večerech pátrá po nebezpečném zabijákovi a v noci čelí pochybnostem o sobě samém.