Jdi na obsah Jdi na menu

Detektivní romány českých i světových autorů 9/2022

30. 4. 2022

 

Detektivky:

 

Span, J.: Přiznání.  Do luxusního domu zdiskreditovaného bankéře Harryho McNamary a jeho ženy Julie vejde pozdě v noci neznámý muž. Zaútočí na Harryho nepopsatelně brutálním způsobem a k smrti vyděšená Julie jen přihlíží, ztuhlá strachy. O hodinu později se útočník vzdá policii a přizná se, že bankéře ubil k smrti, ale nicméně tvrdí, že svou oběť neznal a čin nebyl plánovaný. Je tedy možné, že šlo o náhodné přepadení nebo má jeho smrt souvislost s korupcí, chamtivostí a zradou?

 

Kubát, L.: Krvavé peníze.  Bývalého příslušníka mírových sil OSN Richarda Hraběte požádá německý kolega, aby předal výkupné za jeho unesenou dcerku. Protože je mu Richard zavázán za záchranu života, samozřejmě jeho prosbě vyhoví. Netuší ale, že se pouští do nebezpečné akce, protože únosci operují i na druhé straně státní hranice.

 

Mc Bain, E.: Dívej se , jak umírají.  Pepe Miranda, vrah a podřadný hrdina pouličních gangů, který se celý život řídí výzvou "Zabij mě, jestli to dokážeš!", se skrývá kdesi v 87. okrsku a působí policistům nemalé potíže. Pepeho výzvu nemůže nadporučík Pete Byrnes a jeho detektivové brát na lehkou váhu, neboť přchází vlna červencových veder, kdy zločinecké gangy v celém městě čekají na sebemenší záminku k rozpoutání násilného pekla.

 

Ludvíková, J.: Případ čurací panny.  I v době, kdy většina lidí tráví dny sledováním přenosů z olympijských her, dobrovolníci z charity vyrážejí do ulic, aby rozdali jídlo a deky potřebným. Zpočátku to vypadá na poklidnou směnu, ale jen do okamžiku, než naleznou za popelnicí na holešovické tržnici mrtvého muže. Ačkoli na první pohled vypadá jako bezdomovec, postupně vyvstávají indicie, které připouštějí, že mrtvý pochází z vyšších kruhů. Kdo to tedy je a proč byl zavražděn?

 

Larsen, W.: Dokonalý zabiják.  Pro mladou lékařku Christinu měla být plavba přes Atlantik splněním snu o životním dobrodružství. Skutečnost je však mnohem dramatičtější: v ledových vodách oceánu spatří muže, který z posledních sil zápasí o život. Když se ho následně snaží zachránit, tak neví, že ji brzy půjde také o život, neboť zachráněný muž je izraelský zabiják na nebezpečné misi. Když se ho Christině podaří dostat na palubu, tak se zmocnil lodi a Christina se tak nedobrovolně stala rukojmím profesionálního vraha Davida Slatona. Ten zaměřuje veškeré své úsilí k nalezení záhadně zmizelé lodě, která ukrývá smrtonosný náklad.

 

Trpková, K.: Stvůra.  V Holicích bylo nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímávýkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš polulární mezi svými spolupracovníky a mladý nový kolega Adam Beneš. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený muž, který má na svědomí již jednu podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde pouze o náhodnou podobnost a kriminalisty čeká složité vyšetřování plné nečekaných odhalení.

 

Melineková, J.: První řez. Soudní lékařka Jessie Tesková nastupuje do nové práce na patologii v San Francisku. Při jedné pitvě zjistí, že za podezřelým případem smrtelného předávkování se podle všeho skrývá úkladná vražda a tak se pustí do pátrání, které ohrozí nejen její kariéru, ale i její život.

 

Kohout, P.: Vražedkyně. V rodinném domku v Soběslavi nalezne policie tři mrtvá těla a zjistila, že se jedná o muže, ženu a jejich půlročního vnuka. Matka dítěte je jediná, kdo zůstal z rodiny naživu a zřejmě se také nachází v nebezpečí. Případem se začal zabývat zkušený podplukovník Petr Machala a policejní nováček Martin Tůma. Pátrání zavádí policisty do slepé uličky a nabízí se možnost, že motiv vražd je může být jiný, než se původně zdál.

 

Harrisová, T.: Šestá oběť. V temných ulicích Whitechapelu koncem 19. století se neskrývá jen bída, prostitutky a tolik vyhledávané potratářství, ale s touto nechvalně známou londýnskou čtvrtí jsou spjaty u brutální přepadení a  vraždy. Není ani neobvyklé, že se ztrácí dívky a mladé ženy. A kdo může mít na svědomí zmizení pěti mladých dívek? Jsou ještě někde naživu nebo se staly dalšími oběťmi šíleného vraha?

 

Češka, S.: Oprávněná vražda. Majitel autodílny Emil Záruba není k nalezení a podle manželky Jany by měl být na služební cestě. Ale na druhé straně se brzy ukáže, že Emilova manželka si s pravdou často hlavu neláme. Případu se ujímají kriminalisté z brněnské mordparty a při svém pátrání odkrývají poněkud bizardní pozadí vraždy zmizelého muže. A musí si položit otázku, kdy je vražda ještě oprávněným prostředkem ochrany a kdy už krutým a vypočítavým zločinem.

 

Penrose, A.: Vražda v ulici Black Swan. Hrdiny detektivního příběhu, který se odehrává za vlády Jiřího IV. v 1. polovině 19. století v Londýně, je nekonvenční hrabě Wrexford a odvážná karikaturistka Charlota Sloanová. Hrabě je sice velice  inteligentní vědec, ale když se nudí, tak se chová velice nezodpovědně. Zaplete se do prudké hádky se zbožným reverendem Holworthym, který ho veřejně obviní ze zhýralosti. Poté je reverend nalezen mrtvý a podezření samozřejmě padne na hraběte, který si však toto obvinění nenechá líbit.

 

Cílek, R.: Láska voněla smrtí. Tři dramatické kriminální příběhy (Výbuch v domě neřesti; Předčasný tah dámou a Láska voněla smrtí), jejichž ústředním hrdinou je kriminální reportér Jakub Kramář. Spojovacím motivem je Kramářova posedlá snaha dobrat se při pátrání objektivní pravdy, přičemž musí překonávat mnohé nástrahy. V prvním z příběhů je do děje přímo zatažen únosem ženy, která se nacházela v jeho bezprostřední blízkosti.

 

Lawler, L.: Dokud tě nenajdu. Emily je zdravotní sestra, ale nyní se ocitla v roli pacientky. Když se v noci probere po operaci, vidí, jak se lékař na vedlejším lůžku marně snaží oživit mladou ženu. Ráno je pokoj prázdný a Emily si není jistá, jestli se jí to nezdálo nebo jestli to nebyl důsledek anestezie. Po uzdravení a návratu do práce však najde náramek patřící oné ženě a začne tušit, že se v nemocnisi děje něco neobvyklého.

 

Loubiére, S.: Motel "Černý kafe". V červenci r. 1966 ve městečku Narcissa v Oklahomě se v malém domku u legendární Route 66 stala tragédie. Šílený střelec zavraždil těhotnou ženu a malou dívenku a vážně zranil Desmonda a jeho matku. Po mnoha letech, kdy se stal Desmond G. Blur novinářem a poté profesorem kriminologie, se rozhodne opustit Chicago a usadit se v Arizoně. Ovšem dostihnou ho stíny minulosti, neboť se setká s Lolou Lombardovou hledající otce svých dětí, který zmizel právě na Route 66 a zůstala po něm jen jediná stopa - zápisník, jenž by mohl vést k odhalenínjednoho z nejhorších zločinců, jaké Amerika poznala a právě v létě r. 1966 projížděl městečkem Narcissa...

 

Edwards, M.: Šťastní a mrtví. V anglickém městečku Much Wenlocku byla nalezena mrtvá žena a policejní inspektorka Imogen Evansová zjistila, že zemřela stejným způsobem jako několik obětí před ní. Na těle zavražděné nebyly žádné známky násilí a co bylo nejpodivnější, tak to byl úsměv, který byl poněkud nepatřičný k její smrti. Všichni měli jasno - opět zaútočil sériový vrah, kterého bulvár pojmenoval "Shropshirský štír"a jeho oběti vypadají tak, že zemřely v nejšťastnější chvíli svého života. A dopadnout ho a zabránit tak dalším obětem nebude vůbec jednoduché.