Jdi na obsah Jdi na menu

Historické romány 2/2023

 

 

Historické romány a detektivky

 

Vondruška, V.: Ďáblova čísla (Letopisy královské komory). Během úřední cesty Jiřího Adama z Dobronína dojde ve Dvoře Králové k několika vraždám. Protože jednou z obětí je příslušník rodu Valdštejnů, který vede spory s majitelem vrchlabského panství, musí se jejich řešením zabývat královský písař. Jenže to vypadá, že všechny vraždy vypadají jako ďáblovo dílo, neboť jsou označené číslem 666. Radnice se snaží této situace využít k posílení své moci, zavádí restrikce, nutí občany k boji proti zlu, ale také k jejich větší zbožnosti.

 

Scott, J.: Návrat do Watersbridge. V zimě r. 1897 se porodní bába Elspeth Howellová vrací domů na odlehlou farmu. Místo přivítání však nachází brutálně zavražděného manžela a své čtyři děti a jediným přeživším je dvanáctiletý Caleb. Matka a syn se rozhodnou rodinu pomstít a vydají se zamrzlou divočinou po stopách vrahů do městečka u jezera Erie. Zatímco Caleb odhaluje děsivou pravdu o své rodině, Elspeth musí čelit dávným tajemstvím.

 

Bauer, J.: Ztracený diadém (Případy královského soudce Melichara). V únoru r. 1311 byl v bazilice sv. Víta na Pražském hradě slavnostně korunován nový český král Jan Lucemburský a spolu s ním i jeho žena Eliška. K její korunovaci byl použit nádherný zlatý, perlami a safíry zdobený diadém, jaký nosila už její matka Guta Habsburská. Tento vzácný šperk byl uložen spolu s ostatními korunovačními klenoty v klenotnici baziliky sv. Víta. Když si jej však opět po nějaké době chtěla královna Eliška při příležitosti křtu svého syna Václava vzít, tak se zjistilo, že diadém zmizel.

 

Ebertová S.: Cena moci 5. díl (Meč a koruna). Závěr velkolepého eposu z doby Fridricha Barbarossy, jehož poslední válečné tažení skončilo katastrofálně a navíc jen stěží unikne se svou manželkou Beatrix a dětmi před šířícím se morem. Mezi vládnoucím Jindřichem a jeho nepřáteli se znovu rozhoří boje a Jindřichova pýcha a moc ještě vzroste, když se ožení s mladičkou anglickou královskou dcerou Matyldou. Situace se ještě více vyostří, když se v jedné z vesnic najde stříbro. Tím nastanou další velké rozbroje mezi Jindřichem a ostatními knížaty, do kterých musí zasáhnout sám císař.

 

Nesměrák, M.: Démon přichází v mlze. Poblíž hradu Landštejna jsou budovány dvě nové kolonizační osady, ale osadníci se setkávají s nečekanými problémy. Opakované krádeže nářadí vyústí v napadení neznámými ozbrojenci a následně i násilnou smrtí dvou osob. Později je na zemské stezce ubit jeden z landštejnských vojáků a tak před velitelem hradní posádky, Adalrikem ze Sichelbachu, je nelehký úkol - zjistit, kdo jsou tito tajemní ozbrojenci, kteří za sebou nechávají krvavé stopy a jaký k tomu mají důvod.

 

Jardasová, M.: Náhrdelník královny ze Sáby. Děj se odehrává v 8. století v Jižní Arábii, kde žije v městečku Maribu se svými sestrami krásná Lilith, dcera hostinské. Za její matkou dochází Rahib, generál královny ze Sáby. Je to hrubý, násilnický muž a Lilith nechápe, co na něm matka vidí. Když však Rahib zaměří pozornost na Lilith a začne ji zahrnovat šperky, zlatem a dalšími dary, dívka je nešťasná a snaží se mu vyhýbat. Její srdce patří Samimu, zádumčivému honákovi velbloudů. Rahib to zjistí  a pohrozí Lilith, že pokud mu nebude po vůli, tak jejího milého zabije. Dívka nevidí jiného východiska, než se podrobit přání Rahiba a následovat ho do paláce. Nákladný život v přepychu Lilith nic neříká, a jediným jejím cílem je uniknout z paláce a prožít se Samim krásný společný život.

 

Jindra, J.: Horoskop pro Valdštejna. Děj románu zachycuje rudolfínskou Prahu, v níž se scházejí alchymisté, učenci a umělci z celé Evropy. Mezi nimi je i astrolog a astronom Johannes Kepler, kterého císař Rudolf přijímá do svých služeb. Rudolf II. je nakloněn věštbám a horoskopům a nechává si je zpracovávat nejznámějšími astrology. Doufá, že mu budou hvězdy stále nakloněny, ale je však zklamán a marně se snaží zapomenout na horoskop spojený s Braheovou předpovědí o neblahém naplnění jeho osudu. Nakonec mu neunikne a tak se po Rudolfově smrti Johannes Kepler vydává do Německa a doufá, že nový císař Ferdinand II. mu vyplatí peníze, které mu Rudolf II. zůstal dlužen. Všechno se však zkomplikuje a Kepler se setkává s Albrechtem z Valdštejna, pro kterého má vypracovat nový horoskop, v němž najde vojevůdce i datum svého vlastního konce.

 

Carusová, G.: Magický čtverec Albrechta Dürera. Jeden z klientů londýnské advokátky Celie Swintonové zdědí obraz, který by mohl, ale také nemusel, být dosud neznámým dílem renesančního malíře Albrechta Dürera. Proto je nutné, aby se na něj podíval renomovaný znalec a posoudil jeho původ. Jedním z nejlepších odborníků na umění je profesor Duncan Beck, ale do bádání nějak nemá chuť, obzvláště když zjistí, že za obrazem musí cestovat až na ostrov Man. Nakonec však svolí a zdaleka netuší, že v souvislostí s touto zakázkou se z něj a advokátky Celie stanou psanci, kteří budou pronásledováni pro podezření z brutální vraždy.

 

Nesměrák, M.: Ve znamení lukostřelce. Z kolony rakouských válečných zajatců uprchne při průchodu landštejnskou zemskou bránou jeden z ostře hlídaných vězňů. Okolnosti jeho útěku jsou natolik nezvyklé, že jeden z velitelů hradní posádky, Adalrik ze Sichelbaldu, čelí podezření, že někdo úmyslně umožnil nepříteli uniknout. Následující den zmizí další dva lidé a nepřehlednou situaci navíc zkomplikuje i nečekaný nález mrtvoly neznámého ozbrojence. Vše vyústí v nečekaný útok rakouské armády a zaskočená landštejnská posádka se tak dostává do nezáviděníhodné situace.

 

Purcell, L.: Záhada panství Bainbridge. Mladá vdova Elsie se přestěhuje na venkovské sídlo svého zesnulého manžela a kromě chladného přijetí od služebných a nekonečných hodin osamění ji také čeká temné překvapení. V podkroví totiž nalezne dřevěné figuríny nazývané tzv. tichými společníky. Brzy se v domě začnou dít prazvláštní věci a Elsie se střetává s temnými silami, které ji neustále ohrožují na životě. Jednoho dne zachvátí dům strašlivý požár a Elsie skončí vyčerpaná a zmrzačená v ústavu pro duševně choré. Své zážitky, pocity a dojmy vypráví doktoru Shepherdovi a postupně tak odkrývá svůj příběh, ve kterém se prolíná lidské zlo s temnou minulostí.

 

Yallop, J.: A bůh se odmlčel. Romantický příběh se odehrává v zapomenutém klášteře uprostřed francouzského venkova. Chod kláštera se snaží vést pevnou rukou sestra Bernarda, která však zápasí se svým křehkým a stále se zhoršujícím zdravím a také vírou, která ji postupně opouští. Stará jeptiška začíná žít více minulostí a vzpomínkami na dobu, kdy byla teprve mladou novickou. Tehdy klášter obsadila skupina německých vojáků a přestože Bernarda těžce snášela přítomnost mužů na posvátné půdě, ale nakonec se neubrání vášnivému vztahu s jedním z mladíků nosících německou uniformu.

 

Bauer, J.: Papežova dcera. Jméno Lucrezia Borgia patřilo jedné z nejkrásnějších, ale také nejnebezpečnějších a nejdiskutovanějších osob v Římě. Narodila se jako dcera papeže  Alexandra VI. a už ve 13 letech ji provdají. Jenže manželský svazek netrvá dlouho, neboť její milenec a otec prvního dítěte je zavražděn. Když stejně dopadne i její druhý manžel, tak se nabízí otázka, zda-li v jejich násilných úmrtích nemůže mít Lucrezia prsty. Ale vzápětí si každý řekne, že je to nesmysl, neboť vypadá tak nevinně...

 

Pažoutová, J.: Dvojí ortel. Příběh Vojtěcha Kamarýta, kdysi zámožného měšťana a úspěšného obchodníka, žijícího v 50. letech XVIII. století, skončil před několika lety, kdy ztratil celou rodinu, majetek i čest. Byl o tom přesvědčen do doby, než potkal ženu neuvěřitelně podobnou jeho zemřelé manželce. Toto zjištění v něm vyvolá podezření, že události, které vedly k jeho zkáze, se odehrály zřejmě docela jinak, než si dosud myslel. Při svém pátrání po pravdě se dostane na místo, kam se už nikdy nechtěl vrátit.

 

Lyne, Ch.: Děti moře. V době vlády Jindřicha VIII. proniká do katolické Anglie reformace a Anglie se snaží o ovládnutí moří. Na jedné z válečných lodí "Mary  Rose" se odehrává příběh tří přátel - Anthonyho, Sylvestera a Fenelly. Nadaný stavitel lodí Anthony chce za každou cenu dovést loď "Mary Rose" k dokonalosti a nezdráhá se kvůli své myšlence obětovat úplně všechno. Když je tato loď, chlouba anglického námořnictva, spuštěna na vodu, tak dojde k tragické nehodě, která poznamená jejich budoucnost.

 

Sirotková, S.: U dvora římského císaře Josefa. Josef, syn rakouského císaře Leopolda I., v ničem nepřipomíná svého nudného a nábožensky založeného otce. Na rozdíl od něj je smyslný a vášnívý, hlavně však chce vládnout zcela jinak. Další postavou příběhu je mladá dívka Vilemína, která se po svatbě s Fabianem, nemanželským synem knížete Lobkowitze obává, že se její někdejší přítel z dětství změnil.  Zatímco ona strávila své mládí v téměř idylickém prostředí venkovského zámku, Fabian se stal členem dvora mladého římského krále Josefa. Navíc ji zahanbuje, že svatba se svůdným Fabianem je pouhým důsledkem kdysi uzavřené smlouvy.

 

Weirová, A.: Princezna Alžběta. Alžběta, dcera Jindřicha VIII., nejmocnějšího z anglických panovníků, je prezentována jako inteligentní, moudrá, předčasně vyspělá a sympatická žena. V době své vlády se setká s mnohými problémy, úklady a životními zvraty, které však úspěšně zvládne. Na pozadí skutečných historických událostí je zachycen i její soukromý život.

 

Wurm, B.- Foffová, Z.: Václav IV. a Zikmund. Nevlastní bratři Václav a Zikmund byli svým otcem Karlem IV. předurčeni pro hvězdnou dráhu evropských panovníků a od útlého věku procházeli přípravou na své budoucí vladařské povinnosti. Václav byl již za otcova života ve dvou letech korunován na českého krále, v devíti letech se oženil a v patnácti letech se stal římským králem. Zikmundovým úkolem bylo rozšířit vládu za východní hranici říše. Václav byl zahrnován až přehnaně otcovskou péčí, což se však změnilo po smrti otce. V sedmnácti letech byl nucen převzít tíhu vladařských povinností i zodpovědnost za desetiletého bratra Zikmunda. Zikmund byl vystaven nejisté budoucnosti a po smrti otce ho čekala těžká cesta na polský, respektive uherský trůn. Naučil se spoléhat sám na sebe, nevěřil svému okolí, začal využívat lstí a tím často rázně řešit neustále se měnící situace. a Na každého z bratrů čekal zcela jiný osud.