Jdi na obsah Jdi na menu

Historické romány, romantika a dobrodružství 3/2022

1. 3. 2022

 

Romány historické, dobrodružné, milostné

 

Harris, R.: Diktátor. Román je inspirován životem věhlasného řečníka Marka Tullia Cicerona - politika, filozofa, spisovatele a jednoho ze dvou nejmocnějších mužů starověkého Říma. Ve sledu událostí  se ocitne ve vyhnanství a všemi možnostmi se snaží získat zpět své výsadní postavení. Ovšem žádná osobnost veřejného života není zcela v bezpečí před bezohlednými ambicemi těch druhých.

 

Ciprová, O.: Drahomíra. Důstojná sokyně kněžny Ludmily. Drahomíra se po smrti svého muže knížete Vratislava dostane do ostrého sporu s tchyní Ludmilou. Osamocená kněžna nese velmi těžce Ludmilin vliv  na jejího syna Václava. Prudkou zášť, která ji ničí, dokáže zmírnit jen láska k dávnému příteli. Ovšem ani něžné city nezastaví plánovanou vraždu, která změní jak Drahomíru samotnou, tak i politiku v Čechách.

 

Češka, S.: Případ rozvaděných bratrů. Píše se r. 898 a Moravské království musí po smrti krále Svatopluka bojovat o svoji existenci. Přestože ze západu útočí Frankové a z východu zase Maďaři, tak se Mojmírovi II. daří navázat na dědictví svého královského otce a udržet vládu. Bohužel však přichází nečekaný úder od jeho nejbližšího příbuzného, mladšího bratra Svatopluka a navíc je zavražděn Nerad, zástupce velitele Mojmírových stráží. Zdá se, že Nerad musel zemřít proto, že se dozvěděl něco velmi závažného. Vyšetřování jeho vraždy se opět ujímá kníže Slavomír s vikingem Erikem...

 

Harris, R.: Konkláve. Papež je mrtvý a za zavřenými dveřmi Sixtinské kaple se okamžitě roztáčí soukolí katolické mašinérie. Více než sto kardinálů z celého světa zasedne, aby během následujících hodin zvolili příštího nejmocnějšího duchovního vůdce planety. V jejich rozhodování je má provázet boží vůle a Jeho hlas má odhalit, kdo je ten pravý. Avšak i když jsou kardinálové oslavováni jako muži ctnosti a víry, jsou to především lidé, kteří mají své touhy, rivaly, ale i hříchy.

 

Černá, J.: Vladislav II. Nečekaný vzestup zavrženého dědice. Vladislav má pověst nezodpovědného mladíka holdujícího ženám, vínu a jiným světským radovánkám. A právě takového panovníka potřebuje na trůn městská šlechta, aby mohla sama posílit vliv a moc. Ale Vladislav se svého úkolu zhostí k neblahému překvapení všech velmi svědomitě a stejně správná se zdá být i jeho volba české královny  - krásné, bohaté a chytré Judity.

 

Bradford, B. T.: Pánem svého osudu. Ve viktoriánské Anglii jsou jasně dané hranice mezi společenskými vrstvami. Mladý James Falconer se díky své píli  a ambicím dostane mezi elitu společnosti, avšak jeho štěstím pak otřesou skandály a intriky. James musí dokázat, že je opravdu pánem svého osudu, a to dřív, než mu špatná pověst zničí život.

 

MacGregorová, J.: Nevěsta, která měla smůlu. Z ohlášení nečekaných zásnub lady Claire a markýze z Pembrooku nemůže být překvapen nikdo víc než samotná nastávající nevěsta. Vždyť toho nebezpečného ničemu ani pořádně nezná... Jenže nemůže si moc vybírat - o tři snoubence přišla a ten čtvrtý se s ní právě rozešel. Aby tedy vyvrátila klepy o jejím údajném prokletí, musí na plánovaný sňatek přistoupit. Jenže netuší, že svatba má být zlatým hřebem Alexovy pečlivě naplánované pomsty vůči jejímu poslednímu snoubenci, lordu Paulovi. Jenže pak se karta obrací a markýzova nenávist a touha po pomstě se mění v lásku.

 

Černá, J.: Kat Mydlář. Jak utišit bolest lásky. Mladý medik Jan Mydlář je rozhodnut udělat i nemožné, aby se dostal do blízkosti své Dorotky a mohl ji vysvobodit z vězení, ale osud mu ale uštědří krutou ránu a musí se vyrovnat s její smrtí. Aby zapomněl na svou bolest, rozhodne se vstoupit do služeb pražské katovny, kde se jeho otupělé srdce rozechvěje při pohledu na katovu dceru. Jan si musí odpovědět na otázku, zda dokáže znovu pro někoho žít.

 

Deveraux, J.: Životní šance. V roce 1844 se v Irsku Liam O´Connor, darebák a lupič, zoufale zamiloval do dcery šlechtice a nevědomky tak změnil budoucnost. Plachá a naivní Cora se domnívala, že Liam je odpovědí na její modlitby. Andělé však nesouhlasí a čekají na vhodný okamžik, aby zakročili. Zajistili, aby se Liam s Corou setkali i v současnosti a Liam se má ujistit, že se Cora zamiluje do jiného muže - do toho, za něhož se měla kdysi provdat, než do jejich osudu zasáhl Liam. Jenže současná Cora již dávno není ta naivní dívenka, která propadla Liamovu kouzlu. Je to policistka, plná sebedůvěry a nezávislosti a na Liama ani jejich minulé životy si nepamatuje. Jenže Liam chce Coru získat pro sebe a tak si musí vybrat mezi ukradeným okamžikem v čase nebo věčným zatracením.

 

Moreira, V.: Má přítelkyně. Dokáže naplnit naděje Jindřicha VIII.? Po skandální popravě Anny Boleynové se stává novou Jindřichovou ženou Annina dvorní dáma Jana Seymourová. Vrací na dvůr ctnost a pokoru a vzbudí v Anglii novou naději na dědice tudorovského trůnu. Dokáže skromná a tichá Jana probudit v panovníkovi lidskost a vášeň a vystoupit tak ze stínu "zkažené" královny?

 

Černá, J.: Václav IV. Sám sobě nepřítelem. Pro milovaného syna Václava IV. najde nevěstu jeho otec - císař Karel IV. a volba padne na Johanku Bavorskou, která vyhovuje jeho politickým ambicím. Mladá nevěsta si s prostředím pražského dvora dobře rozumí, ale po Karlově smrti se mladý pár ocitá v nelehké situaci: ona se snaží být dobrou královnou a manželkou, ovšem Václav je nevyzpytatelný a zdá se, že posadit se na trůn  po velkém císaři je nad jeho síly.

 

Drosten, J.: Lvice z Maroka. V r. 1836 přijíždí mladá Sibylla Hopkinsová s manželem do Maroka, aby tu společně rozšířili obchodní impérium jejího otce. Sibyllu exotická kultura fascinuje a naplno prožívá pestrý ruch v bazarech, cizí vůně a chvějivý žár nad pouští. Nepochybuje, že zdejší život je mnohem lepší než v prudérní a chladné Evropě. Když se ale její muž zaplete do nekalých obchodů a ona se zamiluje do francouzského důstojníka, musí prokázat svoji sílu a rozhodnost.

 

Serno, W.: Potulný apatykář. Durynským lesem Léta Páně 1780 putovala zvláštní dvojice - osoba velkého vzrůstu, ale mdlého rozumu zv. Buclák, která si nese velkou almaru plnou tinktur, mastí a různých léků. Druhá osoba, která si říká Chytrolín, je drobné postavy a ačkoliv nemá nohy, tak je prohnaná, pohotová a na všechno má hned odpověď nebo radu. Náhoda je svedla dohromady a vzájemně se doplňují. Chytrolín putuje na ramenou svého kamaráda, kterému je hlavou a Buclák mu zase nahrazuje nohy. Všechno by mohlo být v jejich životě v pořádku, kdyby nenatrefili na loupežníky a krásnou děvečku Evu, o níž netuší, že je travička. Ta mezi kamarády rozpoutá žárlivost, jenž může mít tragické následky.

 

McGoldrick, M.: Rebelka z Vysočiny.  V r. 1832 se Skotové vzpamatovávají z porážky v bitvě u Cullodenu a mladá lékařka Isabella hodlá s manželem uprchnout do Ameriky. Jejich plán jim však nevyjde, manžel je zabit a ona obviněna, že mu pomáhala paktovat se s rebely. Dostala možnost uprchnout ze země na lodi do Kanady, ale ta ztroskotá. V cestě pokračuje na pašerácké lodi, jejíž kapitán je také pronásledován a společně doufají, že se jim podaří doplout do svobodné země, i když mají celou cestu smrt v patách.

 

Harrod-Eagles, C.: Za války, 1918. Příslib naděje. Pátý díl rodinné ságy Hunterových. Válka pokračuje již čtvrtým rokem a vybírá si stále větší daň. Na frontu musí narukovat i starší generace a utrpení stále není konec - další útoky německých ponorek, zprávy o těžkých bojích na Sommě, kde se spojenecké jednotky ocitají na pokraji porážky, nekonečné seznamy mrtvých a nepřetržitý proud raněných z fronty a aby toho nebylo málo, tak se objevuje další hrozba - španělská chřipka.