Jdi na obsah Jdi na menu

Jarní nabídka knižních novinek 7/2022

16. 3. 2022

 

Knižní novinky:

 

Procházka J. W.: Zátopek. Životní příběh fenomenálního běžce Emila Zátopka, který neskutečně posunul hranice lidských možností na OH v Helsinkách v roce 1952, kde vyhrál tři nejtěžší běžecké disciplíny (5 km, 10 km a maraton). Dynamické vyprávění sleduje život Emila Zátopka v různých časových liniích, mapuje jeho vzestupy i pády a zachycuje i mnohým skryté rysy jeho povahy. Kniha byla napsána podle filmového scénáře Davida Ondříčka, Alice Nellis a Jana P. Muchowa.

 

Hof, W. - Koen de Jong:  Cesta ledového muže.  Současná věda již prokázala, že legendární metoda Wima Hofa založená na práci dechu, mysli a chladu může výrazně napomoci k celkovému fyzickému a psychickému zdraví. Dodá tak člověku potřebnou energii, zlepší krevní oběh, podpoří imunitní systém, posílí celkově tělesnou kondici i odolnost proti stresu a díky tomu se tělo dokáže i lépe vypořádat s nemocemi.

 

Javůrek, Š.: Chaloupky. Poutavý příběh z malé vsi v pohraniční oblasti Krušných hor, kde žijí Češi a Němci ve vzájemné shodě a jsou zvyklí si navzájem pomáhat. Avšak události obou světových válek a zvedající se vlna agresivního nacionalismu nakonec postihne i tuto vesničku, z rozumných lidí se stávají nepřátelé a v nově vzniklých Sudetech už nikdo z Čechů není v bezpečí.

 

Kopecká, M. V.: Deník farářky. Boží cesty jsou nevyzpytatelné a nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká o tom ví své. Netušila, že bude aspirovat na službu v církvi a dnes je výraznou postavou Církve čs. husitské. Také ji dříve ani nenapadlo, že bude vystupovat v ČT jako jedna ze soutěžících ve Star Dance...když hvězdy tančí. V této knize dává prostřednictvím svých zápisků nahlédnout do života moderní farářky a mladé a atraktivní ženy. 

 

Joshi, A.: Tajemství na kůži. Mladičká Indka Lakšmí utekla od svého násilnického manžela do Džajpuru, kde se vypracovala na nejžádanější tatérku a stala se důvěrnicí mnohých bohatých klientek. Zatímco poznává soukromá tajemství jiných, ta svoje odhalit nesmí. Do cesty za nezávislostí se jí po letech postaví manžel a přivede s sebou její mladší sestru, o které nevěděla. Vše, co si Lakšmí vybudovala je najednou v ohrožení.

 

Březina, J.: Mizení. Tomáš Volf řeší nejotřesnější případ své kariéry. Na opuštěném statku zemře v den Hitlerova narození několik lidí. Jde snad o zločin s rasistickým podtextem? Na dětském krizovém centru se v noci objeví dezorientovaný chlapec, který tvrdí, že mu někdo vyměnil rodiče za cizí lidi. Ale zdánlivě nesourodé případy mají mnoho společného...

 

Martin, S.: Slzy katovy schovanky. Druhý díl historického románu odehrávající se v Rottweillu r. 1332 zachycuje další osudy Melisandy Wilhelmisové, která přišla násilnou smrtí o celou svou rodinu. Byla vychovaná u esslingenského kata, kde se vyučila jeho řemeslu. I když se pak provdá za svého vyvoleného a mají spolu krásnou dcerku, tak Melisandin tchán jejich štěstí nepřeje a jejich manželství chce jakkoliv překazit a není sám, kdo jí chce ublížit. Podaří se jí konečně pomstít smrt svých rodičů a sourozenců a zároveň ochránit svou novou rodinu před zákeřným a krutým protivníkem?

 

Greaney, M.: Šedý muž. Court Gentry má přezdívku "Šedý muž" a patří mezi legendy tajných operací. Nehlučně přechází z akce do akce, splní svůj úkol a zmizí. Vždy dosáhne svého a ctí své nekompromisní zásady. Jenže na světě existují vražednější síly než je Gentry - například peníze nebo moc, což někteří považují za jedinou hodnotu, za kterou se vyplatí bojovat. Gentry však přesto dokáže, že umí jak zabíjet kvůli penězům, tak proto, aby zůstal naživu.

 

Uras, M.: Šťastný život mezi řádky. Alex si vybral dost neobvyklé povolání - je biblioterapeut a snaží se léčit bolavé duše literaturou. Mezi jeho klienty patří mladík Yann, který kvůli šikaně odmítá komunikovat se svým okolím nebo cynický Robert, který nemůže najít řeč se svou manželkou. Alexův soukromý život je však také v troskách. Najde i on v knihách odpověď na své problémy?

 

Kmenta, J.: Babišovo Palermo II. Práce investigativních novinářů není jednoduchá a mezi vysoce postavenými politiky mnohdy vysloveně nežádoucí. V pokračování "Babišova Palerma II" autor popisuje další praktiky kontroverzního podnikání této známé osobnosti, fungování jeho politické strany ANO a vzájemné vztahy s dalšími osobami z oblasti byznysu i politiky.

 

Belfoure, Ch.: Pařížský architekt. Děj se odehrává v Paříži r. 1942, kdy dostává nadaný architekt Lucien Bernard lákavou nabídku a to navrhnout důmyslnou skrýš pro bohatého muže židovského původu ukrývajícího se před deportací. Architekt váhá, vidina velké finanční částky je velmi lákavá, ale prozrazení jeho zakázky ho může zcela zničit. Ovšem představa, že přelstí nenáviděné okupanty je silný motiv a tak nabídku přijme.

 

Skřipský, M.: Válka inspektora Rádla. Pyrrhovo vítězství. Kriminální příběh z protektorátních Čech. Další z případů zpravodajského inspektora Československé tajné služby, bývalého legionáře Jana Rádla. Světovou válku zažívá bývalý zpravodajec už podruhé. Tentokrát do ní nezasahuje v legionářské uniformě, ale coby příslušník domácího i zahraničního odboje. Zkušenosti z prvorepublikové Zpravodajské ústředny jistě přijdou vhod, avšak Rádl se po letech mění z lovce v oběť. I když nakonec přichází velké finále, tak žádné vítězství není beze ztrát...

 

O´Neill, A.: Na odvrácené straně. V temné oblasti na Měsíci se nalézá Město hříchu založené výstředním miliardářem Fletcherem Mosasem, které mělo být původně trestaneckou kolonií pro nejtěžší zločince, nájemné vrahy a sexuální maniaky. V celém vesmíru není místo, kde by se sehnaly účinnější drogy, levnější plastická operace, intimnější zákoutí pro dohodnutí pokoutných obchodů nebo zkorumpovanější policie. V rámci programu na ochranu svědků je sem před mafií ze Země převelen poručík Damien Zackon, který dostane možnost toto nechvalně proslulé prostředí poznat na vlastní kůži.

 

Cimický, J.: Běh na dlouhou trať. V nemocnici leží muž a v hlavě mu probíhá nekonečný řetěz vzpomínek - příhody z dětství, první láska, zaměstnání... Tok těch myšlenek neumí zastavit, ale vlastně je rád a postupně si začíná uvědomovat sám sebe. Jmenuje se Petr Martínek, je lékař a leží na posteli v nemocničním pokoji, jen neví proč. Nejhorší na tom je, že nemůže reagovat, nemůže mluvit, i když rozumí. A nemůže dát najevo, že je duchem přítomen...

 

Grmolec, Z.: Jošt. Historický román z doby vlády Václava IV. Tři synové moravského markraběte Jana Jindřicha vedou spory kvůli majetku a zejména mezi Joštem a Prokopem jsou velmi napjaté vztahy. Jejich rozepře se snaží uklidnit sám král Václav IV., ale ve světě plném intrik a přetvářky za svou pomoc málem zaplatí životem. Mezi podezřelými je i Jošt, jehož nesmírná ctižádostivost a touha po moci se nezastaví téměř před ničím.

 

Castillo, L.: V moci zla. Policejní komisařku Kate Burkholderovou požádá o pomoc šerif mající na starosti obyvatele samotářské amišské osady, kde byla nalezena mrtvá dívka. Jelikož místní zachovávají mlčenlivost a nechtějí se s ním bavit, požádá Kate, jestli by v přestrojení nemohla proniknout do místní komunity a zjistit informace, co se skutečně stalo. Navíc mezi lidmi kolují zvěsti o ohrožených dětech a napříč možnému nebezpečí Kate s šerifovou nabídkou souhlasí.

 

Mc Bain, E.: Udělal jsem to já!  Na služebně 87. revíru po celý den zvoní telefony a unavení detektivové čekají na konec směny. Jeden z posledních telefonátů je však mimořádně naléhavý, neboť je nahlášena několikanásobná vražda v knihkupectví v centru města. Když tam detektiv Steve Carella s kolegou Klingem dorazí, uvidí na podlaze čtyři mrtvá těla a jeho kolega mezi nimi pozná svoji snoubenku Claire. O to víc pro detektivy vyvstává nutnost případ několikanásobných vražd vyřešit a co nejdříve dopadnout vraha.

 

Grmolec, Z.: Tajemství Černé královny. Historický román z doby lucemburské plný bouřlivých vztahů, politických intrik a tajemné magie. V poutavě napsaném příběhu vystupuje  druhá manželka Zikmunda Lucemburského, kterou se překvapivě stala vášnivá, záletná a tajemná Barbora Celská a s manželem patřili k nejkrásnějším párům Evropy. Ovšem brzy po svatbě se však názorově rozcházejí, Barbara sympatizuje s husitským hnutím, zato Zikmund proti husitům bojuje. Kam až je cílevědomá Barbora schopná zajít, aby získala moc v království?

 

Balda, D. - Kult, P.: Narušitel. Silný a napínavý příběh českého leteckého esa a jeho kamarádů pilotů. Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, ale z velké části ho ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.