Jdi na obsah Jdi na menu

Knižní novinky - česká a slovenská beletrie pro ženy 8/2022

 

Romány pro ženy

 

Benková, J.:  Štěstí. Natálie pracuje v knižním vydavatelství jako editorka, upravuje a hodnotí rukopisy spisovatelů. Když však sama napíše román, je šokovaná reakcí svých nadřízených. Knihu jí zamítnou a dostane okamžitou výpověď. Je znechucená, zklamaná a psychicky na dně. Později, když si konečně začne hledat nové místo, tak se opět její osobní život obrátí naruby. Přítel Michal před ní tají telefonáty a navíc k ní má přijet na prázdniny její mladší sestra Romana v teenagerském věku. Aby toho nebylo málo, tak zjistí, že rukopis její knihy ukradla bývalá kolegyně a vydává ho pod svým jménem. Ačkoliv to tak nevypadá, při vší smůle má Natálie vlastně štěstí...

 

Scherhauferová, R.:  Gamblerova žena. Dispečer Braňo Dufek se za jistých okolností dostává do herny bratislavské Reduty, postupně se stává stálým hostem, až se z něj nakonec stane patologický hráč. Jeho manželka Hanka to zjistí až po roce a tato skutečnost ji nejen zaskočí, ale i vyděsí. Rozhodne se však s manželovou závislostí bojovat, i když nemá představu, co všechno to bude obnášet. Gamblerství si postupně vybírá svoji daň i v rodině a Hanku čeká nejen psychická, ale i fyzická bolest.

 

Manáková, M.:  Slzy pro Araba. Když se Sára seznámí prostřednictvím sociální sítě s Hassanem, tak je přesvědčená, že konečně našla toho pravého. Celá šťastná tedy odjíždí do Dubaje, aby se tam za něj mohla vdát. Jenže toto rozhodnutí navždy změní její život, ale zcela jinak, než si představovala, neboť spadne až na dno samotného pekla...

 

Paulů, E.:  Delegátka cestovní kanceláře. Démonizovaná práce zaměňovaná s pohádkovou dovolenou, může být záviděníhodná, ale je i kritizovaná. Jsou delegáti a zástupci cestovních kanceláří skutečně ti, kteří získali povolání svých snů nebo je to podobné jako v jiných profesích? Dlouholetá delegátka žijící více než deset let v exotických zemích pod záštitou cestovní kanceláře odhaluje bez příkras všechno, co její profese s sebou přináší.

 

Ondriová, I.:  Vlčí hora. Gregor Kavecký se jednoho dne rozhodne, že svou milovanou manželku Michaelu překvapí neobvyklým dobrodružstvím. Naplánuje výlet s ubytováním na Vlčí horu, který jim má přinést vytoužený únik před hlukem a stresem velkoměsta. V chalupě uprostřed krásné a nedotčené přírody si užívají klidu, který však netrvá dlouho. Jednoho rána Gregor zmizí a zůstanou po něm jen krvavé stopy vedoucí do hlubokého lesa. Přestože je Michaela hluboce otřesená a vystrašená, rozhodne se svého milovaného muže najít. 

 

Walterová Benešová, B.:  Od mamuta k modelce. Úsměvné vyprávění mladé ženy, která se snaží více či méně úspěšně bojovat se svou nadváhou. Ačkoliv by měla velmi ráda o nějaké to kilo méně, psychicky se nehroutí a veškerou svou snahu vyhodnocuje optimisticky a s nadhledem a také ráda předá čtenářkám svoje praktické rady a zkušenosti.

 

Braunová, L.:  Vím, co jsi udělala. Mysteriózní příběh o dívce, která napříč neshodám v rodině milovala život. To se však změní v okamžiku, kdy ji potká hrozivý zážitek se ženou - přízrakem a následně je svědkyní dalších podivných událostí. Od té doby nic není jako dřív a v jistých momentech už ani nedokáže rozlišit, co je realita a co noční můra. Najde se někdo, kdo jí pomůže?

 

Pospíšilová, I.:  Dědictví intrik. Do šumavského penzionu Na Kopečku přijíždí Daniel, spolumajitel realitní firmy, aby se zde ubytoval a v nedalekém městečku navštěvoval kurz zaměřený na vedení podniku. Na recepci se seznámí s Eliškou, vnučkou majitelky penzionu, a přestože každý pochází z odlišného prostředí, brzy jsou si velmi blízcí. Když si začnou vyprávět o sobě a o své rodině, tak si Eliška uvědomí, že nikdy nepoznala svého otce a neví nic ani o matčině smrtelné autonehodě. Babička se odpovědím na její otázky vždy vyhýbala a tak se s tím svěří Danielovi. Ten se nadchne pro pátrání v Eliščině minulosti, podporuje ji, přestože události z minulosti Elišku hluboce zraňují.

 

Manáková, M.:  Araba nemiluj. Osmnáctiletou Ninu prodá její vlastní sestra do otroctví k prostituci, ale Nina se odmítá podřídit, bouří se proti tomuto způsobu života, ale nic moc s tím nenadělá. Jednoho dne jí Mustafa, jeden z nejbohatších lidí Saúdské Arábie, nabídne manželství. To však u ní nepřipadá v úvahu, a proto se rozhodne, že uprchne. Když se jí podaří útěk zrealizovat, je bez peněz a bez střechy nad hlavou. Zničená bloudí ulicemi, až potká Davida, který ji pomůže a podporuje ji, aby se znovu postavila na vlastní nohy. Tím však příběh nekončí, minulost Ninu dohání a pomsta je tak blízko.

 

Ďuranová, M.:  Slunce v dešti. Laura má vlastní představy o šťastném životě, chce se rozhodovat sama za sebe a konečně se chce zcela osamostatnit. Jenže její panovačný otec s ní má jiné plány, nehodlá se jich vzdát a jediné, o co mu jde, je majetek. Laura se však vzepře, což jí však přinese velké problémy a ztratí tak jistoty, o které se mohla dříve opřít. Oporu najde až u své kamarádky a po nějaké době se dokonce zamiluje do okouzlujícího muže a začne žít svůj vysněný život. Jenže nic není takové, jak na první pohled vypadá.

 

Zákopčan, M.:  Rande naslepo. Mladý spisovatel Filip si nedokáže najít partnerku, a proto mu jeho sourozenci dohodnou přes internet "rande naslepo", avšak netuší, že na schůzku přijde úplně jiná osoba. Lea je na útěku před nebezpečnými lidmi a shodou náhod absolvuje rande s přitažlivým Filipem. Humorné situace se střídají s nečekanými zvraty a součástí zápletky je kromě záměny osob i hledání vzácných dluhopisů nebo drogový byznys.

 

Kol. autorů:  Soukromá tajemství. Povídky českých spisovatelů - A. Mornštajnové, P. Šabacha, A. Geislerové, J. Rudiše, P. Dvořákové, M. Epsteina, B. Bellové a P. Koucké.

 

Donátová, U.:  Matka s ručením omezením. Kamila žije běžným rodinným životem až do okamžiku, kdy jí manžel u večeře oznámí, že se "asi zamiloval", pak v klidu sní steak a odejde. Sotva se z tohoto překvapivého sdělení trochu vzpamatuje, tak za několik dní u jejích dveří zazvoní policie a přivede patnáctiletou dívku - partnerovu dceru z prvního manželství, kterou Kamila nesnáší. Nevraživost mezi nimi je oboustranná, ale budou muset najít způsob, jak spolu začít vycházet.

 

Macháčová, A.:  Miluju tvé lži. Kateřina najde po smrti své babičky v zaprášeném kufru dopis od otce, kterého nikdy nepoznala. Rozhodne se ho kontaktovat a zároveň doufá, že toto setkání kladně ovlivní její další život. Otec ji pozve na večírek, na kterém chce svou nalezenou dceru představit své snobské rodině a vybraným spolupracovníkům, ale všechno dopadne úplně jinak, než si Kateřina představovala. Někdo má zájem, aby zase zcela zmizela ze života úspěšného podnikatele. Je to jeho manželka Klaudie, dcera Luisa nebo někdo další?

 

Zmatlíková, Š.:  Kárová dáma. Životní příběh Kláry naplněný humorem, různými životními situacemi, rodinnými i partnerskými vztahy a běžnými radostmi i starostmi. Vyprávění je okořeněno karetními výklady, rituály, inspirativními návody i podněty k zamyšlení.

 

Manáková, M.:  Slzy africké krásky. Chudé černošské děvčátko Kayla žije velmi skromným životem v malé vesničce Konso v Etiopii. Už jako osmiletá  musí tvrdě pracovat, aby přežila. Jednoho dne přijde o své rodiče, kteří onemocní a zemřou a z Kayly se stává sirotek bez domova. Po nějaké době ji objeví bílá žena, která se Kayly ujme. Děvčátko se dostane do bohaté rodiny, začne chodit do školy a vyroste z ní mladá a sebevědomá žena rozhodnutá realizovat své sny. Zlom však přichází v momentě, kdy se musí vdát za Araba, kterého nemiluje a ten, o kterého stojí, je pro ni zakázaný...

 

Symerová, M.:  Kaleidoskop lásky. Lucie je šéfredaktorkou nakladatelství, má skvělou vizáž a zajímavou práci, ale na osobní život jí moc času nezbývá. Ale v den svých třicátých narozenin se rozhodne vzít osud do svých rukou a zaměří se na budování perspektivního partnerského vztahu. Již delší dobu je tajně zamilovaná do svého šéfa Davida, ale on zdaleka není jediný zajímavý muž v jejím okolí. Neplánované těhotenství však postaví Lucii do nové situace a je jen na ní, jak ji zvládne a s kým, protože si není jistá otcem dítěte.

 

Nečasová, S.:  Tajemství ztracené holčičky. Hana se i přes protesty rodičů přestěhuje z hlučného velkoměsta na malou vesnici. V roubence, kterou zdědila po svých prarodičích, chce konečně začít žít podle svých představ. Idylickou atmosféru však narušuje duch, který se jí pravidelně zjevuje. Překoná Hana svůj strach a bude se snažit zjistit, co jí chce tajemná bytost sdělit? Může jí pomoci s rozluštěním této záhady mladý muž z vesnice, do kterého se zamiluje?

 

Ondriová, I.:  Vůně nebe. Křehká, zranitelná, zároveň však vášnivá Naďa hledá útěchu v náručí svého kolegy, přestože je vdaná. Za chvíle zdánlivé romantiky však téměř zaplatí životem, když se kvůli vlastní nerozvážnosti dostane do rukou nebezpečného maniaka. Podaří se jí dostat z nebezpečné situace a zároveň si zachránit svoje manželství?

 

Wurmová, M.:  Rockové tango. Někdy se ze splněného snu může vyklubat ta nejhorší noční můra, o čemž se na vlastní kůži přesvědčila Sunshine, když se jí po letech podařilo setkat s jejím zbožňovaným idolem. Jenže Damien není jen populární rocker, ale také známý sukničkář a bezcharakterní ničema, který nemá respekt k ničemu a nikomu. Setkání těchto dvou jedinců však nekončí láskou na první pohled, ale naopak. Zdravotní sestra a bývalá profesionální tanečnice si odnáší hluboké zklamání, nenávist a vystřízlivění. Netuší, že se jejich cesty opět střetnou, ale za zcela jiných okolností.

 

Šoposká, M. - Kohoutová, B.:  Sedmilhářky. Kamarádky a herečky Marika Šoposká a Berenika Kohoutová mají sice velmi odlišné povahy, ale jsou schopné si je bez větších problémů přehodit, což často a rády dělají. Prostřednictvím deníku se chtějí se čtenářkami podělit o své běžné i nevšední zážitky, o své rodinné radosti i strasti, zkrátka není téma, které je pro ně tabu.

 

Blšáková, M.:  Do roka a do dne. Alan a Henrieta - dvě rozdílné povahy, dva různé světy a dvě traumata z minulosti. Ona schovává své poznačené tělo pod dlouhými šaty a on svoji nenaplněnou touhu po životní stabilitě zahání úzkostlivým dodržováním pořádku. Jsou natolik odlišní, ale přesto se jejich cesty spojí. Dokáže jejich vzájemný cit překonat to, co je rozděluje?

 

Rokosová, S.:  Přišel jsi, když venku pršelo. Zamilovaná Alice zjistí, že je těhotná a vdá se za svého přítele Richarda. U jejích rodičů bydlet nemohou a tak se zabydlí ve vile Richardovy matky v Javorově. Jejich společné soužití není zrovna ideální a když jí Richard nečekaně oznámí, že odjíždí na vojenskou misi do Afghánistánu, stávající situace se pro ni ještě zhorší. Po nějaké době se Alice seznámí s Pavlem a jejich vzájemné sympatie rychle přerostou v opojnou lásku. Oba však mají své rodiny a také smysl pro morální povinnost, jenže zjišťují, že jeden bez druhého nemohou žít. Navíc se blíží návrat manžela z vojenské mise, avšak bude to zcela jiný Richard, než jaký byl před odjezdem...

 

Lunáková, M.:  Chtěla mi vzít život. Nina Hamarová se od dětství protloukala životem plným urážek, smutku a hanby. Otec ji nenáviděl a spolužáci šikanovali. Útočiště nacházela u své nejbližší osoby - matky. Velké trápení Nině způsoboval hlas, který k ní v její hlavě neustále promlouval, ničil ji a týral. Těžké dětství donutilo Ninu opustit rodiče a odstěhovat se do jiného města, kde chtěla začít nový život. Bylo to však správné rozhodnutí?