Jdi na obsah Jdi na menu

Letní nabídka knižních novinek pro ženy 12/2022

4. 8. 2022

 

Romány pro ženy (světoví autoři):

 

Jacobsová, A.: Ostrov tisíce hvězd. Příběh se odehrává v Berlíně r. 1913, kde mladá Paula von Dahlen pocházející ze zchudlé šlechtické rodiny, pracuje jako sekretářka, aby měla na živobytí. Po náhlé smrti své matky je spolu se dvěma bratry postavena před těžké rozhodnutí - musí prodat rodné panství. Při vyklízení pozůstalosti se jí do rukou dostane zažloutlá fotografie mladého muže stojícího před mohutným stromem, africkým baobabem. A od té chvíle jí obrázek nedá spát. Je to snad matčina dávná láska nebo je to Paulin vlastní otec? Následně ji zaujme v novinách zajímavý inzerát, kdy nesmírně bohatá dáma hledá společnici na plavbu kolem Afriky. Paula neváhá a oné dámě nabídne svůj doprovod.

 

Montague, C.: Tajemství italské vily. Je r. 1937 a Alessandra truchlí nad ztrátou svého manžela Anthonyho. Při dědickém řízení zjistí, že zdědila rodinné sídlo svých předků - vilu Duranteových ukrytou v kopcích malebného Toskánska. Touha po novém začátku ji přiměje opustit i s dcerou Londýn a přestěhovat se do nového prostředí. Její syn Robert však zůstává, neboť chce dokončit studium na škole. Když v Británii vypukne válka, Alessandřina vila se stává úkrytem pro její rodinu i přátele. Robert vstoupí do služeb vlasti jako stíhací pilot Royal Air Force a osud jej zavede na starý kontinent, kde má sehrát klíčovou roli při osvobozování Itálie svírané fašismem. Rodinu Duranteových potkává láska i radost, ale také smutek a nenávist. Kdo zůstane naživu, až válečné utrpení pomine?

 

Deveraux, J.: Jak to mělo být. V malé farmářské komunitě v Masonu v Kansasu jsou Vera a Kelly Extonovy známé svými velkými ambicemi. Vera je aktivistka, která se chce připojit ke svému příteli do Mírových sborů, ale teď se však stará o svou ovdovělou matku a mladší sestru, dokud ta se nepostaví na vlastní nohy. Kelly pracuje u místního veterináře a má v plánu se provdat za svou dětskou lásku a to hned, jak ji její přítel požádá o ruku. Ani jedna ze sester není spokojená se svou současnou situací, ale časy se mění a je na každé z nich, po jaké cestě životem se vydají.

 

Doehnertová, R.: Hotel Adlon. Téměř celý život strávila Sonja Schadtová v legendárním berlínském hotelu Adlon u Braniborské brány. Zažila jeho založení, rozkvět i zánik. Ochraňovala ducha místa a čekala na rozluštění rodinného tahemství. Když konečně stojí tváří v tvář své vnučce, je jí devadesát let a vypráví jí o historii legendárního hotelu, o rodině Schadtových a Adlonových, i své lásce. A právě se svou vnučkou se staré dámě podaří odhalit tajemství jejich rodiny.
Autorka napsala i scénář úspěšné třídílné televizní série "Hotel Adlon".

 

Hannay, B.: Farmářova žena. Jackie Drummondová objeví ve starém příborníku obálku ukrývající deník a dokument, který zcela změní její život. Deník odkrývá životní osudy tří žen odehrávající se na farmě Ruthven Downs. První z nich byla Stella, jejíž vyprávění začíná v r. 1941, kdy sloužila jako zdravotní sestra v Singapuru. Další je Jackie, pro kterou farma představovala pohádkový život a její manžel Hugh byl jejím princem na bílém koni. To ona odhalila pravdu, se kterou se musela vypořádat. A nakonec to byla Alice, která měla svá tajemství i noční můry, s nimiž neustále bojovala a setkání s rodinou Drummondových se jí stalo osudným.

 

Morreyová, B.: Milostný příběh jednoho života. Missy Carmichaelová měla skvělý život - dvě úžasné děti, bezvadného manžela a vystudovanou Cambridge, co si přát víc? Život ale plynul a vše se postupně změnilo. S dcerou už několik let nemluví, syn se odstěhoval do Austrálie i s jejím jediným vnukem a Leo, její životní láska, je pryč. Missy zůstala ve velkém domě zcela sama a vzpomíná tedy na léta, kdy byla šťastná, milovaná a obklopená rodinou. Moc by si přála, aby byl její život takový jako dřív, ale ví, že to není možné a tak se musí spoléhat na pomoc cizích lidí.

 

Blake, F.: Láska po italsku. Na začátku tohoto příběhu stojí záhada: kdo je neznámá žena, které je určen dopis bez adresy? Sandy jej našla nedopsaný na matčině stolku a vzala ho s sebou s tím, že se zeptá na adresáta a zda-li ho má odeslat. Matka ležela v nemocnici a v důsledku tlumících léků již většinu času před svou smrtí prospala. Jediné, co Sandy pochopila z matčiných náznaků je, aby našla osobu, které byl dopis určen. Sandy před necelými třemi lety zemřel manžel a teď se měla rozloučit i se svou matkou. V padesáti letech se tak ocitá na životní křižovatce a neví, co ji čeká. Rozhodne se tedy prostřednictvím dopisu objevit tajemnou ženu a vydává se proto do slunné Itálie. Během své cesty postupně rozplétá pošramocené rodinné vztahy a zároveň objevuje krásu Říma i Neapole, poznává nové přátele a snad na ni čeká i láska.

 

Schweikert, U.: Nemocnice Charité. Naděje a osud. Píše se r. 1831 a v Berlíně už týdny vládne strach, že by se do Německa mohla dostat cholera. Následně úmírá na člunu za velkých bolestí lodník a osudná epidemie se začíná rychle šířit. V nemocnici Charité profesor Dieffenbach spolu s kolegy horečně hledá způsob přenosu nemoci a zároveň i léčbu nakažených. Zatímco lékaři bojují o životy tisíců lidí, tři ženy vedou svůj osobní boj. Hraběnka Ludovica, uvězněná v manželství s hypochondrem, hledá útěchu a sílu v rozhovorech s profesorem Dieffenbachem. Porodní bába Marta chce zajistit svému synovi lepší budoucnost a začne pracovat v márnici nemocnice Charité. Mladá ošetřovatelka Elizabet v sobě objeví nejen lásku k medicíně, ale i k jednomu mladému lékaři.

 

Nikolai, M.: Čokoládovna. Zlatá léta (2. díl). Pokračování rodinné ságy čokoládového impéria Rothmannových. Mladá Serafina milující dobrodružství se stěhuje ke svému nevlastnímu bratrovi Victorovi do jeho přepychového sídla, jemuž nikdo neřekne jinak než "Čokoládová vila". Rothmanovi jsou široko daleko známí svými exkluzivními čokoládovými kreacemi, jimiž se nechá i Serafina ráda svést. Mladá dívka si plnými doušky užívá luxusu a když potká pohledného Antona, vášnivě se do něj zamiluje, přestože ho čekají zásnuby. Mezitím se schyluje k sabotážnímu činu...

 

Araziová, S.: Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě. Osobní příběh Lucie se odehrává během poslední noci společného partnerského života, který se pomalu začal rozpadat. Po jedenácti letech manželství ji opustil manžel a Lucie prochází bolestnými, někdy až komickými situacemi, které jí následně přináší život. Postupně však opět nachází pevnou půdu pod nohama a snad i nový vztah. Luciin příběh je lehce nostalgickým zamyšlením nad láskou, manželstvím a osamělostí.

 

Lundbergová, S.: Otazník je polovina srdce. Elin má krásný život. Žije v New Yorku, je úspěšnou fotografkou, má úžasného manžela a skvělou sedmnáctiletou dceru. I když se vše zdá perfektní, Elin stále něco chybí. Jednoho dne dostane dopis od svého kamaráda Frederika, který jí byl jako jediný v dětství velkou oporou. Elin se tak začínají vracet vzpomínky na Gotland, kde vyrůstala a zároveň ji naplňují hanbou za to, co tehdy provedla a kvůli čemu odtud utekla s vědomím, že se tam už nikdy nevrátí. Elin pochopila, že se musí ke své minulosti postavit čelem, aby ochránila svou rodinu. Vydává se tedy na cestu, na místa svého dětství, aby tuto svou životní kapitolu vyřešila.

 

Thornton, R.: Osudný okamžik. Sarah má hlídat syna své nejlepší přítelkyně, ale když ho na chvilku spustí z očí, dojde k nehodě a chlapec musí být převezen do nemocnice. Sarah tedy řeší dilema - říct přítelkyni pravdu a ztratit kamarádku nebo lhát a snažit se udržet si její přátelství. Rozhodne se pro druhou variantu a tím si zpečetí svůj osud. Z nehod však zůstávají traumata a lži mají své následky. Řeči se rychle šíří stejně jako spekulace, co se asi stalo a pravda nakonec stejně vyjde najevo.

 

Hartshorne, P.: Dům stínů. Kate Vavasourová se probouzí v nemocnici, nevzpomíná si vůbec na nic, na svůj úraz způsobený pádem z věže a nepoznává ani osoby, které ji chodí navštěvovat. Lékaři diagnostikovali její výpadek paměti jako posttraumatickou amnézii s tím, že se paměť postupně začne vracet. To se také stane, ale vzpomínky, které se vynořují Kate z paměti však nejsou její, ale Isabel Vavasourové, která žila na stejném místě jako Kate, ve šlechtickém sídle Askerby Hall, ale zemřela již před 400 lety. Po návratu z nemocnice Kate stále nepoznává nikoho z rodiny, dokonce ani svého malého syna a celá zoufalá se snaží poskládat dohromady události, které vedly k její nehodě. Zdá se, že život v tomto sídle není tak dokonalý, jak se rodina snaží prezentovat na veřejnosti. Dřív než Kate odhalí současná tajemství, musí zjistit pravdu o minulosti své rodiny.

 

Becková, J.: Příslib nás dvou. Claire už toho v životě ztratila hodně - chronické bolesti po střelném zranění ukončily její slibnou kariéru profesionální tenistky, přítel ji opustil a dal přednost její kamarádce a vypadá to, že i její firma se ocitla ve finančních nesnázích. Musela se tedy smířit s klidným životem v ospalém městečku a rozhodla se postupně všechny překážky zdolat, ale netušila, že to nebude vůbec jednoduché. A navíc se v městečku objeví Logan, Claiřina platonická láska z dětství a jeho sestra Peyton, která jí kdysi odloudila přítele....

 

Baldiniová, L.: Maria Montessoriová. Učitelka nové doby. Maria Montessoriová pocházela ze zámožné italské rodiny a v. r. 1896 se stala první doktorkou medicíny v Itálii. Maria se zajímala o výchovu mentálně postižených dětí, studiu dětských nervových chorob a později se začala věnovat i propagaci svého nového vzdělávacího programu. Poutavě napsaný biografický román seznámí čtenáře s počátkem kariéry této významné italské pedagožky a zakladatelky výchovně-vzdělávacího programu Montessori.

 

Redfearnová, S.: Ve vteřině. Při tragické nehodě šestnáctiletá Finn Millerová zemře a ocitne se ve zvláštním časoprostoru mezi nebem a zemí, kdy bezmocně sleduje, jak se její nejbližší zoufale snaží přežít. Zatímco se někteří nečekaně projeví jako hrdinové, v jiných neštěstí probudí naopak nejhorší vlastnosti. Ačkoliv by se již Finn měla oprostit od předchozích rodinných svazků, tak nemůže své nejbližší opustit...

 

Wilderová, J.: Domek u jezera. Před rokem Nadia pohřbila svého manžela a před rokem ho držela za ruku a řekla mu poslední sbohem. Od té doby je zničená žalem a tráví většinu svých zoufalých dní snahou si zapamatovat sebemenší detaily jejich společného života. Prázdnotu v srdci se snaží zaplnit prací, aby neměla čas alespoň na chvíli na nic myslet a nic necítit. Jednoho dne obdrží nečekaný dopis od zesnulého a jeho poslední přání jí přináší novou šanci na šťastný život...

 

Larková, S.: Ostrov tisíce pramenů (1. díl). Po smrti své první velké lásky uzavře Nora, dcera velkého obchodníka, manželství z rozumu. Provdá se za ovdovělého pěstitele cukrové třtiny na Jamajce. Život v Karibiku ale není takový, jaký si mladá žena vysnila. Zacházení majitele plantáže s otroky ji hluboce šokuje a rozhodne se změnit na farmě mnoho věcí k lepšímu. Překvapivě ji v tom podpoří i nevlastní syn Doug, který přicestuje z Evropy a jeho návrat rozvíří nejen dění na farmě, ale i její city. Avšak vlivem nenadálé tragické události ztratí Nora úplně všechno a zůstane jí jen holý život.

 

Larková, S.: Ostrov rudých mangrovníků (2. díl). Deirdre, dcera Angličanky Nory Fortnamové a otroka Akwasiho, žije milovaná a chráněná na plantáži své matky a nevlastního otce. Mladí muži na ostrově ji i navzdory jejímu nežádoucímu původu obletují, ale dívka žádnému z nich nevěnuje pozornost. To se však změní, když se o ni začne ucházet mladý lékař Victor Dufresne. Po nádherné svatbě oba nasednou na loď plující do Saint- Domininque na ostrov Hispaniola, kde je však čeká něco, co změní navždy jejich osud.