Jdi na obsah Jdi na menu

Nabídka detektivek 2021

Akční romány a detektivky

 

Mankell, H.: Než přijde mráz. Jednoho srpnového večera zavolá na policejní stanici v Ystadu člověk, který údajně viděl na jezeře Marebo hejno hořících labutí. Komisař Wallander se společně se svou dcerou, která právě dokončila studium na policejní akademii a má nastoupit k ystadskému policejnímu sboru, vydává k jezeru, aby zjistil, co se tam stalo. Žádné stopy však nenajdou, ale za pár dní udeří zvířecí sadista znovu a za záhadných okolností se začnou ztrácet i lidé. Když se zmizí i Lindina kamarádka z dětství, otec a dcera Wallanderovi se společně pouštějí do pátrání, i když každý po svém, a stopy je zavedou až do guyanské džungle.

 

Lovegrove, J.: Sherlock Holmes a myslící stroj. Píše se rok 1895 a sherlock Holmes se právě zabydluje jako soukromý detektiv v londýnské Baker Street 221b, když se spolu s doktorem Watsonem dozví o podivných událostechmezi snovými věžemi Oxfordu. Profesor Quantock zkonstruoval úžasný výpočetní stroj, jehož analytické myšlení je schopné soupeřit s nejchytřejšími lidmi světa. Sherlock Holmes přijímá profesorovu výzvu a pouští se do souboje s geniálním mechanickým protivníkem a soupeří o to, kdo dříve vyšetří sérii zločinů. Ovšem při tomto soupeření se ukáže, že inteligentní stroj má i jiné úmysly.

 

Minier, B.: Tma. Na Štědrý den objeví rozhlasová moderátorka Christine ve schránce dopis od ženy, která se chystá spáchat sebevraždu. Druhý den ráno do rádia zavolá muž a obviní ji z toho, že nic nepodnikla. Brzy se obvinění, urážky a hrozby znásobí a vypadá to, jako by se někdo snažil převzít kontrolu nad jejím životem. Poté, co Martin Servaz dostane obálku s kartou od hotelového pokoje, v němžpřed rokem spáchala sebevraždu nějaká umělkyně, je jasné, že si někdo přeje , aby se opět věnoval své práci.

 

Webb, W.: Dcery jezera. Kate Grangerové ztroskotá manželství a tak se odjíždí vzpamatovat do domu svých rodičů, který je blízko jezera. Krátce nato je však u břehu nalezeno tělo zavražděné ženy a v záhybech podivně staromódních šatů je objeveno zabalené nemluvně. Totožnost ženy nikdo nezná, tedy kromě Kate, která ženu již viděla - ve svých snech...

 

Ewart, A.: Zapomeň na mě. Osm měsíců poté, co se manžel Hany Stornowayové Euan rozhodne zastavit auto na železničním přejezdu - přímo do cesty projíždějícímu vlaku a jen zázrakem přežije, žije Hana s mužem, který sice vypadá jako dřív, ale na jejich předchozí společný život si vůbec nevzpomíná. Hana upíná poslední naději ke kontroverzní skupině lékařských průkopníků vedené charismatickým lékařem Calem, který jí slibuje, že jejímu milovanému manželovi vrátí jeho vzpomínky i celý minulý život. Terapie, kterou Euan podstupuje, se však začne ubírat zcela jiným směrem a na povrch vyplouvají skutečné důvody vedoucí k jeho pokusu o sebevraždu.

 

Craven, M. W.: Černé léto. Policejní důstojník Poe se po letech dostává do konfrontace se svým bývalým případem, kdy vyšetřoval vraždu Elizabeth, dcery slavného šéfkuchaře Jareda Keatona a zároveň spolumajitelku restaurace, kterou společně vedli. Vyšetřovatel tenkrát nepochyboval, že Jared Keaton Elizabeth zavraždil. I když se její tělo nikdy nenašlo, tak byl šéfkuchař odsouzen na doživotí. Jenže po letech se objeví žena, která se prohlašuje za Elizabeth Keatonovou a Poe nevěří, že se mohl tak zmýlit. 

 

Beakey, Ch.: Osudová volba. Pět měsíců po záhadné smrti své ženy je Stephen Porter vytržen z bezesného spánku půlnočním telefonátem. Jeho sedmnáctiletá dcera Sara uvízla ve vichřici v horách a celá vyděšená jej prosí, aby ji přijel zachránit. Ačkoli si je její otec vědom, že po propitém večeru by neměl usednout za volant, přesto se vydává na pomoc své dceři. V té době jede do stejných míst i středoškolský profesor O'Shea, který tam hledá svého bezcílně bloudícího autistického bratra. A pak dochází k okamžiku, kdy se ve vichřici řítí obě auta proti sobě...

 

Mankell,H.: Pátá žena. Komisař Wallander se vrací z idylické dovolené v Římě a doufá, že si bude i nadále užívat klidu, ale opak je pravdou. Čeká ho případ zmizelého muže a při běžném pátrání je nakonec tělo oběti nalezeno v pasti ostrých bambusových tyčí a je patrné, že tato vražda byla pečlivě naplánovaná. Následně zmizí další muž a nalezené stopy nikam nevedou. Postupně Wallander zjišťuje, že stojí proti myšlení vraha, s jakým se v životě ještě nikdy nesetkal.

 

Littell, R.: Amatér. Kryptograf Charlie Heller nerušeně pracuje v Ústředí zpravodajské služby v Langley, dokud mu teroristé na americkém konzulátu v Mnichově nezastřelí milenku. Charlie se snaží přimět CIA k odvetě, ale marně. Později sám proniká za železnou oponu a pronásleduje vrahy až do Československa. Kromě touhy po pomstě ho však zaměstnávají i nečekané nástrahy zpravodajské služby a on se nevědomě řítí do nebezpečné hry mezinárodní špionáže.

 

Minier, B.: Údolí. Malá vesnice v srdci Pyrenejí je po sesuvu půdy zcela odříznutá od okolního světa, aby toho nebylo málo, tak zdejší obyvatele navíc děsí sériový vrah, který za sebou nechává znetvořené oběti. I když v té době čelí kriminalista Martin Servaz disciplinárnímu řízení, přesto se pouští do vyšetřování tohoto případu. Ani nemůže jinak, neboť v izolovaném údolí uvízla i jeho bývalá partnerka Marianne. Dokáže vyšetřovatel najít pachatele dřív, než dojde k dalšímu neštěstí?

 

Engman, P.: Ohňová země. Ve Stockholmu dojde k přepadení luxusního hodinářství a krátce nato k únosu dvou bohatých obchodníků, po jejichž rodinách únosce požaduje zaplatit vysoké výkupné. Když nepočítáme jejich majetek, tak mezi oběťmi není zdánlivě žádná souvislost a sami dotyční drží jazyk za zuby. Kriminální komisařka Vanessa Franková se pouští na vlastní pěst do vyšetřování a podaří se jí zachytit stopu vedoucí až do Chile, kde je dobře organizovaný trh s lidskými orgány a obchodníci mají co dělat, aby vyrovnali rozdíly mezi poptávkou a nabídkou.

 

Cordy, M.: Ďáblovo písmo. Geolog Ross má v životě všechno a kromě toho čekají se svou krásnou manželkou a historičkou Lauren první dítě. Když ale Lauren rozluští po staletí záhadami opředený Voynichův rukopis, ocitá se ve smrtelném nebezpečí. Rossovi nezbývá nic jiného, než najít bájnou zahradu zmíněnou v rukopisu, ale není sám. Při závodu s časem a vrahem objeví místo, které může zpochybnit všechny teorie o původu života na Zemi.

 

Sager, R.: Zamkni poslední dveře. Jules Larsenová se rozešla s partnerem, nemá žádné peníze a tak přijímá pracovní nabídku na hlídání bytu v nejprestižnější, ale také nejzáhadnější budově na Manhattanu. Přestože ji kolegyně Ingrid varuje, že tento dům má temnou historii, nedbá na její upozornění a postupně se seznamuje s obyvateli domu a respektuje pravidla, kterými se musí řídit - žádné návštěvy, žádné noci strávené mimo byt a žádné rušení obyvatel domu. Jednoho dne se Ingrid ztratí a při podrobnějším pátrání Jules zjistí, že není prvním zaměstnancem, který zmizel za nejasných okolností.

 

Masterton, G.: Pro svět mrtví. V irském Corku nevídaně kvete obchod s drogami, řádí zde různé gangy a navíc se začala pohřešovat mladá dívka. Inspektorka Katie Maguirová a její tým mají práce až nad hlavu, neboť se postupně ztrácejí i další lidé.

 

Peterson, A.: První na zabití. Mc Bride - schopný, inteligentní a chladnokrevný vojenský specialista pověřený zvláštními operacemi u CIA přešel po poslední nezdařené akci v Nikaragui do soukromého sektoru, kde využíval svých mimořádných schopností až do chvíle, kdy jej požádal o službu bývalý ředitel FBI. Jednalo se o zmizení federálního agenta pracujícího v utajení včetně tuny semtexu. Navíc pohřešovaným agentem je ředitelův vnuk...

 

Seddon, H.: Nezavírej oči. Robin a Sára jsou dvojčata, a přestože si nejsou moc blízká a ani trochu podobná, vzájemně se milují, alespoň do té doby, než je okolnosti v jejich rodině rozdělí. Teď je jim přes třicet let, Sára má všechno, co si vysnila - hezkého muže, nádherné dítě a dokonalý domov. Robin žije sama, trpí agorafóbií a mívá záchvaty paniky. Většinu času tráví chozením po domě a pozorováním obyvatelů protějších bytů. Jednou však uvidí něco, co neměla...

 

Minier, B.: Noc. Bouřlivá noc v Severním moři. Vrtulník vysadí Kirsten Nigaardovou na ropné plošině. Norská inspektorka tu totiž vyšetřuje vraždu. Během prohledávání kajuty podezřelého muže Kirsten objeví sérii fotografií a o pár dní později již sedí v toulouské kanceláři kriminalisty martina Servaze, který si snímky se zájmem prohlíží. Je na nich totiž zachycen teleobjektivem nepolapitelného sériového vraha juliana Hirtmanna a na dalším snímku je zachycené malé dítě. Pro Kirsten a Martina tak začíná velmi náročné vyšetřování a setkání s nevyzpytatelně nebezpečným nepřítelem.

 

Reeds, B.: Prohřešek. Veronica  Cavanaughová touží po dalším dítěti, ale nedaří se jí znovu otěhotnět a nevychází ani jeden z mnoha pokusů o umělé oplodnění. Navíc její tříletá dcerka si pořídila imaginární kamarádku, která je spíše ďábelská než hravá a když se jednoho dne nevrátí manžel ze služební cesty, dostává její těžce zkoušená psychika poslední ránu...

 

Jenkins, V.: První, která zemře. Dvacetiletá Keira vypadne jedné noci z okna a je na  místě mrtvá. Působila vždy šťastně a bezstarostně, takže její smrt zpočátku vypadala jako nehoda. Při vyšetřování se však postupně zjistí, že všichni z jejich nejbližších přátel mají svá  tajemství, pro jejichž uchování by stálo za to zabít. Mezitím Keiřin vrah krouží kolem nich a jeden po druhém zjišťují, že jejich životy jsou také v ohrožení.

 

Shemilt, J.: Dcera. Jenny je úspěšná praktická lékařka, matka tří skvělých dětí a manželka renomovaného neurochirurga, ale když se jednoho dne její nejmladší dcera Naomi nevrátí ze školy domů, její zdánlivě dokonalý život se začne hroutit. Policejní pátrání je neúspěšné, po Naomi se slehla zem a rodina je zdrcená. Jenny se však stále nevzdává a po více než roce od dceřina zmizení narazí na něco znepokojivého. Stopy, které po sobě Naomi zanechala, její matku nakonec k dceři zavedou, ale je to zcela jiná dívka, než Jenny vychovala.

 

Jenkins, V.: Děti ohně. V opuštěné nemocnici bylo nalezeno ohořelé tělo, které nebylo možné identifikovat. Vyšetřovatelka Alex Kingová je postavena před nelehký úkol a když je nedlouho poté objevena další oběť a Alex odhalí souvislosti mezi oběma vraždami, sama  se ocitne v ohrožení života.

 

Connolly, J.: Vlk v pasti. Městečku Prosperous se dobře daří, žijí v něm obyvatelé, kteří jsou bohatší než ostatní a jejich děti mají zajištěnou budoucnost. Důsledně se však straní ostatních obyvatel, zejména těch, kteří přišli odjinud. Středobodem společenství městečka je středověký kostelík, který dříve patřil členům jedné z pronásledovaných sekt. Následná smrt bezdomovce a nevysvětlitelné zmizení jeho dcery však vzbudí pozornost neústupného detektiva Charlieho Parkera, který má k místnímu společenství silné výhrady a je přesvědčen, že mezi nimi a oběma případy je úzká souvislost. Netuší však, že jeho protivníci jsou mnohem nebezpečnější, než si dokázal představit.

 

Coates, D.: Duchové rodiny Folcroftů. Když matka Tary a jejího bratra Kyla skončí po havárii v nemocnici a je v kómatu, obě děti jdou bydlet k prarodičům, které předtím nikdy neviděli. May a Peter Folcroftovi se zpočátku zdají příjemní a přátelští, i jejich velký dům schovaný v horách na kraji lesa působil idylicky. Později se však May Folcroftová začne podivně chovat a sourozenci se stanou svědky různých nevysvětlitelných jevů. Brzy se přesvědčí, že v domě opravdu straší.

 

Friis, A.: Záblesk. Po smrti matky a odsouzení otce za její vraždu si Ella prošla "péčí" dánského sociálního systému, mnoha pěstounskými rodinami i polepšovnou. Nyní se stará o jedenáctiletého syna a bojuje s podivnými záchvaty, které jí komplikují život a znemožňují pracovat. Ze strachu, že jí odeberou syna a on si projde tím, čím ona v dětství, odejde s ním do zchátralého domu své babičky, kde to všechno původně začalo.

 

De la Motte, A.: Jarní oběť. V době konání magických oslav nástupu jara, tzv. Valpružiny noci, vydaly lesy kolem zámku Bokelund svou oběť - šestnáctiletou Elitu Svyrtovou, která byla nalezena zavražděna na rituálním místě. Z vraždy byl obviněn její nevlastní bratr a krátce nato celá rodina mrtvé dívky beze stopy zmizela. Po více než 30 letech se do tohoto zámku nastěhuje doktorka Thea Lindová, která je zcela fascinovaná dávnou tragédií i místními legendami a postupně odhaluje příliš mnoho podobností mezi vlastní minulostí a Elitiným životem. Její podezření narůstá, ocitá se v nebezpečí a další oběti na sebe nenechají dlouho čekat.

 

Reich, K.: Kosti nikdy nelžou. Neobjasněné zločiny jsou noční můrou nejen policistů, ale i soudních antropologů. Když se na doktorku Brennanovou obrátí detektiv z oddělení odložených případů pochopí, že nadcházející dny a týdny budou velmi náročné. Případy zavražděných dětí se sice odehrály na různě vzdálených místech, ale je jisté, že mají stejného pachatele. Před lety vražedkyně Pomerleauová unesla, mučila a zabila několik dívek, ale unikla zatčení a pro vyšetřovatele to byla ponižující porážka. Nyní se Pomerleauová opět objevila a vše nasvědčuje tomu, že je zapletená do dalších vražd. Doktorka Brennanová musí do svého týmu přijmout i svou matku, která je na internetu jako doma a na základě indicií se jí podaří najít informace, které nakonec přivedou její dceru k děsivému zjištění.

 

Cornwellová, P.: Chaos. Jedné horké letní noci je doktorka Scarpettová informována o mrtvé cyklistce nalezené poblíž fakulty v Cambridgi a co je podivné, že na těle oběti jsou patrné známky nadpřirozené síly. V průběhu vyšetřování dostává její manžel - agent FBI, podezřelé telefonáty a doktorka Scarpettová zvláštní korespondenci, ze které je patrné, že se neznámý odesílatel dostal k ryze osobním informacím rodinných příslušníků. Doktorka Scarpettová se svým týmem pak musí čelit mnohem nebezpečnějším skutečnostem souvisejícími s další vraždou, která se stala stovky mil daleko a navíc analýza záhadných ostatků odhalí materiál, který zcela jistě nepochází z našeho světa.

 

Chavez, H.: Tři dny do pekla. Jedné deštivé noci jede veterinářka Cassie Larkinová autem domů a stane se svědkem brutálního napadení mladé ženy obrovským mužem. Bez váhání zastaví, zavolá policii a navzdory nebezpečí konfrontuje útočníka, který poté vysloví kruté ultimátum: "Nech ji zemřít a nechám tě žít" a odjede jejím autem. Následující den zmizí její manžel s šestiletou dcerou - jde jen o podivnou shodu okolností nebo je to počátek děsivé noční můry?

 

Stanley, K.: Město draků. San Francisco v r. 1940 žije oslavami Svátků jara, čínského nového roku a třídenní slavností, která má pomoci vybrat peníze na válečnou pomoc Japonskem napadené Číně. Kvůli japonské invazi do Číny jsou vztahy mezi japonskou a čínskou komunitou ve městě  velmi napjaté a policie se mezi znepřátelené gangy vůbec nechce plést. Jednoho dne se stala soukromá vyšetřovatelka Miranda Corbieová přímým svědkem vraždy mladého Japonce Takahašiho a rozhodne se tento případ řádně vyšetřit. I když naráží na různá úskalí, a to nejen kvůli své minulosti, kdy byla známá jako luxusní kurtizána, což jí paradoxně zase pomůže nahlédnout do světa "červených luceren" a získat tak informace, ke kterým se policie jen tak nedostane.

 

McGowan, C.: Tvá vina. Mělo to být skvělé setkání šestice přátel z univerzity, kteří se neviděli více než dvacet let. Hostitelce Ali se v životě splnilo úplně všechno, má práci snů a milující rodinu. Při společenském setkání však její nejlepší kamarádka vznese šokující obvinění, které navždy změní osudy všech pozvaných.

 

Averbeck, S.: Seznam hostů. Carola Martinsová je na sociálních sítích jako doma a jejich pomocí manipuluje s lidmi kolem sebe tak, aby měla všechny pod kontrolou. Jako úspěšná influencerka pořádá večírky a velice pečlivě vždy sestavuje seznam hostů. Vše musí hrát v její prospěch, ale jen do doby, než si mezi jejími hosty začne vybírat vrah své oběti.

 

Elsberg, M.: Helix. Během státní návštěvy Mnichova náhle zemře americký ministr zahraničí a při pitvě bylo na jeho srdci objeveno zvláštní znamení. Může to mít souvislost s jednou genetickou klinikou a jejím neoficiálním výzkumným programem?

 

Minier, B.: Sestry. V květnu 1993 se začínající policista Martin Servaz účastní vyšetřování dvojnásobné vraždy. V lesích jsou nalezena těla dvou sester oděných v šatech k prvnímu svatému přijímání. Místo činu nápadně připomíná scénu z knihy Erika Langa, známého autora thrillerů, kterého se nikdy nepodařilo usvědčit. O pětadvacet let později je Servaz přivolán k záhadnému úmrtí v domě stejného spisovatele. Podaří se najít souvislost mezi oběma případy a dopadnout vraha?