Jdi na obsah Jdi na menu

Nabídka populárně - naučné literatury 15/2022

13. 9. 2022

 

Populárně - naučná literatura:

 

Klicperová, L. - Kutilová, M.: S lékaři v první linii. Březen 2020 - Česko ochromila pandemie neznámého koronaviru z Číny. Hranice se uzavírají a reportérka Lenka Klicperová nemůže vycestovat za plánovanou reportáží do válkou zmítané Sýrie, ani do Somálska. Frontová linie se však najednou rýsuje zcela jinde - v českých nemocnicích. Jak si čeští lékaři poradili s pandemií, která zasáhla celý svět? V čem byli lepší než ostatní? K Lence Klicperové se připojila i novinářka Markéta Kutilová a společně začaly navštěvovat covidová centra českých nemocnic. Jezdily s týmem odběrové sanity, účastnily se operací, trávily s lékaři a sestrami čas na odděleních a tím načerpaly mnoho informací, které následně předkládají v této publikaci čtenářům. Kniha je poctou lékařům, sestrám a veškerému zdravotnickému personálu, který obětavě vykonával (a stále vykonává) svou práci bez ohledu na možnost nákazy nebo smrti.

 

Vojáček, J.: Rozhodni se být zdráv. Pokračování bestselleru "Umění být zdráv". Rozhodnout se - je prvním krokem na vědomé cestě ke zdraví, ale naslouchat svému vlastnímu tělu však nemusí být tak snadné. Které techniky mohou pomoci zlepšit zdraví a naprogramovat tělo k větší odolnosti? MUDr. Jan Vojáček komunikuje na toto téma s osobnostmi, kterých si váží a které mají k tématu o zdraví co říct. Oblíbený lékař ukazuje pomocí praktických návodů, jak najít odvahu k zodpovědnému přístupu ke svému zdraví vedoucímu k životu prožitému v radosti a lásce. Tato inspirace je vhodná opravdu pro každého. 

 

Alix, J. C.: Jde o vaši krev. Většina Čechů umírá předčasně na následky kolapsu oběhového systému - na infarkt, iktus, plicní embolii, trombózu nebo komplikace při cukrovce a je  s podivem, že tyto zdravotní problémy má stále více osob v mladším věku. Existují velmi jednoduchá a levná opatření, jejichž zásluhou se lze vyjmenovaným zdravotním komplikacím vcelku spolehlivě vyhnout a omezit tak užívání mnohdy nebezpečných léků. Autor knihy je lékař a zastánce přírodního léčitelství a prostřednictvím této knihy seznamuje čtenáře se způsoby spolehlivé preventivní ochrany.

 

Alix, J. C.: Jde o vaše kosti. Tato kniha představuje klíčovou zkušenost přírodního léčitelství v ortopedii. Zabývá se např. léčbou bolesti zad, osteoporózy a kloubních obtíží. Autor (lékař) tvrdí, že pokud porozumíme svým bolestem, pak se jim můžeme vyhnout nebo se jich vlastními silami zbavit. Dále poukazuje na fakt, že většina uvedených problémů vzniká chybným držením těla a nesprávnou výživou, jež mívá za následek nefunkční látkovou výměnu, a tudíž překyselení organismu.Varuje před zneužíváním hormonů, kortizonu, léků proti bolesti a před zbytečnými operacemi. Představuje šetrné metody s pozoruhodnými výsledky, které přesvědčí zdravé i nemocné.

 

Alix, J. C.: Jde o vaše střevo. Současný způsob stravování se dostal do příkrého rozporu s miliony let  modelovaným trávicím traktem a v důsledku nezdravých stravovacích návyků dochází k oslabování funkce střeva a v souvislosti s tím i ostatních orgánů. Pokud střevo nefunguje správně, objevují se zdravotní problémy (zácpa, hemeroidy, průjmy, alergie, revma, migrény, autoimunitní onemocnění, infarkty, dna, diabetes, různé záněty, rakovina), které mnohdy nezmírňují ani zavedené léčebné postupy a léky. Autor na základě svých lékařských poznatků doporučuje jednoduché způsoby obnovy správné funkce střeva, zejména úpravu stravy s vyloučením živočišných bílkovin a střevní hydroterapii.

 

Kurkumová kuchařka. Objevte léčebné účinky a využití kurkumy v 50 receptech. Kurkuma, považovaná za nejůčinnější přírodní lék proti otokům, se již po staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Nejnovější studie poukazují na protirakovinné vlastnosti kurkumy a na pozitivní efekt, který má na léčbu zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy choroby a revmatické artritidy. Kurkuma pomáhá zlepšovat funkci jater a srdce, snižuje cholesterol a pomáhá jako prevence Alzheimerovy choroby. Vyzkoušejte zajímavé recepty od čajů a dalších nápojů, polévek, salátů až po zmrzlinu.

 

Holub, J. T.: Homeopatie pro dospělé. Návody na samoléčbu více než 90 nemocí a potíží vč. rad pro paliativní péči o nemocné v terminálním stadiu. Autor se dlouhodobě zabývá homeopatií a poradenstvím v léčbě pomocí homeopatických přípravků, Bachových esenc, Schüsslerových solí a jeho kniha výrazně přesahuje rámec pouhé rukověti alternativní samoléčby. Čtenáři získají velkou spoustu prakticky využitelných informací, seznámí se s druhy a účinky jednotlivých homeopatik a praktickými návody na alternativní léčbu běžných i závažnějších zdravotních problémů.

 

Šmucler, R. - Hátlová, P.: Nevěřte ani mně aneb Špinavé triky i neuvěřitelné možnosti estetické medicíny. Kniha je nejen průvodcem po novém a fascinujícím světě estetické medicíny, ale také radí čtenářům, jak poznat neseriózní jednání při návštěvě různých klinik, při následné konzultaci, nabízených chirurgických výkonů a případnému riziku estetických zákroků. Autor poměrně detailně rozebírá všechny dostupné metody, hodnotí jejich klady a zápory a upozorňuje na možné komplikace. Kniha je určena všem, kteří uvažují o změně svého vzhledu.

 

Ondrášek, M.: Chirurgem v Kazachstánu. MUDr. Martin Ondrášek je nejen chirurgem, ale i primášem lékařské Vsetínské cimbálové muziky a s houslemi nebo i na kole procestoval kus světa. Dvakrát obletěl zeměkouli a o svých dobrodružně-cestovatelských zážitcích píše do novin, časopisů a vypráví na besedách a různých setkáních. V této knize seznamuje čtenáře se svými postřehy z pracovní cesty do Kazachstánu, kde pracoval v aksajské ambulanci na pozici vedoucího lékaře a na tuto zkušenost nejen rád vzpomíná, ale klidně by ji absolvoval znovu.

 

Mandžuková, J.: Ukliďte si v sobě! Všichni to dobře známe a mnozí z nás donekonečna přemýšlí nad tím, jak jsou zklamaní, osamělí, neúspěšní, v hlavě si přehrávají svoje chybná rozhodnutí i zmařené příležitosti a mají strach z toho, co jim budoucnost přinese. Tato kniha dává čtenářům návod, jak si udělat "pořádek v hlavě" a vyrovnat se se všemi myšlenkami a emocemi, které k nám přicházejí a změnou myšlení najít cestu k radostnému a plnohodnotnému životu.

 

Huber, G.: Energetická očista domova. Chcete mít krásně čistý domov, plný čerstvé pozitivní energie a harmonie? Tato knížka zabývající se energetizací domu či bytu, vám dodá sílu a odhodlání k vytvoření pozitivní atmosféry domova. Používáním hlavních zásad ohledně čtyř základních elementů, vůní, zvuků, energetických symbolů, fialového plamene, vykuřovatel a energetických sprejů, lze provádět jednoduchý očistný rituál ke zharmonizování svého domova a okolí. 

 

Spinelli, P.: Montessori pro (ne)chápavé 0 - 3 roky. Přirozený vývoj, spontánnost, svoboda i hranice, motorické schopnosti, vyjadřování... Tato kniha seznamuje čtenáře se základními pilíři Montessori pedagogiky, o jejím uvedení do každodenní praxe v domácím prostředí dítěte a respektování jeho přirozeného rozvoje. K dispozici je nabízeno velké množství aktivit, které jsou pro dítě do 3 let bezpečné, zklidňující i obohacující. 

 

Volná, K.: Mámo, táto, cvičte se mnou! Kniha je plná námětů na zdravé pohybové aktivity, které jsou určeny nejen pro volný čas dětí strávený s rodiči, ale také pro ty, kteří se věnují dětem, pracují s nimi, vychovávají je a vedou k pohybu. Uvedená psychomotorická cvičení jsou vhodná pro děti již od 3 let a rozvíjí jejich pohybovou, sociální, psychickou, emocionální stránku a zároveň je pohyb využíván jako výchovný prostředek.

 

Šťastná, R.:  a kol.: Vzpomínkomat.  Vzpomínkomat 2. Každý kousek oděvu, hračka nebo přístroj má svůj příběh a díky unikátnímu projektu ve spolupráci s webem "Starý páky", se na tyto věci nezapomíná. Stejně tak jako na reklamy, základní vojenskou službu, spartakiádu,pionýrské tábory, zájezdy s povinnou ranní rozcvičkou, nákupy v Tuzexu apod. Dvě originální knihy  doplněné spoustou fotografií umožní mnohým generacím alespoň na chvíli cestovat časem a vrátit se do doby svého mládí.

 

Bartková, H.: Zmizelá Morava. Prostějov. V minulosti býval Prostějov často nazýván velkou hanáckou vesnicí, která se nacházela na úpatí Drahanské a Konické vysočiny na kraji Hané chráněná mohutným kopcem Kosířem. Publikace má připomenout pamětníkům zaniklou tvář města a regionu se zřetelem na jejich historický nebo umělecký význam a na sílu "genia loci", na jehož vytváření se podíleli naši předkové. Kniha je doplněna spoustou historických fotografií a informací z regionálního oddělení prostějovské knihovny a ze Státního okresního archivu v Prostějově.

 

Taussig, P.: Barrandovská bohéma? Bylo jednou jedno filmové studio, kterým prošly dějiny. Magické slovo Barrandov a hvězdy stříbrnéhom plátna...koho by neoslnily? Byli to však opravdoví bohémové? U mnohých s tím lze polemizovat, ale bezesporu největším bohémem první republiky byl Žid Hugo Haas. V zákulisí filmového studia se však pohybovaly i další osobnosti, které se zapsaly do dějin českého filmu např. Vlasta Burian, Oldřich Nový, Zdeněk Štěpánek, Otakar Vávra a mnoho dalších.

 

Macek, P.: Veronika Žilková: Dělte dvěma. Zajímavý rozhovor s populární herečkou, životem zocelenou ženou a několikanásobnou matkou, která se u příležitosti svých 60. narozenin ohlíží za svým životem i kariérou. Ve své nejrozsáhlejší a nejintimnější zpovědi se nevyhýbá ani citlivým tématům a doposud nevyřčeným soukromým tajemstvím.

 

Feldmanová, D.: Unorthodox. Skandální odmítnutí mých chasidských kořenů. Deborah prožila celý svůj život v náboženské sektě chasidských Židů v newyorském Brooklynu. Bylo jí diktováno, jak se má oblékat, s kým smí mluvit, co může číst a koho si musí vzít za muže. Uvěznění v sexuálně a citově nefunkčním manželství se však ve svých devatenácti letech rozhodne vzepřít a vzít svůj život do vlastních rukou. Strhující životopis se stal bestsellerem a byl zfilmován společností Netflix.