Jdi na obsah Jdi na menu

Nabídka populárně naučné literatury

14. 6. 2019

KNIŽNÍ  NOVINKY

Psychologie a zdraví:

Trénink paměti (Lairová, S.) - v zaměstnání i v osobním životě neustále využíváme svou paměť a může se nám stát, že začneme pociťovat její nedostatečnost. Autorka knihy, která se zabývá klinickou psychologií a vede vzdělávací paměťové kurzy, nám umožňuje zábavnou formou otestovat naši paměť a osvojit si metody k jejímu zdokonalení a procvičování.

První kroky z úzkosti (Middleton, K.) - úzkost nás může připravit o spokojenost, sebevědomí i nové příležitosti ve vztazích, ve škole nebo v zaměstnání. Na základě praktických zkušeností s klienty nám autorka může prostřednictvím jednoduchých technik pomoci získat "pevnou půdu pod nohama"n a vést šťastnější  a naplněnější život.

První kroky z kouření (Atkins, S.) - autorem knihy je praktický lékař známý jako autor mnoha odborných článků a knih, častý účastník diskuzí v různých médiích o zdravotních tématech. V této odborné příručce se zaměřuje na problematiku kuřáků a možnostmi, jak se tohoto zdraví škodlivého zlozvyku zbavit.

První kroky z problémového pití alkoholu (McMahon, J.) - na rozdíl od mnoha jiných, klinicky zaměřených publikací, napsal tuto příručku empatický odborník, který byl dříve také závislý na alkoholu. Popisuje způsob, jak alkohol funguje, jak ovlivňuje lidský mozek, tělo i způsob života a svými radami se snaží pomoci těm, kteří se snaží tuto závislost porazit.

Začarovaný kruh anorexie, bulimie a psychogenního přejídání a cesty ven?! (Papežová, H.) - odborná lékařka upozorňuje, že tyto negativní jevy patří svou charakteristikou mezi velmi závažné zdravotní i společenské problémy, které mohou dlouhodobě velmi nepříznivě ovlivnit život jedince i jeho rodiny. Kniha je návodem, jak usnadnit komunikaci s jedincem a pochopit jeho emoční prožívání těchto onemocnění a informuje o možnostech a typech léčby.

Amalgám, časovaná bomba (Altmann-Brewe, J.) - v zubním lékařství v souvislosti s užíváním amalgámu, se často nabízí otázka o možnosti nebezpečného účinku rtuti na zdraví pacientů. Na základě mnohých případů bylo prokázáno, že někteří citlivější pacienti negativně reagovali na přítomnost amalgámových výplní zubu a to různými zdravotními potížemi.

Nemocní z léků (Stolzeová, C.) - léky mají léčit, pomáhat mírnit pacientům jejich zdtravotní potíže a případně je chránit před určitým onemocněním, ale na druhé straně je dobré si uvědomit, že léčba vysoce účinnými látkami je často spojena i s negativními účinky. Je také všeobecně známo, že mezi lidmi je nadměrná spotřeba léků a různých vitamínových doplňků, které navíc při špatné diagnóze nebo kombinaci mohou pacientům způsobit zhoršení stávajících zdravotních potíží. V zájmu každého člověka je nutné, aby s léky na  lékařský předpis nebo volně prodejnými přípravky zacházel střídmě a jejich užívání konzultoval s lékařem nebo lékárníkem. 

Kameny a květy (kol. autorů) - tato kniha je průvodcem na cestě životem pro každého, kdo se zajímá o způsob léčby vedoucí ke kořenům problému a kdo chápe zdraví jako rovnováhu mezi fyzickým a psychickým vnímáním a stavem člověka. Léčba kameny a terapie Bachovými květy se v posledních letech velmi rozšířila. Napříč jejich rozdílnosti - pomíjivosti květů a naopak stálosti minerálů, se v terapeutické praxi velmi dobře doplňují. Esence z květů nabízí okamžitou pomoc a následné využití síly minerálů stabilizuje požadované účinky.
 

Miluj své srdce (L. L. Hay, Kessler , D.) - duchovní učitelka a autorka mnoha inspirativních knih se společně s Davidem Kesslerem  zamýšlejí nad tím, jak se v životě vyrovnat s různými ztrátami. Autoři s lidmi hovoří o jejich pocitech a myšlenkách, které je provázejí v momentě, kdy se rozcházejí s partnerem, vyrovnávají se s úmrtím milované osoby nebo prožívají zklamání v lásce a směřují jejich myšlení ke zcela jinému přístupu k těmto deprimujícím situacím. Kniha je pomůckou, jak si v sobě vytvořit jistou odolnost vůči těžkým obdobím našeho života a nalézt mír a klid mysli.
 

Životní energie (Jirschová, A., Cafferkyová, M.) - autorka je významným mocným médiem a jasnovidkou. Přednáší o duchovních záležitostech, pracuje jako astroložka a mezi její klienty patří významné osobnosti politického i kulturního života. V této knize uvádí cenná doporučení, díky nimž si každý z nás může vytvořit podmínky pro plnohodnotný a příjemný život.

Kniha pro svobodné, kteří již nechtějí být sami (Kössner, Ch.) - tato publikace čerpá z vlastní praxe autorky, z její poradenské činnosti a analýzy mnoha rozhovorů jejich klientů. Na základě typologie svobodného člověka lze vypracovat návod, jak se mohou svobodní lidé vydat vstříc k úspěšnému a naplňujícímu vztahu.

Nevěra a co s ní (Uzel, R.) - známý lékař a sexuolog nabízí čtenářům různý pohled na problematiku nevěry v partnerských vztazích. Pozastavuje se také nad tím, jak nevěru rozpoznat, jak se pak chovat k takovému partnerovi a jak při případném odpuštění a nápravě zabránit recidivě. Ačkoliv autor doporučuje při řešení tohoto problému zachovat chladnou hlavu, snažit se porozumět partnerovi, být vstřícný k dialogu, je si také vědom obtížnosti zachování tolerance a klidné komunikace.

Život s nepřítelem (Stránská, L.) - když si hrdinka příběhu začala psát deník, zřejmě tušila, že její manželství byl velký omyl, i když v něm vydržela více než padesát let. Po manželově smrti si uvědomila, s jakým člověkem žila - sebestředným sobcem téměř bez emocí, který ji neustále ponižoval, dělal naschvály a jeho hrubé zacházení často vyvrcholilo i fyzickým napadením. Autorka varuje, že chování násilnického partnera se nikdy nezmění a apeluje i na lhostejný přístup okolí k domácímu násilí.