Jdi na obsah Jdi na menu

Napínavé čtení - detektivní a válečné romány

Detektivní a válečné romány

 

McDermidová, V.: Pomsta. Existuje sériový vrah, který dokáže policejnímu profilerovi Tonymu Hillovi dokáže nahnat strach až do morku kostí. Už jeho pouhé jméno mrazí všechny, kteří s ním přišli do kontaktu, neboť svou krutostí překonává všechny ostatní. A do života Tonyho se už jednou výrazně zapsal. Teď se vrací ještě vyšinutější a mazanější hnán zničující touhou se Tonymu a vrchní inspektorce Carol Jordanové pomstít za roky strávené ve vězení.

 

Novotný, D. J.: Zpověď agenta StB. Společenskohistorický detektivní román odehrávající se v současnosti, zároveň zachycuje prostřednictvím literární zpovědi agenta StB, samozvaného mstitele a vraha desetiletého období tottalitního režimu. Děj se odehrává v současném akademickém a nakladatelském prostředí, ale zároveň i v prostředí státní bezpečnosti 80. let minulého století. Prolínáním dvou dějových linií zdánlivě spolu nesouvisejících, vzniká napětí korunované nečekaným rozuzlením.

 

Lindsay, J.: Tropická deprese. Policista Billy Knight, který při únosu přišel o ženu a malou dcerku, se po odchodu od losangeleského sboru odstěhoval na floridský ostrov Key West. Má svůj člun a živí se jako průvodce svátečních rybářů. Zařekl se, že se do Los Angeles ani k policejní práci už nikdy nevrátí, ale jeho kolega Roscoe McAuley ho přinutí změnit názor. Požádá Billyho, aby mu pomohl najít vraha mladého černocha, který zemřel při rasových nepokojích. Billy nejprve odmítne, ale když se dozví, že mrtvý chlapec byl Roscoeův syn, nasedne do letadla a rozhodne se odhalit vraha, který si je tak jistý sám sebou, že se nezastaví před ničím. 

 

Bým, P.: Vražda v secesní vile. V jednom ze smíchovských domů je nalezen mrtvý muž a rozběhne se vyšetřování, ve kterém se kapitán Brandl a poručík Kotrba pokoušejí zjistit  všechny souvislosti s obětí zločinu. Stojí za rafinovanou vraždou muže jeho obchodní partner, manžel jeho milenky nebo někdo jiný? Pátrání zavede vyšetřovatele do nebezpečných míst pražských heren a následně se objeví i tělo další oběti - zřejmě svědka první vraždy, která byla zřejmě umlčena dřív, než mohla promluvit. 

 

Grisham, J.: Zúčtování. V říjnu r. 1946 v městečku Clanton, státu Mississippi, Pete Banning ráno vstal, vjel do městečka a spáchal šokující zločin. Co vedlo tohoto místního a váženého občana, válečného veterána, farmáře, otce a bohabojného člena metodistické církve k tomuto nepochopitelnému činu? Jediným jeho vyjádřením místnímu šerifovi, svému obhájci, porotě a svým nejbližším, byla věta: "Nemám k tomu co říct." , což řekl bez strachu ze smrti a s přesvědčením, že si motiv vezme s sebou do hrobu.

 

Sandford, J.: Extrémní oběť. Kvůli narůstajícím sporům s vedením opustil Lucas Davenport minnesotský Státní kriminalistický úřad a po mnoha letech je náhle bez práce. Jeho pověst špičkového vyšetřovatele však zůstala, a tak si jeho službu vyžádá guvernér Elmer Henderson, který kandiduje na úřad prezidenta. Jeho konkurentkou je Michaele Bowdenová, od které očekává, že v případě jejího úspěchu mu nabídne post víceprezidenta. Během předvolební kampaně jsou proti Bowdenové směrovány ostré a nebezpečné výhrůžky, a proto se Henderson obrátí na vyšetřovatele Davenporta se žádostí, aby zjistil, kdo jeho protikandidátku ohrožuje. 

 

Lindsay, J.: Rudý příliv. Bývalému policistovi Billymu Knightovi se letos vůbec nic nedaří, s přítelkyní Nancy se stále víc hádá a jeho oblíbený koníček - rybaření na floridském ostrově Key West se také nevydařilo. Aby si spravil náladu, tak se vydá se svým kamarádem Nickym na odpočinkovou plavbu, kde však v zálivu objeví mrtvé tělo patřící haitskému uprchlíkovi. K vyšetřování se místní policie moc nemá, a tak se policista Knight s Nickym a ukrajinskou imigrantkou Annou rozhodnou tuto vraždu vyřešit sami.

 

Indridason, A.: Hlas. V jezeře uprostřed lávového pole je nalezeno mrtvé tělo. Mladý detektiv Erlendur a jeho starší kolega Marian Briem zahajují vyšetřování. Jedna ze stop vede i na americkou vojenskou základnu, kde se však s nimi nemíní nikdo bavit. Vypadá to, že se mrtvému stalo osudným nějaké vojenské tajemství. Nabízí se také otázka, zda-li s jeho smrtí nemá něco společného i zmizení osmnáctileté dívky, ke kterému došlo před mnoha lety.

 

Patterson, J.: Vadí, nevadí. Claire byla na stopě něčeho závažného, ale při ozbrojeném přepadení zemře. Trevor nevěří, že to byla pouhá náhoda, neboť všechny okolnosti ukazují na předem promyšlený čin. Aby zjistil, proč musela zemřít, neváhá ani hodně riskovat. Se smrtí Claire stejně ztratil vše, na čem mu záleželo.

 

Grayson, A.: Chlapec v parku. Dylan Aaronsen, prodavač se zdravou výživou, příležitostný básník a celoživotní samotář na prahu středních let, chodí každý den během polední přestávky do parku. Tam si užívá klidu, hledá inspiraci a pozoruje kolemjdoucí lidi. Jednou si povšimne malého chlapce, který se pravidelně objevuje u zdejšího jezírka. Čím pozorněji ho sleduje, tím víc je mu jasné, že s ním není něco v pořádku. Chlapec je apatický, smutný a když si od jisté chvíle Dylan povšimne i modřin na jeho pažích, tak se rozhodne jednat. Netuší, že se tím jeho život obrátí zcela naruby a zjištěná pravda je mnohem horší, než si dovedl představit.

 

Miranda, M.: Naprosto cizí. Leah Stevensová přijde o prestižní post reportérky bostonských novin i o svou dobrou pověst a nastanou jí zlé časy. Při náhodném setkání se svou bývalou spolubydlící Emmou Greyovou se společně rozhodnou, že nechají minulost za sebou a přestěhují se do malého městečka. Tam je však čeká nemilé překvapení, Emmy zmizí a zároveň je nalezena mrtvá žena, která se Leah až neuvěřitelně podobá. Policie se o mrtvé ani o Emmy nedaří zjistit žádné bližší údaje, a tak se Leah rozhodne pátrat na vlastní pěst. Postupně zjišťuje, jak svou přítelkyni málo znala a zda-li je možné, že žádná Emmy Grayová ve skutečnosti neexistuje?

 

Rickstad, E.: Číhání. Přátelskou a poklidnou atmosféru odlehlého městečka Canaan ve Vermontu narušují spory o legalizaci homosexuálních sňatků. Mezi lidmi panuje nepříjemná nálada podporovaná strachem a předsudky, jež vyvolávají i násilí. Když je v domě advokáta, který zastupuje práva gayů, zavražděna mladá dívka, vyšetřovatelka  Sonja Testová je přesvědčená, že vražda i stávající rozepře spolu souvisejí. Jak postupně při vyšetřování odkrývá nová fakta, tak odhaluje děsivé činy skryté po dlouhá desetiletí a zároveň zjišťuje, že za idylickou tváří městečka se ukrývá temnota a zlo páchané na nevinných.

 

Patterson, J.: Šestnáctá lež. Detektiv Lindsay Boxerová se těšila na romantickou večeři se svým manželem a místo ní se dostali do střetu s nebezpečným atentátníkem, kterého se jim naštěstí podařilo zneškodnit. Ovšem usvědčit ho bude tvrdý oříšek, neboť je nesmírně vychytralý a opatrný. S blížícím se soudem je Lindsay čím dál více nervózní, neboť při neustálém procházení faktů a domněnek zjišťuje, že neví komu má věřit a navíc jí hrozí, že se na lavici obžalovaných může ocitnout i ona.

 

Rollins, J.: Klíč soudného dne. Na třech místech a na různých kontinentech se stanou tři vraždy, které spojuje děsivý detail: všechny oběti mají na kůži vypálený druidský pohanský symbol. Mezi zavražděnými je úspěšný genetik zaměstnaný na Princetonské univerzitě v laboratoři, kde pracuje s nebezpečným biologickým odpadem, v římské bazilice sv. Petra je nalezen mrtvý archeolog a v africkém táboře Červeného kříže je zabit syn amerického prezidenta. Tato netypická úmrtí přinutí velitele Graye Pierce okamžitému pátrání, které ho následně přivádí k záhadě, jejíž kořeny sahají do dávné minulosti a ke zločinu zakódovaném v tajemném středověkém rukopisu.

 

Hoag, T.: Ledové srdce. danu Nolanovou, nadějnou televizní reportérku, unese nepolapitelný sériový vrah, známý pod přezdívkou Doc Holiday. Ačkoli ji nelidsky týrá, dívce se podaří jako zázrakem přežít a nakonec svého trýznitele z posledních sil zabije. Ale i po následujících měsících léčení a rehabilitace je Dana v žalostném stavu, zejména kvůli zranění mozku. Na podrobnosti  onoho traumatického zážitku nemá jasné vzpomínky a na svůj předchozí život si vzpomíná jen velmi pozvolna. Po propuštění z nemocnice se vrací k matce do rodného města, ale tam ji místní média připomenou starý případ její kamarádky, která před lety záhadně zmizela. A Dana se přímo posedle pouští do pátrání po tom, co se vlastně tenkrát stalo...

 

Ryan, Ch.: Usáma. Dozvěděl se to prezident Spojených států amerických i celý svět. Viděl to i voják SAS Joe Mansfield, který se podílel na vojenské akci v Pákistánu. Byl u toho, když speciální jednotka SEAL vyrazila do akce a následně její vojáky, jak odnášejí bin Ládinovo mrtvé tělo. Dalo by se říci, že Joe viděl to, co ostatní, ale přihodila se řada dalších zvláštních událostí. Někdo chce, aby zemřel. Někdo chce zničit celý jeho svět, jeho rodinu a z Joea udělat nebezpečného zločince. Pokud chce přežít, musí zjistit, co se skutečně stalo tu noc, kdy Američané vtrhli do bin Ládinova úkrytu a navzdory všemu tak odhalit zlověstnou pravdu.  

 

Sullivan, M.: Pod krvavými nebesy. Prostý italský mladík Pino se nestará o nacisty ani o válku, al e chce si užívat života, hudby a dívek. Když je ale jeho milánský domov vybombardován, přidává se k podzemnímu hnutí, které pašuje Židy do bezpečí. Pino tak začíná zjišťovat pravdu o utrpení, které přináší válka. Vše se ještě více komplikuje, když se nedobrovolně  stává osobním řidičem Hitlerova tajemného generála Hanse Leyera. Pino rozehrává nebezpečnou špionážní hru, kdy musí svou pravou úlohu skrývat i před svými nejbližšími. Postupně odhaluje další páchaná zvěrstva a netuší, že se nacistická smyčka kolem něj i jeho blízkých neúprosně utahuje...

 

Ryan, Ch.: Špatný voják. Loď s migranty se prodírá rozbouřenými vlnami Středozemního moře a její cestující jsou hladoví, zoufalí a vyděšení. Mezi nimi se do Evropy snaží skrytě proniknout i militanti z tzv. islámského státu, ale stanou se terčem útoku vojáků ze speciální jednotky SAS. Jakmile jeden ze zajatců prozradí plány na krveprolití v Londýně, dostane jeden z příslušníků SAS Danny Black za úkol infiltrovat se do nejvíce nebezpečné oblasti - přímo na území islámského státu a najít a zajmout jednoho z velitelů IS, který tento útok naplánoval. Když se Danny vydá splnit svůj úkol, tak zjistil, že svým rozhodnutím ohrozil životy svých nejbližších. Této skutečnosti chce zabránit a je mu úplně jedno, jestli to z něj udělá dobrého nebo špatného vojáka.