Jdi na obsah Jdi na menu

Novinky 2014

15. 4. 2014

NOVINKY

Temné kouty (Flynnová, G.) - Libby Dayové bylo sedm, když se její matka a dvě sestry staly oběťmi „satanistické vraždy“ v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila a u soudu se proslavila svědectvím, že je zabil její patnáctiletý bratr Ben. O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Doufají, že objeví důkazy svědčící o Benově nevině. Libby zase doufá, že na své tragické minulosti něco vydělá…

Pravá krev (Harris, Ch.) - Sookie je servírkou v malém louisianském městečku. Je tichá a uzavřená, ale ne proto, že by nebyla hezká. Má totiž jednu nectnost - dokáže číst myšlenky. A to je v partnerských vztazích problém. Pak však potkává Billa, vysokého a hezkého - a hlavně zjistí, že není schopna poznat co si Bill myslí. A přesně na takového muže čekala. Ale i on má nectnost - je totiž upír a s nevalnou pověstí. První díl ze série populárních detektivních fantasií zfilmovaných pro HBO.

Volání kukačky (Galbraith, R.) - když se slavná modelka Lula Landryová vrhne dolů ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé k rychlému závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen, ale její bratr má však stále jisté pochybnosti. Proto si za tímto účelem najme soukromého detektiva, který má za něj odhalit pravdu.
Detektiv Strike si odnesl z Afganistanu kromě těžkého zranění i jizvy na duši. Z nedostatku zakázek se ocitl v zatraceně nepříjemné finanční situaci a utápí se v dluzích. Spektakulární nový případ je pro něj doslova záchranou, ale Strike netuší, jaké překvapení mu vyšetřování přinese. Zatímco stále hlouběji proniká do světa distignovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, přichází na hrůzné souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí...
Kniha byla oceněna Literární cenou Knižního klubu pro rok 2013

Babovřesky aneb U nás ve vsi je to hezké (Troška, Z.) - tato kniha je určena především těm, kteří si zamilovali laskavý svět fiktivní vesnice, kterou proslavil Troškův film o vesnických klepnách a mladém faráři, jenž se loni stal filmovou komedií roku i desetiletí. Ty, co se nechtějí loučit s jeho filmovými hrdiny odchodem z kina, určitě potěší babovřeské příběhy převedené do literární podoby, navíc doplněné o desítky barevných fotografií protagonistů i filmových situací. Knížka obsahuje i reportáže, rozhovory a kuriozity z natáčení a dokonce podrobný plán obce, na němž si mohou čtenáři zahrát babovřeské "Člověče, nezlob se".

Pravda o mém muži (Pawlowská, H.) - příběh pro ty, kteří chtějí milovat hodně a dlouho. Jak říká autorka - „Je to příběh mého manželství. Začala jsem ho psát, když jsem byla nejvíc smutná, abych si vybavila, jak jsem bývala veselá. Jak jsem milovala a jak jsem byla milovaná. Doufám moc, že se při čtení budete trošku smát, trošku plakat, a možná..., že svého muže pohladíte a řeknete mu: „Bože! Já jsem tak šťastná, že tě mám!“

Dům v Rothschildově aleji (Zweig, S.) - úspěšný obchodník Johann Isidor Sternberg se spolu se svou rodinou stěhuje do domu v Rothschildově aleji. Jeho krásná manželka Betsy je již podruhé v jiném stavu. Prvorozený syn zdědil pýchu a ctižádostivost po otci, jehož sny má naplňovat. Nic nenasvědčovalo tomu, že se nad rodinou začnou stahovat temné mraky. Jejich poklidný a harmonický život však přesto dostával první šrámy...
Zatímco rodina pobývala v lázních, byl v Sarajevu zavražděn rakousko-uherský následník trůnu. Německo vstupuje do války. Všichni se domnívají, že do Vánoc skončí...
V románu, který je kronikou života bohaté frankfurtské rodiny na začátku 20. století, popisuje autorka s hojností historických detailů život lidí, jejich obavy a naděje. Námětem jejího díla jsou jak obrázky z každodenního života žen v obtížných časech, tak deziluze jednoho muže, jenž chtěl být dobrým Němcem, dal své vlasti vše a jehož přesto nikdy nepovažovali za sobě rovného. Tento muž se nakonec opět vrátil ke svým židovským kořenům. Autorka mnoha bestsellerů překrásně popisuje život této rodiny řádných občanů, mistrovským způsobem nám přibližuje tragiku doby a prostřednictvím barvitého líčení děje, prokládaného humornými prvky, činí román čtenářsky velmi poutavý.
Romány Stefanie Zweig se pravidelně držely celé týdny v čele žebříčků bestsellerů, dosáhly celkového nákladu sedmi milionů výtisků a byly přeloženy do patnácti jazyků.

Smrt nosí rudé škorně (Hrdlička, P.) - děj historického dobrodružného románu s detektivní zápletkou se odehrává ve středověké Praze na podzim roku 1396. Hlavním hrdinou je Václav, podrychtář Starého Města pražského, který stojí před nesnadným úkolem - vypátrat vrahy mladého pána Jindřicha Bludovského, zavražděného přímo na tržišti. Navíc hodlá najít ukradenou truhlu s penězi velkokupce Ebrlina, která zmizela v době vraždy. O nebývalé starosti má tedy Václav postaráno, zvlášť když čelí stálým nesvárům staroměstských občanů, v opuštěném domě u hřbitova straší a každou chvilku přispěje svou troškou do mlýna i Václavova manželka...

Kdo s ohněm zachází (Hrdlička, P.) - volné pokračování historické detektivky „Smrt nosí rudé škorně“ se opět odehrává ve středověké Praze, a to v prosinci roku 1399. Václav od Černého koně, podrychtář Starého Města pražského, řeší další případy. Nemá toho na svých bedrech málo: kromě zmizení biřice Vohnouta, požáru v radní síni, nepořádku v obecní pokladně a hledání viníků, se musí potýkat s řadou dalších menších či větších problémů. Snaží se také odhalit identitu tajemných jurátů, kteří zřejmě stojí i za přepadením biskupova poselstva, a odkrýt podvody alchymisty s nekalou pověstí. A ke všemu občas na Václava svými tajnými ženskými zbraněmi skrytě zaútočí manželka Kateřina, toužící po nových šatech na očekávanou korunovaci...

Černý lev (Deveraux, J.) - statečnému anglickému rytíři Ranulfu de Warbrookeovi přezdívají Černý lev kvůli jeho síle a odvaze. Mezi nepřáteli nebo obdivovatelkami nemá sobě rovného – dokud se nesetká s Lyonene, zelenookou kráskou, jejíž nezlomný duch se vyrovná tomu jeho. Energická dívka zdolá každou hrozbu, aby mohla stát po jeho boku, dokud ji žárlivost a kruté lži nezavedou přes moře do Irska, kde jí hrozí smrtelné nebezpečí. Zachránit ji může jen jediný muž. Pouze Černý lev má dostatek odvahy, aby zničil spiknutí, jež je rozdělilo a hrozí rozetnout pouta lásky, která je spojila navždy.

Waldemar a Olga. Zákulisí našeho života (Matušková, O.) - nádherná zpověď a vzpomínka na životní a osudovou lásku.
Během cesty zpět na Floridu, poté co v Praze pochovala svého milovaného manžela Waldemara Matušku, se autorce Olze Matuškové promítají v mysli zrození osudové lásky a příběhy, které nahlížejí do zákulisí jejich čtyřicetiletého společného života, v mnohých polohách dosud nezveřejněného.
Vybavují se jí i okolnosti vzniku knihy koncem roku 2008, kdy ji Waldemar z čista jasna vyzval k okamžitému psaní. Jeho přání Olgu nepřekvapilo, protože dvojice autorů měla už za sebou velmi úspěšnou knihu "Tisíc mil, těch tisíc mil". Zaskočila ji ale naléhavost, s jakou začali okamžitě psát. Asi po dvou měsících práce se však Waldemarův zdravotní stav začal horšit a 30. května 2009 odešel do věčných lovišť.
Po rozloučení, které bylo pro Olgu neuvěřitelně bolestné, jí trvalo přes dva roky, než se mohla plně soustředit na dokončení jejich společného díla. A proto se k vám, teprve nyní, dostává Waldemarův pohled na kontroverzní skutečnosti, ke kterým se nikdy neměl možnost vyjádřit, a jeho myšlenky, které považoval za nutné sdělit. Ale nebyl by to Waldemar, aby nezavzpomínal i na zážitky příjemné, které v jeho životě určitě převažovaly. Kniha bezpochyby potěší všechny jeho příznivce.
Kniha obsahuje také 14 písní na CD.

Retro ČS - Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu (Petrov. M.) první, jedinečná a komplexní obrazová publikace o československém retrosvětě.
Tato obsáhlá publikace vrátí čtenáře do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa. Pestrý obrazový doprovod umožní každému připomenout si éru čtyř dekád před rokem 1989.
Autor využívá bohatství osobního archivu, který určitě patří k nejrozsáhlejším u nás. S pomocí vlastních zkušeností a na základě dobové reklamy se pokouší alespoň částečně rekonstruovat regály socialistických samoobsluh.
Železná opona znamenala občanské nevolnictví, zároveň ale i bezpečí rezervace pro původní domácí výrobu a specifické značky. Ty, které jsme v porevoluční euforii stejně vášnivě odvrhli, jako se k nim po nasycení těmi globálními nadšeně vracíme. Kniha nabízí snímky toho, co jste měli rádi, ať už v ústech, nebo v dětském pokoji, kde ani jedna z hraček nepocházela z Číny. Připomíná dobovou reklamu, socialistickou estetiku, probouzí vzpomínky.

Písečný muž (Kepler, L.) - jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl?
Starý případ se znovu otevře. Zdá se, že někdo se snaží dostat pod kůži sériového vraha. Je třeba jednat rychle, protože čas běží. Lars Kepler svým čtvrtým románem překonává veškerá očekávání.

Levhart (Nesbo, J.) - norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě - bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.

Padlí andělé
(Ward, J. R.) - Sedm smrtelných hříchů. Sedm duší, které musí být zachráněny. Věčný souboj mezi dobrem zlem, mezi spasitelem bez víry a démonem, který chladnokrevně míří za svým cílem a nemá co ztratit.

Jim Heron, příslušník tajných armádních jednotek, jehož profesí je zabíjet na rozkaz svých nadřízených, na vykoupení nevěří a hřích považuje za relativní. Jeho neotřesitelný názor se však změní v okamžiku, kdy se stane padlým andělem a dostane za úkol spasit duši sedmi osob, stravovanou jedním ze sedmi hlavních hříchů. A při svém poslání nesmí selhat.

Vincent diPietro zaprodal svou duši hromadění majetku a peněz už ve svých sedmnácti letech a ze svých nároků nehodlá slevit až do chvíle, kdy se seznámí s jedním ze svých zaměstnanců, drsným, upřímným a samorostlým motorkářem, který se prohlásí za jeho spasitele. Vinův život je pevně spjatý s okouzlující kráskou, kterou se rozhodl požádat o ruku, avšak v kritickém okamžiku se seznamuje s ženou, díky níž zpochybní nejen svůj vytčený cíl, ale i svou volbu a touhu svého srdce a spolu se svým zachráncem se rozhodne zapojit do souboje o osvobození své vlastní duše.
 
Isaac Roth, člen takzvaných černých vojenských operací, jehož jediným posláním je plnit rozkaz svých nadřízených a bezhlavě zabíjet, má za sebou temnou minulost a ještě neutěšenější budoucnost. Za nelegální činnost se ocitne za mřížemi, aniž tuší, že má v patách mocného nepřítele, co mu usiluje o život. Jeho osud se ocitne v rukou veřejné obhájkyně Grier Childeové, která v něm probudí dosud neprožitou vášeň. Isaakův někdejší kamarád Jim Heron, teď už padlý anděl, ho však před zatracením jeho duše varuje a nutí ho k zásadnímu rozhodnutí: buď kapituluje, anebo uvěří tomu, že nejmocnější zbraní proti zlu je upřímná láska.
Mels Carmichaelová, reportérka Caldwellského kurýra, porazí autem před místním hřbitovem dezorientovaného muže a pod tíhou výčitek jej navštíví v nemocnici. Neznámý trpí hlubokou amnézií, a to jediné, na co si z minulosti pamatuje, je jeho křestní jméno a nápis na náhrobku, na kterém se probudil nahý: Jim Heron.
Mels pomáhá tajemnému muži odhalit jeho vlastní totožnost, a přitom se zaplétá nejen do hlubokého vztahu s ním, ale nechtěně se stane cílem zákeřného démona, poháněného slepou záští a obavami z další prohry.

Dívej se, jak umírám (Spindler, E.) - několik let po zničení města New Orleans uragánem Katrina. V klášteře Milosrdných sester dochází k vraždě kněze v souvislosti s vandalským zničením vitrážového okna s portrétem Marie Magdaleny. Okno bylo čerstvě restaurováno ateliérem Miry Gallierové, vdovy po muži, který zemřel během řádění uragánu. Během následujících dní dojde ve městě New Orleans k několika vraždám, které mají jeden společný průsečík: všechny se vztahují k osobě Miry Gallierové. Ta navíc nabývá přesvědčení, že její zemřelý muž žije, že se jí ozývá a hodlá se k ní vrátit. Proti této představě bojuje jeho i její někdejší dobrý přítel, který ji – jak nakonec sám přizná – dávno miluje a jen kvůli přátelství s jejím manželem tento cit tvrdě potlačil.
V sérii vražd se ocitne v podezření několik osob z okolí Miry Gallierové. Jen ten jeden, který všechny vraždy spáchal, nepřichází vůbec v úvahu až do úplného závěru příběhu.

Teta Joleschová aneb Zánik západní civilizace v židovských anekdotách (Torberg F.) - Prostřednictvím osoby tety Joleschové nás autor zavede do kavárenského života Prahy a Vídně 20. a 30. let, kde ještě přežívá útulná a snášenlivá kultura mnohonárodního starého Rakouska, kde se střední vrstva stále považuje za spoluobčany a tráví neuvěřitelné tisíce hodin (často až do rána) v družných diskusích o lidech, kultuře a stavu světa. Tady pěstovala dnes už zaniklé konverzační umění repartee – okamžité, hbité a především vtipné odpovědi. Jak dokládají Torbergovy anekdoty, nepochybně v něm excelovala proslavená i zneslavená židovská výmluvnost, sebeironie a sebeobranný humor, v nemalé míře i proto, že židé ztratili ochranu starého mocnářství. Bonmot či epigram mohou vzniknout právě jen v takové pestré pospolitosti. Skutečně: v podivuhodné symbióze se v tehdejších kavárnách prolíná svět obchodníků a prokuristů s literáty a umělci všeho druhu a pozdní květ rakouské kultury po první válce má své kolektivní kořeny, tak často židovské a české, právě zde: Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke, Karl Kraus, Peter Altenberg, Leo Perutz, Franz Werfel, Robert Musil – máme-li jmenovat alespoň ty nejvýznačnější.

Ryzlink ostrý jako nůž (Fojtová, V.) - druhý příběh z řady vinařských krimi a opět se odehrává v kouzelném jihomoravském kraji pod Pálavou, mezi vinohrady, vinnými sklípky a vinaři. Při sběru hroznů pro výrobu ledového vína je jedné prosincové, už mrazivé noci nalezen na konci vinohradu mrtvý vinař Ruda Jelínek. Byl zabit jediným bodnutím nože do zad. Kdo vinaře zabil? A proč? Jsou čtyři možné důvody vraždy: závist, zášť, zamilovanost a ziskuchtivost. A tak kriminalista kapitán Otakar Kuba začíná pátrat po člověku, který mohl mít kterýkoliv z uvedených důvodů, aby Rudu Jelínka zabil.

Už se nikdy nevrátí (Koppel, H.) - napínavý, děsivý příběh s nečekaným rozuzlením
Mike Zetterberg bydlí se svou ženou Ylvou a malou dcerou ve vile na předměstí Helsingborgu. Jednoho pátečního večera se Ylva nevrátí z práce domů. Mike si nejdříve myslí, že si s kolegyněmi zašla na skleničku, ale když nepřijde domů ani následujícího rána, Mika to rozzlobí. Uplyne celý den, aniž se Ylva ozve, a Mike si postupně uvědomí, že se jí něco muselo stát. Když nakonec oznámí zmizení ženy na policii, podezření se brzy obrátí proti němu samotnému. Nikdo ale netuší, že Ylva je stále ještě naživu a že se nachází coby kamenem dohodil od vlastního domu.

Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka (Parkánová-Whitton, H.) - zábavné vyprávění autorky o prvních krůčcích v prostředí anglického venkova, kde našla před několika lety nový domov. Pro čtenáře se stejným kulturním zázemím bude nesporně zajímavé a překvapující, když se dočte o všech typických anglických tradicích a zvyklostech, které autorku navzdory její jazykové vybavenosti a zkušenostem zaskočily či šokovaly – počínaje svatbou, hledáním a zařizováním domu přes návštěvu kadeřníka po činnost v oblíbených charitativních spolcích. Díky jejímu postřehu a laskavému smyslu pro humor tak můžeme prožít nevšední situace a poznat pozoruhodné lidi i prostředí.

Četnické příběhy aneb ve jménu zákona (Dlouhý, M.) - další soubor krátkých povídek zpracovaných na základě skutečných událostí, které se při výkonu pátrací služby přihodily příslušníkům četnického sboru na území meziválečného Československa.
Dle těchto příběhů byl zpracován televizní seriál „Četnické humoresky“.

Naďa Konvalinková (Košťálová, M.) - spisovatelka a historička umění nabízí čtenářům knihu o rozmanitém životě této oblíbené herečky. Inspirací pro napsání knihy jí byly zejména časosběrné filmy dokumentaristky Heleny Třeštíkové a také vztah k Nadě Konvalinkové, jako herečce a ženě, kterou se zájmem sledovala od svých dětských let, kdy se chtěla stát herečkou. Kniha mj. také pojednává o dlouholetém přátelství Nadi Konvalinkové s Květou Fialovou, o jejím „ nakažlivém“ smíchu, o módě, jídle a pochoutkách, o eleganci i Nadačním fondu, ve kterém paní Naďa mnoho let působí.
 
Příběhy ze showbyznysu (Frühlingová, I.) - zajímalo vás někdy, jak to funguje v nablýskaném světě showbyznysu? Jaké to je, prosadit se nejen v tom českém, ale třeba i ve francouzském? Jací jsou lidé, kteří řídí média, nebo ti, co rozhodují, kdo se bude ucházet o přízeň diváků a posluchačů? Jaké jsou hvězdy nejen před kamerami, ale i v zákulisí? Tato knížka se stane vaším malým průvodcem a vstupenkou na jeviště i do zákulisí. Naleznete zde vyprávění veselá, smutná, ale i bláznivá, protože tak to prostě v showbyznysu chodí. Je to svět podivínů, kteří s přáteli večeří po telefonu; miláčků národa, kteří neváhají podat pomocnou ruku začínajícím kolegům; rockerů, kteří se zoufale snaží v přímém přenose rozbít bytelnou elektrickou kytaru… Je to svět, v němž okusíte nejsladší vítězství, ale i nejtrpčí porážky. Za každou show se skrývá dřina, odpírání, ale i jinde nepoznatelná energie, po níž touží všichni umělci…

Nano (Cook, R.) - Pia Grazdaniová, hrdinka předchozího thrilleru Robina Cooka Pojistka smrti (Knižní klub, 2012), se přestěhovala z New Yorku do Colorada a nastoupila do Nano, špičkové společnosti zabývající se nanotechnologiemi. Pocit, že zakotvila v bezpečném přístavu, však brzy vystřídá podezření, že v Nano není vše tak bezchybné, jak se jí snaží namluvit Zachary Berman, majitel a ředitel firmy, kterého Pia na první pohled okouzlila. Po záhadném incidentu s neznámým Číňanem, jehož Pia objeví ležícího na cestě se zjevnými příznaky srdečního záchvatu, avšak Zachary a jeho ochranka ho zakážou nechat vyšetřit v místní nemocnici, se podezření začne proměňovat v jistotu: společnost Nano něco skrývá…

Manželská past (Probstová, J.) - hrabě Michael Conte si musí najít manželku. Ne že by pohledný multimilionář nějak zvlášť toužil vlézt do chomoutu, ale podle staré italské tradice, na které lpěl Michaelův otec, se nejprve musí oženit on, a teprve potom se může vdát jeho mladší sestra. A ta po sňatku doopravdy touží. Aby Michaelova rodina nepojala podezření, že si historku o náhlé svatbě vymyslel, rozhodne se jim přivézt důkaz a uzavře dohodu se svou známou Maggie Ryanovou.
Pokud bude temperamentní fotografka během své pracovní cesty do Milána předstírat, že je Michaelovou novomanželkou, přeruší hrabě na oplátku jednou provždy veškeré kontakty s Alexou, ženou Maggiina bratra Nicka, kterou podle Maggie tajně miluje. Ani jednoho ze zúčastněných by zpočátku nenapadlo, jakou past na sebe právě nachystali…

Bludný kruh (Smith, W.) - Hazel a Hector prožívají šťastné dny v očekávání narození potomka. Cestou z Londýna je však Hazel přepadena a na následky zranění umírá. Ještě předtím přivedla na svět císařským řezem dceru. Zdrcený Hector se domnívá, že za vraždou jeho ženy stojí somálští piráti. Jenže na scéně se objevuje jiný, i když také staronový nepřítel… pokračování předchozího románu s názvem "Šelma".

Borůvky – Muži jsou skvělý doplněk (Nesvadbová, B.) - další titul známé české autorky volně navazuje na její předcházející knihu fejetonů Brusinky. I v této knize autorka zůstává věrná svému oblíbenému námětu, kterým jsou vztahy žen a mužů.

Jak jsem se zbláznila (Devátá, I.) - ani v blázinci není o humorné situace nouze, alespoň v knize Ivanky Deváté, která se nakonec v této instituci ocitla. Čtenáři se dozví, jaká dlouhá cesta ji tam přivedla a co zažila. Příčinou se stal jeden mladík, který žil tak, aby nezůstal nepovšimnut. Jestliže procházel bytem, zdálo se, že tudy prchá zpanikařené stádo. Jestliže pokládal nějaký předmět, člověk se maně podíval na hodiny, aby mohl svědčit, v kolik hodin slyšel výstřel… Pokud telefonoval, hulákal, jako by doufal, že dokřikne až do Výmaru. Odcházel-li z bytu, dveře práskly a dům se zachvěl jako dům Usherů před zkázou. Jeho sestup ze schodů, toť vlna tsunami. Myslím, že kdyby tento hoch kajícně rozjímal, drnčela by okna. Žila jsem v neustálém děsu. Reakce mého organismu vypovídaly o jeho dopadu. Při oslovení jsem sebou trhla, div jsem si nezlomila vaz. Při zazvonění telefonu jsem vyskočila metr dvacet bez rozběhu. Stres si začal vybírat svou daň.

Ulička hanby (Vondruška, V.) - královský písař Jiří Adam z Dobronína se v době mládí znal se ženou, která se později vypracovala na majitelku jednoho z nejluxusnějších nevěstinců na Starém Městě pražském. Kdysi mu pomohla a nyní potřebuje pomoc sama. Přímo v jejím domě kdosi zavraždil zámožného šlechtice, vlivného člena královského dvora. Jiří Adam z Dobronína spolu se svým pomocníkem bakalářem Petrem a jeho ženou Rozárkou začnou pátrat. On mezi urozenými, jeho pomocníci v pražském podsvětí. Pomalu se začnou na světlo vynořovat nehezké skutky, které spojují pražskou spodinu a skupinu královských úředníků. O to se stává ožehavější vyšetřování a záhy půjde všem zúčastněným o život, protože proti nim stojí bezohledný zločinec.

Gang (Cole, M.) - můžete mít pocit, že vám svět leží u nohou, než vás srazí na kolena.
Bratři Baileyovi jsou odhodláni udělat vše pro to, aby si jich svět vážil. Po dobrém, nebo po zlém. Na první pohled jsou jako voda a oheň: Petrovy uhlazené způsoby mistrně skrývají nelítostnou povahu, zatímco o Danielově slabosti pro násilí se vyprávějí legendy. Jeden se liší od druhého, ale společně jsou nepřekonatelní.
Od sedmdesátých let vládnou londýnskému East Endu, a když do služeb rodinného gangu vstoupí i synové, zdá se, že je nemůže nic ohrozit. Zdání ovšem klame, v tomhle byznysu se točí příliš velké peníze... Ale konkurenční klany však nejsou jediným problémem Baileyových. Další potíž pro ně představuje Danielova jediná dcera Tania. Vyrůstala v blažené nevědomosti o povaze rodinného podnikání, ale pak je náhle konfrontována s drsnou skutečností. A právě v té chvíli učiní rozhodnutí, které ovlivní celý její příští život.

Kmotr Mrázek (Kmenta, J.) - komplet tří knih o zavražděném vládci českého podsvětí. Odhaluje, kdo měl zájem na vraždě obávaného kmotra Františka Mrázka a přibližuje, jaké sbíral kompromitující materiály na politiky.

Mělké sibiřské hroby (Krupa, M.) - unikátní příběh z druhé světové války. Syrové vyprávění muže z chudé polské rodiny, který prožije válku v nelidském systému stalinského Ruska, plného brutality. Rusové ho zatkli, obvinili ze špionáže a odsoudili k několika desetiletím galejí jako německého špiona. Přežil otřesný transport přes celé Rusko a posledních 200 km do lágru Pečora musel ujít s pouty na rukou i na nohou připoután ke svým spoluvězňům. Kdo nemohl dál, byl ponechán napospas vlkům, v lepším případě zastřelen.
Naprostá většina vězňů umírala do několika měsíců, mučená hladem a bitím. Je neuvěřitelné, že se mu vůbec podařilo přežít a projít na útěku z lágru přes celé Rusko až do Afghánistánu.
Celou knihou se jako hlavní motiv táhne autorova obrovská a nezdolná touha po svobodě, protože sám až na dně ponížení a nelidskosti poznal, jak chutná její pravý opak.

Dlouhá cesta (Rawicz, S.) - Slavomira Rawicze jako důstojníka polské kavalerie zatkla sovětská tajná služba brzy po invazi Polska, v listopadu 1939. Poté následovaly brutální výslechy v charkovském vězení a po soudní frašce v neblaze proslulé moskevské věznici Lubjanka, byl nařčen ze špionáže proti Sovětskému svazu a odsouzen k 25 letům nucených prací v gulagu.
Spolu s tisíci dalšími vězni podstoupil Rawicz krutý tříměsíční transport do pracovního tábora na Sibiři. A tady po několika měsících pochopil, že setrvat v nelidských podmínkách tábora znamená téměř jistou smrt. Podařilo se mu spolu se šesti společníky uprchnout - aniž tušili, že to nejhorší je teprve čeká…
Jejich strastiplná cesta trvala devět měsíců, ušli 6 500 kilometrů nejdrsnějšími končinami, vymanili se ze sevření nelítostné sibiřské zimy, prošli oblastí jezera Bajkal a překročili Transsibiřskou magistrálu. Před sebou však měli ještě mnohem krutější zkoušky lidské odolnosti a vůle, poušť Gobi a Himálaje. V březnu 1942 se smrtelně vyčerpaným uprchlíkům podařilo vstoupit na území Indie, cíle jejich takřka celoroční pouti za svobodou.
Jeden z nejsilnějších skutečných příběhů o lidské vůli a touze po svobodě, který byl přeložen do 25 jazyků je vydáván dodnes a stal se inspirací k filmovému zpracování.
 
Staroruské bylinkářství - Po úspěšném českém vydání publikace Staroruští léčitelé autor čtenářům představuje léčebné účinky více než 200 bylin, které si lze opatřit i v Čechách. Všechny detailně popisuje a uvádí přesné postupy k jejich léčebnému užití. Knížka poslouží nejen jako slovník léčivých rostlin, ale též coby návod k jejich aplikaci proti rozličným nemocem.
Podávané informace probouzejí údiv nad množstvím přirozených léčebných prostředků, s nimiž matka příroda na člověka pamatuje…
Autor pochází ze spirituálně proslulé ruské rodiny. Pracuje jako léčitel, bylinář a šaman. Ve Švýcarsku (žije u Bodamského jezera) řídí Akademii pro vzdělávání léčitelů. Vadima Tschenzeho do léčitelství a bylinářství zasvětila jeho babička Valentina (Bába Valja), která říkávala: „Byliny mohou mluvit a léčit, mají svou vlastní duši. Také proti vašemu strádání už vyrostla bylina…“

Filadelfský experiment
- řada tajných pokusů dostala souhrnný název Filadelfský experiment a vyvrcholila v roce 1943 na bitevní lodi Eldridge. Právě do této chvíle se vrací také americké dobrodružné sci-fi, jehož hlavní hrdinové – námořníci David a Jim se účastní Filadelfského experimentu. Loď skutečně zmizí, ale k údivu vědců se ztratí nejen opticky, ale i fyzicky. David s Jimem v panice skáčou přes zábradlí a opouštějí palubu. Nedopadnou však do vody, ale do roku 1984…

Pozdravy z doby kamenné –v tomto vrcholném díle představuje proslulý autor Erich von Däniken svůj jedinečný archiv a nabízí čtenářům 195 fotodokumentů o aktivitách mimozemských návštěvníků, kteří v době kamenné navštívili naši zemi. Dänikenovy teze jsou v tomto podání právě tak nezpochybnitelné, jako fascinující. Jací byli oni návštěvníci a s jakými úmysly zanechali na zemi tak hodnověrné a důkladné stopy? Autorem pořízené snímky hovoří samy za sebe. Kdo rozestavěl po celé Zemi málem identické mnohatunové skalní monolity? Kdo je v pravěku přemísťoval tak lehce jako na nitce? Kdo dokáže vyvrátit autorovo klíčové tvrzení o tom, že jsou to pozdravy mimozemských bohů zanechaných u nás v době kamenné? „Doba kamenná proběhla jinak, než jak jsme se učili,“ říká autor a táže se, jak tehdejší lidé bez technických znalostí a prostředků vybudovali například obrovské areály sloužící k měření času nebo k astronomickým účelům. Kdo po sobě zanechal kultovní stavby táhnoucí se stovky kilometrů daleko, přes hory a doly a bez sebemenší odchylky? K čemu měly sloužit? Kdo jejich stavbu nařídil?
Tento poslední svazek nabízí naprosto mimořádný a nesouměřitelný pohled na dílo Ericha von Dänikena. Každý jednotlivý snímek vypráví o podivuhodné události. A společně s důsledným autorský komentářem probudí v každém z nás jistotu - ony kosmické pozdravy z doby kamenné jsou nevyvratitelnou skutečností!

Přežít svou smrt - švýcarská lékařka Elisabeth Kübler-Rossová byla neznámější lékařkou 20. století. Provedla moderní výzkum umírání, návratů z klinické smrti a tří fází transformace psychiky pro takzvanou posmrtnou existenci. Až tento přechod absolvujete, budete příjemně překvapeni, říkala při svých přednáškách. Zformulovala i pět postojů k umírání po oznámení beznadějné diagnózy uznávané současnou vědou i medicínou. Za výzkumnou a terapeutickou práci získala dvacet čestných doktorátů z prestižních univerzit a časopis TIME ji zařadil mezi 100 nejvýznamnějších vědců a myslitelů 20. století. V této knize zodpovídá palčivé otázky týkající se nevyléčitelných nemocí a umírání. Podává návody k zacházení s umírajícími dospělými i dětmi včetně splnění posledních přání a takzvaného smíření se se světem.
Začínala medicínskou práci ve Švýcarsku, později se přestěhovala do USA, kde se stala světoznámou. Ve svém domě poskytovala azyl umírajícím dětem a pacientům s AIDS bez ohledu na barvu jejich pleti, čímž svoje sousedy vyděsila natolik, až její dům lehl popelem…

Další novinky zakoupené v tomto roce si můžete vyhledat prostřednictvím on-line katalogu při kliknutí na odkaz pod tabulkou - "Seznamy a novinky", výběr dokumentů "knihy" a "novinky za posledních ... dní" (100 dní ).