Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní čtení - romány pro ženy (2021)

12. 10. 2021

Romány pro ženy

 

Lacrosse, M.: Vinařství I. Manželství služebné Ireny a bohatého dědice vinařství Franze mělo být sňatkem z lásky, ale Franzův otec se stane příčinou toho, že těhotná Irena opustí milovaného ženicha bez slůvka rozloučení. V osamění přivede na svět syna a nastoupí do práce jako dělnice v jedné z textilních továren, kde jsou velmi špatné pracovní podmínky. Irena velmi tvrdě pracuje, často až do úplného vyčerpání a jejím zázemím, které jí dodává sílu, je přátelství s dělnickým předákem Josefem. Přestože mezi nimi vznikne milostné pouto, Irena nedokáže na Franze zapomenout.

 

Lonsdaleová, K.: Všechny vlny oceánu. Po děsivé nehodě, která zničila její rodinu, utekla Molly od milovaného muže i tragického omylu, kterého se dopustila. O dvanáct let později žije nový život se svojí osmiletou dcerkou Cassie, kdy pracuje jako učitelka a vyrábí originální šperky. Svou dceru vychovává v bezpečí a s láskou, které nikdy sama nepoznala. Když však Cassie začnou sužovat příšerná vidění a noční můry, je Molly přinucena vrátit se na místo, o kterém přísahala, že už ho nikdy v životě nenavštíví - domů do Pacific Grove.

 

Rettinger, D. W.: Elizino tajemství. V Osvětimi, na hrůzném místě, čekala vybrané mladé ženy těžká volba: buď budou žít jako řadové vězeňkyně koncentračního tábora, nebo výměnou za snesitelnější podmínky začnou pracovat v táborovém nevěstinci. Mladá žena Eliza si vybrala druhou možnost. Na konci války se její vzpomínky dostanou do rukou matce bývalého důstojníka SS, která s hrůzou zjistí, co všechno musely zubožené dívky a ženy podstupovat, aby získaly alespoň nepatrnou šanci přežít.

 

Brown, S.: Zachráněné dopisy. Když při teroristickém útoku zahyne Kylin manžel, mladá žena se zhroutí a jedinou její oporou a radostí, je novorozený syn. Po čase si s kamarádkou otevře květinářství a žije poklidným životem. Jednoho dne se ve městě objeví přitažlivý a zábavný muž, který se tam přistěhoval a začal podnikat ve stavebnictví. Po střetnutí s Kylou se ji snaží získat, ale není to jednoduché. Navíc před ní ukrývá tajemství, s nímž se jí neodvažuje svěřit...

 

Robotham, M.: Dítě třetí říše. Anke je vězeňkyní v lágru a dělá to, co umí nejlépe - pomáhá svým spoluvězeňkyním porodit a starat se o novorozence. Jenže jednou si její činnosti povšimne osoba, která přivolá na Anke těžkou volbu, neboť milenka Adolfa Hitlera také čeká děťátko. Využije Anke šanci dostat se z pekla koncentračního tábora, i když to bude znamenat posloužit budoucnosti říše, kterou z hloubi duše nenávidí?

 

Bomannová, C.: Paní ze Severu - rodinná sága zachycuje život rodu Lejongardů, který vlastní nádherné staré panství na jihu Švédska. Statek je v zemi proslulý úspěšným chovem koní. Panství a šlechtický titul rodina obdržela jako projev díků švédského krále za podporu a věrnost během třicetileté války a s podmínkou, že budou vždy a za všech okolností stát při králi. Jenže přísná výchova a konvence vyplývající z vysokého postavení rodiny se nepříznivě odráží na jejich potomcích, kteří touží po svobodném životě a naplnění svých snů... 

 

Tessarová, K.: Sběratelka parfémů. Jaký je to asi pocit, když v kabelce cizí ženy je váš zapalovač - památka po tatínkovi a účet z jistého hotelu ve Skotsku, kde právě pobývá váš manžel? To se právě stalo novomanželce Grace Munroeové, která následně obdržela dopis z právnické kanceláře v Paříži, že se má dostavit k dědickému řízení po Evě d´Orseyové, o které nikdy neslyšela.

 

Fitzgeraldová, H.: Pláč. Joanna a Alistair cestují se svým novorozencem Noahem do Austrálie. Alistair se má dostavit k soudu, neboť usiluje o opatrovnictví své čtrnáctileté dcery Chloe  z prvního manželství. Věří ve svůj úspěch, neboť chce apelovat na fakt, že jeho bývalá žena má problémy s alkoholem, ale tak to vidí jen on. Malý Noah si cestu očividně neužívá, je podrážděný, pláče a je k neutišení. Jeho matka je bezradná a na pokraji nervového zhroucení. Stejně tak začíná docházet trpělivost i palubnímu personálu a některým cestujícím. Po přistání letadla si pronajímají auto, aby se zastavili u babičky a ukázali jí vnoučka, ale shodou nešťastných událostí dochází k tragédii spojené se zmizením novorozence a mediální hysterie, která následně vypukne.

 

Fowlerová K. J.: Čtenářský klub Jane Austenové. Jocelyn zbožňuje ridgebacky, svou kamarádku Sylvii a romány Jane Austenové. Její kamarádka Sylvie prochází těžkým obdobím, neboť se rozvádí a tak Jocelyn zakládá pro její rozptýlení čtenářský klub, do kterého přizve příznivce knih Jane Austenové. Začnou se pravidelně scházet a tráví společně čas nad knihami slavné viktoriánské autorky. Námětem jejich posezení jsou nejen literární příběhy, ale i osobní otázky a životní zápletky.

 

Liardet, F.: Musíme být statečné. Za 2. světové války dopadají na anglický Southampton německé bomby, jeho obyvatelé  opouštějí město a hledají útočiště v okolních vesnicích. V jedné z nich, v Uptonu, nachází uprostřed všeobecného chaosu mladá novomanželka Ellen Parrová v zadní části autobusu spící děvčátko, ke kterému se nikdo nehlásí. Ellen vždy věřila, že žádné dítě nechce, ale když si vezme opuštěné dítě do svého domu, postupně s manželem mění své původní názory.

 

Stroutová, E.: Jmenuji se Lucy Bartonová. Lucy vyrůstala v chudobě a izolaci na venkově v Illinois. Matka ji sice milovala, ale nedokázala Lucy a ani její sourozence ochránit před hrubostí otce. Důvodem neutěšeného rodinného prostředí se dívka stala terčem posměšků ostatních dětí a útěchu nacházela na klidném místě u osamělého stromu v poli. Později se jí podařilo získat na škole stipendium a tím i naději, že unikne drsnému prostředí a své minulosti. Její touhou bylo stát se spisovatelkou a tomu podřídila svůj život. Po letech se však ocitla na delší dobu v nemocnici a když ji přijela navštívit její matka, tak pochopila, že některá pouta se nedají nikdy přetrhnout.

 

Loubiere, S.: Chlapec s kamínky. Elsa Préauová je zcela obyčejná důchodkyně, hraje na klavír, občas dochází za doktorem a ve volných chvílích pozoruje své nové sousedy. Brzy však nabude dojmu, že v rodině bydlící ve vedlejším domě není něco v pořádku. Dvě děti vypadají naprosto normálně, ale čas od času se objeví chlapec - smutný a hubený, vyvolávající v ní dojem volání o pomoc. A navíc jí to dítě připomíná jiné... Elsa posedlá odvahou a jistotou se rozhodne jakkoliv chlapci pomoci, ale co je to platné, když jí policie i sociálka tvrdí, že ten chlapec neexistuje...

 

Jordanová, H.: Bahnitá pole. V prostředí mississippské delty plné bavlníkových plantáží se na jedné z farem odehrává příběh bělošské rodiny Mc Allanových. Otec Henry vládne rodině pevnou rukou a vlastní půda pro něj znamenala splnění jeho snu. Naopak jeho žena Laura se těžce vyrovnává s drsnými podmínkami venkovského života ve zchátralém domě bez tekoucí vody a elektřiny a se všudypřítomnou blátivou půdou. Tou dobou se vrací z války Henryho mladší bratr Jamie, volnomyšlenkář a umělec, jehož válečná zkušenost pilota bombardéru připravila o veškeré iluze a sny. O něco později se vrací i Ronsel Johnson, nejstarší syn černých nájemců na farmě Mc Allanových. Ačkoliv oba vyšli z válečného konfliktu jako váleční hrdinové, pro Ronsela znamenal návrat z Evropy strmý pád na společenském žebříčku a stejně jako jeho rodina musí čelit dlouhodobě zakořeněné nenávisti a rasismu. Oba dva muže však spojí přátelství a po nocích se s lahví whisky vypořádávají se svými zážitky z války.

 

Tylerová, A.: Děvče na ocet. Kate Battistová umí být netaktní i vzpurná, ale pod tvrdou slupkou se skrývá dobré jádro, jež se nezapře při práci ve školce nebo na zahradě. Ovšem když ji otec - mikrobiolog přemluví, aby vstoupila do fingovaného sňatku s jeho mladším kolegou z laboratoře, aby mu tím zajistila zelenou kartu, svůj nesouhlas dává výrazně najevo. Otcův kolega je silná osobnost a zároveň "stará škola", což Kate zpočátku hodně pobuřuje. Jenže postupem času k sobě nachází cestu a zjišťují, že mají hodně společného.

 

Ölvecký, N.: Nečekaná diagnóza. Peter, jediný syn biologa Tomáše a zdravotní sestry Klaudie, náhle vážně onemocní, a i přes velké úsilí se lékařům nedaří určit správnou diagnózu. Zdravotní stav chlapce se neustále zhoršuje a do boje o synův život vstupuje i otec Tomáš. Díky jeho zkušenostem a vědomostem z biologie začne tušit, o jakou nemoc by mohlo jít a bez váhání se pustí do pátrání po jejím původci. Naděje vkládá do rychlé a spolehlivé diagnostické metody, kterou provádí soukromé laboratoře. Jeho diagnóza se potvrdí, ale je otázkou, jakou léčbu zvolit a jestli už na ni není příliš pozdě...