Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní nabídka knižních novinek

KNIŽNÍ  NOVINKY - BELETRIE:

 

Vondruška, V.: Jičínské pole mrtvých - další detektivka oblíbeného českého historika. Za městem Jičínem je ohrazená louka, na které se odjakživa pohřbívaly oběti morových epidemií, popravení zločinci a vrazi. Jednoho dne je tam však objeveno tělo velíšského lesmistra, které neslo stopy krutého mučení a  navíc bylo označeno satanským symbolem. Majitel panství chce okolnosti kolem smrti lesmistra zamlčet, ale jeho manželka Johanka se obrací s prosbou na Jiřího Adama z Dobronína, aby krutou vraždu objasnil.

 

Smith, W.: Nad propastí - napínavý příběh dívky Saffron, která žije na rozlehlém keňském statku a touží po vědění a dobrodružství. Díky své ctižádosti se dostává na studia do anglického Oxfordu, kde se seznámí s německým mladíkem Gerhardem a oba zcela podlehnou kouzlu lásky. Jejich štěstí však netrvá dlouho, neboť vypukne druhá světová válka, která je postaví na opačné strany válečné fronty...

 

Lapena, S.: Někdo cizí v mém domě - mladí manželé Karen a Tom prožívají krásné společné okamžiky  ve vlastním nádherném domě na předměstí New Yorku. Jednoho dne však přijde Tom domů a zjistí, že Karen zmizela - její auto je pryč a je patrné, že odešla ve spěchu, neboť si nevzala ani kabelku s doklady, ani telefon. Krátce nato se dozví, že jeho žena měla nehodu, utrpěla otřes mozku a vůbec nic si nepamatuje. Když se po čase Karen vrací z nemocnice domů a je odhodlaná se s pamětí dále léčit, zjišťuje, že v domě se něco změnilo, byl tam někdo cizí a zanechal tam zlověstnou stopu...

 

Klimečková, J.: Kočárová cesta. V poutavém historickém románu z doby vlády Marie Terezie sledujeme osudy mladičké Markéty, dcery hajného, která se stává komornou kněžny Paarové a odjíždí s ní do Vídně. Mnozí si Markétu pletou se zesnulou princeznou a císařovou chotí Isabelou Parmskou, tak moc je jí podobná. Díky své kráse si prožije románek s budoucím majitelem výrobny kočárů a coby knížecí komorná se dostane i na svatbu Marie Antoinetty ve Francii. Po smrti kněžny Paarové vstupuje do služeb samotné císařovny Marie Terezie a její postup do nejvyšších pater monarchie zdaleka nekončí...

 

Morrell, D.: Na ostří - další z oblíbených akčních románů známého spisovatele na základě jehož literární předlohy vznikla např. i filmová postava Ramba ztvárněná populárním hercem S. Stallonem. V tomto příběhu osud postaví proti sobě dva nejlepší kamarády, Cavanaugha a Carla, jejichž život dramaticky změnil směr a jeden druhého musí zabít, aby sám přežil.

 

Nesvadbová, B.: Laskonky - další kniha povídek a fejetonů o partnerských vztazích, které mohou mít jasnou budoucnost nebo jsou jen dalším pokusem ke smysluplnému životu.

 

Brown, D.: Počátek - čtenářům dobře známý harvardský profesor Robert Langton přijíždí do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného odhalení objevu, který má "navždy změnit tvář vědy". Pořadatelem akce je miliardář a futurolog Egmond Kirsch, který se díky svým supermoderním vynálezům stal celosvětově uznávanou osobností. Jeho velmi originální, avšak také velmi kontroverzní prezentace má ten následek, že v sále vznikne nepředstavitelný chaos a hrozí, že bude Kirschův vzácný objev navždy ztracen...

 

Czernin, M.: Anna Sacher a její hotel - v tomto známém hotelu se odjakživa scházely přední osobnosti vídeňské společnosti. Setkávala se tu šlechta s buržoazií, arcivévodové, knížata, bankéři, vysoce postavení politici i známí umělci. Anna Sacherová zde dokázala vytvořit místo, kde se tyto rozdílné světy dokonale protínaly a tak se její hotel stal na přelomu 19. a 20.století centrem veškerého vídeňského dění. Její životní příběh je plný velkého odhodlání, nenaplněné lásky, mnohých strastí i drobných radostí, které jí postavení legendární vídeňské hoteliérky přinášelo.

 

Mornštajnová, A.: Hana. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života a zároveň ho znehodnocuje, tak je to utrpení. V zimě r. 1954 se malá Mira přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Její neposlušnost rodiče potrestají tím, že nedostane na rodinné oslavě zákusek. Tato nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která její život spojí s nemluvnou a depresivní tetou Hanou a zároveň odhalí pohnutou rodinnou historii. Autorka ve svém příběhu vychází ze skutečných událostí.

 

Chamberlaine, D.: Utajená sestra. Riley celý život žila v domnění, že její starší sestra Lisa spáchala před mnoha lety sebevraždu, neboť jako talentovaná houslistka neunesla zklamání z neúspěšných zkoušek na konzervatoř. Nyní, po dvaceti letech, zemřel Rileyn otec a zanechal po sobě dům plný vzpomínek, výstřižků a starých fotek. A Riley v pozůstalosti najde důkaz toho, že její sestra žije, ale skrývá se pod jinou identitou. Mezi výstřižky však najde i Lisino jméno spojené s označením "vražednice", což ji dost šokuje a zároveň ji utvrdí v odhodlání najít svou sestru a nechat si vysvětlit její počínání. Avšak její cesta za pravdou bude mnohem bolestnější, než si dovedla představit.

 

Douglas, D.: Sestřičky. Tři velmi odlišné dívky se ucházejí o povolání zdravotní sestry v nemocnici Nightingale a každá z nich má na tomto kroku svůj osobní zájem. Dora by udělala cokoliv, aby mohla uniknout z chudého East Endu a od nenáviděného otčíma. Helen má coby dcera ředitelky povinnost být vždy a ve všem nejlepší a aristokratka Millie si zase chce prosadit svobodu v tom, jak naloží se svým životem. Mezi ostatní studentky nezapadají, a proto je jejich vzájemné přátelství drží nad vodou. Musí se naučit nejen pečovat o nemocné, ale i krýt jedna druhé záda před náročnými vrchními sestrami a jízlivými spolužačkami. Neminou je ani první lásky a potřeba zůstat samy sebou navzdory svazujícím společenským pravidlům.

 

Harrod-Eagles, C.: U domácího krbu - pokračování rodinné ságy, která se odehrává na pozadí 1. světové války.  Počátkem r. 1915 bylo již patrné, že válka tak brzy neskončí. Němci na frontě použili nervový plyn, Londýn zažije  ničivé bombardování nepřátelských vzducholodí a lidé se snaží překonat všechna strádání, která tento válečný stav s sebou přináší. David se ve výcvikovém táboře připravuje na odchod na frontu, Sadie vypomáhá v nemocnici a pečuje o zraněné vojáky a Diana se sbližuje se svým vyvoleným lordem Denem, ale netuší, že jí osud připravuje velkou zkoušku...

 

Lutz, J.: Potřeba zabíjet. Ulicemi New Yorku dnem i nocí obchází tajemný vrah a číhá na svou kořist. Vybírá si atraktivní, avšak opuštěné mladé ženy, omámí je svým galantním chováním a prožije s nimi večery plné vášně, po nichž však pro ně nastává okamžik krutého vystřízlivění. Nic netušící krásky se ochotně utápějí blahem v náruči svého svůdce, který nabízí nejen veškerá myslitelná potěšení, ale na závěr i děsivou smrt. Vrahovo řádění nabírá na intenzitě a proto povolá policie Quinna, ostříleného detektiva ve výslužbě, aby vraha co nejdříve dopadl a zamezil dalším obětem.

 

Pawlowská, H.: Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Humorný román o ženách a nejen pro ženy, který je znám i svou filmovou podobou. Hrdinku Olgu v něm hraje herečka Klára Issová a označila ji jako svou osudovou roli.

 

Meachamová, L.: Ryanova pomoc. Mladá Bostoňanka Cara se musí vyrovnat s náhlou smrtí svého dobrého přítele, právníka Ryana a také s jeho podivným odkazem v závěti, podle které získává polovinu ranče s podmínkou, že musí na ranči žít alespoň rok, aniž by komukoliv sdělila důvod své přítomnosti. Druhé polovině ranče vládne tvrdou rukou bratr Ryana, který na Caru společně s ostatními zaměstnanci pohlíží jako na "zlatokopku" a vetřelce. Pro ženu z města je život na pláních Texasu o to náročnější, ale je pevně odhodlána naplnit poslední přání zemřelého přítele.

 

Smith, W.: Faraon je dalším dílem historické ságy "Řeka bohů". Po smrti faraona nastávají pro Taitu, jeho spojence a celý Egypt krušné časy. Vlády se ujímá nejstarší syn Utterik, zvráceně krutý mladík. Taita je zatčen, obviněn z velezrady a odsouzen k smrti, před kterou ho zachrání mladší bratr Utterika Rameses. Společně pak musí vysvobodit nejen milovanou princeznu Serrenu, kterou Utterik poslal na mučidla, ale i celou zemi.

 

Tučková, K.: Fabrika. "Moravský Manchester", tak se říkávalo Brnu v dobách jeho největší slávy. Látky ze zdejších textilních továren doslova zaplavovaly celý svět a bouřlivý rozmach průmyslu proměnil město v moderní centrum. Odvrácenou stranou tohoto rozvoje byly stávky zbídačených dělníků, sociální problémy ve společnosti a sirotčince plné pracujících dětí. Generační román zachycuje životní osudy rodu J. H. Offermanna, který přišel r. 1776 do Brna jako chudý vlnařský odborník, zanedlouho založil manufakturu a postupem času se stal jedním z nejvýznamnějších textilních baronů.

 

Trentová, Ch.: Dáma z popela. Jedině žena se silnou povahou může uspět jako pohřební zřízenec ve viktoriánské Anglii a tou je právě Violet Morganová, která je na svou živnost velice pyšná. Zatímco si její muž Graham užívá svého významného postavení ve společnosti, Violet kultivuje a zdokonaluje jejich pohřební ústav. Tato žena je velmi empatická a také velice znalá pohřební módy. Cítí, že je i plně smířená s rolí smrti v životě každého člověka, ale jen do doby, než zaklepe i na její dveře...

 

Nesbo, J.: Macbeth - nový detektivní román známého autora, který k němu čerpal inspiraci ze Shakespearovy divadelní hry. Neohrožený velitel jednotky rychlého nasazení inspektor Macbeth zachraňuje neúspěšný zátah na drogové dealery a čeká ho odměna a respekt. Jenže on chce víc, ale vyléčený narkoman s mučivou minulostí nemůže pomýšlet na zasloužený postup, na který by za normálních okolností měl právo...

 

Přibský V.: Má čtvrtá žena Alžběta. Děj historického románu se odehrává v r. 1368, kdy byla Alžběta Pomořanská v Římě korunovaná císařovnou. Byla to žena cílevědomá, energická a také fyzicky zdatná, o čemž svědčí i její pověstné silné ruce, kterými údajně lámala meče. Ačkoliv byl její manžel Karel IV. o 31 let starší, přesto měli harmonické manželství a porodila mu šest dětí. Oddanost a lásku svému muži prokazovala až do konce jeho života. Po jeho smrti žila v ústranní a přežila ho o 15 let.

 

Larriva, B.: Poppy. Stárnoucí hollywoodská hvězda Allegra si v nemocnici vyslechla neúprosnou lékařskou diagnózu s prognózou už jen několika měsíců života. Slavné a bohaté herečce, zvyklé na hýčkání muži i fanoušky, se zhroutí svět, ale zároveň si přeje "opravdu" zemřít, neboť vnitřně zemřela po tragických událostech v rodině již před několika lety... Za několik dní začne Allegru v nemocnici navštěvovat neznámá malá dívka, která se objevuje zcela nečekaně, ale zato vždy v pravou chvíli a pomalu začíná nemocnou ženu vracet do života a dodává jí energii a naději... Ta začíná nahlížet na svůj život ze zcela jiného pohledu a celý příběh překvapí nečekaným koncem.

 

Pennyová, L.: Světelný klam - další z případů vrchního inspektora Gamache, ve kterém ožívají nejen stíny minulosti, ale s osudy hlavních hrdinů si dramaticky pohrává i přítomnost. Neznámé a velmi skromné malířce se splní sen - prestižní montrealská galerie jí nabídne uspořádat samostatnou výstavu, čímž se umělecká hodnota jejího  talentu vyšplhá prudce nahoru. Avšak s jejím štěstím si osud krutě zahraje - při oslavě spojené s vernisáží je na zahradě nalezena mrtvá žena, výtvarná kritička, pověstná svými urážlivými články i nepříjemným vystupováním. Nebylo proto divu, že s ní měl kde kdo nevyřízené účty a dokonce i Clara se s ní kdysi rozešla ve zlém... 

 

Körnerová, H. M.: Pán hor II. - pokračování rozsáhlé historicko-romantické ságy, která zachycuje životní osudy šesti generací šlechtického rodu de Braie od r. 1785. Odehrává se převážně ve Francii, i když bouřlivé události postupem času zavedou hlavní hrdiny i do dalších zemí. Sebastian se po politickém skandálu  způsobeném sestřenkou Eugénií vrací z Benátek zpět do Francie, kde se mu brzy narodí syn Christian. Po pádu císařství vystupuje stejně jako jeho otec ze státních služeb, ale není mu dovoleno si užívat klidu a štěstí rodinného života, neboť se stává nástupcem svého otce a prvním mužem v kraji.

 

De La Motte, A.: Konec léta. Jednoho pozdního srpnového odpoledne se pětiletý Billy Nilsson protáhl dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole a již se domů nevrátil. Příbuzní, policie i sousedé ho několik dní hledali, ale marně. Tato rodinná tragédie obletěla celou zemi, a o to víc psychicky ničila rodinu Nilssonových, ale po čase se na ni zapomnělo. Za dvacet let potkala Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začal vyprávět o svém zmizelém kamarádovi, o tom, jak si s ním hrál na zahradě, o skrýších, které Veronica tak důvěrně znala a které měly zůstat neodhaleny stejně jako tajemné zmizení jejího malého bratra...

 

Majar, M. T. (vl. jm. Marková, M.): Hell Boys. Osamělé ženy z Chicaga vědí, kam zavolat, když chtějí mužskou společnost. O jejich spokojenost se postarají pánové z agentury Hell Boys, která zajišťuje bohatým dámám doprovod na společenské akce a někdy i něco navíc. Jedním z "pekelných" chlapců je i Ryan, sexy mizera, který si umí své zákaznice omotat kolem prstu. Když však dojde k brutální vraždě jedné z jeho klientek, Ryan zjišťuje, že opravdové peklo teprve začíná.

 

Marcusová, M. S.: Modrý medailon je historický román s detektivní zápletkou odehrávající se v Benátkách v r. 1667. Alessa, která přišla v dětství o oba rodiče, je vychovávána dědečkem a tetou. Dědeček se živil jako zloděj a tomuto řemeslu a potřebné ostražitosti a mrštnosti naučil i Alessu. Její život se však zásadně změní ve chvíli, kdy umírá Alessina teta, která jí před svou smrtí předá tajemný medailon a téhož večera zemře násilnou smrtí i její dědeček. Za jeho vraždou je nechvalně známý benátský vrah, který má spadeno právě na onen tajemný medailon, který umožňuje přístup k dokumentům ukrývajícím dávná tajemství a také k bohatství, které nashromáždili rodiče pro svou dceru Alessu. Vrahova pozornost se tedy zaměřuje na Alessu a hodlá medailon získat za každou cenu.

 

Brownová, S.: Adamův pád. Lila s úsměvem sledovala život svojí sestry, jak se zamilovala, potom vdala a založila si rodinu, zatímco ona zůstávala stále bez závazků. Lile vyhovovala její svoboda, nezávislost, možnost cestování a navíc má i  náročnou práci fyzioterapeutky, která pomáhá vážně zraněným lidem zpátky do aktivního života. Jednou měl blízký přítel sestřiny rodiny nehodu, zřítil se při výstupu ze skály a hrozilo, že zůstane na obě nohy ochrnutý. Lila byla ochotná se všeho vzdát a věnovat se tomuto pacientovi, ale netušila, co ji čeká. Adam je bohatý, pohledný a také svéhlavý a všechny předchozí terapeuty po pár dnech vyhodil. Lila se sice může spolehnout na své profesionální schopnosti, ale když se do její práce začnou plést záležitosti srdce, pak má navrch najednou ten, který se před tím nemohl ani pohnout.

 

Coben, H.: Nenech to být. Detektiv Nap se již patnáct let snaží nalézt odpověď na otázku, kdo zabil jeho bratra Lea a jeho přítelkyni Dianu a kde zmizela jeho láska Maura. Konečně se zdá, že narazil na tu správnou stopu, neboť v souvislosti s vyšetřováním vraždy byly objeveny Mauřiny otisky prstů. S každým dalším krokem, který Nap učiní, se však vynořují otázky o ženě, kterou miloval, o přátelích z dětství, o kterých si myslel, že je zná, o vojenské základně, poblíž které vyrůstal, a zejména o Leovi a Dianě, jejichž smrt byla temnější a zlověstnější, než si Nap dokázal představit.

 

Smith, W.: Zlatý lev. Hal Courtney se spolu s milovanou Judith plaví podél pobřeží východní Afriky a míří do Anglie. Po cestě je však přepadnou vyhladovělí námořníci a s nimi se na jejich palubu dostane i Pett, nájemný vrah, který se snaží Halovi vetřít do přízně. K Pettovi nemá důvěru nikdo z posádky a tak se Hal rozhodne, že Petta nechá vysadit na Zanzibaru. Brzy však pozná, že to bylo špatné rozhodnutí.

 

Shah, S.: Myšky v kuchyni. Šéfkuchařka Anna moc dobře ví, že pokud člověk něco doopravdy chce, je třeba vše dokonale naplánovat, stejně jako kuchařské postupy při přípravě jídel. Jakmile tedy zjistila, že je těhotná, naplánovala pro svou rodinu úžasný život v Provence. Jenže osud pro ni připravil noční můru, po narození miminka se s manželem dozvěděli, že jejich dcerka Freya má poškozený mozek a nebude se vyvíjet ani mentálně ani fyzicky. Annin manžel Tobias odmítal takové dítě přijmout, ale Anna svou dcerku nechtěla opustit a tak nakonec rodina skončila na opuštěném statku v Languedocu plném myší. Uprostřed krásné přírody, obklopena francouzskou chutí do života a gastronomií, se Anna pokusí dát do pořádku alespoň zanedbanou starou kuchyň na statku - svou novou svatyni. Ačkoliv se Anně všechno vymykalo z rukou, tak ani ona, ani Tobias neočekávali, jakým způsobem ovlivní dcerka Freya jejich život.

 

Mason, R.: Požitkář. V r. 1907 do přepychového domu holandského velkopodnikatele v Amsterodamu nastupuje domácí učitel, aby se staral o jeho syna postiženého nutkavými běsy. Jenže Piet Barol, mladík z provinčních poměrů, má méně ušlechtilé úmysly. Hodlá se dostat mezi společenskou elitu a přitom spoléhá na své fyzické přednosti, vemlouvavost a licoměrnost.Jako nástroj svého společenského vzestupu si vybral boháčovu manželku. Podlehne dotyčná osoba kouzlu vypočítavého mladíka? A jak tento fakt přijme její manžel?

 

Sutton, W.: Lawless a ďábel z Euston Square. Jedině Lawless dokáže odhalit hrozbu, která číhá pod londýnskými ulicemi.  V r. 1859 narazí začínající detektiv na stopu Berwicka Skeltona, tajemného a nepolapitelného revolucionáře, který hrozí tím, že prostřednictvím svých ďábelských teroristických činů otřese celým městem. Lawles, který postupně proniká do světa sabotáží a královských skandálů se chystá za pomoci temperamentní knihovnice a party kluků z ulice, lapit mstitele dřív, než rozpoutá svoji slibovanou pomstu.

 

Danielsson, K. S. - Voosen, R.: Motýlí dům. Ve švédském Växjö je nalezena mrtvola nadšeného chovatele motýlů Frosta. Jeho tělo má nepřirozenou polohu, vykazuje stopy mučení a chybí mu malíček. Vyšetřování vraždy začíná a týmu kriminalistů záhy dochází, že případ bude velmi složitý, neboť Frostův, na první pohled poklidný život v ústranní, je plný temných zákoutí.

 

Cussler, C.: Ničitel. Rok 1907 je rokem finanční paniky a dělnických protestů, ale také pokračuje velký rozmach železnic směrem na západ. Jedním z nejvýznamnějších železničních magnátů je Osgood Hennessy, jehož Jižní pacifická dráha se mimo jiné snaží o vybudování co nejkratšího spojení přes Kaskádové pohoří. Pokud se to nepodaří do zimy, stáhnou bankéři své finance a Hennessy zkrachuje. V té době také začíná řádění sabotéra  zvaného "Ničitel", který škodí Jižní pacifické dráze po celých Spojených státech a zanechává za sebou vykolejené vlaky a mrtvé pasažéry. Proto si zoufalý Hennessy najímá Van Dornovu detektivní agenturu, aby "Ničitele" zastavila a zneškodnila.

 

Robinson, J.: Zóna nebezpečí. Skupina archeologů pod patronací UNESCO provádí průzkum na peruánské planině Nazca a při vykopávkách nalezne zkamenělinu vzdáleně připomínající hadí hlavu. Při podrobnějším zkoumání se ukáže, že se jedná o hlavu mýtické Hydry, kterou zabil Herkules a tak se vědci rozhodli z ní získat DNA, která by přenesla její regenerační schopnosti na lidi. Výzkum je však doprovázen zločinným zacházením s účastníky klinických testů a navíc vyvstane hrozba, že společnost Manifold vlastnící DNA prodá výsledky výzkumu teroristickým organizacím nebo diktátorům, jejichž vojáci a sebevražední  atentátníci by se díky vlastnostem této látky mohli stát nesmrtelnými a tím pádem i neporazitelnými. Nebezpečné úmysly Manifoldu se pokusí zmařit elitní skupina "Šachový tým", přičemž však nezabrání dalším masakrům.