Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní napínavé čtení (2021)

20. 10. 2021

Romány napínavé, dobrodružné, detektivní

 

Swallow, J,: Stín. Marc a jeho partnerka Lucy Keyesová, bývalá příslušnice amerických Delta Force, se společně pouští do pátrání po geniální vědkyni unesené teroristy, protože ta je schopná vytvořit nebezpečnou biologickou zbraň.  V boji o čas musí oba co nejdříve překazit připravovaný ničivý útok skupiny pravicových extremistů, kteří hodlají použít nebezpečný virus ke svému děsivému záměru.

 

Engberg, K.: Dítě hvězd. Mladá žena, Julie Stenderová, je nalezena brutálně zavražděná ve svém bytě s tajemným vzorem vyřezaným v obličeji a Jeppe Korner a Anette Wernerová, policejní komisaři kodaňské policie, mají za úkol vraždu vyšetřit. Postupně rozkrývají síť vztahů osob pohybujících se v blízkosti zavražděné a nalézají spojení oběti a její domovnice Esther de Laurenti. Oba komisaři musí začít pátrat v minulosti obou žen, aby zjistili, proč musela Julie zemřít a kdo měl potřebu ji navíc znetvořit obličej.

 

Finch, P.: Stalkeři. Detektivní seržant Mark Heskenburg vyšetřuje podivné zmizení 38 žen, které napříč tomu, že vedly spořádaný a spokojený život, tak beze stopy zmizely. Ačkoliv počet obětí a znepokojivé okolnosti jsou alarmující, nadřízení chtějí případ odložit. Po jedné ze zmizelých žen, své sestře, pátrá i Lauren Wraxfordová. Stopy, které nalézá, však vedou do míst, kam si sama netroufne, a tak požádá detektiva Heckenburga o pomoc. Společné pátrání je zavede do temného světa gangsterů a organizovaného zločinu.

 

Šimková, B.: Vražda jako řešení (dva detektivní případy). První z detektivních případů s názvem "Svatba bez příbuzenstva" se odehrává v Praze na Kampě, kde byl nalezen zavražděný režisér Mísa, který se měl ženit a tuto událost oslavoval ve filmovém klubu. Podezřelých bylo hned několik - byla motivem k vraždě svatba, připravovaný film, peníze nebo to byla jen náhoda?

Druhý případ nazvaný "O mrtvých jen dobře" se odehrál na vesnici počátkem 60. let, kde byl zavražděn jeden z místních "aktivních" obyvatel Joska Sedláček. I zde je několik podezřelých a to nejen mezi blízkými, ale i mezi lidmi, které okrádal a šikanoval. Při vyšetřování této násilné smrti policisté postupně zjišťují, že pod zdánlivou vesnickou idylou doutná současná i dávno minulá nenávist.

 

Tremayne, S. K.: Dítě ohně.  Když si Rachel vezme Davida, zdá se, že jí už nic nechybí. Stěhuje se do nádherného domu a s manželem získává bohatství, lásku i milého nevlastního syna Jamieho. Brzy se však chlapcovo chování změní, když tvrdí, že ho pronásleduje přízrak jeho mrtvé matky. Snaží se Jamie Rachel jen vyděsit, nebo je jeho trauma větší, než se zdá? A proč David odmítá mluvit o tom, co se před lety jeho manželce stalo? Rachel se postupně snaží zjistit další fakta a podezření se stupňuje...

 

McTiernan, D.: Smrtící řeka. Detektiv Cormac Reilly je pověřen opětovným vyšetřováním dvacet let starého případu "neúmyslného" předávkování a následné smrti Jackovy a Maudiny matky, závislé na alkoholu a drogách. Vzpomínal na okamžik, kdy objevil tělo Hilarie Blakeové v jejím rozpadajícím se viktoriánském domě a na dvě děti, které po sobě zanechala. Příčinou znovuotevření případu byla údajná sebevražda Jacka, který byl nalezen v temných vodách řeky Corrib. Jeho sestra Maude však tuší, že šlo o vraždu a hodlá to také dokázat.

 

Ptáčková, J.: Homunkulus. V Praze je zavražděna bohatá podnikatelka a způsob jejího násilného usmrcení se podobá několika dalším vraždám z předchozích let. Vždy se jednalo o bohaté starší dámy, které přišly stejným způsobem o život, a proto se tápající kriminalisté obrací na někdejší kriminalistickou legendu - Viktora Ereta. Ten přislíbí pomoc při objasnění vražd a pouští se do složitého pátrání po nebezpečném vrahovi.

 

Läckberg, C.: Elsyino tajemství. Vyšetřování dalšího detektivního případu týmem Patrika Hedströma mělo původně probíhat bez něj, neboť se dohodl s manželkou Erikou, že ji po roce vystřídá na rodičovské dovolené, aby mohla pracovat na své další knize. Avšak násilná smrt učitele dějepisu na penzi, jemuž nedávno Patrikova manželka zanesla nacistický železný kříž, který našla v truhle mezi deníky po své matce, ho opět vyburcovaly k vyšetřovatelské činnosti. Dotyčný učitel byl expert na druhou světovou válku, a proto ho Erika požádala, zda-li by o tomto artefaktu nezjistil něco bližšího. Při čtení matčiných deníků vyšlo najevo, že učitel i její matka patřili v minulosti do stejné party mladých lidí. Erika se tedy rozhodne kontaktovat jednu z matčiných přítelkyň z mládí, ale ta je vzápětí také zavražděna. Je tedy zřejmé, že někdo chce něco velmi závažného utajit i za cenu vraždy.

 

Jindra, J.: Návrat mrtvého muže. Olga, hrdinka příběhu z doby normalizace v Československu, má snad všechno, co by si mohla přát: perspektivní zaměstnání, relativně spokojené manželství a vlastní byt, což v tu dobu rozhodně nebylo samozřejmostí. Stačilo však jedno neprozřetelně vyslovené slovo před fanatickým komunistou a v občanském průkazu se objevilo propouštěcí razítko, zákaz výkonu povolání a nemožnost studia na vysoké škole. Završením všeho byla tragická smrt jejího manžela při autonehodě, která připouštěla i možnost sebevraždy a tak Olga zůstala sama s malým dítětem. Čas však ukázal, že její manželství zdaleka nebylo tak ideální, jak se jevilo, ale Olze toto poznání ztracené roky již vrátit nemůže.

 

Marrs, J.: Spřízněné duše. Existuje někde váš dokonalý protějšek? Představte si svět, ve kterém ho můžete najít díky novému vědeckému objevu. Stačí jednoduchá analýza DNA a hned je jasné, pro koho jste byli stvořeni. Přestože však databáze zahrnuje miliardu lidí z celého světa, tak háček je v tom, že touto cestou sice vznikají nová partnerství, ale také dochází k rozchodům. Některá setkání jsou šťastná, ale jiná mohou být šokující i nebezpečná, a to v případě, kdy se psychopat rozhodne změnit realitu ve svůj prospěch.

 

Goffa, M.: Muž s unavenýma očima. V napínavém příběhu, odehrávajícím se sychravém počasí podzimní Prahy, se tragickým způsobem protnou osudy čtyř osob: bývalého policisty Mikuláše, jeho kolegy Valiho, pohřešovaného majitele loterijní firmy a neznámého muže v kapuci, jehož role je pro životy ostatních klíčová. Vše začíná zmizením podnikatele, za jehož nalezení je vypsaná finanční odměna. Vyšetřování policie je zpočátku neúspěšné, neboť vede k dalším otázkám a nejasnostem, ale nakonec  vede k překvapivému a děsivému odhalení.

 

Child, L.: Poslední sbohem. V r. 1997 je v uličce za barem v Carter Crossing ve státě Mississippi nalezena zavražděná žena. Kousek od tohoto místa stojí velká vojenská základna - může se v ní ukrývat vrah nebo je to dílo některého místního násilníka? Major vojenské policie Jack Reacher dostane za úkol tuto vraždu vyšetřit, a proto se v přestrojení vydává na vojenskou základnu. Zjištěná fakta však následně staví majora Reachera do nezáviděníhodné situace - když udělá, co chce armáda, dokáže se sám sobě podívat do očí? Když to neudělá, tak obhájí ještě své místo v armádě?

 

De la Motte, A.: Zimní oheň. Na Den sv. Lucie se v malém městečku na jihu Švédska stane tragédie. Večírek dospívajících dětí v místní tančírně končí požárem a smrtí jedné dívky. Policejní vyšetřování znesváří obyvatele, zboří přátelské i rodinné vztahy a nakonec vyústí v přiznání jednoho mladíka. Třicet let poté se na místo neštěstí vrací Laura Aulinová, která v té době jezdívala ke své tetě Heddě a stále pociťuje, že tehdejší událost rozděluje lidi v městečku dodnes. Navíc podvědomě cítí, že zde žije žhář, který může kdykoliv znovu udeřit. Lauřina předtucha se potvrdí i tím, že teta zřejmě před svou smrtí objevila něco, co může vrhnout světlo na dávnou tragédii a přinést odpovědi na otázky, které nikdo netouží znát...

 

Goffa, M.: Vánoční zpověď. Tento román by nejspíš před 15 lety nemohl být vydán, ale dnes se již exekuce a drsné vymáhání mnohonásobně navýšených pohledávek stalo běžnou záležitostí. Proto autor vysílá svého knižního hrdinu za jasným úkolem: prozkoumat, kdo za takovým byznysem stojí, kdo vládne imaginárním penězům a kdo pro své štěstí neváhá ničit životy ostatních.

 

Skov, L. CH.: Ostrov bouří. Skupina lidí, mezi nimiž je novinářka, parfumérka, autor úspěšných detektivek a další čtyři kreativní osobnosti, využije nabídky pracovního pobytu na pustém dánském ostrově. Každý z nich má tajemství, před kterým se snaží uniknout, a proto se rozhodli stáhnout do ústraní. Jaké je však jejich překvapení, když jsou ubytováni v prosklené budově, kde vzápětí zjistí, že chybí signál a nemohou tedy navázat kontakt s okolním světem a ani se vrátit. Nálada se zhoršuje poté, kdy se jedna z účastnic ztratí v lese a druhá vzápětí umírá. A tehdy si ostatní uvědomí, že něco není v pořádku.

 

Petrov, V.: Načítání. Internet a volný přístup všech a ke všemu dává lidem jedinečné příležitosti. Někteří se jich chopili suverénně, jiné to trápí nebo patří do generace, která se současnými technologiemi nesplynula. Pro někoho internet znamená práci a pro někoho jen povyražení. Díky internetu můžeme měnit svět - buď k lepšímu nebo k horšímu. Adam je představitel internetové generace, programátor, počítačový hacker a aktivista, který je přesvědčený, že je nutné nahradit stávající společenská pravidla jinými. Daniel je čerstvý důchodce, který by ještě rád pracoval, ale pochopil, že pracovní trh preferuje mladé, perspektivní a kreativní lidi. Přestože cítí, že mu ubývají síly, tak se snaží tomu co nejvíce zabránit. Wangovi životní tragédie změnila pohled na svět a stal se tak více vnímavějším. Všichny tyto osoby mají potřebu životní změny, ale potřebují k ní impulz.

 

Läckberg, C.: Strážce majáku. Patrik Hedström se po těžké nemoci vrací do zaměstnání a hned na něj na policejní stanici čeká nový případ. Obětí je ekonom Mats Sverin, který měl pověst přátelského a oblíbeného chlapíka, který se však o svém soukromí s nikým příliš nebavil. Vyšlo najevo, že těsně před smrtí navštívil svou dávnou lásku Annie žijící na ostrově Gräskär, o kterém vždy kolovaly zlověstné příběhy. Říká se, že ostrov obývají duchové mrtvých, kteří by živým rádi předali své poselství...

 

Preston, D. a L. Child: Modrý labyrint. Jednoho dne zvláštní agent Pendergast objeví na prahu svého majestátního a přitom nenápadného domu mrtvolu jednoho ze svých nejobávanějších nepřátel. Pendergast netuší, kdo nese za vraždu odpovědnost a proč se tělo ocitlo právě před jeho domem. Záhada nese všechny znaky dokonalého zločinu, až na jedno neobvyklé vodítko: v žaludku mrtvého byl nalezen kus tyrkysu. A právě tento drahokam zavede Pendergasta k opuštěnému dolu na břehu kalifornského Saldonského moře a následné indicie i do neblahé minulosti vlastní rodiny. Netuší, že jej na každém kroku pronásleduje vrah toužící po pomstě za dávný zločin.

 

Sheldon, S.: Odhalená tvář. Proslulý psychoanalytik Judd Stevens stojí před nejzávažnějším případem své kariéry - dva lidé z jeho blízkosti byli zavražděni. Vyřizuje si s ním účty někdo nervově labilní, komu nedokázal pomoci? Je snad on sám dalším cílem? Než vrah udeří znovu, musí Judd proniknout do jeho mysli, nebo bude z vraždy obviněn právě on.

 

Robinsová, J.: Bílá těla. Tilda a Callie jsou sice dvojčata, ale už od narození je každá jiná. Přestože je Tilda citlivá a labilní, podaří se jí prosadit ve světě filmu jako herečka. Callie je naproti tomu nenápadná, nejistá a má neustále potřebu dávat na svou sestru pozor. Není divu, že ji zaskočí, když Tilda začne chodit s bohatým Američanem. Callie je nejprve okouzlujícím a ohleduplným Felixem nadšená, ale postupně v ní narůstá podezření, že by mohl být pro její sestru nebezpečný. Se svými obavami se svěří na internetovém fóru zaměřeném na problematické muže se sklonem k násilí. Tilda se za Felixe přesto provdá, ale podezření v Callie stále více narůstá. Když pak najdou Felixe v pokoji mrtvého a policie vyloučí cizí zavinění, Callie s výsledkem vyšetřování nemůže být spokojená.

 

Ware, R.: Hra na lháře. V chladném červnovém ránu se na anglickém pobřeží prochází jedna z místních žen se svým psem a ten z písku vyhrabe věc, kterou jeho paní zpočátku považuje za trouchnivou větev. Po chvíli však zjistí, že se jedná o něco mnohem zlověstnějšího. Nazítří dostanou tři mladé ženy žijící v Londýně stejnou textovou zprávu obsahující pouze dvě slova: "Potřebuji tě!". Jako kamarádky na internátní škole hrávaly tzv. hru na lháře, kdy vykládaly smyšlené historky spolužačkám, učitelům a vlastně kdekomu. Jenže se jejich poťouchlá zábava neobešla bez následků, a tak byly vyloučeny ze školy. Po dvaceti letech je volá zpět Kate, čtvrtá z nich. Ale nebude to sentimentální setkání po letech, jejich lhaní si vyžádalo svou daň a teď je třeba uvést věci na pravou míru...