Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní novinky

 

NOVINKY

Historické romány

Had a hůl  (Woodová, B.)
Sýrie, rok 1450 před Kristem. Lee, nejstarší dceři bohatého vinaře, bylo právě osmnáct let, a tak má nejvyšší čas se vdát. Nabídku k sňatku bohatého, ale krutého stavitele lodí Jótama však její otec odmítne, když zjistí, že v Jótamově rodině se dědí epilepsie. Rozzuřený takovou veřejnou potupou začne Jótam vydírat Leina otce - buď se za něj Lea provdá, nebo Jótam celou její rodinu zničí... Nová kniha jedné z celosvětově nejúspěšnějších autorek historických románů Barbary Woodové.

Vrahova modlitba - Lékařka Adélie čelí kruté pomstě  (Franklinová, A.)
Lékařka Adélie se v dalším historickém případu stává ochránkyní mladé princezny. Píše se rok 1176 a král Jindřich II. posílá svou desetiletou dceru Johanu do Palerma, aby ji tam provdal za krále Viléma II. Sicilského. Válka a mor v Evropě činí cestu velmi nebezpečnou a proto vybral své dceři za společnici ženu, které důvěřuje ze všech nejvíc: svou „vykladačku smrti“ lékařku Adélii.  Ta by sice nabídku nejraději odmítla, neboť by se musela na dlouhou dobu rozloučit s vlastní dcerkou. Proto král její dceru přesídlil na královský dvůr jako svou chráněnku, ale současně i jako rukojmí, aby si pojistil, že se Adélie k němu zase vrátí. Tak se lékařka musí vydat s královským doprovodem na dlouhou cestu a netuší, že se v její blízkosti pohybuje člověk toužící po pomstě.

Vykladačka smrti - Lékařka Adélie řeší vraždu královy  (Franklinová, A.)
Další napínavý příběh s hlavní hrdinkou Adélií, která znovu dostává příležitost prokázat svůj neobyčejný talent. Je totiž otrávena králova milenka Rosamunda. Hlavní podezření padá na královnu, Eleonoru Akvitánskou. Adélie je povolána biskupem Rowleym, aby se pokusila prokázat královninu nevinu. Ještě nikdy se neocitla ve větším ohrožení. Vrah se pohybuje na svobodě a královna má za sebou celou armádu příznivců, kteří jsou odhodláni bojovat proti Jindřichovi. Navíc ani nepříjemné a studené počasí Adélii pátrání nijak neulehčují. Musí se prodrat složitým labyrintem obklopujícím Rosamundinu věž a také rozluštit záhadu mrtvé a zmrzlé ženy, která se nachází uvnitř...

Ještě že nejsem kat (Vondruška V.)
Dobrodružný detektivní příběh, který se odehrává v renesanční Praze. Román vznikl na podkladu autorovy stejnojmenné divadelní hry. Nabízí plno zvratů, napětí, ale i zábavných situací a nečekané rozuzlení. Hlavními hrdiny nejsou detektivové známí z jiných Vondruškových románů, ale zdánlivě nesourodá trojice hrdinů – staroměstský rychtář, katovka a zběhlý student teologie.
Součástí knihy je jako bonus i CD s písněmi v renesančním duchu Petra Traxlera z divadelních her V. Vondrušky „Ještě že nejsem kat“ a „Gaudeamus konšelé“.


Smrt ve Vratislavi - Hříšní lidé Království českého (Vondruška, V.)
Vyslanec českého krále má diplomatické jednání ve Slezsku, ale najednou zmizí a nikdo netuší, co se mohlo stát. Protože jde o ožehavou státní misi, je třeba postupovat taktně. Král Přemysl II. Otakar samozřejmě nechce nechat pátrání jen na vratislavských úřadech a proto posílá do Slezska v přestrojení svého věrného služebníka Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníky panoše Otu a velitele Diviše. Jakmile však ti tři dorazí do Vratislavi, dojde k vraždě, která nejenže pátrání zkomplikuje, ale odvede jejich pozornost zdánlivě úplně jiným směrem.

Princezna veronská - Nevěsta knížete Boleslava  (Ciprová, J.)
Biagota je zaslíbena knížeti Václavovi, který si pro ni přijede do Verony i s družinou. Vinou mocenských zájmů však z chystaného sňatku sejde, a tak je provdána za Václavova bratra Boleslava. Až v jeho sídle si princezna uvědomí, jak těžké bude probít se skrz masku lhostejnosti a tvrdou slupku bojovníka k jeho srdci.

Nejistá koruna  (Plaidy, J.)
Jindřich Tudor se nenarodil pro anglický trůn. Dosáhl plnoletosti v nebezpečné době politického zmatku a strávil čtrnáct let ve vyhnanství v Bretani. Až potom se s malou armádou vítězoslavně vrátil, aby zvítězil v bitvě u Bosworthu – čímž jednou provždy ukončil Válku růží a založil neblaze proslulou tudorovskou dynastii. Protože byl Jindřichův nárok na trůn nejistý, jeho svatba s Alžbětou z Yorku, dcerou a přímou dědičkou krále Eduarda IV., nejen spojila válčící rody, ale také Jindřichovi pomohla zajistit vládu pro sebe i příští generace. Ačkoli se jejich svazek zrodil z politické nutnosti, změnil se v úžasný milostný příběh, jehož následkem bylo sedm dětí a šťastných dvacet společných let.

Ve službách třináctého (Mičanová, D.)
Po smrti krále Ramesse II. se na trůn chystá dosednout třináctý princ Merenptah. Než však převezme panovnické povinnosti, musí svého předchůdce řádně uložit k věčnému odpočinku. To však není možné, neboť zesnulého panovníka totiž nelze pohřbít bez srdce, které bylo za záhadných okolností zcizeno z Domu balzamování. Merenptaha napadne pověřit tajným pátráním svého nevlastního bratra Peseškafa, vyhlášeného hejska a sukničkáře. Uspěje tajný královský pověřenec, nebo jej okolnosti přinutí přinést na oltář vlasti nejvyšší oběť?

Pod maskou nevinnosti  (Stainforth, A.)
Rok 1870 je pro anglickou krásku Melanii Torrensovou tragický, neboť den před svatbou umírá její milenec Victor a nebýt vzdáleného příbuzného Paula Ashleyho, ztratila by zájem o veškerý život v milovaném domě. Po čase se oba sblíží natolik, že ji Paul požádá o ruku. Melanie souhlasí a Paul odjíždí sdělit tuto skvělou zprávu rodičům. Mezitím Melanii zemře otec a aby neštěstí nebylo málo, tak je unesena maskovaným jezdcem, ve kterém pak poznává svého „údajně“ zesnulého milence Victora. Dívka se tak ocitne v rukou nebezpečného muže, který se nezalekne ničeho, aby dosáhl svého cíle.

Anna Česká, dcera Karla IV. na anglickém trůnu  (Whittonová, H.)
Karel IV. získal pro svou dceru Annu výhodnou partii – anglického krále. Mladičká česká princezna se v šestnácti letech provdá za Richarda II. a přicestuje do nového domova. Královský dvůr nejprve přijme cizí nevěstu chladně, ale mírná a laskavá Anna Česká si brzy získá anglickou šlechtu svým obratným diplomatickým jednáním. Dokáže si však získat lásku temperamentního Richarda?

Životopisy

Karel Gott - Zpěvák století
Tato výpravná publikace vychází k 75. narozeninám pěvecké ikony Karla Gotta. Na více než 400 stranách s barevnou obrazovou přílohou se odvíjí celý profesní i osobní život výjimečného umělce a člověka, který se rodí stěží jednou za sto let. Zvláštní pozornost je věnována nejen známým osobnostem, které ho v životě provázeli a provázejí, ale i jeho nejbližší rodině. Autorství Michaely Remešové, která je s legendárním zpěvákem léta v osobním styku, propůjčuje knize zvláštní kvalitu - důvěrnost.

Jaká byla Iveta Bartošová
Princezna českého popu Iveta Bartošová odešla z pozemského života neuvěřitelně tragicky.
Její vzestup k výšinám byl doslova raketový, ale zasloužený. Uměla zaujmout nejen svým božským hlasem, ale i svým zjevem a vystupováním. Kniha vypráví o jejím životě a o tom, jaká Iveta doopravdy byla a co jsme jejím odchodem z tohoto světa ztratili.


Toulky s Ladislavem Smoljakem
Knižní podoba oblíbeného televizního pořadu. Ladislav Smoljak milým způsobem připomíná některá historická fakta o více či méně slavných lidech, přičemž navštěvoval hrady, zámky, města i vesnice, kde tyto osobnosti pobývali.

Jiřina Bohdalová - Nehasnoucí hvězda
Herečka Jiřina Bohdalová to neměla v životě ani ve své profesi jednoduché. Třikrát se hlásila na DAMU, a když se napotřetí na studium herectví dostala, zavřeli jejího otce do komunistického vězení - a ona se musela postarat o celou rodinu. Po natočení filmu „Ucho“,  nesměla dlouho před filmovou kameru a film putoval do trezoru. Přesto se z ní stala jedna z nejlepších a nejoblíbenějších českých hereček a své postavy ztvárnila v řadě televizních komedií, filmů, seriálů, pohádek. Neméně populární byla i v „estrádních“ pořadech, kde vystupovala zejména s Vladimírem Dvořákem a Vladimírem Menšíkem.

Bořivoj Navrátil
Portrét oblíbeného českého divadelního, filmového a televizního herce, který se za svou dlouhou profesionální dráhu od roku 1956 uplatnil také v rozhlase, dabingu či uměleckém přednesu melodramů na koncertním pódiu. Mimo jiné vyučoval také herectví na Pražské konzervatoři a na DAMU.

Svatopluk Beneš – Z mého alba
Vzpomínání známého divadelního a filmového herce na jeho práci v divadle, na herecké partnery, režiséry, divadelní hry a filmy, na svůj život se všemi jeho peripetiemi i šťastnými okamžiky. Kniha je doplněna unikátními fotografiemi, z nichž mnohé nebyly dosud nikde zveřejněny.

13. komnaty Andreje Babiše
Andrej Babiš se obrazně řečeno přes noc stal pojmem, jakýmsi fenoménem těchto dnů.
Kupodivu nikoliv kvůli svému majetku, ale dík úspěšnosti hnutí ANO, které se v předčasných volbách v roce 2013 stalo druhou nejsilnější stranou v zemi. Andreje Babiše charakterizuje přímost, jednoduché, až strohé vyjadřování a dalo by se říci, že se před ničím a nikým nezastaví. Jestli je to dobré, nebo ne, jistě ukáže čas.
 
Andrej Babiš ale má i své skryté třinácté komnaty a tato publikace má poodhalit jeho zákoutí a představit ho trochu jinak, než jak ho prezentuje náš tisk a televize.

Baťa - švec, který dobyl světa
Když se v roce 1876 v malé ševcovské dílně za zlínským kostelem narodil Antonínu Baťovi syn Tomáš, nikdo tehdy nemohl tušit, že se z něj stane jeden z nejvýznamnějších českých průmyslníků, který během svého života vytvoří významné obuvnické impérium a vymyslí do dnešních dnů nepřekonané manažerské a motivační postupy. Svůj rodný Zlín později  přemění  na dynamické průmyslové centrum východní Moravy plné nádherných ukázek moderní architektury. Bohužel jeho osoba je také opředena velkým množstvím falešných mýtů a proto přináší jeho současník Evžen Erdély skutečný obraz tohoto významného podnikatele, který není zkreslený časem a ani propagandou.

Dětství před kamerou
Autorka, scénáristka a režisérka Simona Oktábcová při své práci sledovala osudy dětských
herců ze známých českých filmů a seriálů a s mnohými se natolik sblížila, že jí poskytli rozhovor o svém dalším životním osudu. Většina z nich má dnes běžné občanské povolání a na svou „hvězdnou“ kariéru vzpomínají s úsměvem či trochou nostalgie.


(Ne)milostivé léto L. B. - Literární rekonstrukce osudů Lídy Baarové v Berlíně 1934-1938

Na počátku vzniku této unikátní knihy byla náhoda. Berlínský novinář Otto Mugrauer se před několika lety dostal k deníku své tety Hildy Korberové, manželky známého německého herce 30. let Veita Harlana a tento pár v letech 1934–1938 spřátelil s Lídou Baarovou, která v té době začínala svou kariéru filmové hvězdy v Německu. Hilda Korberová se stala důvěrnou kamarádkou Lídy Baarové a společně s ní prožívala nejen její filmové úspěchy, ale i všechny ostatní okolnosti jejího berlínského pobytu, včetně vztahů s další německou filmovou superstar Gustavem Fröhlichem a později i s Josefem Goebelsem. Deníky Hildy Korberové zaznamenávají skutečný život Lídy Baarové, včetně přesných citací jejích pocitů a charakteristik obou fatálních vztahů v tehdy ještě prosperujícím a naplno žijícím Berlíně.

Žena za pultem - Příběh legendárního seriálu a jeho hrdinů
Legendární dílo Jaroslava Dietla „Žena za pultem“ bývá často označováno za jeden z nejkvalitnějších seriálů české filmové tvorby. Stejně jako dřív i nyní vzbuzuje řadu emocí. Není to dějem, ale také politickou kontroverzností a otázkami spojenými s jeho vznikem. Například - kdo měl hrát hlavní postavu Anny? Měla to být skutečně Jiřina Švorcová nebo role byla původně napsána pro Jiřinu Bohdalovou? Kdo rozhodoval o hereckém obsazení dalších seriálových postav? Byl to režisér, scénárista, paní Švorcová nebo šlo o dílo, do kterého brutálně zasahovalo nejvyšší vedení KSČ? Uměl pan Dietl psát milostné dialogy? I na spoustu dalších otázek nabízí odpovědi právě tato kniha.

Mé syny zničil heroin
Elizabeth Burton-Phillipsová není spisovatelka. Tuto knihu napsala jako matka dvou chlapců - dvojčat, kteří již od třinácti let začali experimentovat s drogami. Prošla se svými syny celou cestu jejich postupného pádu na dno a věří, že příběh její rodiny pomůže ostatním rodičům drogově závislých vyrovnat se s nastalou situací a snad i v lepším případě těmto událostem vůbec předejít.
Zkuste se vcítit do role rodiče, jehož potomek ztratí jakékoli zábrany, protože jeho mysl a tělo ovládl heroin. A zkuste si představit, že máte takové potomky dva. Že vaši synové jsou dvojčata na heroinu, lžou vám, podvádějí vás a okrádají. Co je silnější, mateřská láska, nebo pud sebezáchovy? Co dělat, když vidíte, že ani jejich sourozenecká láska se nestala tím, co by jim mohlo podat záchranné lano? Pevné bratrské pouto představuje spíš přítěž, která způsobuje, že se vzájemně neustále stahují do propasti. Z tohoto začarovaného kruhu existuje jediná cesta ven. A tou je smrt.


Christiane F. - Můj druhý život (Pokračování bestselleru My děti ze stanice ZOO)
Osud Christiane F. znají miliony čtenářů po celém světě. Vyrůstali s drásavou výpovědí třináctileté německé narkomanky o pekle závislosti na heroinu a prostituci. Kniha My děti ze stanice ZOO a stejnojmenný film z ní udělaly celebritu a změnily zásadně její život. Po pětatřiceti letech se Christiane Felscherinow nechala přesvědčit novinářkou Sonjou Vukovic, aby vyprávěla, co bylo potom. Procházíme spolu s Christiane jejím bojem se závislostí na drogách, pobytem ve vězení, ale také setkáními s legendami amerického rocku a evropské literatury, šťastnými roky v Řecku a největším darem – narozením syna Philippa.

Literatura faktu

Zápisky odstřelovače  (Zajcev, V. G.)
První české vydání vzpomínek proslulého sovětského odstřelovače Vasilije Zajceva, jehož osudy jsou zachyceny ve filmu „Nepřítel před branami“.
Když Vasilij Zajcev dorazil v říjnu roku 1942 do Stalingradu, aby se zúčastnil boje o město, průměrná životnost sovětského vojáka zde nepřekračovala 24 hodin. Tato statistika se však v průběhu bitvy postupně zlepšovala, mimo jiné i zásluhou skupinky odhodlaných odstřelovačů mezi nimiž byl i Vasilij Zajcev. Díky tomu, že patřil mezi nejlepší a také měl to štěstí přežít, mohl svůj příběh později vyprávět. Jeho svědectví poskytuje čtenáři jedinečný pohled do tváře války plné hrůzné brutality a zoufalství vojáků obou stran, doložené děsivou statistikou mrtvých a raněných. Jeho zápisky jsou považovány za nejlepší záznam o stalingradské bitvě z pera přímého účastníka bojů a představují klasické dílo válečné literatury.


Nelehký den - Mise, která zabila bin Ládina, v líčení přímého účastníka (Owen, M.)
Bývalý člen zvláštní jednotky amerického námořnictva Navy SEAL, který se účastnil operace vedoucí k zabití Usámy bin Ládina, popisuje v této knize nejen proslulou operaci s krycím názvem „Neptunův trojzubec“, ale i řadu předchozích nasazení svého týmu, především v Iráku a Afghánistánu. V otevřené výpovědi odkrývá mimo jiné i nějaká fakta ze speciálního výcviku, každodenního života i náročných úkolů příslušníků speciálních jednotek.

Operace Redwing - Svědectví účastníka neúspěšné bojové akce Navy SEAL
(Luttrell, M.)
Je to příběh velitele střeleckého týmu Marcuse Luttrella, který jako jediný přežil operaci Redwing, jenž měla za úkol zlikvidovat vůdce teroristické organizace Al-Káidy. Byla to urputná bitva v horách, která nakonec znamenala největší ztrátu lidských životů v historii Navy SEAL. Je to ale také příběh jeho týmových kolegů, kteří usilovně bojovali po jeho boku, dokud nezůstal jako jediný. Kromě samotné akce Luttrell podrobně popisuje i brutální výcvik Navy SEAL a se svými druhy zjišťuje, co to obnáší, stát se příslušníkem elitních speciálních jednotek
Za hrdinství v boji vyznamenal prezident Bush Marcuse Luttrella „Námořním křížem“.
Na motivy této knihy byl v USA natočen film s Markem Wahlbergem v hlavní roli a do českých kin byl uveden v lednu 2014 pod názvem „Na život a na smrt“.


Stíhač v Buchenwaldu - Příběh amerického stíhacího pilota sestřeleného nad Francií (Moser, J. F.)
Joseph Moser vyrostl na malém statku ve Ferndale ve státě Washington a již ve škole snil o tom, že se stane stíhacím pilotem a bude létat na tehdy nejrychlejším a nejmodernějším stíhacím letounu P-38 Lightning. Svůj sen se mu později splnil, byl vyslán do Evropy, kde přežil 43 bojových letů a získal několik ocenění za své vynikající schopnosti při bojových akcích, které se výrazně podílely na spojenecké válečné činnosti. Ale 13. srpna 1944 však byl sestřelen a s malou skupinou spojeneckých pilotů se ocitl v nacistickém koncentračním táboře Buchenwaldu, kde zemřely desítky tisíc vězňů v důsledku krutého zacházení, lékařských experimentů a hladu. Joeho zachránili jen čtyři dny před připravovanou popravou a dalších šest měsíců strávil v různých zajateckých táborech.
Je to příběh tiché a vyrovnané odvahy v těch nejtěžších chvílích – odvahy, posilované vírou, rodinou a věrností ideálům svobody, které vyznávalo mnoho lidí této velké generace.


Svědkové z továrny na smrt  (Friedler, E.)
Členové zvláštního židovského oddílu, známého jako „sonderkommando“, byli jedinými očitými svědky masového vraždění ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Brzezinka. Nikdo jiný kromě pachatelů samotných nesměl vědět, co se v osvětimské továrně na smrt odehrává. Členové „sonderkommanda“ nebyli však pouhými svědky, museli vykonávat tu nestrašnější práci, kterou si lze představit. Většina z nich nepřežila, neboť „ sonderkommando“ nesměl nikdo opustit živý, všichni museli pracovat tak dlouho, až buď zemřeli vysílením nebo byli prostě ubiti a nahrazeni dalšími vězni. Někteří umírali dobrovolně, aby unikli hroznému osudu, vrhali se do plynových komor nebo se nechali dobrovolně zastřelit. Ale ne všichni byli ochotni kapitulovat a zemřít bez boje. Od října 1943 plánovala skupina uvnitř zvláštního komanda povstání. Tito muži věděli, že tím snížili vlastní šance na přežití, ale držely je při životě spo­leč­né plány a naděje, že se budou moci krvavě pomstít alespoň na některých nenáviděných esesácích a že povstání zvláštního komanda se stane historickou výstrahou před masovou genocidou…
Autorům knihy se podařilo přimět ty, kteří přežili, aby o nepopsatelných hrůzách vyprávěli. Jejich autentická svědectví se stala základem pro knihu, při jejíž četbě tuhne krev v žilách a která ukazuje, že lidské zlo nezná žádných hranic.


Služebníci zla - Pohled do zákulisí nacistických tajných služeb (Cílek, R.)
Dýka a plášť... Symbolické označení pro špionáž, kontrašpionáž a vyhraněnou formu skryté diplomacie a rafinovaných intrik. Známý spisovatel a publicista Roman Cílek nám umožňuje nahlédnout za oponu nacistických tajných služeb. Toto „poodhrnutí“ je unikátní v tom, že v průběhu několika desetiletí osobně vyzpovídal celou řadu aktérů akcí, jež od nástupu Adolfa Hitlera k moci až do pádu „třetí říše“ změnily běh dějin, a navštívil mnohá „místa činu“. Rejstřík zbraní nacistických tajných služeb vyniká propracovaností i šíří, jen namátkou uveďme vraždy, únosy, vydírání včetně zapojení prostitutek, padělání dokumentů a bankovek… Mezi nejhorlivější zástupce zla patřil zejména vůdce Adolf Hitler, dále Heinrich Himmler a ďábel v lidské podobě Reinhard Heydrich. Ti všichni, stejně jako široká plejáda dalších osobností, před námi ožívají díky tomuto výjimečnému dílu.

Říkali mu D´Artagnan  (Brož, I.)
Douglas MacArthur byl člověk s mimořádnou vojenskou představivostí a velitelskou
způsobilostí, jehož životní dráha měla hluboký vliv na americké dějiny. Kniha zahrnuje
všechny jeho velkolepé úspěchy, a přitom se nevyhýbá žádné sporné
otázce jeho kariéry. Generál vypráví o armádní tradici, v níž vyrůstal, o době, kdy byl kadetem akademie ve West Pointu, o hrdinských taženích Duhové divize v první světové válce, působení ve funkci superintendenta West Pointu a náčelníka štábu pozemních sil
i o nepříjemné úloze, která mu byla svěřena při potlačení účastníků veteránského
bonusového pochodu.


Návrat zmizelého letce (Březinová, T. – Černý, M.)
„Jan Březina letí na severní pól!“ hlásaly palcové titulky českých prvorepublikových novin. Podle senzační zprávy se nachází třiadvacetiletý letec a mechanik na palubě letadla legendární sovětské Papaninovy výpravy. To bylo v roce 1937. Ale o necelý rok později, jedné březnové noci, je v Moskvě z neznámých důvodů zatčen. Od té doby jej rodina nikdy nespatřila. Po Janově dramatickém osudu a okolnostech jeho násilné smrti pátrala rodina více než půl století… Autoři knihy – Březinova neteř a prasynovec, ve svém strhujícím vyprávění odhalují výjimečnou životní a profesionální dráhu slavného polárníka, jehož vítal Stalin, aby ho nechal krátce nato poslat bez řádného rozsudku na smrt. Čtenáři je umožněno nahlédnout do tajných archivů a unikátních dokumentů, které už vydaly svá svědectví o tom, jak zemřel nejen legendární český polární letec Jan Březina, ale i stovky tisíc dalších v letech „velkého teroru“.

Prokletá setba (Haidler, J.)
Původní český román odehrávající se na pozadí skutečných historických událostí ve vypjatých okamžicích našich dějin druhé třetiny 20. století. Autor Jaroslav Haidler čtenáři přibližuje životní příběh důstojníka německé špionáže, který se kvůli nesouhlasu s Hitlerovou nacistickou politikou rozhodne spolupracovat s československou výzvědnou službou. Při četbě plné vzrušujících zápletek a mimořádně živě prokreslených hrdinů nechybí ani pohled do zákulisí protinacistického odboje a partyzánských akcí.

Ufo na Slovensku  (Karlík, M.)
Autor knihy Miroslav Karlík se už desítky let zajímá o problematiku a výskyt UFO. Od roku 1992 je členem skupiny slovenských nadšenců  UFO KLUBU, která se zajímá především o nevysvětlitelné nebeské úkazy. Do konce roku 2008 skupina prověřila a zdokumentovala 383 hlášení o výskytu UFO a taktéž prozkoumala 18 piktogramů v obilí, objevených na území Slovenské republiky. Slovenský UFO KLUB spolupracuje s ufology několika evropských států a vyměňuje si s nimi informace.
Tato publikace obsahuje nejzajímavější zdokumentované události, a to včetně nákresů, originálních fotografií a výpovědí očitých svědků.


Detektivky:

Cyankáli v šampaňském  
(Christie, A.)
Rosemary, krásná a bohatá manželka George Bartona. zemřela v restauraci Luxembourg během party pořádané na počest jejích narozenin. Rok žijí její nejbližší v přesvědčení, že šlo o sebevraždu. Pak obdrží George anonymní dopisy s tvrzením, že byla zabita. Ale kým? George se rozhodne pro riskantní plán – pozve všechny z nešťastné oslavy na další, tentokrát u příležitosti narozenin Rosemaryiny sestry Iris. Stejné místo, stejný stůl, titíž hosté – a jedno prázdné místo. Znovu se hoduje a tančí, znovu se připíjí šampaňským. A znovu je v jedné sklenici cyankáli…

Krvavá mlha  (Cornwellová, P.)
Další případ doktorky Kay Scarpettové, volně navazující na Posmrtný přístav (Knižní klub, 2012). Kay přijíždí do Georgijské ženské věznice, aby se setkala s odsouzenou Kathleen Lawlerovou, biologickou matkou sériové vražedkyně Dawn Kincaidové, a pokusila se zjistit, co vedlo Dawn k tomu, že zabila svého otce, soudního patologa a Kayina spolupracovníka Jacka Fieldinga. Míří sem i Jaime Bergerová, prokurátorka a partnerka Kayiny neteře Lucy, aby prošetřila případ jiné dívky, obviněné z vyvraždění rodiny místního lékaře. Kathleen brzy poté za záhadných okolností umírá. A Jaime najednou nikomu nezvedá telefon...

Annika Bengtzonová 2: Studio 6  (Marklundová, L.)
Na hřbitově v jednom ze stockholmských parků je nalezena mrtvá dívka. Brutální vražda se sexuálním motivem okamžitě obsadí titulní stránky švédských novin. Poté co je ze zločinu obviněn ministr zahraničního obchodu, rozpoutá se mediální peklo. Anniku Bengtzonovou, mladou stážistku ve Večerníku, zavede případ do místního podsvětí, erotických klubů i do vysokých politických kruhů. Ve hře je spravedlnost, ale také Anničina budoucnost, profesní i soukromá. Studio 6 je druhý kriminální román Lizy Marklundové, chronologicky však předchází ději Exploze, úvodní části bestsellerové série publikované ve 30 jazycích. Česky vychází v novém překladu.

Svědek  (Marklundová, L.)
Ze stockholmského přístavu v noci zmizel náklad pašovaných cigaret, na molu zbyla jen mrtvá těla dvou neznámých mužů. Případ pochopitelně přitáhne pozornost médií včetně Večerníku, kam se po prožitém osobním traumatu vrátila Annika Bengtzonová, toužící získat zpět respekt i (sebe)důvěru. Při přípravě podkladů pro reportáž narazí na podivnou organizaci Ráj, která údajně pomáhá obětem vyhrožování získat novou identitu. A pak se náhodou setká s Aidou, pravděpodobně jedinou svědkyní událostí v přístavu, nyní zoufalou ženou, pronásledovanou vrahem...

Po sezoně se nevraždí  (Kačírková, E.)
Tři napínavé novely královny české detektivky. Titulní příběh Po sezóně se nevraždí se odehrává na rekreaci u Jaderského moře a je motivován hrabivostí a sobectvím. Druhý, Ani smrt není jistá, je zasazen do Prahy a zachycuje bezohledný boj o očekávané dědictví. Novela Muži neumírají pro lásku se odvíjí v prostředí pražské bohémy a zločin pramení z touhy po pochybné společenské slávě. Vypravěči jsou většinou svědky události vedoucí k vraždě a snaží se odhalit zločin buď ve spolupráci s policií, nebo na vlastní pěst.

Doktor spánek  (King, S.)
Stephen King v knize Doktor Spánek navazuje na svůj předchozí román Osvícení, takže se opět setkáme s jeho hrdiny - malým Dannym, který zůstává psychicky poznamenaný, i jeho matkou, již stále trápí bolesti po utrpěných zraněních. Rozzlobení duchové z hotelu Overlook si Dannyho opět najdou, ale kuchař Halloran ho nakonec naučí, jak se jim ubránit.
Danny dospěl a přes svá dobrá předsevzetí se vydal v otcových stopách alkoholismu a zuřivých záchvatů. Nakonec se však pití dokáže vzdát, usadí se v malém městečku a začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní duševní schopnosti, které mu do určité míry zůstaly, mu pomáhají poskytovat útěchu umírajícím. Pomocníkem je mu kočka, která umí předvídat budoucnost, a Dan se stane „doktorem Spánkem“.
Nečekaně však naváže telepatické spojení s dvanáctiletou Abrou, která se na něj obrátila se zoufalou prosbou o pomoc. Díky svým jasnovidným schopnostem se totiž dozvěděla o rituální vraždě malého chlapce, dalšího dítěte, které stejně jako Dan a Abra vyzařuje osvícení. Amerikou totiž táhne kmen podivných lidí, kteří se živí zvláštní jemnohmotnou substancí, jež vystupuje z dětí s osvícením, když jsou mučeny...
Není pochyb o tom, že závěrečný souboj dobra a zla bude strhující.


Paganiniho smlouva  (Kepler, L.)
Po obrovském úspěchu Hypnotizéra je Lars Kepler v plné síle zpátky!
Jedné letní noci je na palubě opuštěné lodi ve stockholmském zálivu nalezeno mrtvé tělo. Plíce ženy jsou plné slané vody, ale stopy po ní nezůstaly ani na oblečení ani na těle.
Dalšího dne je ve svém bytě nalezen mrtvý muž. Houpe se v oprátce uvázané na háku ve stropě, na kterém běžně visí lustr. Jak se to stalo? Strop je vysoký a v místnosti není jediný kus nábytku, na který by muž mohl vylézt. Ale detektiv Joona Linna je stejně přesvědčen, že šlo o sebevraždu. Samozřejmě že má pravdu. Muž spáchal záhadnou sebevraždu, ale i to je pouze předehra k závratně rychlému a nebezpečnému běhu událostí.
Pokračování Hypnotizéra je stejně úspěšné jako první díl románové řady.


Odmítnutí poslušnosti   (Francis, F.)
Oblíbený vyšetřovatel Dicka Francise, Sid Halley, se vrací na scénu v novém strhujícím příběhu Felixe Francise. Před šesti lety opustil Sid Halley svou vyšetřovatelskou dráhu, během níž mnohokrát zažil pronásledování, ponižování, bití, byl postřelen, a dokonce přišel o ruku. Kvůli manželce a malé dcerce se vzdal nebezpečného a nejistého života s představou, že ho do této hry již nic nenaláká. Jenomže to se mýlil. Sir Richard Stewart, předseda dostihového vedení, požádá Sida, aby prošetřilo sérii podivných výsledků v řadě dostihů. Sid nejprve rozhodně odmítne, ale následující den je za podezřelých okolností sir Richard nalezen mrtvý. Poté se však vyšetřovateli ozve neznámý muž s irským přízvukem a nutí ho, aby o podezřelých dostizích vypracoval očišťující zprávu. Sid si uvědomuje, že se nepříteli musí postavit v otevřeném boji – jinak by mohl za své odmítnutí poslušnosti zaplatit cenu nejvyšší.

Profesionál   (Mac Bain, E.)
Tentokrát musí parta z 87. revíru chytit podvodníka vskutku profesionálního kalibru. Pod záštitou charity láká peníze ze zkušených obchodníků, stejně jako z osamělých starých žen. Dobývá ženská srdce se samozřejmou lehkostí. Detektivové v čele se Stevem Carellou znají všechny jeho triky, ale přesto jim stále přibývají mrtvoly na pobřeží. Kromě tohoto případu musejí řešit celou řadu běžných zločinů, které přináší život ve velkoměstě.

Ďáblova lest  (Vašíček, A.)
Studentka archeologie jen náhodou unikne podivné smrti a je nalezena v posttraumatickém šoku. Zakrvácený oděv a tajemné magické symboly, které jí kdosi namaloval na tělo krví, nasvědčují, že nepůjde o obvyklý kriminální případ. O pomoc při vyšetřování je proto požádán znalec satanských sekt a specialista na okultismus doktor Runa. Pátrání ho přivádí do bývalého benediktinského kláštera v Podlažicích, kde dívka spolu s dalšími studenty a pedagogy pracovala na archeologických vykopávkách. Zatímco policie objevuje další oběti s neznámými symboly na těle, Runa zjišťuje, že stejné magické znaky se nacházely i na nedávno odkrytých hrobech uprostřed kláštera. Hroby navíc neobsahovaly pouze ostatky řeholníků, nýbrž i žen a dětí. Jak závažný musel být důvod, aby byly porušeny přísné předpisy řádu? Šlo rovněž o oběti zločinů? Souvisí jejich smrt před sedmi sty lety se současnou sérií rituálních vražd? Jakou roli při tom hraje kniha, která vznikla za více než zvláštních okolností právě v podlažickém klášteře - Ďáblova bible? A jakou lest nastražil ďábel na ty, kteří mu uvěřili?
Mistrně napsaná próza známého autora knih, filmů a dokumentárních cyklů o nadpřirozených jevech, nevysvětlitelných záhadách a legendách umně propojuje napínavý příběh plný dramatických zvratů s odhalováním tajemství jedné z nejzáhadnějších knih světa, pro svou velikost zvané také Kodex gigas.


Případy detektiva Murdocha – Neřesti mé krve  (Jenningsová, M.)

Reverend Charles Howard byl ve svých čtyřiceti letech stále velmi impozantní muž. Ženatý presbyteriánský kněz působil na sklonku 19. století na faře v Torontu a byl velmi oblíben nejen mezi svými farníky, ale zejména ženami. Jako vážený člen místní komunity se pravidelně setkával s chudinou a posuzoval jednotlivé žádosti o přijetí do chudobince. Avšak jednoho dne je Charles Howard nalezen mrtev a je patrné, že by před smrtí brutálně zbit a oloupen. Detektiv Murdoch se v rámci vyřešení této vraždy musí blíže seznámit s lidmi žijícími v bídných podmínkách ulice a chudobinců.

Romány

Netrpělivost srdce  (Zweig, S.)
Zweigův světově proslulý dramatický román nás zavede do zapadlého posádkového městečka staré monarchie, kde důstojníci tráví volný čas po kavárnách a vinárnách. Chudý poručík Hofmiller je jakousi náhodou pozván do místního zámku na „diner“ pro přátele a známé. Omámen opulentní nádherou zámeckého prostředí si uprostřed zábavy náhle uvědomí, že opomněl vyzvat k tanci dceru hostitele. Chce své faux pas rychle napravit a v rozčilení si nevšimne, že dívka za stolem je ochrnutá. Mladík se snaží svoji neobratnost odčinit, místo toho se ale zaplétá do kliček vlastních dobře míněných konvenčních lží a ještě konvenčnějších obav z odsudku důstojnických kamarádů. Vzbudí v postižené dívce lásku, kterou neumí a ani nechce opětovat, a protože citlivě vnímá její smutek a osamělost, nechá se unášet vlastním soucitem – s tragickými důsledky.

Ztracen v džungli  (Ghinsberg, Y.)
Strhující příběh podle skutečné události o dobrodružství, které se změnilo v boj o přežití.
Mladý Izraelec Yossi se po ukončení armádní služby vydává za novými zážitky do Jižní Ameriky. V touze po opravdovém dobrodružství se rozhodne opustit běžné turistické trasy a společně se dvěma přáteli, jež si na tomto kontinentu našel, a rakouským průvodcem, který zde žije již řadu let, podniknout výpravu do džungle, za nádhernou přírodou a divokými kmeny, kterých se dosud nedotkla civilizace. Namáhavá, ale zpočátku zábavná expedice se však záhy zvrtne. Kvůli vzájemným neshodám se skupina rozdělí a po nešťastné nehodě na voru se Yossi ocitne docela sám v jednom z nejnebezpečnějších prostředí na světě. Bez nože, bez mapy nebo odpovídajícího výcviku si musí sám v džungli obstarat jídlo a přístřeší. Když mu v bouřlivém počasí začne uhnívat maso na chodidlech a on docela ztratí představu o tom, kde je, začíná pochybovat, jestli se ještě kdy vůbec vrátí zpátky…


Buzz  - 2. díl (De La Motte, A.)
HP, hrdina kultovního švédského thrilleru Game, je zpět. Zmizel v nejhlubším utajení, aby si zaslouženě užíval v potu tváře vydělané miliony, ale něco mu začíná chybět: adrenalinové vzrušení z riskantních situací, do nichž ho dostávala tajuplná „Hra“. Po vášnivé noci, strávené v luxusním dubajském hotelu s neodolatelnou Annou Argosovou, je vtažen do víru událostí příliš neuvěřitelných, aby byly pouhými náhodami. A navíc u Anny zahlédl děsivě povědomý bezdotykový mobil... Jeho sestra Rebecca Norménová konečně našla normálního přítele a byla povýšena. Ale ne nadlouho. Navíc si to s ní začal na svých stránkách vyřizovat záhadný blogger a kolegové se dobře baví... Oba sourozenci se zaplétají stále hlouběji do přediva pravdy a lži. Co je skutečné a co je virtuální? Řídí nás všechny neviditelná síť manipulátorů? A co může člověk udělat, když mu vyhrožuje kdosi, jehož existence se nedá dokázat?

GAME a BUZZ rozehrály nevyzpytatelnou Hru o (ne)alternativní (ne)kontrolované (ne)virtuální realitě. Hlavní hrdina HP se sice snaží ze Hry vymanit, ale poté co jeho sestra Rebecca narazí na jistou léta neotvíranou bankovní schránku, nebezpečí je zpět. A větší než kdy předtím...

Bubble   - 2. díl  (De La Motte, A.)
přináší dramatický a aktuální příběh o tom, jak se snažíme budovat bubliny bezpečí ve světě, který je nepřetržitě digitálně sledován a zároveň završuje trilogii originálních švédských krimirománů o prostředí IT technologií a sociálních sítí, jejich ovládání a zneužívání.

Jídelna Šalom a jiné židovské povídky z dnešní Prahy  (Torberg, F.)
Židovská komunita i kultura patřily k Praze odjakživa. Tradice a legendy židovské Prahy vábí na Staré Město každý den tisíce zahraničních turistů, ale i současný život kolem židovské obce bývá často zvenčí vnímán jako by byl obestřen zvláštní mystickou aurou. Šestnáct povídek Vlasty Rut Sidonové přibližuje českým čtenářům
právě současnou atmosféru každodenního života této komunity. V této knize jsou shrnuty pod zdánlivě všedním názvem Jídelna Šalom, ve které se dnes setkávají u košer jídla Židé z Prahy i z celého světa ve všední den i o svátcích…Tyto povídky jsou křehké a civilní, ale přesto je z nich patrné, že vznikly v prostředí současné židovské Prahy. Jsou proto trochu jiné, a o to zajímavější. Kniha je doplněna sugestivními fotografiemi Harry Farkaše a Františka Čermáka.


Tramvaj Noci  (Saudek, J.)
Nejnovější, již čtvrtá beletristická kniha světoznámého fotografa Jana Saudka, ve které se zpovídá ze života a vzpomínek, tentokrát spojených s jímavými osudy postav pražského Žižkova. Jako ilustrace slouží autorovy černobílé fotografie.

Agresor (McNab, A.)
Přestože agent Charlie trpí nevyléčitelnou chorobou, nechá se najmout do zpravodajských služeb na zdánlivě jednoduchý úkol - ukrást dokumenty z trezoru vlivného politika. Na pomoc mu přispěchá dávný přítel Nick. V tu chvíli ani jeden z nich netuší, do jak nebezpečné hry se pustili. Nejenže čelí obvinění z vraždy, ale hlavně musí bojovat o holý život.

Romány pro ženy

Lucerna v temnotě  (Lawrensonová, D.)
Moderní gotický román o lásce, tajemství a vraždě je svěžím počteníčkem, které vás přenese do malebné Provence. Hlavní hrdinka Eve potkává ve Švýcarsku šarmantního, ale uzavřeného muže. Je to vzájemné jako zásah blesku – chtějí být spolu, a tak se společně vydávají na jih Francie, do opuštěného domu obklopeného voňavými poli levandule. Oboustranné okouzlení umocňuje odloučená poloha domu a překrásná tajuplná lucerna, která ho osvětluje. Pod vlivem nádherné provensálské krajiny, opojné vůně léta se Eve cítí tak jako nikdy předtím.
S přicházejícím podzimem se však začínají ochlazovat nejen dny ale i partnerova láska...


Brigita  (Šiander, H. R.)
Brigita Benešová, šedesátiletá hrdinka, obětovala celý život rodině, výchově dcer a povolání zdravotní sestry, které si zvolila už ve svém dětství. Snažila se vyjít vstříc lidem kolem sebe a přizpůsobovala se všem situacím. S odchodem do důchodu se Brigita ocitá na prahu nové životní etapy. Penze, na kterou se těšila, se postupně stává utrpením. Brigita vezme život do vlastních rukou a navzdory rodině si najde zaměstnání na starém sídle rodiny Kleinových. Práce zahradnice jí přinese do života radost, štěstí, ale také lásku, v kterou už nedoufala.

Květy v poušti  (Haranová, E.)
Arabella, mladá a zhýčkaná dívka, která cestuje spolu s rodiči vlakem přes neutěšenou australskou poušť, při neplánované zastávce mimo železniční stanice nedopatřením vystoupí z vlaku a ten se vzápětí rozjede. A protože si její nepřítomnosti v ten moment nikdo nevšimnul, dívka se ocitne sama uprostřed nehostinné pustiny a vydá se k domnělé železniční stanici. Před jistou smrtí ji po delší době nalezne a zachrání skupina místních obyvatel, kteří ji dopraví do nejbližšího osídleného místa. Naštěstí  se pěkné ale nesamostatné dívky ujme fotograf Jonathan a poté i zlatokop Stuart, v jehož blízkosti se Arabelle podlamují kolena…

Manželský omyl – 3. díl  (Probstová, J.)
Některé věci se zřejmě nikdy nezmění. Například to, že Carina Conteová je v očích rodiny stále ještě malou holkou. Ačkoliv nedávno dokončila vysokou školu a nastoupila do nové společnosti svého staršího bratra Michaela. Shodou okolností se přesně v té době ujímá pozice ředitele společnosti Max Grey, Michaelův nejlepší kamarád a mimochodem také muž, do kterého byla Carina v dětství bláznivě zamilovaná. Max sice ví, že Carina je z mnoha důvodů „zakázané ovoce“, jenomže oba to k sobě přitahuje více, než by bylo v této situaci zdrávo. Když je po společně strávené noci přistihne Carinina matka, je jasné, že se podle staré italské tradice musejí vzít. Max je zoufalý, Carina rozzuřená, oba ale smýšlejí stejně – tohle se nemělo stát, tohle byl omyl…

Hvězdy nám nepřály  (Greenová, J.)
Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.
Podle tohoto knižního bestselleru byl byl natočen stejnojmenný film.


Nalezenec - 3. díl (Janouchová K.)
Léto je v plném proudu, rodina Lundových se vzpamatovává z přestálé krize a zdá se, že se život vrací do starých kolejí. Jednoho dne však Cecilie zjistí, že je znovu těhotná. Ví, že by se měla radovat, místo toho ji však trápí pochybnosti. Zvládnou vůbec s Johnem ještě další dítě? Je rozumné to zkoušet tak krátce poté, co se jejich manželství málem rozpadlo? Jak na tu novinu zareaguje zbytek rodiny? Navíc stále nedokáže pustit z hlavy jistého sympatického
policistu, kterému zřejmě ani ona není tak docela lhostejná. A aby problémů nebylo málo, najde Cecilie během jedné služby na porodním oddělení na zemi před vchodem ležet opuštěné miminko, k němuž se nikdo nehlásí…


Lék na smutek  (Keleová – Vasilková, T.)
Na Mariku, gynekoložku a porodní lékařku, se valí jedna pohroma za druhou. Manžel jí umírá na rakovinu a krátce nato ztratí i svého jediného, třiadvacetiletého syna, u něhož náhle propukla dědičná choroba jater.
Maričin život pozbyl smysl, přišla o poslání manželky i matky. Utápí se v žalu, obklopuje ji samota a naprostá beznaděj. Existuje vůbec ještě něco, co by ji mohlo vytrhnout ze zničující letargie?
Ale život má pro každého z nás v záloze nová a nová překvapení…


Do skonání času (Steelová, D.)
Nejnovější kniha americké spisovatelky D. Steelové přináší dva příběhy velké lásky – producentky módních show Jenny a právníka Billa a s časovou prodlevou čtyřiceti let příběh amišské dívky Elizabeth a knižního nakladatele Boba. Je možné, že Elizabeth a Bob jsou Jenny a Bill, kteří se vrátili do nového života se šťastnějším koncem? Kniha potěší zejména milovnice jemně dramatické romantiky.

Darovanému manželovi na zuby nekoukej  ( Jakoubková, A.)
Sienna nemá v úmyslu se vdát a vůbec neplánuje mít děti. Když ji však v posteli s milencem nachytá jeho manželka a místo očekávané scény jí svého muže doslova "daruje", žije Sienna s Borkem řadu let v docela spokojeném manželství. Pak ale zjistí, že otěhotněla, a je zoufalá. Kvůli dávnému traumatu se rozhodla zůstat bezdětná, a najednou ji osud vypekl...

Aristokratka ve varu – 2. díl  (Boček, E.)
Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců "nejchudšího zámku v Čechách". Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě... a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové. Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve... a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga. Pokračování Poslední aristokratka, nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012 oceněné Cenou Miloslava Švandrlíka, nabízí další porci bláznivých situací a gagů, při nichž je hlasitý smích zaručen na 100%.

Bezpečný přístav  (Sparks, N.)
Do Southportu se přistěhuje plachá Katie, jejíž minulost halí opar tajemství. Ačkoliv se zprvu brání navázat jakýkoliv vztah, postupem času se seznamuje se sousedkou Jo a Alexem a jeho dětmi a v ospalém jižanském městečku začíná zapouštět kořeny. Musí se tedy rozhodnout – zvolí život na útěku, nebo novou rodinu? Román Nicholase Sparkse, jednoho z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti, ukazuje, že v nejtěžších chvílích dokáže člověka zachránit jenom láska.

To nejlepší z nás  (Sparks, N.)
Dawson Cole se už v dětství rozhodl, že nepůjde ve stopách svých předků – zločinců a kriminálníků, a proto v sedmnácti letech utekl z domova. Útočiště našel u ovdovělého podivína a automechanika Tucka Hostetlera. Rodina Amandy Collierové naopak patří v městečku Oriental k městské honoraci a na svou dceru klade jen ty nejvyšší nároky. Ona má však své představy o životě a nic nedbá toho, že chlapec, do kterého se zamiluje, je z opovrhované rodiny. Nepřízeň i nešťastná nehoda však mladé lásce nepřejí…
Když Tuck Hostetler umírá, jeho posledním přáním je, aby se Amanda a Dawson sešli na pohřbu – po pětadvaceti letech. Společné vzpomínky na chvíli sice vzbuzují zdání, že snad existuje nekonečná láska. Jenomže život je o poznání komplikovanější a někdy je nutné vzdát se toho nejcennějšího, co máme.


Všechny vůně Afriky (Beranová, Z.)
Afrika -žhnoucí kontinent tisíce vůní starodávné magie, temných rituálů, rozvláčného bezčasí, krví nasáklé země i nepolapitelného temperamentu jejích mužů. Afrika, která z vás dostane to nejlepší i to nejhorší a zbytek odhodí do prachu prudkého slunce.
Tereza se do Afriky vydala za poklidnou úřednickou prací na českém konzulátě v Keni. Jenže to by nebyla Afrika, aby jí nepřičarovala pár českých turistů v nesnázích, jejichž dramatické osudy Terezu okamžitě pohltily. Ale protože má černý kontinent zvláštní erotický půvab a taky smysl pro humor, vedle jedovatých hadů, nesnesitelné šéfové a vrcholícího kmenového konfliktu jí nastražil do cesty také muže. Keňského umělce, jehož kouzlu Tereza dlouho neodolá a vydává se s ním na cestu, která voní… všemi vůněmi Afriky.


Kniha mrtvých  (Petersová, E.)
Amelia a Radcliffe Emersonovi se v Káhiře připravují na další archeologické vykopávky. Poklidné přípravy se změní ve zběsilý běh o život - pronásledují je bandy vykradačů hrobů a překupníků. Manželé se s údivem dozvídají, že jejich syn tajně přechovává starý papyrus „Knihu mrtvých“, vzácnou část královského pokladu. Ke všemu se zdá, že krádež knihy rozezlila i egyptské bohy...

Ideální muž  (Garwoodová, J.)
Doktorka Ellie Sullivanová, která právě ukončila rezidenturu v městské nemocnici, si vyšla zaběhat do blízkého parku. Náhle uslyšela ránu a ke svému úžasu zjistila, že se ocitla v blízkosti prchající dvojice, muže a ženy, které pronásleduje několik agentů FBI. Vzápětí stíhaný kriminálník postřelí jednoho z policistů. Ellie se svými bohatými zkušenostmi z praxe na traumatologii okamžitě přispěchá na pomoc a spolu se záchrankou se postará o zraněného. Její role v této záležitosti však neskončila. Je totiž jedinou osobou, jež viděla hledanému zločinci do tváře.
Tak se dostává jako svědkyně do centra vyšetřování případu, který přebírá agent Max Daniel. Přestože strohý právník není podle Elliiných představ ideální muž, z nevysvětlitelných důvodů ji přitahuje a zdá se, že jejich původně čistě pracovní vztah přeroste v něco mnohem silnějšího…


Pravá láska – 1. díl  (Deveraux, J.)
V nové trilogii autorka představuje další postavy známé z rodiny Montgomeryů a Taggertů.
Alix právě dokončuje studium architektury, když se dozví zprávu, že jí Adelaine Kingsleyová ve své závěti ustanoví možnost, využít po dobu jednoho roku pobyt na okouzlujícím nantucketském sídle z 19. stol. Alix tuto možnost přijme, ale netuší, že se ve starobylém domě dějí podivné věci… Zdá se, že Adelaine pověřila Alix zvláštním úkolem, vyřešit tajemné zmizení Valentiny Kingsleyové, která se za zvláštních okolností ztratila před více než 200 lety. A jako by to nestačilo, po tuto dobu se bude setkávat s arogantním a nesmírně přitažlivým architektem Jaredem Montgomerym, který žije u sídla v domě pro hosty.


Místo v mém srdci  (Greenová, J.)
Andi dlouho hledala dokonalého muže a téměř ve 40 letech jej našla – rozvedeného Ethana, milujícího otce dvou dcer Emily a Sophie. Andi se na novou rodinu nesmírně těšila, ale Emily ji považuje za svou sokyni, která ji ubírá otcovu lásku a proto se rozhodne proti ní bojovat. Používá nejrůznější metody, jak Andi vyloučit z blízkosti otce a jednoho dne se situace vyhrotí natolik, že Andi a Emily musí ve svém životě učinit zásadní rozhodnutí.

Nekonečná láska  (Spencer, S.)
Příběh o vášnivé lásce mezi mladým sedmnáctiletým Davidem Axelrodem a šestnáctiletou Jade Butterfieldovou, mezi něž se postaví dívčin otec, který jim zakáže se stýkat. Zoufalý David se snaží domoci se alespoň nějakého kontaktu s touto rodinou a vymyslí ztřeštěný plán.
Rozhodne se založit na verandě jejich domu „naprosto bezpečný“ požár, aby je následně mohl všechny zachránit. To, co však následovalo, se stalo jeho noční můrou a život se mu promění v řetěz anonymních telefonátů, šílených dopisů a neustálého strachu. Přesto všechno mu zůstává nekonečná láska k Jade a její rodině.