Jdi na obsah Jdi na menu

Populárně - naučná literatura 8/2024

Populárně-naučná literatura:

Životopisy:

Macek, P.: Iva Janžurová: Včera , dnes a zítra. Ohlédnutí za životní dráhou známé a oblíbené české herečky Ivy Janžurové, za její hereckou kariérou i osobním životem.

Štolbová, E.: Pravá žena. Autentická společenská kronika dění v naší zemi minulého století, která je doplněná bohatou fotodokumentací. Hlavní postavou je matka autorky knihy, která patřila mezi průbojné, samostatné a inteligentní ženy a byla také uznávanou učitelkou elementaristkou.

Chihaoui, S.: Ztracená v Galábii. Příběh mladé české ženy, které zemřel manžel a po nějaké době se zamilovala do atraktivního a velmi pozorného Araba. Souhlasila se svatbou a následně s ním odjela do Egypta, což však velmi zásadně změnilo její život, neboť se musela přizpůsobit naprosto odlišnému životnímu stylu spojenému s přijetím islámu.

Etzler, T.: Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Fascinující příběhy, které autor vypráví, odrážejí historické změny, jimiž součaná Čína prochází. Známý novinář se snaží o nezávislé zpravodajství, které doplňuje o své dojmy a prožitky.

Čihjon, P. - Serin, Č.: Můj život v Severní Koreji. Životní příběh mladé ženy ze Severní Koreje, který patří ke vzácným svědectvím o této nejuzavřenější zemi.

Červinková, R.: Osmany Laffita: Svlečený. Zpověď světoznámého modního návrháře, který ačkoli pocházel z prominentní havanské rodiny, neměl jednoduchý život, Od dětství měl podlomené zdraví a ve škole se často stával terčem šikany. Jeho matka byla velmi přísná a dogmatická žena, u které moc zastání neměl. Přes všechny překážky si dokázal splnit svůj sen.

 

Krimi - fakta:

Bechynková, L.: Opravdové zločiny. Moderátorka a spoluzakladatelka  napínavého podcastu "Opravdové zločiny" ve své knize poodhalí nejtemnější kouty lidské duše. Výběr těch nejzajímavějších světových zločinů, co se kdy odehrály, doplňuje zasvěcený pohled kriminalisty, vězeňského dozorce i právničky.  

Bechynková, L.: Opravdové zločiny 2. Pokračování bestselleru podle oceněného podcastu. Autorka čtenáře opět seznamuje se skutečnými zločiny doplněnými o nejmorbidnější detaily. Známé případy komentuje elitní kriminalista nebo lidé, kteří strávili podstatnou část života za mřížemi.

Štoček, J. - Bechynková, L.: Vrah je v každém z nás. Legendární detektiv pražské mordparty Jan Štoček stojí za vyřešením zásadních tuzemských kriminálních případů, mezi které patří např. případ sériového vraha Ivana Roubala nebo tzv. Orlické vraždy. Vyprávění detektiva Jana Štočka oslovuje čtenáře osobitým stylem, u kterého se v některých pasážích tají dech nebo naopak někdy jsou některé postřehy i fakta úsměvná.

Štoček, J. - Bechynková, L.: Vrah je v každém z nás 2. Pokračování knižního bestselleru s elitním kriminalistou z oddělení vražd. Jan Štoček opět zapátral v paměti a vytáhl na světlo světa další zásadní případy své kriminalistické kariéry. Seznamuje čtenáře o tom, jak vypadá pátrání na místě činu, jak probíhá vyšetřování mediálně známých případů a co pokaždé šokuje i otrlého kriminalistu.

 

 

Historická a válečná literatura:

Zullo, A. - Bovsunová, M.: Děti holocaustu. Příběhy "dětí holocaustu" představují strhující životní osudy devíti židovských dětí, které musely tváří v tvář čelit mnohým válečným zvěrstvům a přežít hrůzy, které přinášelo válečné běsnění.

Vrchovský, L.: Generál Heliodor Píka a jeho vrazi. Armádní generál Heliodor Píka patřil k prvním obětem komunistického režimu v Československu. V knize je zachyceno unikátní svědectví o lidské nenávisti, krutosti a ideologické zaslepenosti, které zapříčinily mnohé další nespravedlivé justiční vraždy.

Fedorowicz, A.: Gladiátoři z táborů smrti. V německých táborech smrti končili také sportovci, včetně legend světového boxu. Někteří však i v takových nelidských podmínkách nalezli svého sportovního ducha a jako gladiátoři stanuli v táborovém ringu, aby zápasili nejen mezi sebou, ale často i se svými trýzniteli.

Bauer, J.: Temné osudy Habsburků a jejich příbuzných. Snad žádný z evropských dynastických rodů se nemůže chlubit tak nepřetržitou kontinuitou a plejádou významných panovníků jako je rod habsburský. Dějiny této dynastie jsou sice přehlídkou slavných a úspěšných panovníků, ale zároveň nabízejí mnoho jejich temných životních příběhů.

Vondruška, V.: Intimní historie od antiky po baroko. V knize známého českého historika a oblíbeného spisovatele se čtenáři seznámí se základními lidskými potřebami člověka, které jsou neslučitelně spjaté s jeho životem. Souhrn dějepisných faktů ze starých kronik, zápisků, satirických historek mají za úkol čtenáře nejen poučit, ale zejména pobavit.

Psychologie, zdraví:

Linkeová, D.: Dost dobře nenormální: Můj báječný život s autismem a ADHD. U mladé novinářky byl ve 22 letech zjištěn Aspergerův syndrom a tak se rozhodla napsat své poznatky o vyrovnávání se se svou diagnózou, o reakci své rodiny, známých i svého okolí. I když jí toto zdravotní omezení přináší více či méně problémů, přesto se snaží svou nemoc brát s nadhledem. 

Jucovicová, D.- Žáčková, H.: Máme dítě s ADHD. Rady pro rodiče. Odborná publikace je zaměřená nejen na poznání, co hyperaktivita obnáší, jaké jsou její projevy a jak se mění v průběhu vývoje dítěte, ale zejména na praktické náměty a postupy, jak vést výchovně hyperaktivní děti a jak s nimi pracovat v rodině a ve škole tak, aby jejich znevýhodnění bylo co nejvíce zmírněno.

Slimáková, M.: Velmi osobní kniha o zdraví. Praktické rady jak se stravovat a jak zvládat neustálou chuť k jídlu, jak pečovat o své zdraví a změnit svůj životní styl, jak umět přijmout opodstatněnou kritiku a zaujmout správný postoj, jak se vyrovnat s věkem apod. Autorka nabízí ověřená doporučení a rady, jak o sebe v tomto hektickém světě co nejlépe pečovat.