Jdi na obsah Jdi na menu

Populárně-naučná literatura - 4/2021

Populárně-naučná literatura

 

Literatura faktu, biografie:

 

Kolář, P.: Posilování stresem. Člověk se musel od počátku své existence naučit porozumět a vzdorovat rozmanitým stresovým vlivům. Tělesná zátěž, zima střídaná s horkem, nedostatek jídla a tekutin, bakterie, viry, nedostatek spánku nebo bolest zasahovaly do lidských životů od nepaměti. V dnešní době spojujeme působení těchto stresorů se vznikem řady somatických a duševních onemocnění a stres je chápán jako nebezpečný faktor. Pavel Kolář, světově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu, v knize rozebírá také opačnou úlohu stresových vlivů, a to zejména z hlediska zvýšení odolnosti našeho organismu.

 

Kmenta J.: Babišovo Palermo I. Projekt Babišovo Palermo mapuje politický život podnikatele a politika Andreje Babiše v letech 2014 - 2021 a přináší souhrn skutečných důvodů jeho vstupu do politiky a detaily fungování a metody strany ANO. Kniha je dramatickým popisem chyb a omylů v jeho politické kariéře a zmiňuje se také o nových kmotrech politické strany ANO.

 

Mertlík, V.: V první linii: armádní generál Petr Pavel. Vyprávění armádního generála Petra Pavla zachycuje jeho dětství, záliby a cestu z vojenského gymnázia až k nejvyšší světové vojenské funkci, jaké kdy Čech dosáhl - předsedy Vojenského výboru NATO. V knize je zachycen i pohled bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR na pozici a a bezpečnost  naší země v příštích letech a také dává nahlédnout do zákulisí, v němž se rozhoduje o budoucnosti světa. Kniha je doplněna spoustou fotografií ze soukromého života. Jaký je držitel nejvyššího francouzského vyznamenání, Řádu čestné legie a nejvyššího amerického vyznamenání, řádu Záslužné legie, v soukromí, prozradí jeho nejbližší.

 

Kol. autorů: Kellner. V této knize se sešly názory několika osob, kteří s Kellnerem spolupracovali nebo s ním pracovně přišli do kontaktu a vyjádřili se k otázce "Kdo vlastně byl Petr Kellner - novodobý Baťa, nebo bezskrupulózní miliardář? Co znamenal pro Česko a jaký je jeho odkaz pro tuto zemi? Jak moc tahal za nitky a ovlivňoval zákulisí české politiky? Co ho vyneslo na samotný vrchol byznysu a v čem tkví tajemství jeho úspěchu? Proč se ukrýval před médii a veřejností a jak ho vnímali lidé, kteří mu byli nablízku?"  V tomto unikátním projektu zúčastněné osoby předkládají svůj pohled na osobu Petra Kellnera, na jeho úspěchy i několik proher, na jeho kontroverzní i bohulibé počiny.

 

Babiš, A.: Sdílejte, než to zakážou. Manažer, ministr financí a následně premiér České republiky ve své knize vzpomíná na poslední čtyři roky, které prožil v politice - co se mu podařilo a s čím naopak bojoval, co prožíval, čím žil a čemu věřil. Vzpomíná na setkání s prezidenty, premiéry, císařem i dalšími osobnostmi - špičkovými vědci, lékaři, politiky, starosty i běžnými občany.

 

Roth, J. - Šlachta, R.: Čas na odvahu. Kniha formou reportáže představuje Roberta Šlachtu v jeho nové roli lídra politického hnutí Přísaha. Vstupu Roberta Šlachty do politiky předcházela série debat se čtenáři nad jeho první knihou "Třicet let pod přísahou", kterou napsal společně s Josefem Klímou. Právě při těchto debatách zaznamenal Robert Šlachta se svými spolupracovníky nálady obyvatel a hlad po politické síle, která by udělala v zemi pořádek. Tato reportáž také přibližuje filozofii a vize  bývalého elitního policisty, který  se zaměřoval zejména na řešení ekonomických kauz zasahujících mezi nejvyšší činitele státu.

 

Jurman, O.: Na okraji temna. Autor ve svém románu vychází ze skutečného špionážního případu z druhé poloviny 50. let a zachycuje v něm nelítostný souboj britské rozvědky s československým protivníkem v Anglii. Agenta české rozvědky aktivuje rezident KGB, aby zamezil prozrazení výroby bojových otravných plynů v ČSR do Severního Irska teroristům z IRA. Za nejpřísnějšího utajení tento agent odhaluje zpravodajskou organizaci čs. důstojníků v britské MI6. Situace se dramaticky zhorší, když do britské CIC prosákne informace, že má v řadách nepřátelského "krtka" a Britové vyhlásí hon na jeho dopadení, přičemž využívají všech možností státní mašinérie, policie i různých provokací. Nakonec je agent odhalen a snaží se uniknout do zahraničí.

 

Andersenová - Browerová, K.: Tajný život v Bílém domě. Autorka strávila jako zpravodajka Bloomberg News 4 roky v Bílém domě a konstatuje, že nikdo nezná tak dobře soukromí amerického prezidenta a jeho rodiny jako jejich personál. V knize jsou zachyceny výpovědi jednotlivých sloužících - pokojské, kuchaře, květinářky či vrátné a také důvěrné rozhovory tří prvních dam, díky nimž nahlédnete za důkladně střežené dveře Bílého domu.

 

Jackowski, K.: Jasnovidec v policejních službách. Slyšíme-li slovo "jasnovidec", mylně si je spojujeme s věštěním, černou magií, vyvoláváním duchů, šarlatánstvím apod., přičemž tyto pojmy nemají s "jasnovidectvím" nic společného. Za odklon od jeho skutečné podstaty jsou zodpovědná masová média. Hlavní protagonista knihy má třicetileté zkušenosti s využíváním této schopnosti, kterou vnímá jako "dar" a trvá na svém názoru, že výsledky jeho práce zcela určitě nejsou založeny na nějakém štěstí či náhodě.

 

Richter, K.: Voják první linie. Vzrušující příběh jednoho z největších hrdinů československé zahraniční armády - plukovníka a později generálmajora v. v. Sergeje Petrase. Ten který prošel se samopalem v ruce vždy v první linii bojujících vojsk s nasazením života velmi náročnou bojovou cestu československého praporu, brigády a sboru na nejtěžší frontě druhé světové války až do svého těžkého zranění v ostravské osvobozovací akci. Nelze pomlčet ani o jeho otci Vladislavu Petrasovi, neboť jde o dva neoddělitelně spojené dramatické osudy, v nichž se zrcadlí nepřehledná složitost poměrů, ve kterých se za cenu krvavých obětí rodil československý stát.

 

Hlavinková, L.: Kdo šije u Podolské. Slavný módní salon Hany Podolské byl v 50. letech spojován s elegancí a luxusem. Po znárodnění v něm však mohla bývalá majitelka zůstat jen jako prodavačka a to díky tomu, že Marta Gotwaldová toužila být stejně elegantní jako Hana Benešová. Na osudech lidí spojených se salonem můžeme sledovat dobu, kdy modely z pařížských přehlídek vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Z ulic zmizela elegance, ale mnohem horší bylo, že zmizela svoboda a začínali se ztrácet i lidé...

 

Dubcová, N.: Hana Podolská ve víru dějin. Hana Podolská  - královna módy první poloviny minulého století, zůstává stálým pojmem našeho módního světa. Šaty z jejího salonu oblékaly významné osobnosti této doby, např. první dáma Hana Benešová, herečky Adina Mandlová, Lída Baarová a další. Její modely vynikaly svou nesrovnatelnou originalitou, kreativností i kvalitou. Životní příběh Hany Podolské nepojednává jen o módě, ale vypráví o silné a statečné ženě, která dokázala vzdorovat i nepřízni osudu.

 

Fyzické a psychické zdraví:

 

Hnízdil, J. - Baluchová, Z.: O bolesti zad. V současné době se v léčbě svých onemocnění spoléháme na všemocnost moderní lékařské vědy a vzdalujeme se představě, že medicína je v řadě oblastí mnohem slabší, než jsou možnosti vlastní přirozené ochrany. Základem moderních vědeckých metod by se podle doktora Jana Hnízdila a fyzioterapeutky Zuzany Baluchové mělo stát pátrání po objektivních příčinách zdravotních potíží, které je v této knize zaměřené zejména na bolesti zad.

 

Cheungová, T.: Jak najít nebe. Autorka, která je uznávanou odbornicí na paranormální jevy, nabízí ve své knize odpovědi na věčné otázky a mapuje odvěké lidské pátrání po smyslu života. Ke svým názorům, které potvrzují existenci nebe, přidává i rady, jak rozpoznat poselství, které k nám často přichází z neviditelných sfér. Tento titul se může stát průvodcem a zdrojem inspirace pro každého, kdo touží po naději a lásce.

 

Cheungová, T.: Deset tajemství nebe. Pokrok v lékařské medicíně umožňuje navracet do života stále více lidí, kteří se již nacházeli ve stavu klinické smrti a díky  tomu je možné vykreslit obraz toho, co je na "onom světě". Prostřednictvím zásadních pravd, které z nových poznatků vycházejí, nám autorka vysvětlí a poradí, jak najít klid a radost ve svém životě.

 

Cestopisy:

 

Smetanová, P.: Korfu s Pavlou Smetanovou. Autorka knihy nabízí historky ze života na Korfu a jeho specifické atmosféry. Poznejte ostrov jinak než většina turistů! Objevte tajné pláže i skrytá zákoutí hlavního města, zjistěte, kde bydlela rodina spisovatele Geralda Durrella, ochutnejte místní speciality a zajděte si na tržiště v Kenkyře na ouzo nebo do řecké kavárny na pravou řeckou kávu. Pozorujte místní obyvatele, naučte se pár slov řecky a dejte se s nimi do řeči. Půjčte si na pár dní auto nebo skútr a projeďte se kolem pobřeží i vesničkami ve vnitrozemí. Navštivne lodí okolní ostrůvky a nezapomeňte na hlavní město Kerkyru, místo s nepřekonatelným kouzlem, velkým náměstím s promenádou, vysokými benátskými domy s úzkými uličkami a množstvím obchůdků, taveren a kavárniček. Navečer při skleničce dobrého vína a příjemných tónů řecké hudby si řeknete, že na toto místo se určitě budete chtít vrátit...

 

Smetanová, P.: Příběhy z olivového ostrova aneb Když na Korfu kvetou mandloně. Pavla Smetanová žije na Korfu více než deset let a svými příběhy nás provází v různých rolích řecké ženy - jako matky se všemi radostmi a strastmi od porodnice, přes školku, různé dětské aktivity až po specifika školní výchovy. V roli manželky - cizinky provdané do této země, rodinnými vztahy s tchýní a rodinou; v roli občanky seznamující se s potížemi při kontaktu  s řeckým zdravotnictvím, s řemeslníky, obchodníky apod. V roli průvodkyně českých turistů na dovolené se všemi klady a zápory a konečně v roli člověka neuvěřitelně kosmopolitní společnosti na Korfu.