Jdi na obsah Jdi na menu

Romány a detektivky českých autorů 5/2022

 

České současné romány pro ženy

 

Petříková, R.: Druhá šance. Ema Vlachová je úspěšná žena a spolumajitelka velké dopravní firmy. Má rodinu - manžela, dvě dospívající děti, nedořešený vztah s matkou a permanentní nedostatek času. V jejím životě se neděje nic převratného do té doby, než se zamiluje do své asistentky. Novým, a pro ni netypickým vztahem, spustí nekontrolovatelnou lavinu událostí, které završí rozhodnutí její přítelkyně, že chce mít dítě. Přes složitost problémů, které před Emou vyvstaly, se snaží neztratit svůj humor i ve chvílích, kdy jí do smíchu vůbec není.

 

Louda, J.: Láska (ne)slučitelná se životem. Umělecký fotograf Dodo Dalou je při náhodném setkání okouzlen atraktivní rusovláskou. Aby získal přízeň této neskutečně krásné, ale poněkud rozmařilé krásky, využije nejen svého fotografického umění, ale i erektivní pilulky, což ho však málem stálo život. Není pochyb, že tato mladá vdova je jeho " femme fatale", ale její život je obestřen podivným tajemstvím. Je duševně napojena na svého zemřelého manžela, geniálního vědce, který i po smrti mysteriózně zasahuje do života své ženy i jejího milence. Jak asi skončí tento zvláštní milostný trojúhelník?

 

Míka, J.: Plavba ňaderským mořem. Kniha plná čtivých příběhů o nenaplněných dětských snech a pokud se náhodou splní, tak mají zcela jinou podobu vymykající se původní představě. Neobvyklé pointy a pobavení sepsané známým českým scénáristou Janem Míkou, autorem TV seriálů např. Život na zámku, Náměstíčko, Náves..., slibují bezpochyby zábavné čtení.

 

Walterová-Benešová, B.: Síla naděje. Příběh mladé ženy Gábiny, manželky a matky, která však ve svém životě není šťastná a neuspokojivý partnerský vztah chce vyřešit rozvodem. Potom si najde nového partnera, ale netrvá dlouho a zjistí, že je psychicky nevyzrálý, věčně nemá peníze a umí se jen bavit a užívat si života. Nejhorší na tom je, že v případě neshod, na ni i vztáhne ruku. Přesto ho finančně podporuje a jeho chování dlouho omlouvá. Ne každá žena by s ním tak dlouho vydržela, ale Gábině to trvalo poměrně dlouho, než se odhodlala uzavřít tuto kapitolu svého života a jít dál...

 

Maruchničová, K.: Mezi dvěma. Nikola, zasněná, ale ambiciózní dívka, žije v naprosto odlišném světě, než ostatní. Měla láskyplné dětství, které prožila se svými rodiči ve srubu na kraji lesa, a proto by chtěla i ve svém životě vytvářet něco krásného. Jejím snem je stát se módní návrhářkou a tak se věnuje studiu tohoto oboru. Bohužel však po jeho ukončení svou práci snů nenachází a i její soukromý život nějak stagnuje. Přestože má milovaného dědečka, který jí rozumí a podporuje a kamaráda Tomáše, stále jí něco schází... Pak zasáhne osud a potká Ondřeje. Stačí pár letmých pohledů, přeskočí jiskra a pak společně zažívají žhavé milostné chvíle. Jednoho dne však musí Ondřej odjet a Nikola, omámená představou společného života ve velkoměstě, jede s ním. Její život konečně dostává smysl - má vysněného muže, vyhlídky na možnou práci, ale přichází krutá osudová rána, která vše změní.

 

Doležalová, M.: Kafe @ cigárko. Jak vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro spoustu čtenářů stane drogou? Chce to důvěrně znát svět, o kterém píšete a stavět příběhy tak, aby se jejich aktéři v nich poznali, ale necítili se nijak dotčeni, nýbrž polichoceni a pobaveni. Musíte být vtipní, inteligentní a psát tak dobře, že vaše články  budou vyhledávat i lidé, kteří vás neznají a o blogy se obvykle nezajímají - třeba jako herečka Marie Doležalová.

 

Benková, J.: Slunečnice. Monika ukončila studium na vysoké škole, ale vzhledem k tomu, že se jí zatím nepodařilo nalézt vhodné zaměstnání, tak pracuje v malém penzionu jako recepční a sní o lepším životě. Na partnerské vztahy nemá štěstí a kvůli nešťastné lásce se trápí dietami tak dlouho, dokud nezkolabuje a skončí v nemocnici. Když se dá trochu do pořádku, odjíždí do Německa, kde se bude starat o děti. Po dvou letech se vrací jako úplně jiný člověk - sebevědomá žena, která má velký, ale šokující plán.

 

Černajová, V.: Sejdeme se v pět. Život single má bezesporu své určité výhody. Děláte si, co chcete, nemusíte po nikom nic uklízet a nikomu se přizpůsobovat. Jenže občas přece jen pocítíte potřebu si s někým více popovídat a sdílet své pocity. A pokud se zrovna ve vašem okolí nenachází žádná zpřízněná duše, je tu internetová seznamka. Autorka ve své knížce nabízí barvité a humorné příběhy z prostředí internetového seznamování, které každého čtenáře určitě pobaví.

 

České detektivky

 

Pospíšilová, J.: Pod Palcem. Vysloužilý policista Viktor Palec se souhrou okolností stane starostou malé obce, do které se přestěhoval, aby trávil předčasnou penzi v klidu a věnoval se svému koníčku - řezbářství. Místo vysněného odpočinku se však za pochodu seznamuje s náročnou prací starosty. Když se v obci stane zločin, touží zůstat stranou událostí, avšak jeho sousedé od něj očekávají, že se jakožto bývalý policista do vyšetřování zapojí a všechno rychle vyřeší. Jenže kdo by mohl mít zájem na smrti kontroverzního sběratele veteránů?

 

Češka, S.: Smrt místostarosty. Standa Berka, tou dobou povýšený na podplukovníka, je rozhodnutý podruhé opustit řady policie. Jenže zmizí jeho známý, místostarosta městské části Brna a zrovna té čtvrti, která je Berkovým domovem. O pomoc ho požádá místostarostova manželka a také Berkova spolužačka. A tak se Berka rozhodne své rozhodnutí odložit a společně s šéfem mordparty Motlem se pouští do pátrání.

 

Kubát, L.: Brutalita. Když v Klášterci zmizí učitelka a vzápětí tři místní výtvarníci obdrží obálku s fotografií nějakého sochařského díla, nikdo tomu příliš nevěnuje pozornost. Teprve když se začne pohřešovat druhá žena a objeví se další tajemná obálka, policie začne hledat souvislost mezi oběma případy. Vyšetřování se ujímá známá trojice kriminalistů v čele s kapitánem Petrem Beránkem. Do zapeklitého případu se zapojuje i výtvarník Ctirad Karafiát, který stane tváří v tvář pachateli těchto brutálních činů a bude také bojovat o svůj život.

 

Cílek, R.: Dno vyschlé studny. Dva nešťastní lidé si toho dne pohlédnou do tváře. Dva lidé, které nadlouho rozdělí někdo třetí. Ten, jehož tělo brzy opustí dočasný hrob na dně vyschlé studny, která se nachází ve staré opuštěné části města, kde už nikdo živý nechce bydlet.

 

Houserovi, E. a J.: Most do záhrobí. Dávno zapomenutý zločin, který nebyl potrestán, protože byl kvalifikován jako nehoda, roztáčí po desítkách let kolotoč pomsty. Nenávist, posedlost a touha po odplatě je zničující pro všechny - mstitele i jejich nic netušící oběti.