Jdi na obsah Jdi na menu

Romány pro ženy ze současnosti (české autorky)

18. 10. 2021

Romány pro ženy od českých autorek

 

Donátová. U.: Matka v trapu. Sylvie má dobré zaměstnání, krásné děti a za manžela nadaného malíře. Jednoho dne, když jede do školy, aby vyřešila další z průšvihů svého syna Oskara, tak si uvědomí, že zatímco kvůli ostatním dětem přicházejí do školy oba rodiče nebo alespoň otcové, ona to vždy musí řešit sama jako ostatně všechno. I když se snaží vidět věci z té lepší stránky, najednou se v ní něco zlomí, sedne do taxíku a odjede neznámo kam, aby si ujasnila, jaké místo má v jejím životě láska, přátelství, rodina i touha po obyčejném kousku štěstí.

 

Konečná, L.: Houpačky. Zdena a Jiřina jsou nerozlučné kamarádky, které nežehrají na svůj pokročilý věk a chtějí si zbytek života pořádně užít. Hledají vztahy na erotické seznamce, vychutnávají si víno a užívají si přízeň mužů. Zdeně však komplikuje radost její zdravotní stav, neboť trpí počáteční fází Alzheimerovy choroby, kterou alespoň na chvíli zahání omamnou vůní trávy. Vždyť kdy jindy se odvázat, když ne teď?

 

Fenclová, M.: Hodná. Jmenuje se Dora, je milá, hodná, pracuje pro úspěšnou talk show a je zvyklá plnit příkazy a očekávání. Má však nesnesitelnou šéfovou, pro niž je však nepostradatelná a přítele, kterého ostatní obdivují. Časté nepříjemné myšlenky zahání vínem, neboť tuší, že ji ostatní zneužívají, ale sama sobě si to odmítá přiznat, neboť tak se dá pohodlně žít. Jednou se však konečně probudí a začne se bránit. Naučí se jako obranu používat zlo, zkusí to jednou, dvakrát a pak tomu úplně podlehne.

 

Jirglová, P. Š.: Všechno nejlepší, Anno. Anna je zvyklá, že ji okolí servíruje všechno na stříbrném podnose - tedy až do jejích dvacátých devátých narozenin. Tehdy místo vysněného zásnubního prstýnku dostane od života pořádnou facku a navíc se dostane do situace, kdy se musí postarat sama o sebe, na což nebyla zvyklá. Rychlý sled událostí a její tvrdohlavost ji zavede do Anglie, aby zde začala na zapadlém venkově nový život jako novopečená au-pair. Na starost dostane dvě nezvladatelné dospívající dívky a domácí zvířectvo, které ji také zjevně nemusí...

 

Katalpa, J.: Němci. Píše se rok 1987 a ze západního Německa do Prahy dorazí poslední z balíčků, které rodině Mahlerových pravidelně posílala babička Klára. V rodině se však o ní nikdy nemluvilo a po nečekané smrti jejího syna Konrada se vynořila řada nezodpovězených otázek, které leží na srdci její vnučce. Pochopení rodinné minulosti a odhalení jejích traumat ji donutí k rozhodnutí svou babičku vyhledat.

 

Jakoubková, A.: Oko za oko, manžel za manžela. Elena je celkem spokojeně vdaná, děti má dospělé a zajištěné a radost jí dělá dvouletá vnučka. Byla si vědoma toho, že její manžel občas vklouzl do jiné postele, ale nějak se s tím vyrovnala, neboť se vždy vrátil. Jednoho dne jí však oznámil, že se zamiloval a svou mladičkou přítelkyni si chce vzít, tudíž se s nynější manželkou potřebuje co nejdříve rozvést. V prvním momentu se Eleně zhroutí svět, ale postupně se vzchopí a rozhodne se pomstít...

 

Bernátová, G.: V dobrém i zlém. Kde je pomyslná hranice, kdy se z lásky stává závislost a ze závislosti nikdy nekončící bolest? Jak se má člověk vyrovnat s těžkými životními ranami, když po jeho boku nikdo nestojí, aby mu podal pomocnou ruku? Pro většinu lidí je jedinou jistotou rodina, která je přístavem, kam se může kdykoliv vrátit. Ale co když takové místo člověk nemá?

 

Ježovičová, K.: Soňa. Mladá žena potkává muže, který nemá žádnou podobnost s jejím tyranským a hluboce věřícím otcem. Michal je potetovaný, nosí výrazné naušnice a na krku růženec se zirkony, aniž by věděl, k čemu se používá. Napříč předsudkům, které byly Soně již od dětství vštěpovány, ji Michal upoutal a navzdory počátečnímu strachu se s ním nakonec spřátelí. Po chmurné životní dekádě doufá, že se na ni konečně usmálo štěstí, ale o něm je známo, že je velmi nestálé...

 

Hlavatá, D.: Milenec na úvěr. Marian je chlap na zabití a hned několik lidí má důvod ho smést ze světa. Například jeho nešťastná manželka, kterou neustále podvádí a peníze jí dává přídělem. Také zhrzená milenka, která je čistě náhodou životní láskou jeho obchodního partnera nebo jeho jediný syn, ke kterému se chová jako by nebyl jeho. Ale kupodivu i potencionální nevěsta... A kdo z nich nakonec svou pomstu dokoná?

 

Mendozová, J.: Osudové vzplanutí. Manuel Castro je budoucí student práv na madridské univerzitě a nadšený cestovatel. Za úspěšné přijetí na školu mu rodiče zaplatí cestu do Ekvádoru a Manuel si tak může splnit svůj dávný sen - najít bájný indiánský kmen Amazonek. Jeho cesta do hluboké džungle se mu však zkomplikuje a tak mu na pomoc vyrážejí Luz, která by s Manuelem velmi ráda chodila, a Fernando, který by zase velmi rád chodil s Luz. To ještě netuší, že se nevědomky stávají nejen účastníky hry o lásku a peníze, ale hlavně o své životy.

 

Pospíšilová, J.: Lišákova pravda. Marie se připravuje na svatbu a se svým nastávajícím se rozhodovali, kde budou mít obřad a svatební hostinu. Zaujal je jeden penzion a tak si řekli, že než rozešlou pozvánky, tak si týdenním pobytem ověří kvalitu jeho služeb. Nakonec většinu času v něm tráví Marie sama a přestože si chtěla odpočinout a užívat si klidu, začala se nudit, a tak se postupně seznámila s majiteli a personálem. Při náhodném rozhovoru zjistí, že tu před několika lety došlo k vraždě...

 

Klevisová, M.: Drak spí. V zapadlé jihočeské vesničce se před 14 lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka nikdy nechtěla mluvit. Eliška se již jako dospělá vrací do své rodné vesnice, ale její příjezd je poznamenán chmurnou atmosférou, neboť se v tu dobu začala pohřešovat mladá žena a další byla nalezena zavražděná. Tento případ začne vyšetřovat kriminalista Josef Bergman, který postupně zjišťuje spojitost mezi vraždou a starým nevyřešeným zločinem. Mimo to vyplouvá na povrch i fakt, že mnozí místní obyvatelé mají temnou minulost.

 

Benková, J.: Bláznivé pokušení. Simona vede krásný a spokojený život - získala novou práci ve zpravodajské agentuře a chystá se na svatbu s milovaným mužem. Simona sice pracuje jako novinářka, ale určitě se nespokojí s obyčejnými tématy. Když zaregistruje, že se řeší případ zmizelých modelek, zcela určitě jej nehodlá nechat bez povšimnutí. 

 

Benková, J.: Musíme zůstat spolu. Novinářka Simona má štěstí na události, které jí mohou obrátit život naruby, a to doslova. Když pátrala po unesených modelkách, tak nestihla vlastní svatbu. Nyní řeší případ s nejožehavějším a zároveň nejpikantnějším tématem dnešní doby, který způsobí skandál na nejvyšších místech. Případné nebezpečí ji jako správnou reportérku nemůže odradit, i když může riskovat svůj vztah se svým přítelem Oliverem.

 

Pavelková, K.: Život v jeho stínu. Hana má všechno nebo alespoň si to myslí - milujícího manžela, peníze a společenský statut. Neusíná však na vavřínech a zakládá nadaci na pomoc nemocným dětem. Avšak život jí uštědří hned několik nemilosrdných ran, díky kterým o všechno přijde. Padla tak až na samé dno a když se po nějaké době snaží opět "postavit na nohy", tak přijdou další trpká odhalení. Podaří se Haně vzepřít nepřejícímu osudu a začít znovu? Zvládne bojovat ve světě, ve kterém vládnou peníze a má vůbec nějakou naději, že bude někdy opět šťastná?