Jdi na obsah Jdi na menu

Romány současné, společenské, psychologické 4/2022

 

Romány současné, společenské, psychologické

 

Lind, H.: Staneš se mou další ženou. Rozvedená Nadja si užívá nabyté svobody, ale jen do té doby, než jí do života vstoupí Karim, zbožný muslim. Ten se do ní zamiluje a chce si ji vzít, přestože je ženatý a má děti. Nadja je Karimem okouzlena, takže fakt, že má rodinu, vůbec neřeší. Přijímá jeho nabídku k sňatku a odstěhuje se s ním do Ománu. Brzy však pochopí, že muslimské tradice a a nároky, které jsou na ženy kladeny, jsou pro ni často nepřijatelné a zvládá je jen s velkými obtížemi. Postupně tvrdě pocítí i Karimovy závazky a fakt, že dvě ženy mu už nestačí.

 

Majewska-Brown, N.: Anděl života z Osvětimi. Osvětim měla nejen svého Anděla smrti, nebezpečného a nevyzpytatelného lékaře Josefa Mengeleho, ale také Anděla života, porodní asistentku Stanislawu Leszczynskou, která se mu dokázala postavit. Drobná a křehká žena, která i přes jeho rozkaz, aby děti okamžitě po narození usmrcovala, jednala podle svého svědomí a snažila se pro každého novorozence vykonat maximum pro jeho záchranu. Vedla porody bez jakéhokoliv lékařského vybavení, bez léků a mnohokrát i bez dostatečného množství vody. Vězeňkyním byla v jejich těžkých chvílích velkou oporou a proto ji oslovovaly "matičko". Neexistují slova, která by vyjádřila strach, bolest a zoufalství těch, kteří tímto peklem prošli, ztratili své blízké, svoji důstojnost i naději. Kniha je doplněna autentickým svědectvím bývalých vězeňkyň Osvětimi.

 

Brönnimann, L.: Ukradené dětství. Tento krutý, ale pravdivý příběh se odehrál v 70. a 80. letech 20. století ve vyspělém Švýcarsku. Do svých 5 let žila Lisa relativně poklidným životem. Neměla sice své biologické rodiče, ale náhradní rodina na ni byla celkem hodná. Pak se však všechno změnilo a Lise začalo peklo na zemi. Nikdo si neumí představit jaké to je, když někdo někoho bije, týrá hlady, nutí tvrdě pracovat a dokonce ho sexuálně zneužívat. Psychické trauma, které se podepsalo na této oběti domácího násilí, je celoživotní a nelze na něj zapomenout.

 

Walder, L.: O život. Autorka vystřídala za život několik profesí, ale jejím posledním zaměstnáním trvajícím 15 let byla práce kvalifikované zdravotní sestry a záchranářky. Ve svých skutečných příbězích ze záchranné služby seznámí čtenáře např. s případem mladého muže, který o silvestrovské noci skočil pod rozjetý vlak, se zraněným chlapcem, který je nalezen se silně krvácející bodnou ranou nebo s psychickým traumatem matky paralyzované šokem a přihlížející silnému astmatickému záchvatu své dcery...

 

Hindráková, H.: Nezlomný. Pravdivý příběh plný bolesti a odhodlání zachycuje nelehký život keňského chlapce Njory, který musel v sedmi letech opustit matku závislou na alkoholu. Ta se o něj ani jeho sourozence nestarala a navíc je i fyzicky týrala.  Začal tedy s žebráním, ale brzy mu nezbylo nic jiného, než začít krást. Dostal se do dětského gangu, ve kterém bylo běžné týrání, lynčování i znásilňování. Život na ulici Njora navždy poznamenal a přestože se mu dostalo pomoci, dlouho trvalo, než pochopil, že jsou i lidé, kterým na něm záleží.

 

Štěchová, M.: Anna zachraňuje svět. Dobrovolnice Anna odjíždí učit děti angličtinu do lombocké školy nacházející se na jednom z indonéských ostrovů. Vzdělávání tamních obyvatel je podporováno jednou z neziskových evropských organizací. Vysněný ráj indonéských ostrovů, jak ho známe z letáků a katalogů cestovních kanceláří, je mimo turistické destinace zcela jiný. Anna se musí potýkat na každém kroku se svérázným smyslem pro realitu zdejších obyvatel, chaosem, kulturními rozdíly a hinduistickým náboženstvím na sousedním ostrově Bali.

 

Tarneke, A.: Teď to trochu štípne. Zdravotní sestra Anna pracuje na pohotovosti v jedné velké německé nemocnici již 17 let a s humorem i vážnou tváří podává svědectví o nepředstavitelně náročné práci s lidmi v mezních situacích.  Ve svém zaměstnání našla také svou velikou lásku, ale pak ji zase ztratila. Především však nesčetněkrát nahlédla velmi hluboko do lidské podstaty a pochopila, že někteří pacienti si vědomě zahrávají se svým zdravím, ale jiní se na pohotovost dostanou následkem nešťastné náhody. Autorka z pochopitelných důvodů neužívá své vlastní jméno, ale pseudonym.

 

Murata, S.: Za sklem. Hlavní hrdinka Keiko se svým chováním a myšlením vymyká běžným společenským normám. Od dětství má problém se začleněním do většinové společnosti. Své místo nachází až během studia na univerzitě, kdy získá příležitostnou práci v minimarketu. Je okouzlena dokonalou organizací, přesným popisem veškerých činností, a to od pozdravů až po zakládání zboží do regálů, i pocitem sounáležitosti všech zaměstnanců. Minimarket pro ni znamená řád a bezpečí v nepředvídatelném a chaotickém světě, který je venku za vstupními dveřmi. Teprve jako zaměstnanec obchodu se cítí jako plnohodnotný člen společnosti bez ohledu na fakt, že i po osmnácti letech práce má stále jen status brigádníka.

 

Nagy, T. E.: Bezmocná. Jak jsem uvízla v síti nucené prostituce. Když Timea  odpověděla na inzerát nabízející práci mladým dívkám v Kanadě jako au pair, měla přesně dvacet let. Pro děvče z komunistického Maďarska to znělo jako splněný sen - vydělá si peníze, naučí se anglicky... Jenže ji čekala krutá realita. Její cesta za snem skončila v jednom zapadlém torontském nočním klubu, kde musela prodávat své tělo.

 

Skittle, M.: Další, prosím. Britský obvodní lékař dává čtenáři nahlédnout do běžného chodu lékařské ordinace a ukazuje realitu nefiltrovanou přes momentky a videa na Instagramu. Má potřebu odhalit skutečnou pravdu, jak funguje lékařská praxe v současném zdravotním systému a z tohoto důvodu své jméno skryl pod pseudonymem.

 

Hejlová, K.: Fucking, loving Ireland. Mladí studenti - Karolína se svým přítelem Markem a jeho mladším bratrem Ondřejem se vypravili do irského Dublinu za prací. Na zelený ostrov přilétají s jasným cílem - zdokonalit se v angličtině a trochu si přes léto přivydělat. Toho času je irský pracovní trh cizincům otevřený, minimální mzda je zde vysoká, takže najít sezónní práci by neměl být problém. Ovšem jak vkročí do vlhkých dublinských ulic, rychle pochopí, že realita může být zcela jiná. Naštěstí s trochou humoru a nadhledem se dá všechno zvládnout.