Jdi na obsah Jdi na menu

Romány válečné, biografie a literatura faktu 14/2022

 

Romány válečné, životopisné a literatura faktu

 

Lednická, K.: Životice. Obraz (po)zapomenuté tragédie. Životice je malá vesnička uprostřed Těšínského Slezska. Po Mnichovu byla zabrána Polskem a po 1. září 1939 se jako dobyté území stává součástí Říše. Během války zde panovaly zcela jiné poměry než v protektorátu. Probíhala tu největší germanizační akce v Evropě a kdo se nepodvolil, tak skončil v lágru. Účast na veřejných popravách byla povinná a stanný soud zasedal téměř nepřetržitě - často přímo v bloku smrti nedalekého koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim). Starosta Životic zaujal jednoznačný postoj: pěstoval vřelé vztahy s nacistickými pohlaváry a s obyvateli obce začal mluvit německy. V atmosféře všudypřítomného strachu se Životičtí snažili vydržet do konce války, ale nepodařilo se jim to. Když z 5. na 6. srpna partyzáni zastřelili v hospodě tři příslušníky gestapa, tak následovala ze strany Němců krvavá odplata. Gestapo zavraždilo několik desítek mužů ze Životic a okolí a odvetné akce pokračovaly i další měsíce, kdy umírali další lidé a mnoho jich skončilo v koncentračních táborech. Ačkoliv podle počtu obyvatel patřily Životice k nejpostiženějším obcím na území České republiky, tak jejich tragédie upadla v zapomnění.

 

Etzler, T.: Novinářem v Číně. Vzpomínky, dojmy a osobní prožitky zkušeného novináře. Když Tomáš Etzler vystupoval v říjnu roku 2006 v Pekingu z letadla, tak Čínu prakticky neznal. V následujících letech však procestoval všechny její provincie, v nichž potkal stovky nezapomenutelných lidí a prožil řadu silných příběhů. S čím se v totalitním režimu potýkají běžní lidé a co hrozí novinářům, kteří zpracovávají události, jež se komunistická vláda snaží před světem ukrýt? Pronikavý pohled do čínské reality ukazuje Čínu jako ambiciózní mocnost, jež si nárokuje životy svých občanů.

 

Knedler, M.: Mé přítelkyně z Ravensbrücku. Nacistický koncentrační tábor Ravensbrück byl určený především pro ženské vězeňkyně. Mezi roky 1939 a 1945 jím prošlo přes 130 000 žen a jen asi 40 000 se dožilo konce války. Vězeňkyně pocházely z různých zemí okupovaných Německem, ale největší skupinu tvořily bezesporu Polky. Tato kniha popisuje na základě skutečných událostí osudy čtyř žen - Marie, Sabiny, Bente a Helgy. Důvody, proč se dostaly do tohoto koncentračního tábora, byly různé, stejně tak, jako ženy samotné. Ačkoliv přišly o úplně všechno, zůstalo jim vzájemné přátelství, silnější než zdi a brutální útoky, kterým musely často čelit.

 

Fairweather, J.: Dobrovolník. Rok: 1940. Cíl mise: Infiltrovat koncentrační tábor Osvětim. Ač to zní neuvěřitelně, je to skutečný příběh Witolda Pileckého, polského hrdiny druhé světové války, který se nechal dobrovolně uvěznit v táboře smrti. Více než dva roky shromažďoval informace o nacistických zločinech páchaných v Osvětimi. Pak se mu podařilo uprchnout a později se zúčastnil i Varšavského povstání. Po válce byl činný i v protikomunistickém odboji a jeho životní příběh je strhující oslavou lidské odvahy a odhodlání bojovat proti zlu i v těch nejtemnějších časech.

 

Perlová, G.: Byla jsem doktorkou v Osvětimi. Vzpomínky doktorky Giselly Perlové byly jedny z prvních, které vůbec vyšly, a to pouhé tři roky po osobození. Lze je považovat za nejdojemnější svědectví přeživších i zavražděných osob z ženského tábora v Osvětimi - Březince. Pohled doktorky Perlové na události v Osvětimi není jen ryze osobní, ale vypráví také o ostatních vězních, dozorcích a nacistických funkcionářích. Pracovala v tzv. táborové nemocnici a v neblaze proslulé laboratoři doktora Mengeleho. Ačkoli její lékařskou odbornost nacisté zneužili, vždy se snažila snížit utrpení žen a mnoho jich také zachránila před jistou smrtí.

 

Hongci, X.: Zeď. Útěk z Maova nejtemnějšího vězení. Pracovní tábory Mao Ce-tunga, známého jako laogai, se vyznačovaly ohromnou brutalitou. Byly vystaveny podle modelu ruských gulagů, a přestože bylo reálně nemožné z nich uprchnout, jednomu muži se to přece jen povedlo.Pozoruhodné životní momeáry Xu Hongciho popisují jeho život od dětství a zachycuje i studentské roky na medicíně, kdy byl idealistou a věrným členem komunistické strany. Avšak po slavném projevu Mao Ce-tunga v únoru r. 1957 sepsal kritiku strany a tak se ocitl mezi 550 000 Číňany, kteří nesouhlasili s politikou komunistické strany a byli deportovaní do pracovních táborů. Xu Hongci se rozhodl za každou cenu uprchnout, třikrát mu to nevyšlo a  až v r. 1972, po 14 letech věznění, se mu to podařilo.

 

Jurman, O.: Špion a lhář. Kniha je inspirovaná skutečným příběhem československého rozvědčíka z období 60. - 70. let 20. století a odehrává se na území bývalého Československa, NDR a Francie. Vojenské a špionážní dění je zaměřeno na politiku vlády DeGaulla, který se odtrhl od vojenské složky NATO, zrušil vojenské základny USA a Kanady a vypověděl velitelství NATO z území Francie. Následně zahajuje urychlenou výstavbu samostatné složky zbraní hromadného ničení nezávislou na USA. Je nutné identifikovat, co je skutečnost a co je jen kamufláž. A to je i částečným úkolem vojenské rozvědky naší armády.

 

Rosner, J.: Žlutý ptáček zpívá. Při nacistickém běsnění v Polsku, se němečtí vojáci zaměřili na město, kde žila početná židovská komunita a obklíčili jej. Všichni se před Němci snažili uprchnout nebo se všemožně ukrýt a mezi nimi i Róza se svou pětiletou dcerkou Shirou. Najdou útočiště u sousedů ve stodole na seníku, kde se nesmí nijakým způsobem prozradit. Pro holčičku s výjimečným hudebním nadáním je nesmírně těžké nevydat ze sebe ani hlásku, když jí tělem stále pulzuje hudba, a také jí chybí volnost a láká ji to vyběhnout ven a projevit své pocity a emoce. Maminka, ve snaze zklidnit své dítě, jí začne vyprávět příběh děvčátka v kouzelné zahradě. V tomto smyšleném světě chce ochránit své dítě před hrůzami, které se kolem nich venku odehrávají. Tento silný příběh o poutu matky a dcery je jako další tvorba této autorky inspirován její vlastní zkušeností s výchovou dvou neslyšících dcer.

 

Gross, A.: Jediný muž. Poručík zpravodajské služby Nathan Blum rutinně dekóduje zprávy z obsazeného Polska. Po útěku z krakovského ghetta - poté, co nacisté popravili jeho rodinu - však Nathan touží udělat něco velkého pro svoji zemi zmítanou válkou. Nikdy by však nečekal návrh, který dostal od svého nadřízeného Billa Donovana. Úkolem je dostat se na jedno z nejhorších míst podobné peklu, najít tam muže, který může Spojencům zajistit vítězství ve válce a společně s ním utéct. Ten muž se jmenuje Alfred Mendl, je světově uznávaným vědcem a fyzikem a jejich cesty se protnou v místě nazvaném Osvětim...

 

Cílek, R.: Spodní patro války. Německé tajné služby v zákulisí hitlerovských agresí. Pruský generál a vojenský teoretik Carl von Clausewitz napsal ve svých pamětech, že "Válka je pokračováním politiky jinými prostředky a začíná okamžikem, kdy padne rozhodnutí o záměru. Všechno další se rovná lépe či hůře skrytým přípravám". O více než 100 let později, v čase hitlerovské "třetí říše", měla jeho slova své oprávnění, kdy Německo chystalo jednotlivé etapy svého nestoudně velikášského dobyvačného tažení.

 

Monsarrat, N.: Kruté moře. Válečný román zachycuje dramatické boje 2. světové války v Atlantiku a osudy posádek dvou eskortních lodí provázející transatlantické konvoje. Jedna z lodí byla při následných bojích potopena a druhá nastoupila na její místo s několika zachráněnými členy posádky. Příběh poukazuje na hrdinství a odvahu obyčejných Britů vytržených z běžného života, aby pomáhali zajišťovat zásobování Anglie a sváděli nelítostné boje s německými ponorkami a vzdušnými silami Luftwaffe.

 

Tellová, A.: 4 dny v Kábulu. V Kábulu dojde k únosu dvou švédských diplomatů a na místní velvyslanectví je povolána elitní policejní vyjednavačka Amanda Lundová, jejímž úkolem je "osvobodit" rukojmí. Švédský velvyslanec obdrží za záhadných okolností balík heroinu, který má poslat diplomatickou poštou do Stockholmu, kde je mezitím nalezen mrtvý bývalý zaměstnanec ambasády. Vyšetřování a záchranné akce však znesnadňují místní jednotky i politická elita.
Autorka má v této oblasti bohaté zkušenosti, neboť pracuje jako vrchní inspektorka ve Stockholmu a má dvacetiletou praxi z armády a policie nejen ve Švédsku, ale i v zahraničí.